Ake murivo ku 20cm EPS?

Ahojte. Cital som si tu viac diskusii, ale vypada to ze murivo je vysoko subjektivna vec, ktoru kazdy uzivatel preferuje inak. Chystam sa stavat dom, ciastocne zapusteny do zemi (garaz v zemi, dom na nej) a zaujimalo by ma ake murivo by som mal zvazovat. Favoritom boli betonove tvarnice, koli nizkej cene, ale niesom si isty ci pri 20cm EPS budu stacit, tak zacinam uvazovat na Ytong Lambda (300 mm) Garaz by mohla byt zrejme v pohode aj z betonovych tvarnic (napr laden), ale co zvysok domu? Co by ste mi odporucali ako vhodne riesenie ?
Odpovedať
@andreus preco myslis, ze tu sa dozvies nieco menej subjektivne ako v tych diskusiach co si cital doteraz?
Odpovedať
tak přitlač na EPS, dej 30cm, a klidně stavěj z těch betonových skořepin ;-) .
Odpovedať
@gashtaan Popravde dobra otazka :) Hladam asi len odpoved na to, ci je moje pociatocne rozhodnutie, betonove tvarnice + 20 cm EPS dostacujuca kombinacia (pre nizkoenergeticky dom)
Odpovedať
Sadni si s projektantom a ten ti vypočíta materiálovú skladbu na nízkoenergetický dom. Zaplať mu za túto konzultáciu a poradí ti čo je najvýhodnejšie. Ideš minúť 100tisíc EUR na stavbu RD a postavíš ho na základe rady anonyma z MS ??!! "Čaba neblázny" !!!.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreus Každá líška svoj chvost chváli... ;-) Ja som dal 30 cm heluz family brúsenú, lepenú... + 20 cm EPS baumit open. R = 8,8. P.S. Som spokojný. S cenou, kvalitou, robotou... a aj výsledkom.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 nie, postavi ho na zaklade plateneho profesionala, ktory mu navrhne 50ku 2v1 tehlu :D (za ktoru dostane proviziu :) ) @andreus ides z extremu do extremu od BT k Ytong lambda :). BT su lacne akurat treba mat dobre premyslene co z rozvodmi. Ak to mas, je to dobra volba. Ak nie tak kludne nejaku strednu cestu, nejaku 30 tehlu alebo ytong, podla preferencii a na to EPS. Cele to ale musi byt zladene s ostatnymi konstrukciami, inak su to vyhodene peniaze.
Odpovedať
Garaz pod domom je ujovina, najlacnejsie vychadza pototherm 30 alebo 38
Odpovedať
Vdaka za reakcie @majkoj no.. rozvody su kus problem. Planujem hviezdicovu instalaciu koli systemu Loxone, takze pri betonovych tvarniciach som rozmyslal nad vnutornym 5cm polystyrenom alebo nieco podobne v com by som tahal kable, ale neviem ci je to dobry napad
Odpovedať
@pripad001 mas tam chybu, malo tam byt "Čaba neblázňy"
Odpovedať
@andreus ked uz by si tam daval betonove tvarnice, podla mna by bola chyba potlacat ich akumulacnu schopnost polystyrenom na strane interieru.
Odpovedať
@gashtaan snad "neblázni" ne :-)
Odpovedať
@andreus ako vieš dopredu že práve 20cm EPS? nechceš vedieť dopredu aká TS a potom zistiť z akej skladby celú obálku?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andreus na Lambdu zapomeň. Když Ytong, tak P4-500 25cm a 25cm EPS. Už sem to dneska jednou psal v jiném vlákně. Chtěl sem taky tuhle skladbu, ale nakonec sem kvůli úspoře místa zvolil cihlu 17.5 AKU + 30 cm EPS.
Odpovedať
@rabies zeby? :)
Odpovedať
@gashtaan http://www.karaoketexty.sk/texty-pies... Máš pravdu, aj v texte je "i" a tom som si až doteraz myslel, že z recesie "y", lebo Jožo R. to spieval vždy tak nejak tvrdo po Trnavsky. :-)
Odpovedať
@rabies 17,5 je nosná? V čom si ťahal vodu, odpady...? Nehovorím že nie, len ma fakt zaujíma, či sa to ozaj dá?
Odpovedať
@andreus kde vidis problem s rozvodami? Ja mam nieco podobne ako pises betonove tvarnice a vsetko je v stene ziaden eps v interiery. Chce to 230 flexu diamantovy kotuc a kable tahat zemou rohom ten prerobis potom eps co bude na podlahe a tych par drazok ku vypinacom neni problem.
Odpovedať
@leito no pri inteligentnej elektroinstalacii budu v stenach stovky metrov kabla, idealne v rurkach tak sa obavam pracnosti niecoho takeho, kedze betonove tvarnice su o dost tvrdsie, preto som uvazoval nad polystyrenom Ty mas klasicky rozvod ci nie?
Odpovedať
@andreus tie kable nebudes tahat v podlahe v izolacii a hore v podhladoch? Tych par vertikalnych drazok hadam naozaj nebudu stovky metrov.
Odpovedať
@pripad001 17.5cm je určitě nosná. VPC dokonce staví i z 15cm. Já nemám ještě postaveno, ale sem ve fázi projektu. Každopádně tam problém nevidím. Jak píší nade mnou, ve stěnách budou jen nezbytně nutné kabely. Odpady v příčkách nebo udělám přizdívku. To mi za ty ušetřené m2 stojí.
Odpovedať
@andreus ja mam klasicky a ako hovoris pracne to je ale spravit sa to da jedna drazka druha drazka a kladivo :) a ide to mam tam odpady a vsetko sa akosi dalo zrobit. A ked sa pytas uz na obvodovu stenu tehla je tiez pracna ak ti to je jedno co sa tyka materialu.
Odpovedať
Profilova fotka
až to tu trochu zatrasie, bude to ako v Amerike, som minimalista, ale 150 tehla sa dá použiť len ako obklad na fasáde pri drevenej kostre s izolačnou výplňou.ŽB je nosný od 20 cm a tam sily prenáša výztuž, betón je dištančná zložka.
Odpovedať
@jan45 dufam, ze sa tu trasenia nedozijem... ja mam mury len 15cm beton bez zeleza.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan nie všetky lokality Slovenska sú ohrozené seizmicitou. Rozhoduje aj tvar konštrukcie, ak sú steny odlievané súčasne s priečkami chová sa to ináč. Ale vidím projekty, kde sú 15m dlhé steny s priečkami sdk a nízka strecha.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 tu je ale rec o vapenopieskovej tehle.
Odpovedať
@majkoj nie je... tu je rec o Heluz AKU, ci mi nieco uslo?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan "VPC dokonce staví i z 15cm. "
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj preto píšem o betóne, že tam je tio možné, iný materiál (VPC) ani neprichádza do úvahy, Vo vzpere a vyosení majú ostatné materiály zanedbateľnú pevnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ale vsak sa to bezne stavia, ja neverim, ze to statici schvalia a pritom to nevychadza.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?