Ake fi roxoru do venca ?

Podla vas je lepsie dat 6x12 alebo 4x14 ? -strecha tazka - bramac -vraj pod bramac sa vsade dava 6x12 -tiez mi bolo mi povedane ze 4x12 staci to sa mi zda malo nakolko mam veniec zaroven aj ako preklad a velke otvori 2-3m dlhe - v podstate na venci bude rovno strrecha a tramovy strop. Murivo sirka 30cm (veniec vyska 25) takze dost roznych odpovedi.. co je pravda ? 6x12 je skoro to iste ako 4x14 - len na jeden strmienok nemusim viazat 6x drot ale iba 4x co dost setri cas.. Diky
Odpovedať
samozrejme ze nad otvori pridam 1 alebo 2 pruti na dno venca este naviac aj v jednej aj v druhej variante.. Len co je vhodnejsie alebo co urcite nie ??
Odpovedať
Profilova fotka
obráťte sa na statika, tu to neriešte.
Odpovedať
@jolaus100 ako píše @jan45, lebo zvyčajne stačí aj 4x12, ale netušíme ako to máš navrhnuté.
Odpovedať
nie je to len o železe, ja som ho pri tej šírke muriva urobil vyšší, nakoľko empiricky sa zistilo, že veniec je najlepšie urobiť tak, aby bol vysoký minimálne okolo 7 -10% z veľkosti otvoru a na šírku by mal mať okolo 2/3 -3/4 z výšky, takže s tým sa treba pohrať, ale ako už bolo vyššie spomenuté treba to riešiť so statikom
Odpovedať
Pani ruku na srdce, kolko vencov a prekladov na domoch preratali statici? Ludia nedavaju zaklady ratat nie to preklady a vence. Takmer kazdy normalny clovek da do venca nejake zelezo ale iba zlomok z nich dodrziava podmmienku ze zelezo musi byt min. 5 cm pod povrchom betonu.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless to si asi povedal aj tomcani :)
Odpovedať
No sirka 30 a vyska 25 je z projektu cize s tym by som nehybal .. ako pisem veniec je aj preklad a najvacsi otvor ma 3m dlzka a 2.3 vyska na venci je tazka strecha.. zelezo som v projekte nevycital ikde.. zvolil som 4x14 lebo je to skoro narovnako co sa plochy prierezu tyka ako 6x12.. nad otvor bude 2x14 hore a 4 x14 dole.. co viem je najvacsi tlak prave dole a ked staci na moje podmienky bezne dole 4x12 potom 4x14 dole je velmi dobre.... len to potrebujem od niekoho co sa vyzna potvrdit
Odpovedať
@jolaus100 Dobry statik je pri projektovani domu dolezitejsi ako projektant. Dobry statik Vam dokaze usetrit dost penazi tym, ze Vam navrhne optimalne riesenie bez zbytocneho predimenzovania. Vsimniete si, ze v dvoch vetach som napisal zamerne "dobry statik" :-D Tu na fore mozete tak maximalne nechat spripomienkovat uz navrhnute riesenie. Samozrejme s prilozenim dokumentacie.
Odpovedať
@majkoj tak chlap zas bud nerozumel alebo hral na cenu a uspory pre investora. Ja zas tvrdim ine, napr. Ytong ma certifikovane preklady P4.4 aj to zavisi od vlhkosti a dosahuje cca do 5 MPa (http://www.ytong.sk/sk/content/ytong-...), takze ak niekto vystuzi B20 beton 6 roxormi R10 myslim ze nic nepokazi, Tych prekladov zas nie je tolko. A pravdupovediac bavil som sa so statikom ktory mi potvrdil ze zvysenie pevnosti betonu na dvojnasobok zvysi jeho unosnost len o par %. Takze ak chce mat clovek istotu ze to urobi dobre staci ak pre potreby stavby domu bude vystuz robit tak ako je v prilohe. Samozrejme postacia po tri pruty R 10.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless zarmutim Vás, ale to je nesprávne navrhnutá výztuž, hore nemá funkciu nosnú len konstrukcnu. @tiboresko to platilo pri kamenných prekladoch
Odpovedať
Profilova fotka
niless: Ano, kludne mozme povedat ze vacsia trieda betonu ma zanedbatelny vplyv na unosnot takeho zb tramu. K tomu vencu. Rozhoduje velkost otvor a hlavne konstrukcia strechy. Na hambalky sa dava viac vystuze a je rozlozena po zvislych hranach !!!! kedze prebera dost velke vodorovne sily. Ak na tom lezi stojata stolica, alebo nejake zbijane nosniky, tam su dominantne zvisle sily, potm rozhoduju skor tie svetlosti otvorov.. A potom este dalsie podruzne faktory.. K tym obrazkom: Ak sa budeme bavit o efektivnosti vystuzenia, tak je to prehnane. Ale zle to nie je. Osobne takto vystuzujem 90% tramov a vencov, tj. vystuz je symetricky hore aj dole, resp vpravo a vlavo.. a preco? lebo to na stavbe neurobia na opak. Uz sa totiz niekolko krat stalo, ze to proste zabudovali naopak - zakon schlanosti. Pri realite slovenskych stavieb radsej tam mat 100kg viac zeleza a je to bezpecne a s rezervou, ako potom riesit trhliny.. a bude ich riesit zase len statik a bude na vine statik a nie ten robos co to odflaka :-)
Odpovedať
co znamena hambalky ? A preco vystuz viac na zvyslu stranu, ked kazdy tvrdi ze sa pridava viac dole vodorovne lebo tam je navacsi tlak ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
no ja mam takuto strechu ako na obrazku v prilohe (nacrtol som ju v skicary) je to klasicke podlahovaste acko (sedlova) a v strede sedi na stojkach na nosnom mure, po bokoch na pomurnici - cele na venci a neviem je ak preklad nad vsetkymi otvormi -preto risiem ake roxory a kde ich dat.. no tiez prvy krat pocujem ze maju zmysel roxor po bokoch viac ako vodorovne (dole a hore) - aj ked hore menej dolezite..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?