Tehlový obklad svojpomocne - ako začať?

Profilova fotka
ahojte, kedze majstra obkladaca som vyhodil pred tym ako nam zacal daco na dome robit tak si budem nuteny spravit tehlovy obklad v interieri sam 8-( . planujem oblozit dve na seba kolme steny. jedna z normalnym druha s francuzskym oknom. rozmerat medzery atd to nie je problem, ale technicky mi viete poradit ako zacat? najlepsie mi to vychadza zacat pod stropom, kde mam suvislu stenu ponad okna a dva rady obkladu dam bez prerusenia. potom pokracovat postupne po jednom rade dole. niekde som videl aj, ze si majstri dali rohove (koncove) tehlicky na celu vysku a potom dokladali medzi tym. to by som si vedel tiez predstavit, ale asi az potom ked dam vrchne dva rady. dakujem za kazdu radu
Odpovedať
Aj my sme si robili tehlovy obklad sami.Iba za pomoci videi z Youtube. Napr. https://www.youtube.com/results?searc... Mame ho par rokov, zatial sme spokojni na 100% :-)
Odpovedať
@dorwin milujem ľudí, čo jednou vetou povedia, že sú ďaleko múdrejší ako "majster obkladač" a zároveň sa pýtajú na elementárne aspekty jeho práce. Možno si sa ho pred vykopnutím mohol popýtať na nejaké jeho know-how. Keď si myslíš, že to bude najlepšie robiť od vrchu, tak nech sa páči. Čas ta netlačí, robíš si na svojom. Zodpovedáš sa len a len sebe. Videá na YouTube sú základom pre akékoľvek DIY. Potom mame milióny YouTube obkladačov, YouTube murárov, YouTube omietkárov, YouTube programátorov, YouTube automechanikov, YouTube doktorov... YouTube je najlepšia univerzita. Aj diplomy by mohli posielať.
Odpovedať
Profilova fotka
mimo temy. @worker_falcon napisal som, ze som daleko mudrejsi ako "majster obkladac"? ja to tam nevidim ;-) S tym majstrom sme boli dohodnuty od oktobra na zaciatok januara. stale nas prekladal a odsuval, nebral telefon, sluboval sa atd., tak nam dosla trpezlivost. skoda, lebo robotu mal naozaj peknu, Ale som platiaci zakaznik a nie saso na spagate. ked si nevie vazit kseft za 2500Eur tak nebude mat nic. to na margo Tvojej poznamky.
Odpovedať
@dorwin keď si myslíš, že sa k tomu hodí slovko "vyhodil", tak OK 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon ok, mozno zrusil, alebo daco ine, ale vies. kvoli nemu sme stratili pol roka a to mierne povedane nastve, lebo na neho nadvazuju dalsie veci. ved to poznas...
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin Najpodstanejsie je si to rozumne vymerat, aby ti npr. niekde nevychadzali prilis male kusy. Ak mas v strede tej steny okno, treba dat pozor ako ti vyjde obklad na rohu okna. Zacni od spodu daj si do roviny nejaku listu (tak aby ti potom dole vysiel rozumne obklad). Odporucam si kazdych 3-5 radov "strelit" linku kriedovou snurou. Treba ist na to pomaly s rozumom, je to piplacka, takze trpezlivost. Ja som to sice robil z von, ale mozno najdes nieco inspirativne :) http://www.modrastrecha.sk/blog/majko... @worker_falcon ja sie viem co chces povedat, ale skludnil by som ton :). To nie je totiz vobec o tom, ze TyTruba majster je nutne horsi ako ten "studovany". Ja ked som videl niektorych studovanych super duper dlhorocnych majstrov nazivo, tak som bol blizko infarktu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj paradna robota :) ja si budem robit okolo okien oblozky, takze ako presne vychodi obklad pri okne je plus minus jedno. Preto som chcel zacat z vrchu aby som sa nad francuzskym oknom dobre stretol (vychadzaju tam dva rady obkladu). to okno je az po zem a neviem tam spravit suvislu radu. na druhej kolmej stene, kde je iba okno, tak tam ano, tam by som vedel zacat pod oknom.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj este sa spytam, ma vyznam pri pasikoch, kedze nemusia mat uplne obdlznikovy podorys pouzivat tie kriziky? ta linka je asi lepsia, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin Ja som tiež robil kúsok tehlového obkladu. Podstatne menej ako majkoj, ale možno aj v mojom postupe nájdeš niečo inšpiratívne. Ja som sa učil obkladať od skutočne dobrého majstra obkladača a ten ma učil obkladať bez krížikov. Obkladal som kúpelňu, dve kuchyne, stenu v obývačke známemu a vchod do mojej pivnice. Nikdy som nepoužil žiadny krížik a všetko som robil podľa oka. Neviem ako pre iných, ale pre mňa nie je problém udržať linku, rovinu, šírku medzery voľným okom. :-) http://www.modrastrecha.sk/blog/jamk1...
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin linka je lepsia, ale aj ked mas T ckove lepidlo, stale to trochu sadne , takze ten krizik to ako tak udrzi.
Odpovedať
@majkoj TyTruba nepomôže k tomu, byť majster. Iba ukáže, ako sa to robí. Byť majstrom znamená mať odrobených xyz zákaziek v xyz špecifických podmienkach. Vedieť, kedy treba postup prispôsobiť špecifickým podmienkam tej-ktorej stavby. A youtube videá sú väčšinou v ideálnych podmienkach, alebo v úplne iných, ako má sledovateľ doma. Okrem toho niektoré videá sú úplne mimo. Mám s tým nejaké skúsenosti :-D áno, mnoho dlhoročných majstrov časom upustí od dobrých postupov, pretože to funguje. pretože "to drží". Detto upustí od kvality, lebo je po nich veľký dopyt a zákazník si to buď nevšimne, alebo mu to nevadí. To sú riziká skutočných majstrov. Lenže keď niekto robí niečo prvý krát, môže aj vedieť, ako sa to robiť má. Ale zabudne (na rozdiel od majstra) na veci, ktoré vo videách nevidieť, a ktoré DIY umelca ani nenapadnú. Preto sa vždy smejem (plačem?) nad takýmito umelcami, ktorí sa tu pýtajú na elementárne veci, ktoré sú úplne nepodstatné a nemajú vplyv na skutočný stav diela, ktoré sa chystajú robiť. Vždy sa obávam, že takýchto umelcov ani nenapadnú veci podstatné, ktoré vplyv na stav diela budú mať. v tomto prípade napr. správne zhodnotiť kvalitu podkladu a urobiť patričné kroky. Našťastie je to novostavba.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon ja by som ti ukazal majstra u znameho, ktory lepil vonkajsi obklad na buchticky, len aby nemusel cistit spary aj tu na fore najdes takych. Takze ja sa zase smejem/placem nad podobnymi umelcami. Je logicke, ze ak to niekto ide robit prvy krat, spyta sa ako nato. To je skor pozitivne, ty to ale dehonestujes, lebo si niekto dovolil poslat "majstra" kade lahsie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj to je presne to, čo píšem. časom si majstri zjednodušili robotu, lebo to funguje. lebo "to drží". čo na tom, že to drží možno o 50% menej ako pri celoplošnom lepení. Je to postačujúce a zákazník si nemá šancu nič všimnúť. Je to ľudská vlastnosť. V oblasti, v ktorej pracujem, je to na dennom poriadku, žiaľ, v opačnom garde. Zákazníci si to svojpomocne chcú odfláknuť do neuveriteľnej miery. Ako profík v tej oblasti by som im najradšej vynadal... A ešte sa veľmi divia, že prečo je mnou nacenená montáž taká drahá. dehonestujem ho preto, lebo na jednej strane "vyhodí" majstra a zároveň prizná, že o tom sám nemá ani šajnu. Neskôr vysvitlo, že to bolo nie kvôli kvalite, ale kvôli termínom. To je o inom.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon naopak, zakaznik si to vsimne aj ked nie na druhy den, tu totiz nejde o to ci to ma pevnost, ale o tom, co sa stane ked tam vyzrazana vlhkost zamrzne. A potom tu citam, pomoc pomoc opadava mi obklad. V kazdom jednom technickom liste k lepidlu je napisane lepit celoplosne !
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon nie je celkom pravda, ze nemam sajnu. Ano, na youtube je plno videi. a? mam kamarata, ktory podla internetu postavil barak a byva v nom, co na tom? prisiel som si sem po rady a jedine @majkoj rozumne poradil bez komentarov. a co sa tyka dnesnych mnajstrov tak v poslednej dobe mam nejake divne skusenosti. mam peniaze aj robotu ale clovek sa pomaly plazi po kolenach pred majstrami aby mu dakto prisiel.Zrejme si mozu dnes vyberat. ale to je uz o inom. kazdopadne Vam dakujem za komenty :)
Odpovedať
@majkoj ten opadávajúci obklad majú na svedomí aj výrobcovia napr. lepidiel. možno si zachytil nedávno zmenu, že napr. lepidlo sa nesmie penetrovať. Kamarátovi kvôli tomu opadal obklad v exteriéri. všetko spravené dobre, len spomínaný penetrák. to len tak na okraj.
Odpovedať
@dorwin mám pocit, že pomaly každý druhý slovák stavia domy podľa internetu. ktovie, čo by na to povedal fundovaný stavebný dozor, na postupy a riziká vyplývajúce z toho. áno, tie domy stoja. a asi nik už nezistí, ktorý postup bol nesprávny a aké to má následky. a málokto má dosť sebareflexie, aby si priznal, že tu som to odflákol a teraz to má takýto následok. a už vôbec nik sa tým nepochváli na modrú strechu. lebo mať normálny stavebný dozor je smrrrrť. stačí doktorát z internetu.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon ani ja nemam machrov, ktori vsetko vedia a potom to cele sfusuju, ale zase nerob zo stavania casticovu fyziku :).
Odpovedať
@worker_falcon ahoj, neda sa mi nereagovat. V skratke, jednu z mala veci ktore mi na mojom dome robila firma a nie ja, bola kupelna. A ver alebo nie, uz 2x som ju musel dat opravovat. Vysledok, zateka mi zapusteny zlab. Takto si to predsa dokazem spravit aj ja. Agrument, ze ludia stavaju dom podla internetu znamena co? ze tie domy stavaju zle? Hlupost, casto krat si daju na veciach a detailoch zalezat ovela viac ako clovek "fundovany". Len pre info v nasom satelite je cca 80 novych domov, svojpomocne som si staval dom jediny. Sem na modrustrechu chodia ludia preto, lebo tu hladaju radu a s takou radou sa sem obratil aj zadavatel, Je podla mna normalne, ze tu pisu najma ludia ktori si dom stavaju svojpomocne. Ved na to je toto forum. Utocit na ludi co stavaju alebo si upravuju svoj dom podla navodu na nete povazujem za tvoju slabost.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon každý druhý Slovák stavia podľa internetu lebo majstri o ktorých píšeš sú na Slovensku vzácny druh....tí čo niečo vedeli sú za hranicami a to čo ostalo je tá príčina (česť výnimkám) ...ideálne je samozrejme obrátiť sa vždy na profesionálov a moc im do to nekecať....potom ti dom trebárs postavia tak kvalitne ako Apollo :-D na pár kusov obkladov stačí nemať dve ľavé ruky a výsledok bude pravdepodobne porovnateľný s priemerom....
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 @majkoj @jamk1 @eagleowl chlapi tak som sa na to vrhol: http://www.modrastrecha.sk/blog/dorwi... nie je to sice jadrova fyzika :) ale treba trpezlivost.a rozmyslat. (este bude sranda to dobre zasparovat, ale to budem riesit v druhej faze :) :) ) VDAKA!
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin Super, stačilo nabrať odvahu, trochu sa nad tým zamyslieť a kopec € budeš mať vo vrecku na iné veci. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin jedna rada, aj ked je to vnutri a je s tym viacej roboty, lepsie je natierat lepidlom aj stenu (na tenko), nie len tehlicku.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj hej, to som tiez videl, ale stratili by sa mi linky a predsa len robim to prvy krat. je s tym vacsia babracka a treba viac casu, ale ide to. chce to system a ciste ruky :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj @jamk1 @worker_falcon @eagleowl chlapi tak som to dal :) naiozaj dakujem vsetkym za rady a pomoc! fotky mam tu: http://www.modrastrecha.sk/blog/dorwi... moj prvy obklad v zivote a zena je spokojna, to je zaklad :) (robil som to po poobediach, nie kazdy den. ako sa dalo :) )
Odpovedať
@dorwin si macher!
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin No vidíš že to išlo. Super. Všetky palce hore. :-) Schválne, koľko si ušetril na prípadnom obkladačovi, ak by si to nerobil sám? Je to veľmi pekné a môžeš byť na svoju robotu pyšný. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 ďakujem. Ten obkladač by mi to spravil za cca 550€. Už neviem presne. Ale vraj 40e za m2 je bežná. Cena... (lepenie+škárovanie)
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin Pekné. 550€ len tak na ulici nenájdeš. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?