Prípustná nerovnosť - pokládka dlažby

Neviem nájsť informáciu o tom aká je štandardná nerovnosť po položení dlažby - z vašich skúseností. Koľko je ešte v poriadku ak ujde obkladačovi rovina (mm/m) a koľko mu môže ujsť vzájomné uloženie dlaždíc mimo raster (°/m). Podľa ISO 10545-2 z roku 1995 je to pre samotnú dlažbu +-0,5% uhlopriečky prípadne dĺžky hrany. To by pri mojej dlažbe (333x333mm) znamenalo 1,66mm prípustný rozdiel medzi okrajom a stredom. Skúšal som prikladať viaceré lícne strany dlažby ku sebe a medzera bola maximálne 1mm - čiže je to úplne v pohode, orientácia priehybu mala stále rovnaký charakter a teda môžem uvažovať o max. 0,5mm priehybe na 1 kus. Kontroloval som tiež odchýlky dĺžky jednotlivých strán, podľa normy (0,6% na dĺžku) by to mohlo byť až 2mm, realita bola pod 1mm. Premerané boli dlaždice z rôznych balení. Priebežne kontrolujem obkladača a myslím, že to začína flákať. "Leveling" systém je podľa neho pre amatérov (tiež si myslím že na také malé a ľahké dlaždice to nie je nutné), mne sa však zdá že mať na každom druhom metri spád ako v niektorých sprchových kútoch je nežiadúce (kúsok preháňam, nemajte mi to za zlé, spády ktoré narobil sú od 4mm/m po 7mm/m). Prvý deň položil asi 5m2 so škárami 2mm, ďalší deň položil 2m2 kde už boli škáry od 0,5mm do 4mm. Tu je ešte pár fotografií:
Odpovedať

Odpovedať
Poďakovať mu a zavolať aby nechodil. Samozrejme nič mu neplatiť.
Odpovedať
@slavo6280 keby chcel zaplatit, tak mu odrataj cenu kachliciek a lepidla a nakoniec zisti, ze ti este dlzi a potichu odide, teda ak budes mat to stastie =-)
Odpovedať
@slavo6280 to vyrovnavanienlepiom je dost otrasne to si si mal vyrovnat inak ked uz poteri posrali. Kachlicky mozu byt rozdielne ale toto je uz dost odflaknute. Inak takto to vyzera zle, ked das fugovadlo ktore je v podobnej farbe dost sa to strati.
Odpovedať
Kombinacia odsratého poteru,najlacnejšej dlažby a krčmového obkladača.Nech sa páči 😂
Odpovedať
@slavo6280 mal si to vyliat nivelackou a takeho obkladaca zen prec lebo ti este narobi viiac skody ako osohu a odkial to mas obkladaca napis my do posty lebo aj ja zhanam ak mozes este dnes dik
Odpovedať
@meky1991 http://www.modrastrecha.sk/forum/obkl... K tomu vyrovnávaniu. V zmluve je uvedené aj vyrovnávanie poteru, obkladač si obhajuje svoju metódu vyrovnávania lepidlom. Dlažba bola samozrejme z tých lacnejších (12€/m2 - do technických miestností bohate stačí), napriek tomu je podľa meraní super. Ľuďom do hlavy nevidím, keď niekto má a platí cez 20 rokov živnosť na obkladačské práce tak očakávam že to robiť dokáže. V podstate som chcel vedieť či je +-5mm/m mimo rovinu v norme. Viem nájsť že rovinnosť anhydridového poteru by mala byť +-1mm/m, tiež viem nájsť tolerancie pre samotné obklady/dlažby ale koľko to môže lietať po realizácii (na finálnej vrstve) som nikde nenašiel (ale logicky predpokladám že by to nemalo presahovať súčet tolerančných polí a teda podklad+dlažba, t.j. 2,6mm/m v mojom prípade).
Odpovedať
Ak sa ti niečo nezdá a intuicia ti hovorí že je to zle tak to tak aj naozaj je!Tiez som vela krat na stavbe mal takychto odbornikov ktori ma presviedcali ze to tak ma byt az som sa sam seba pytal ci nie som velky puntickar a pomaly som sam sebe neveril aj ked som si bol zo zaciatku isty.Ver iba sebe.
Odpovedať
@meky1991 nezastávam sa tohoto "experta", ale zadávateľ otázky ide na to správne - hľadá normy. lebo ak niekto chce dokonalé veci, tak to nie je samozrejmé a ešte k tomu za štandardné ceny. @slavo6280 nie som si istý, či si meral pravouhlosť dlažby. ak tomu dobre rozumiem, tak niečo také popisuješ. že to nie je 2mmm, ale iba 1mm. ale ak ti položí 3 dlaždice, kde je odchýlka na dlažbe 1mm, tak po troch je z medzery 4mm už iba 1mm (alebo 7mm) a je to v ****. Pritom obkladač môže dávať dlažbu krásne -že jedna strana dlažby je dokonale rovnobežná s druhým radom. neviem, či chápeš, o čom hovorím...Mohol by som ti to nakresliť v sketchupe, ale nechce sa mi :-D Skrátka, ak nie je dlažba pravouhlá, tak nečakaj, že výsledok bude dokonalý. myslíš, že obkladač to robí schválne? Odporúčam každému, kto chce kritizovať remeselnú robotu, trocha k tejto robote pričuchnúť. Tým ale nechcem povedať, že mnohí remeselníci to neflákajú.
Odpovedať
Ak je to technická miestnosť, nerob z toho vedu. Ak je to v rovine, nech to dokončí, ale do kúpelne by som ho nepúšťal. Ja som si podobnú dlažbu kládol sám, ale krížiky boli trošičku hrubšie. Tam sa dala aj prípadná oddchýlka dlažby/obkladu trochu schovať. Na tej fotke "0,5-4mm" to bolo na začiatku dobre, potom mu to začalo utekať doprava...
Odpovedať
@slavo6280 prečítal som si ešte raz tvoj popis dlažby. Samozrejme, že tie milimetrové odchýlky sa MUSIA niekde prejaviť. Nie pri prvom rade, ani druhom, pri treťom už trocha a ďalej je to už evidentné, presne ako u teba... S takým ausšusom by ťa mal obkladač poslať kade ľahšie, a nie sa snažiť z toho niečo spraviť. Alebo by ťa mal popýtať, nech mu ukážeš, ako sa z toho dá spraviť dlažba podľa tvojich predstáv. len nasucho poukladať štvorec 6x6 dlaždíc s vymedzovacími krížikmi. By si zistil, že to je úloha pre matematického génia...
Odpovedať
@slavo6280 normou akceptovateľná nerovnosť podkladu je 2mm/2m a samotná keramická dlažba myslím tiež 2mm/2m nejaké doplňujúce info: Dle normy ISO 10545-2 jsou tolerance výrobků (obkládaček) na rovinnost lícních ploch a) ve středu plochy +0,5% -0,3% na délku úhlopříčky b) ve středu hrany +0,5% -0,3% na délku hrany c) v rozích +0,5% -0,5% na délku hrany Tolerance pro dlažby je +0,5% -0,5% vztažená na délku hrany nebo na délku úhlopříčky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1. keď je nerovný podklad (betón) tak mal použiť väčší hrebeň 2. keď je lacnejšia dlažba tak nemusia byť presné rozmery dlažby ,preto sa potom krížiky nepoužívajú a dá sa to vytratiť
Odpovedať
@worker_falcon Z tej istej dlažby položil pás cez chodbu + sklad a medzery nelietali aj keď škára bola iba 2mm. Na druhej strane ale musím podotknúť že problémom je okrem uloženia z uhla (štvorce mimo raster) hlavne vytvorenie spádov na každých približne 3-4 dlaždiciach. Jednoducho položím vodováhu cez 3 dlaždice - spád na jednu stranu, potom na ďalších 3-4 dlaždiciach v rovine, ďalšie 3-4 spád na druhú stranu. Takto som našiel na 7m2 ktoré zatiaľ položil spolu 7 "zlomov" kde sa vodováha "hojdá". Príde mi to tak, že v rámci šetrenia času a energie iba kopíruje podklad v nádeji, že bude mať také šťastie že investor položí krátku vodováhu na rovné miesto.
Odpovedať
@jarojarik Tam kde dal veľké škáry je to viac rozbité ako tam kde dal minimálne škáry, to asi nepresnosťou dlažby nebude. Asi sa ponáhľal. Na tohto obkladača som čakal od septembra. Znova 3 mesiace čakania na nejasný výsledok. To je smola.
Odpovedať
@dedo758 Nie je to ani v rovine. Na každé 3-4 dlaždice je iný spád, čiže vznikli zlomy (v priemere 5mm/m).
Odpovedať
Z obrazkov nieje jasne, aka presna je dlazba. Ja som prvy krat v zivote pokladal dlazbu rodicom na verande a vysledok som dosiahol rozhodne lepsi.Kazdopadne ak mas dodrbany poter (co zjavne mas), bolo treba vyliat nivelacku a lepit az na nu. Je jedno aky velky das zub na lepidlo (je to relativne maly format, nemoze to ist na velky zub), to nevyrovna celkovu rovinatost poteru, len ju okopiruje. Lepidlom "na hrubo" sa daju vyspravit viacmenej len lokalne defekty. Kazdopadne obkladac to bude biedny. Nechapem, kde tie tru mesiace a hlavne čo robil.
Odpovedať
@slavo6280 kontrolujes ho, to je fajn. Len nechapem, preco si to nespravis sam, tak ako chces. Ked to on podla teba "flaka"... Nieje to ziadna veda...
Odpovedať
@worker_falcon To žiaľ nemám kde realizovať, lebo ako som už spomínal, anhydridový samonivelizačný poter je krivý. Jedine že by som tie dlaždice rozložil na zrkadlo ). Ale nie, určite to v priebehu týždňa vyskúšam, hádam v dome nájdem pár m2 kde sa zadarilo.
Odpovedať
@megdesign Ono sucastou mnohych profesii v stavebnictve je tvarit sa, ze ide o stavbu raketoplanu a bezny smrtelnik nema sancu si to spravit "dobre" ;-) =-)
Odpovedať
@megdesign To si si ty sam obkladal lebo toto je uz lepsie ako to porobil slavovi.ak s tym sa zivis tak to vies a vies si aj poradit.
Odpovedať
@srlinka Ano sam. Nezivim. Som programator PLC. :-)
Odpovedať
@megdesign presne tak, žiadna veda. len to chce veľa trpezlivosti a zmysel pre detail. A troška praktického zmýšľania. A povedzme si, to sa v tejto dobe nenosí. Zato kontrolovať a hľadať dokonalosť na cudzej práci, to je už iná vec. Ktovie, v akej cenovej relácii sa pohybuje tento dlaždič.
Odpovedať
@kejsix Áno, obrázok prikrášľuje, naživo je to horšie. Na začiatku je uvedené aká je dlažba presná - je to oveľa lepšie ako predpisuje norma. V predmete zmluvy samozrejme je aj vyrovnávanie podkladu, a to sa odzrkadľuje aj na cene za zhotovenie predmetu zmluvy. Čiže odpadá opodstatnenosť argumentácie o krivosti podkladu.
Odpovedať
@worker_falcon Cenová relácia - nadštandard pre rok 2017. Odpovedá zohľadneniu potreby vyrovnávania podkladu a iných prác ktoré by za normálnych okolností nebolo nutné zadávať do predmetu zmluvy, ale vzhľadom na iba zlé skúsenosti som to teraz radšej rozpísal do detailov (penetrácia, hydroizolácia, lištovanie, rezanie/brúsenie hrán, sokle, tmelenie, škárovanie, vyspádovanie ku sprchovým žľabom, montáž spádových líšt,...). Mne určite nemusíte vysvetľovať že cena nepozostáva iba zo samotnej jednotkovej ceny za obkladanie x počet m2. A nechystám sa to robiť práve preto v akom stave je podklad. A platím viac práve preto, lebo očakávam od zhotoviteľa pridanú hodnotu a kvalitu.
Odpovedať
@slavo6280 Ak chces poslem ti kontakt na magora s ktorym mam ja skusenost :-D
Odpovedať
@tomino9 :-o tak to už áno :-o
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign vážim s Vaše komentáre, ale... tú dlažbu na obrázku robil neskúsený dlaždič a pred kladením si to nenaprogramoval ( nerozložil na miestnosť). Aj manuálna práca potrebuje schopnosť analýza a syntézy. Ako profesionál preto vždy skladám klobúk pred dobre urobeným obkladom a dlažbou (Bad Blumau )
Odpovedať
@jan45 ano. Je pravda, ze som mohol dat odrezane kusky po oboch stranach, nie len pri jednej. Ale nakolko niesom dlazdic, tak som s vysledkom spokojny a to je podla mna to hlavne.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon nuz ja som si k tej robote pricuchol, polozil som v baraku okolo 120m2 dlazby a obkladu. A ako prve som si pomeral nepresnosti dlazby a na zaklade toho zvoli fugu. A to som robil prvy krat v zivote. Od majstra by som naozaj ocakaval, ze to zisti skor ako pri 3tom rade.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?