Kachličky a vnímanie priestoru

Zaujimalo by ma ako je to so vstahom medzi rozmer obkladov (kachliciek) a vnimanim "velkosti" priestoru. Aby som to vysvetlil. Napriklad miestnost budete vnimat inaksie ak date stvorcove obklady na steny a inak ak date obdlznikove obklady horizontalne resp. vertikalne. Problem je, ze ja neviem ake je to vnimanie. Teda co zvolit na pocit sirsieho priestoru a co na pocit vyzsieho priestoru.
Odpovedať
...napr. ...kupelna...........Do malých kúpeľní sa odporúčajú rozmerovo väčšie čisto biele alebo svetlé obkladačky, ktoré môže oživiť jeden rad výraznejších vzorovaných alebo tmavších kachličiek, prípadne originálna lišta. Malú kúpeľňu nikdy neobkladajte až po strop. Vznikol by tak dojem chladnej kobky, ktorá nedýcha. Na zem je vhodné položiť farebne zhodnú dlažbu, prípadne využiť princíp tón v tóne.... ;-)
Odpovedať
na pocit "sirsej" miestnosti daj kachlicky obdlznikove tak, aby bola dlhsia strana vodorovne na pocit "vyssej, uzsej" miestnosti daj kachlicky dlsou stranou zvisle
Odpovedať
Profilova fotka
to freashmeat: do malej kúpeľne (popr. kuchyne) nikdy nedávaj veľkorozmerné dlažby- je trošku smiešne, keď ti na jednu stenu vyjde 1,5 kachličky :-D , na zväčšenie priestoru sa využívajú aj dlažby z drobučkých kociek, ale mne sa osobne páči, keď to nie je na celej kúpeľni, ale v kombinácii s normálnymi kachličkami :-)
Odpovedať
Profilova fotka
dalsie tipy: pre efekt 'sirsej' miestnosti: vodorovna linia -ozdobny pasik z obkladaciek (kupelnovy) nabytok s prevahou vodorovnych linii, napr. dlhe tenke vodorovne uchytky na dvierkach jedna dlhka policka pod zrkadlom, ktore je sirsie ako vyssie pre efekt 'vyssej' miestnosti: zvisla linia -ozdobny pruh z obkladaciek doplnkovej farby od podlahy az po strop (kupelnovy) nabytok s prevahou zvislych linii, napr. dlhe tenke zvisle uchytky na dvierkach viac kratkych policiek nad sebou vedla uzkeho a vyssieho zrkadla pre efekt 'priestrannejsej' miestnosti: nie vela farieb (dve, max. tri) -ucelene hladke plochy sa zdaju vacsie svetle odtiene, pastelove (nie prilis vyrazne) farebne tony obzvlast modra farba ma vlastnost 'ustupovat' do pozadia, cim sa priestor javi opticky vacsi (len pozor, aby neposobila prilis chladno, vhodne su drobne doplnky v jemnej oranzovej, zltej, kremovej farbe) pouzitie premyslene umiestnenych zrkadiel (nie prilis velka plocha, lebo v odraze je nielen priestor, ale aj predmety, ktore ho zaplnaju)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
ja trosku nesuhlasim,mam v kupelni velke obdlzinkove dlazdice az po strop a tak krasne to opticky zvacsilo miestnost az som ostala prekvapena,lebo sme predtym mali male a biele a bolo to dost hnusne.A farbu si da kazdy taku aka mu vyhovuje.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ja tiez nesuhlasim obkladali sme velke obdlznikove kachlicky horizintalne v malej kupelni 1,90x1,70 az po strop a je to uzasne bezova s hnedou cista elegancia
Odpovedať
Profilova fotka
Nasa kupelna nie je nejako extra velka, kym nebola oblozena bola som dokonca presvedcena ze je mala, vsetko je v nej natlacene a ze si na to proste len budem musiet zvyknut. Ale po oblozeni velkymi bielymi obkladackami 30x60 az po strop v kombinacii s tmavohnedou podlahou a jemnym dekorom mam pocit akoby sa ta miestnost 3x nafukla. Freshmeat - skus sa este poradit v kupelnovom studiu resp. tam kde chces kupovat obklady.
Odpovedať
Ja by som chcela obklad v kuchyni, napr. stvorce 15x15cm, polozit nasikmo, len preto, ze sa mi to paci. Neviete, co to spravi opticky s priestorom?
Odpovedať
Profilova fotka
rozsiri. preto sa tak kladu podlahy, ma to zvacsujuci efekt
Odpovedať
Ok, dik, to som rada, obcas treba oklamat aj priatela :-D
Odpovedať
ja som si vyhliadla do kuchyne obkladačky rozmerov 20 x 25cm alebo 20 x33 cm... chcela by som ich klásť po šírke, t.j. 3 rady obkladačiek medzi pracovnou doskou a hornými skrinkami (lebo je tam štandardná 60cm medzera na obkladačky či zástenu). v kuch. štúdiách a obchodoch mi ako klasické kuchynské obkladačky ponúkali len 10x10cm, prípadne 15x15cm (iste viete, tie s tými čajníčkami, tanierikmi, ovocím alebo iným kuch. zátiším...) - tie sa mi však nepáčia... dávali ste už niekto do kuchyne oblkadačky takéhoto väčšieho rozmeru? ako to vyzerá? dá sa to vydržať aj v kuchyni? alebo by ste to už druhýkrát nedávali? ;-)
Odpovedať
štorce našikmo vyzerajú skvele a dodavajú priestoru dynamiku... ale na kladenie našikmo musíš mať šikovnych obkladačov, treba tam vela rezať a dobre premyslieť kladačský plán ... videla som už aj nepodarené realizácie, hlavne vtedy, ak obklad "nevychádzal" v rohoch a nikách...
Odpovedať
Článok sa načítava...
henidani, videla som to už v mnohych bytoch a nevyzera to zle... ak sa Ti take pačia, v pohode si ich daj... aspoň budeš mať menej špár na čistenie :-D
Odpovedať
Profilova fotka
my mame v kuchyni kupelnove obklady maslovej farby matne :-D rozmer 20x38 kladene vodorovne a vyzera to pekne. Este tam nemame postavenu linku, len teraz to robili, ale musim povedat ze to vyzera ovela lepsie a modernejsie ako tie klasicke kuchynske obklady. A na druhu stenu za odsavac pojde drevena zastena.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame v kuchyni tiez vacsie obkladacky a medzi nimi mame maly pasik z mozaiky a vyzera to velmi pekne, nemyslim si, ze treba dat na klasiku, kazdy nech si predsa da co sa mu paci.
Odpovedať
dakujem, dievčence, za názory. trošku sa obávam toho, aby to nevyzeralo tak typicky-kúpeľnovo... ale, dnes, ked som to hovorila tomu chlapíkovi, čo mi to príde obkladať, tak som videla, že tiež sa potešil, že bude menej prplačky :-D renatka, suzzanne, nemohli by ste prilepiť fotočku do albumu s tými obkladačkami? dakujem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
henidani nemam odfotene, ked odfotil vlozim album, ale vyzera to strasne podobne ako toto: http://www.modrastrecha.sk/album/view... len ja mam tie obklady cikcakovo :-) murar sa sekol a vyzera to celkom fajn
Odpovedať
no, renatka, tak to vyzerá pekne, páči sa mi to. tak ok, tak dám obkladačky väčších rozmerov, nebudem sa toho báť. vďaka. ;-)
Odpovedať
vyzera to dobre urcite lepsie ako dzbaniky a kvetinky a hrozienka a vsetky tieto nemozne kuchynske obklady
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?