Identifikácia vodovodného potrubia

Ahojte, prosím Vás, je nejaká možnosť ako identifikovať kadiaľ vedú vodovodné trubky pod obkladom/omietkou? Zatiaľ sú duté (nie je pustená voda)... Ďakujem za každý nápad, okrem "vŕtaj a uvidíš" :), to je až posledná možnosť...
Odpovedať
@veronika_4 Taký nápad - v lete pustiť do nich cirkulovať studenú vodu a termokamerou po chvíli pozrieť stenu. Na miestach, kde ide trubka bude omietka chladnejšia. Prípadne teraz to urobiť teplou vodou, ale problém bude asi zohnať toľko teplej vody.
Odpovedať
Ak mas stare kovove potrubie, tak detektorom sa da zistit. Inak vacsinou sa pouzivaju 90° kolienka a vies si to odsledovat kade to moze ist + - Ked prevrtas, tak vimenis. 😀
Odpovedať
@originalx kovové by sa mohli dať vytrasovať asi aj silnejším magnetom
Odpovedať
@jakino Teraz som to isiel vyskusat, mam silny neodymovy super magnet a v stene to nefunguje.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika_4 kým sa dávalo pozink bolo to jednoduchšie ale ak teraz, ke=d odmonujete batériu, je za ňou nástenka a tá určí smer potrubia. Väčšinou idú zvislo alebo vodorovne.
Odpovedať
@chrobak7 no to je veru vcelku super nápad :) len ešte nemáme pustenú vodu, takže asi by som musela počkať a až potom riešiť vŕtanie a montáž... @originalx @jakino potrubie je práveže plastové, detektor ma napadol ako prvý :/ @jan45 akú nástenku myslíte? ja batériu nemám namontovanú, práve preto potrebujem vŕtať, ide tam totiž sprchový panel... a neviem určit smer potrubia, keďže pri stavbe šli trubky myslím priamo hore, ale vývody nám posúvali (práve kvôli panelu) a teraz nevieme kde šli pôvodne a či vŕtaním ako naschvál netrafíme práve vodu, čo by sme neradi :)
Odpovedať
@veronika_4 Keď nemáš namontovanú batériu, tak tam skús strčiť špirálu, ktorou sa krtkujú kanalizácie. Tá špirála je kovová, preto keď bude v potrubí, tak detektorom kovu by sa malo dať zistiť, kadiaľ ide potrubie. Alebo keď sa pozrieš baterkou do potrubia trčiaceho zo steny, tak by malo byť vidno, kam sa ohýba smer. Ale ako píšeš, že to bolo posúvané, tak sa na to asi nedá spoľahnúť, môže sa to viackrát zahýbať v stene. Ten krtko by mohol fungovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika_4 nástenka je kolienko na potrubí pod bateriou
Odpovedať
@chrobak7 no to by mohlo fungovať :) len ešte musím zohnať ten detektor :D my sme ho práve nekúpili kvôli tomu, že potrubie je plastové... ale to je najmenej.. s tou baterkou to fungovať zrejme nebude, ja viem, že sa menila pozícia iba smerom doprava, čiže zahnutie bude doľava a ďalej neviem.. práve to, kde sa stáča potrubie smerom nadol... ale majster vravel (už tam nie je, ale na inom projekte) že keby sme nešli hlboko, tak by sme to nemali trafiť, predsa len to asi nebude tesne pod povrchom.... @jan45 ďakujem, tak som o niečo múdrejšia :)
Odpovedať
@veronika_4 Detektor kovov sa dá aj požičať, napr. v OBI: https://www.obi.sk/pozicovna/stavebne...
Odpovedať
@chrobak7 och, že ma to nenapadlo... Ďakujem krásne! :)
Odpovedať
@veronika_4 Mám Hilti PS 50 a ten detekuje aj plastové potrubie, ale si ďaleko, tak nepomôžem. No skús osloviť obch. zástupcu uvedenej firmy, o predvedenie toho detektora a možno bude ochotný ti to vyhľadať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@insed oo, tak to už hej :) on sa ale asi nedá kúpiť na SK, či? Ja som ho nikde nenašla... ono ja som taká, že keď už náradie potrebujem, tak si ho rovno kupujem (ak samozrejme vtedy na to mám)... a aj ten detektor by som chcela, nikdy nevieš, kedy sa Ti v dome niečo také hodí.
Odpovedať
@veronika_4 Môžeš si to kúpiť cez stránku www.hilti.sk. Ale videla si, čo to koštuje? Myslím, že za to kúpiš kopec iných potrebných vecí do domácnosti. ;-) :-D To bude naozaj len pre profesionála. Pre domáce využitie je to zbytočne drahá "hračka". Cena cez 930 €.... :-|
Odpovedať
@veronika_4 Dá sa to kúpiť u nás, cez predajcu hilti, dá aj zľavu :-) No napriek tomu pre domáce práce pridrahá hračka @chrobak7 Oprava navŕtanej rúry, alebo kábla ťa stojí priemerne 100€. 8-krát zle navŕtaš a merák je zaplatený :-) :-)
Odpovedať
@chrobak7 @insed , ďakujem za info, naozaj som to našla za viac než 900 eur, takže padá :D ešte mám hodne čo kupovať do nového, a aj náradia, takže sa uspokojím s metódou pokus/omyl asi :D ale našli sme nejaké staré foto (pred posúvaním vody) a teda sme vydedukovali kadiaľ asi idú :) ale 8 krát zle navŕtať, to už chce odborníka asi, keď rúry idú zdola nahor a ja riešim koľko cm doľava doprava chcem vŕtať :-D
Odpovedať
@veronika_4 Tie trubky určite budu pod vrstvou lepidla. Stači jemne zavrtať a keď ideš do tehly a lebo ytongu podla toho z čoho je stena tak tam trubka ani kabel určite nebude, Trafiš do lepidla , čakaj že tam niečo bude.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?