Ako rezat 10mm gres (Rako Sandstone plus)

Ahojte, potreboval by som poradit. Chystam sa obkladat kupelnu a objednal som Rako Sandstone plus - je to 10mm gres. Cim sa to da najlepsie rezat? Postaci mi obycajna manualna rezacka? Ake mate skusenosti? Ake su okraje po narezani? dakujem za odpovede, tipy a triky.
Odpovedať
1
2
ja som gres rezal rezackou (super pro 600), hrana po rezani bola pekna ked som ju dal do spary ani nebolo vidiet ze bol obklad rezany 8-)
Odpovedať
@benzene diky, madmat v raci ma super pro 750, kedze mam 30x60 tak asi bude treba vacsiu. chystam sa mat 1mm spary. tvoj gres bol 10mm?
Odpovedať
@thedoctor ja som robil s gresom 60x60, hrubka bola tiez 10 mm, dalo sa to aj na tej 600 ale 750 bude lepsia
Odpovedať
Mame tento gres polozeny na velkej ploche. Ano, da sa to rezat rezackou. Ak by ti niekde vysli tenke pasiky (sirka 1-2cm) tie daj odrezat vodnym lucom. Pozor. Vrtanie do tohto materialu je o trosku horsie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@thedoctor ja som si kupil nieco taketo polskocinske http://www.praetoria.sk/product.php?i... . Ked sa do toho strci lepsi kotucik reze super. Narezal som s tym 100m2 creaton poteru a 120m2 poctiveho gresu do ktoreho som mal problem aj vrtat.
Odpovedať
diky za rady, pravdepodobne skusim prenosnu pilu na dlazbu: http://www.rubi.cz/24976-rubi-diamant... vyhodou je ze mozem potom vymenit kotuc a mam cinkular na laminat napr.
Odpovedať
@thedoctor podla mna je to zbytocne to rezat elektrickou pilou (pokial to nemas komplikovanejsie vyrezy), ked mas poriadnu rezacku rez trva radovo sekundy, v pripade rezania kotucom to mozu byt minuty (gres je poriadne tvrdy), otazka je ci bude rezana hrana vidiet alebo nie
Odpovedať
Rezena hrana bude v rohoch a okolo vane. A este na takom odskoku. Byt bude klasicky panelak, len novostavba.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@majkoj Ahoj, tiez chcem kupit tuto rezacku. Reze presne? Rezal si aj 45 st. uhly?
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky zavisi od materialu, v grese 45 st uhly podla mna nenarezes, inak reze fajn, len treba si kupit poriadny kotucik, ten original k tomu je hrackarsky.
Odpovedať
@dominik_boksansky 45 stupnove uhly v grese si daj narezať na vodný lúč - samozrejme, ak to máš niekde blízko a ak toho nepotrebuješ veľa. Napríklad v PO to vyjde na cca 5€/bm - pozor jedna hrana je vlastne rezaná 2x, pretože režeš z dvoch dlaždíc 45°.
Odpovedať
@flu5ky takuto moznost nemam. Pocitam s tym, ze sa mi tie uhly podari rezat rezackou :) . Podla mna to treba skusit. Nie je gres ako gres...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
my sme davali rezať vodnym lucom, spokojnost. obkladaci to pomerali, naplanovali kolko coho a ako a odviezli aj doviezli narezane... mali sme toho dost hran, takze to by sa rucne ani nedalo, to by sa zblaznili.. meter stal tusim vtedy 6E Ale par metrov sa da aj karbobruskou narezat, ale... jednak je to nebezpecne a jednak nepresne podla mna.. Skus si zistit v okoli, kde sa da rezať vodnym lucom...
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky nam ich rezal obkladac priamo tu na stavbe malou flexou a diamantovym kotucom. trosku sa s tym hral ale islo to spravit prekne. a nie len hrany ale aj rohy
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky inak ty nepotrebujes narez 45st uhly, tebe staci zrazit tie hrany, aby si vznikla spara, ktoru vysparujes. @psychx to rezal hrany od ruky flexou ? To funguje len na hranach, ktore silikonujes a nebude ich vidiet. V grese peknu hranu flexou nespravis.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj hej rezal. su pripajam fotky. jedna je priamo pod zrkadlom po celej dlzke steny. druha fotka je roh na sprchovom kute. neviem ci je to dokonale ale vytykat tomu nemam co. je mi jasne ze keby som to dal narerat vodnym lucom tak by to bolo este o malinko presnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx aby sme sa rozumeli, rezal celu hranu flexou, alebo to odrezal na nejakej stolnej a zabrusil hrany flexou? Lebo ako tak rovno urobil rucne celu hranu tak to nech ide robit chirurga :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj rezal kazdu jednu hranu celu flexou nemal ziadnu inu pomocku nato. mal malu flexu taku co sa dala pekne chytit do jednej ruky a stym to robit. ja som tiez cumel ale islo mu to pekne od ruky.
Odpovedať
@majkoj presne na to to potrebujem ako ukazuje @psychx . @psychx tak o rezani dlazdic pod 45 st. uhlom uhlovou bruskou drzanou v ruke som naozaj nikdy nepocul. To chcem aj vidiet =D. Vyzera to super. Ake spary su medzi dlazdicami?
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky mam jednu ktora je odrezana ale neni nahodena na stene tak to mozem odfotit ako to vyzera. a spary su 1mm
Odpovedať
@psychx sup sem s tou kachlickou nech to vidime :). 1 mm chcem robit aj ja.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky 1mm ale jedine pri kalibrovanych a sakra pozor na kaliber.
Odpovedať
@majkoj objednanu mam rektifikovanu dlazbu. Pevne verim, ze ten kaliber bude presny =D. Uvedomujem a trocha sa aj tych 1 mm skar bojim :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky zo skusenosti obkladacov, 99% "rektifikvanychô dlazieb je rovnako krivych ako tie nerektifikovane.. bohuzial... a videla som to aj na vlastne oci... v reali sa preto napr. takmer nedaju poloziť bezšparovo.. lebo hrozi, ze ti to cele ujde šrégom..
Odpovedať
@katrin21 tiez som o tom pocul. Pride dlazba uvidime co to bude :).
Odpovedať
keby bolo 99% rekt.dlazieb ktivych, tak ich tu nik bezsparovo ci s1mm sparovu nekladie.
Odpovedať
su krive, u nas prva trieda je to iste co inde 3tia..ked som si vyberal dlazbu presiel som vela dlazieb aj lacnych aj drahych ale ZIADNA nebola rovna...vsetky boli do "U" ... a u nas su tie iste dlazby co v PL len dva krat tak drazsie :D
Odpovedať
Nemali sme jednu krivu rozmer 60x60cm. take 40x90 maju toleranciu,ktorej sa tazko vyhnut. @johnyfly1
Odpovedať
Profilova fotka
@natalka13 ved dobry obkladac ti to ani nepolozi bezsparovi , aj ti vysvetli preco.. mali sme dobru, kvalitnu a nie lacnu dlazbu zo Spanielska, 30x60cm, rektifikovanu.... ked nam ukazal akoo je niekde prehnuta akoby po dlzke ( ako laik som to nevidela), ze to klasst bezsparovo nebude, lebo by to uslo potom, ze radsej da 1mm sparu, ktorou to vie korigovať ... suhlasila som, lebo som videla, ze vedia ,co robia, videla som ich roboty inde atd.... POvedal, ze on este rovnu rovnu ani nevidel.. ani drahu, ani lacnu...
Odpovedať
@katrin21 @johnyfly1 @natalka13 tak položiť dlažbu bezškárovo je z môjho pohľadu totálna blbosť a nevidel som ešte ani jedného výrobcu dlažieb, ktorý by to odporúčal, resp. vôbec uvádzal takúto možnosť pokládky. Minimálna škára pri rektifikovaných obkladoch a dlažbách to áno, ale tá škára tam skrátka MUSÍ byť. Ak sa mýlim tak ma opravte. To, že to majú niekde na predajni položené bez škáry totiž neznamená, že reálne to takto môžete nalepiť. Čo sa týka krivosti a prihybov, tak na to všetko sú norma a just, keď raz je norma taká benevolentná, že na 90cm dlhom obklade môže byť priehyb v strede aj -+3mm*, tak s tým nič nespravíme - výstupnou kontrolou to prejde a ani slov.techn.ústav s tým nič nespraví (*číslo je len ako príklad, presne to je v norme). No a aby som nezabudol, pri pokládke by mal obkladač dodržať aj smer ukladania, alebo vyberania z krabíc, čiže ako tak ako vyberie obklad z krabice, tak to má aj nalepiť (neotáčať to dole hlavou a pod...) Niektoré firmy majú na zadnej strane obkladov aj vyznačenú šípku, ktorá udáva ako to vychádza z pece....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?