Zmluva o buducej zmluve

Profilova fotka
Chcem sa opytat tych z Vas, ktory kupujete - kupovali ste novostavbu v case, ked este ani neprebiehala jej realizacia. V nasej zmluve o buducej zmluve mame klauzulu, ze moze buduci predavajuci upravit podlahovu vymeru bytu smerom hore aj smerom dole, samozrejme ma to osetrene do +/- 5% je bez upravy ceny bytu a nadsa uctuje za kazdy 1 m2 stanovena suma. Moja otazke je, ci je to standardna klauzula v zmluvach a ked uz je raz projekt schvaleny, co take sa moze stat, zeby sa tak vyrazne mohla upravovat podlahova plocha bytu.
Odpovedať
Profilova fotka
@kape Poviem len moj osobny nazor, nemam skusenost. Podla mna to nie je normlane.. ani tych 5% . Pri 100m2 je to 5m2 co je podla mna viac.... Moji znami takto kupili prederazenu novostabu na Datelinovej... vymera bytu sa im v priebehu vystavby zvacsila o plochu terasy (obrovsak v pomere k bytu) a zaplatili za nu ako za plochu bytu ... Mozete investorovi navrhnut ze mu pri kupe zaplatite +- 5% od dohodnutej ceny bytu... uvidite ako sa zatvari ;-)
Odpovedať
stali sa uz situacie, ked bola cena bytu urcena cenou za m2. ludia si potom premeriavali byty a ziadali vratit cast zaplatenej kupnej ceny, ked nieco nesedelo a byt bol mensi. preto zrejme takato uprava, aj ked osobne sa mi zda 5% dost. kazdopadne by to chcelo presne specifikovat, aby nenastal problem, ak by sa napriklad zvacsila plocha pivnice patriacej k bytu.
Odpovedať
Profilova fotka
Prvý x ideme kupovať novostavbu a ešte k tomu v štádiu kedy sa len začne stavať a keď mi uberú 5% prípadne aj viac už by to bol byt o ktorý nemám ani záujem. Zas na druhej strane ak mi zväčšia nejak závratne plochu bytu, asi by som sa ani nedoplatila, to je tiež druhá stránka mince a vraj je to už bežné že sa takto istia. :-| Ale budem žiadať v našom prípade individuálny prístup pri zmluve a uvidím čo uhráme.
Odpovedať
@kape neviem posudit ci je to normalne vsade, ale my to mame v zmluve tiez. priznam sa nemam ju pri sebe a neviem ake je to percento, ak chcem mozem ti to vecer pozriet a napisat. neviem ci k tomu este nieco je dopisane, ale vidi sa mi ze nie vsetkym tu je jasne preco to tam je. ide o to ze plan je schvaleny a byt bude postaveny podla neho. Ale ako to byva pri realizacii sa kadeco vyskytne a drobne zmeny mozu nastat, moze to byt kludne len omietnutim stien ze vam uberu zopar centimetrov... ide im o to aby ste sa s nimi potom nesudili za nieco co sa ani neda ovplyvnit. ci by bolo lepsie mat neomietnute steny? dam konkretny priklad este, priamo z nasho buduceho bytu ktory je uz skoro hotovy, v kuchyni je oproti vykresu rozdiel fyzicky 2 cm minus. Robi to 0,08 m2 rozdiel ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@arven86 - takýchto zmien som si vedoma a pocitam s tym, ale ak sa ma zmenit podorys o viac ako 5 % to uz mi pride pri nasich necelých 84 m2 celkom dost a uz by to bol fakt byt o ktory zaujem nemam. Podla mna sa istia na prilis velke zmeny. A rozmyslam nad tym, ze ked je schvaleny plan, co sa moze stat ze sa to moze az v takejto miere prejavit.
Odpovedať
Profilova fotka
@kape Ano, v takychto pripadoch, pred alebo pocas vystavby, je to standardna klauzula. A este pozor, rozmery mozu urcovat bez vnutornych omietok, takze to bude este o par centimetrov mensie.
Odpovedať
My mame v zmluve 4%. Je to bežné pri kúpe novostavby :-)
Odpovedať
@kape Dcéra sa mi sťahovala do novostavby bytu. Má tiež 5% klauzulu, nech som meral ako som meral tak má plochu knap 4% menšiu. Pre istotu som to premeral aj susedom vedľa či im nepribudlo - nie, presne to isté. Tak sú len 2 možnosti. Byt sa im po vypratí scvrkol alebo pri predaji inzerujú väčšie plochy ako plánujú aby vyšla nižšia cena na m2 a tak skôr predali. Vyberte si.
Odpovedať
Už len podotknem že u dcéry táto zmena je presne €50/m2 naviac.
Odpovedať
Ahojte, ja to mam od 3% vyssie: Budúci kupujúci berie na vedomie a súhlasí, že výmera podlahovej plochy Bytu (a jeho jednotlivých miestností a príslušenstva) a balkóna uvedená v bode 2. tejto Zmluvy je predbežná a do uzatvorenia Kúpnej zmluvy môže dôjsť k jej zmene v súlade s týmto bodom. Podlahová plocha Bytu bude v Kúpnej zmluve určená podľa § 2 ods. 7 BytZ. Zmluvné strany sa dohodli, že Budúci predávajúci je do uzavretia Kúpnej zmluvy oprávnený zmeniť výmery podlahovej plochy Bytu (a jeho jednotlivých miestností a príslušenstva) a balkóna uvedené v tejto Zmluve a Kúpnej zmluve v súlade so stavom zisteným po zrealizovaní výstavby Budovy na základe projektovej dokumentácie skutočného vyhotovenia Budovy a uvedené nebude mať vplyv na výšku Kúpnej ceny, pokiaľ v tejto Zmluve nižšie nieje uvedené inak. Ak v dôsledku stavebných a projekčných činností pri výstavbe Budovy dôjde k zmene výškových a pôdorysných stavebných rozmerov jednotlivých miestností Bytu bez príslušenstva a to s odchýlkou presahujúcou 3 %, bude Budúci predávajúci oprávnený upraviť Kúpnu cenu uvedenú v bode 4.1 Zmluvy, pričom pomer pôvodnej výmery Bytu a kúpnej ceny Bytu bude zachovaný. dalej mam este aj nasledovnu zaujimavost: Budúci predávajúci je oprávnený jednostranne upraviť Kúpnu cenu uvedenú v bode 4.1 Zmluvy aj v prípade, ak sa cenový index stavebných materiálov zverejňovaný štatistickým úradom SR zvýši o viac ako 3%
Odpovedať
podla mna je to bezne pri novostavbach, ktore este nestoja. tiez mam tusim 3% v zmluve.
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe666 - no tiez sa pekne istia @somzvedavy - tak to ma velmi nepotesilo, ze sa to realne deje a nie smerom nahor, ale smerom dole. Nam ide skutocne hlavne o to, abz sa nam byt "nescvrkol". A u nas je ten rozdiel nad 5 % podstatne drahsi 1m2 je 2 202 Eur. @monikake - o toto som sa dnes snazila poziadat developera cez maklera, aby v nasej zmluve bolo napisane, ze v priapde, ze ten rozdiel bude vacsi ako 5 %, tak mame moznost si kupu bytu rozmysliet bez sankcii a oni budu moct nasledne byt ponuknut dalej. Uvidime ci nam to prejde.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kape pozerala som to v nasej zmluve a mame to na 3%. Tych tvojich 5% pri 84 m2 robi 4m2 cize ak by sli na doraz tak mate zrazu 80m2. Moj nazor je ze to je stale velky byt, ak sa bavime o 3 izbovom byt o vymere 80m2 a viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@arven86 My mame 3,5 izbovy byt a pre nas pod 80 m 2 je to uz malo.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak nam vyhoveli a zapracovali pripomienky do zmluvy. Mame narok na odstupenie od zmluvy v pripade, ze sa podlahova plocha znizi o viac ako 5 %. Potesilo nas to, ale dufam, ze to nebudeme musiet vyuzit :-).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?