V novostavbe nie sú namontované merače na radiátory

Stretli ste sa niekto s tým, že byty v novostavbe nemajú namontované merače na radiátoroch? Je to vôbec normálne v dnešnej dobe? A tiež sa chcem spýtať ako je to s elektromermi, či majú byť na voľne prístupnom mieste alebo ako. Prebrala som totiž byt v novostavbe a na moju otázku kde sú alebo budú elektromery mi ukázali zamknutú miestnosť na jednom z poschodí bytu.
Odpovedať
Profilova fotka
merace mozu byt aj na vstupe do bytu (tzn mera sa odmer celeho bytu naraz a nie jednotlivo po radiatoroch). ano elektromer by mal byt pristupny
Odpovedať
presne ako sa tu píše...merače zvyknú byť pri vstupe
Odpovedať
Zial nie su namontovane ani na vstupe do bytu.
Odpovedať
Pokial je to novostavba, mali by tam byt merace tepla. Treba sa spytat spravcu bytovky. Ja byvam tiez v novostavbe a tiez nemam k nim pristup. Elektromer je uz trosku o inom...tam by si pristup mala mat. Byva tam totiz hlavny istic od bytu.
Odpovedať
my bývame tiež v novostavbe a merače na radiátoroch nie sú, ale sú vo WC spolu s meračmi vody a k elektromerom prístup máme, sú v spoločných priestoroch.
Odpovedať
Ano pytala som sa spravcu aj developera. Merace na kurenie nie su nikde dane ani na vstupe do bytu ani na radiatoroch, nikde. Vraj to az ked si vlatnici odsuhlasia so spravcom ze sa namontuju, samozrejme ze to uz si vlstnici zaplatia sami. Hlavne ze ked projekt predavali vsade pisali o ekologickych bytoch, ktore setria naklady na vykorovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@mysiak11 my sme v novostavbe merace plynu nemali, dole bola spolocna miestnost, kde bol kotol a kurilo sa podla ekvitermiky. Elektromery sme mali samozrejme kazdy, tusim tam kde aj kotol... .... Ale hned ako sme sa nastahovali, ( novostavba) tak sme otvorili temu kurenia na domovej schodzi a schvalili sme si ( ustna dohoda), ze ked nie sme doma a sme v praci, alebo na noc budeme si kurenie stahovať na minimum , alebo uplne vypnut a ked prideme, zapneme.... radiatory do pol hodiny krasne dokurili :). vecer sme zase stiahli a tak dookola.... Naucili sme to aj deti... samozrejme , zeny na MD s detmi, alebo dochcovia co su doma, tak nebudu sediet v chlade ( ale zase za pol dna ten dom nejako nevychladol vyrazne), to jasne, ze si mozu kurit ako potrebuju... Ale uz len tymto sme dosiahli to, ze pekne sme mavali preplatky ( platilo sa podla m2 plochy bytu) a my napr. na 2i byte 59m2 sme mavali preplatky 200E kazdy rok zhruba rovnako a mali sme stale prijemne teplo. TAkze treba navrhnut, nebať sa ozvať a vyskusať jednu zimu a uvidia ostatní, ci im to vyhovuje... Priznavam, ze u nas som to navrhla na tej schodzi ja, ludia suhlasili a osvedcilo sa to.. takze mozete aj vy skusit a urcite nebudete mat naklady velke... ato sme este prvu zimu stale vetrali vetrackou, lebo stavba bola cerstva,nevyzreta, vlhli niektorym ludom kuty, mne len jeden nastastie, ale ked sa vetralo, tak nevlhol :). Cize uniky este aj boli a aj tak bola spotreba u vsetkych super... :) Merace som navrhovala tiez dať, ale su dost drahe, nie každy si ich mohol a chcel zaplatit na každy radiator v byte....lebo sa to nascitava a uz je to spolu potom dost naraz...
Odpovedať
Profilova fotka
@mysiak11 velmi nestandardne, ale tvoj developer hovori pravdu... Merace s ekologiou nemaju nic spolocne. Pokial sa vlastnici bytov dohodnu, ze chcu mat merace, tak si ich daju (zaplatia) a zaroven sa dohodne v akom pomere sa bude teplo rozuctovavat. Pokial sa nemylim, tak bezne je 60/40 t.j. 60% podla plochy bytu a 40% podla meraca. Pomer si samozrejme mozete zmenit, ale su tam zakonom dane limity, ak sa nemylim. Plus si viete dohodnut rozne "solidarne koeficienty" nakolko ludia na rohoch, nad garazami, na prizemi atd. musia viac kurit ako ti co su "vo vnutry".
Odpovedať
@mysiak11 my bývame v nízkoenergetickej bytovke triedy B, merače nemáme na jednotlivých radiátoroch, náklady sa účtujú 60% podľa plochy, 40 % podľa skutočnej spotreby. mali sme preplatok cca 200 EUR pri mesačných platbách 80 EUR za dvojizbový byt, takže nám chceli znovu znížiť zálohové platby, ale nechali sme si pôvodné. A čo je najlepšie, ešte stále nekúrime :) ale myslím, že tento týždeň už začneme. takže možno to bude u Vás v pohode.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?