Poraďte pri výbere bytu

mam 22, práve kupujem byt, ale vôbec sa do toho nevyznám, na jednej strane mi bolo povedane ze tehlový byt je novostavba z roku 2008 alebo 2009 a až teraz keď som podpisal rezervacnu zmluvu vidim datum 2005 :( nemam to pisomne bohužiaľ čo by ste robili vy?? prípadne nebýva niekto v alžbetinom dvore? Naozaj by mi pomohla každá rada. už aj tak minimálne prídem o zálohu, aj keď to nechcem. taktiež na stránke má maklerska spoločnosť tatracentrum napísané, že sa ponukaju koompletny servys a neviem čo, že aj posudok, ale potom mi bolo povedane že posudok len vtedy ak si človek berie hypoteku u nich, no to na stranke nikde nie je uvedené, dá sa stým niečo robiť?. teraz neviem či posudok bude na sumu ktorú požadujú, a taktiež prečo by ho nemali zaplatiť oni keďže to maju na stránke. vopred ďakujem za každu reakciu. ( gramaticke chyby si pls nevsimajte, som rad ze som to na mobile napisal ) :-D
Odpovedať
@ruu ahoj, to ci je z roku 2OO5 alebo 2OO9 to je uplne jedno, s tym sa netrap, nieje to auto ze by to bolo dolezite, alebo ze by to nejak malo vplyv na cenu. co sa tyka znaleckeho posudku, povedz realitke (kedze uz to chces riesit cez nich a dal si zalohu) ze nech ti urobia ponuku na hypoteku u nich - urobia nejaky vypocet ktory ti vytlacia alebo mozu poslat mailom. ten si porovnaj v banke - obehaj aspon 3-4 banky /VUB, SLSP, CSOB, TATRABANKU... / ak to co ti ponukli je vyhodne tak ries cez nich, ak nie tak cez inu banku. inac cena toho znaleckeho za byt moze byt tipujem tak do 200e, to nieje az tak hrozne vela (v porovnani s tym kolko berie realitka ) . dobry urok na hypoteke by mal byt cca do 4,5percenta, pozeraj na RPMN. este mas moznost zobrat hypoteku pre mladych - vek mas na to, prijem nepises, spytaj sa na to v banke. je to dobre pretoze prvych 5rokov mas zvyhodneny urok.
Odpovedať
@ruu suhlasim s @linda20111 - ci 2005 alebo 2009 - je to jedno. mozno dokonca aj lepsie, lebo u 8 rocnej stavby by uz davno boli prejavene vady :-) ale to aj o stavby z 2009, ale mozno o nieco menej. tak ak ti po stranke lokality, ceny atd byt vyhovuje, tak kasli na ten rok. co sa tyka znalecneho posudku - viem ti odporucit jednu pani z tejto stranky, velmi seriozna, spravila posudok do tyzdna, samozrejme, za poplatok, ale ovela nizsi ako ty pises (vyska poplatku zavisi od rozlohy bytu). boli sme s jej pracou spokojni, dala na to peciatku, a nasa banka s tym nemala problem, a pani hovorila ze este ziaden jej klient nemal v ziadnej banke problem ze by jej posudok neakceptovali. tak ak chces, napis mi IP a poslem ti na tu pani kontakt.
Odpovedať
Profilova fotka
ci 2005 alebo 2009 je naozaj to, co netreba riesit :) ja som kupovala tehlovy byt z roku 1960 a tu @anairda ma este starsi... :-D domy celkovo sa rata ze vydrzia tych 100 rokov, takze tie 4 roky je naozaj, ale fakt ze naozaj, detail :)
Odpovedať
@ruu rok stavby domu je zanedbatelny, ako pise @anairda pri starsej novostavbe uz bolo viac casu nato, aby sa prejavili pripadne chyby. znalecky posudok je tiez zanedbatelny, nakolko niektore banky maju internych znalcov a tie poplatky bud nie su ziadne, alebo pri vyske ceny bytu a inych poplatkov zanedbatelne tu by som skor riesila to, ze si dal rezervacnu zmluvu a este nevies, ci dostanes hypo ..... :( a zaroven aj stav stavby a bytu, ak mas niekoho , kto sa do toho vyzna, mal by ist to pozriet a zaroven by som ziadala energeticky certifikat, alebo nejake prehlasenie o stave bytu, ak by sa prejavili nejake skryte vady.) dalej by som si dala pozor na kupnu zmluvu, urcite si ju vopred vyziadaj a daj pozriet pravnikovi. aby tam nechybali pre teba dolezite body.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
@ruu, len k znaleckým posudkom nehnuteľnosti: znalecký posudok nie je pre banku záväzný, preto rátaj s tým, že hodnotu stanovenú posudkom môže banka zosekať (rádovo 10% až 30%). Pri výbere znalca (zoznam znalcov je na http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/j...) sa najprv informuj o jednotlivých bankách, či daný znalec nie je v danej banke zapísaný na čiernej listine (banky majú vlastné zoznamy znalcov, ktorí pre ne nie su akceptovateľní pre opakované porušovanie pravidiel). Ceny za znalecké posudky sa pohybujú rádovo od 100€ po 150€. Pri veľkých bytoch to môže byť aj o niečo málo viac.
Odpovedať
@robert_chvostek našťastie mi banka nič neskresala, už mám 7 mesiacov byt, po mesiaci sme ho zariadili a aj napriek tomu že to nieje centrum mesta a musím dochádzať, tka som rád. ale je to pravda že banky môžu okresať posudok, no našťastie som mal dobreho znalca (mam pocit že pre tú banku aj robil)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?