Poradíte účinnú zvukovú izoláciu v bytovke novostavbe?

Má niekto skúsenosti s ozaj účinnou zvukovou izoláciou stien v bytovke (novostavba)? Noví susedia čo s ni mi susedíme sú silní fajčiari, veľmi kašlú. Klasika, aj keď bývame v novostavbe, všetko počuť, dokonca, kýchanie, vyfúkanie si nosa, spomínaný kašeľ alebo ranné napínanie fajčiara nad umývadlom.-(( O hovorenom slove ani nevravím: -((( Firma zjavne odflákla zvukovú izolácu, síce v nákresoch mala byť až 50 cm stena medzi bytovkami, v reále je podľa všetkého asi len 25 cm priečka. ( Stavali z Heluzu, neviem presne koľko tam je- je to môj odhad) Dá sa to reklamovať? Pozerala som dosky Wolf, má niekto s tým skúsenosti a oplatí sa do toho investovať? Je to aspoň trochu účinné? A ešte jedna podotázka? Ako bojujete proti cigaretovému dymu???.-( Poznáte niekto aspoň jedného tolerantného fajčiara?.-) - juj a teraz budem v nemilosti všetkých fajčiarov, ale vážne je to dosť obmedzujúce a najmä pri vetraní stále kontolovať či nestojia na balkóne a fajčia. Nikto nechce bývať v udiarni.-( V zime sa to ešte ako tak dá vydržať, no leto bude katastrofa.-( Alebo opäť byt predať a nájsť si nové "lepšie" bývanie? ( už sme sa kvôli fajčiarom raz sťahovali, žial.-( )
Odpovedať
Profilova fotka
najlacnejšie asi sadrokartonova predstena zo sklennou vatou.Na veľký útlm molitánové izolácie.Dajte si pozor na to ako a kade sa šíri zvuk.Kľudne to môže byť aj cez nevhodne pospájané konštrukcie.V tom prípade nepomôže len odhlučnenie steny.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
tiez by ma zaujimalo, ako dobre a ucinne odhlucnit...ja by som chcela spalnu. nemate niekto skusenosti s meranim hluku profesionalnou firmou? kolko to asi tak stoji a co vsetko vedia zistit (okrem decibelov)? prip. nie je tu na MS nejaky sikovny profesional, ktory sa tymto zaobera?
Odpovedať
Dobrý den. Pro janka4276 : Ono ani není tak problém něco utlumit, čili akusticky izolovat, jako najít přesně místa, kterými se ten hluk šíří. Samozřejmě, že je celkem dost velký předpoklad, že to jde skrz stěnu a tam by nejvíce pomohlo izolace s předsazenou sádrokartonovou stěnou. A ta se musí udělat tak, aby se nikde nedotýkaly té stěny. Čili bude ukotvena pouze do podlahy a do stropu. Na strop a na podlahu se ukotví UW profily, do nich se vloží CW profily po 625 mm a opláští se to dvojitou vrstvou SDK desek. To má jednak vyšší akustický útlum a taktéž je ta předstěna pevnější. Kolik jste ochotni a schopni obětovat prostoru, tak podle toho zvolíte profily. Jsou profily 50, 75 a 100 mm. Pevnostně vyhoví všechny. A nezapomeňte, že se nesmí dotýkat stěny, čili mezera tak 20 mm. Z toho mě vychází 25 mm SDK + profil + mezera 20 mm, což je 95 mm, 120 mm a nejvíce 145 mm. Když tu mezeru celou vycpete minerálem, tak útlum bude docela znatelný ( třeba Isover AKU a pod. ). Nicméně , důležité je i napojení UW profilů na strop a na podlahu přez pryžovou samolepící pásku. Pokud se hluk kašlajících sousedů šíří i někudy jinudy, tak výsledný efekt asi nebude adekvátní vynaloženým nákladům. Ono se hodně hluku šíří přez okna a tam s tím toho moc nenaděláte. Pro inabod : Profíci zjistí, jakou máte hladinu hluku v místnosti. Pokd bude mimo byt zrovna v ten okamžit nějaký zdroj hluku, tak teoreticky mohou zjistit, podle hladiny hluku na konstrukcích, kudy se dostává do bytu. Nicméně to pro Vás asi nebude mít žádný jiný význam, než ten, že budete vědět. Závazné měření by stejně musekla provést nějaká certifikovaná firma, nebo hygienická stanice. A to si pište, že v té době bude Váš byt nejtišší místo na Zeměguli. Nějaké právní závěry z toho budete horko těžko vyvozovat. Ale teoreticky je to možné. Prakticky asi nevymahatelné. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
my mame rovnake problemy (stena podla projektu 2 x 30 cm s dilataciou, v reale 1 x 30 cm) objednali sme si autorizovaneho stavebneho inziniera v obore akustika, spravil meranie (jedna stena stala vyse 400€) spravil protokoly, s tymi protokolmi sme sli za developerom a reklamovali steny... samozrejme, ze sa najprv vyhovaral, urazal, zosmiesnoval,. nakoniec zacal nieco na vlastne naklady odstranovat (sadrokartonova stena + mineralna vlna) nanestastie niektore steny su u nas riesene tak, ze sa tam toto riesenie neda pouzit, mame tam priestor pri okne max 5 cm, preto sme ho ziadali o dosky wolf, ktore odmietol (cennikova cena aj s montazou 100€ / m2) zatial pokracujeme v boji za nase prava, pretoze kupit byt a neskor zistovat, ze skoro kazda cast domu bola nejakym sposobom "osidena", ze vsade nieco chyba, ze boli pouzite tie najlacnejsie materialy a pod. je docela blby pocit. (Hlavne hypo na 30 rokov a nejaky nenazranec sa nam smeje do tvare)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?