Popraskana omietka/stena

Profilova fotka
Dobry den, Pred mesiacom sme kupili byt, jedna sa o tehlovu trojposchodovu bytovku z roku 2015. Az po mesiaci sme si bohuzial vsimli na stenach praskliny, ktore su okom tazko viditelne, ale nachadzaju sa na viacerych miestach v byte. Vo vacsine pripadov maju horizontalny tvar a maju cca par cm, a hrubku maximalne 0,5mm. Neviem ci sa jedna len o problem s omietkou, a je to len esteticka zalezitost, alebo to moze mat aj nejaky vaznejsi staticky charakter. Za informacie vopred dakujem.
Odpovedať
@tomas_malicher podobný problém sa tu vyskytoval viackrát. Osobne na novostavbe mám toto isté, len sú väčšie. Doteraz som narazil na názory, že je to technologického pôvodu, nie statického. Mal som na dome aj človeka, ktorý to prišiel pozrieť osobne. Praskliny bývajú presne na rozhraní radu muriva. Dokonca aj v novostavbe, v ktorej pracujem som si všimol tvorbu týchto prasklín vychádzajúcich z rohov. Takže by som sa toho nebál.
Odpovedať
Tu je jeden príklad. Prvú zimu to bolo menšie, druhú už väčšie.
Odpovedať
@tao_tao technologickeho povodu sa mysli presnejsie co? Nedostatocne vyzretie mokrych procesov? Alebo nepritomnost sietky ci penetraku?
Odpovedať
@sucky1 niekedy sietka neexistovala a praskliny vznikali rovnako.netreba lepidlo-sietku kydat vsade. Jednoducho je to novostavba,stavba si sada. Ludia davnejsie uz vopred s tym ratali,ze nejaka ta prasklina po prvej omalovke vznikne, je takmer nemozne postavit stavbu tak aby si ani o milimeter nesadla.
Odpovedať
@sucky1 nedostal som konkrétnu odpoveď, ale vo všeobecnosti mi bolo povedané, že zohrať rolu mohla napr. vyššia zostatková vlhkosť a vlastnosti na rozhraní rôznych materiálov pri rôznych podmienkach vonku a vnútri. Praskliny sa začali objavovať totiž až počas kúrenia. Ďalej som to neriešil. Je to len kozmetická záležitosť. Chcel som vedieť, či riešiť statiku. Ešte to tak nejakú dobu nechám, a keď sa to zastabilizuje, tak sa to vyspraví. Keď som minulý rok hľadal informácie ohľadom týchto prasklín, zistil som, že sa to vyskytuje aj u ľudí s ytongom, tehlou, so sieťkami i bez nich, vždy na rozhraní radov muriva. Možno bude hrať rolu vlhkosť a teplota. Napr. u mňa viem, že kvôli chybe majstrov som mal vyššiu vlhkosť v murive.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?