Pleseň v novostavbe - rekonštrukcia

Profilova fotka
Dobrý deň, v roku 2014 (december) sme kúpili byt a po krátkom čase začal aktívne plesnivieť po celom obvode (skoro). Pleseň vybehla na vnútorných parapetách (medzi oknom a parapetov), rovnako dolné a horné rohy pri oknách. Hľadám niekoho skúseného, kto sa zaoberá odstraňovaním príčiny vzniku plesne (nie len premaľovanie). Mám samozrejme k dispozícii fotky a znalecký posudok s výkazom výmerom + technologickým postupom opravy. Potrebujem odstrániť omietku, rozobrať a odstrániť podlahy, vymeniť komplet vnútorné a vonkajšie parapety atď. Byt sa nachádza v Senci a obhliadka dohodou. Ďakujem
Odpovedať
@dwayne Vyzerá to na rosný bod. Dôvodom sú slabé izolácie stavby, nízke teploty na druhej strane a vysoká vlhkosť vzduchu. Po vystriekaní savom treba v lete poriadne zaizolovať. Zaujímala by ma skladba konštrukcie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano aj to, samozrejme odflakli "APU listy", ktore su kratke. Zaroven prizemie pod nami nieje temperovane a nezateplene (strop).
Odpovedať
@dwayne Nemyslím že to vyriešia nejaké lišty. Slabá izolácia znamená nízku povrchovú teplotu, ktorá spôsobí neustálu kondenzáciu vody, ktorá je potrebná pre rast pliesní. Ak nenapíšeš materiálové zloženie stien, tak všeobecnou radou je zateplenie 5 cm izolácie, tým sa prakticky obmedzí rosný bod.
Odpovedať
Zacni kurit a je po probleme..
Odpovedať
a vatrať
Odpovedať
Profilova fotka
Srandisti :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dwayne moj typ je nezateplene murivo s betonovym vencom, mylim sa ?
Odpovedať
Profilova fotka
Aj to, hlavne sa tyka prizemia co je pod nami (netemperovane) plus zabudol zateplit. Rovnako nedorazene paramety k fasade.
Odpovedať
@dwayne Ak sa nechceš celý život rozčuľovať kvôli susedom čo nekúria, rodine čo nevetrá, stavbároch čo nezateplili sokel... tak si môžeš zatepliť svoj byt zvnútra pomocou pórobetónu https://www.youtube.com/watch?v=53Jvq... . Tým sa odizoluješ od problémov s pliesňami, a nebudeš za svoje peniaze vykurovať susedov a vesmír. Pórobetón sa dá použiť na strop a steny. Okolo okien sa dáva 1 cm EPS na boky, a 1 cm hore. Pod parapetou treba skontrolovať PUR penu či nechýba a neprefukuje. Podlaha sa dá zatepliť polystyrénom, ale riešenie je zložitejšie.
Odpovedať
Ideálne by bolo zateplenie stavby zvonku, treba sa na to spýtať na domovej schôdzi vlastníkov. Zateplenie stien a strechy, ak treba.
Odpovedať
@dwayne o kvalite toho znaleckého posudku by som si dovolil pochybovať, pretože neviem ako má tento problém vyriešiť odstránenie omietok a podlahy, máš tam jednoducho tepelné mosty ako Brno, ktoré sa odstránia jedine poriadnym vonkajším zateplením
Odpovedať
Profilova fotka
najskôr si pozriete zmluvu, ak je podľa OZ máte 60 mesiacov záruku, znalca nájdete v zozname znalcov, ale aj tak Vám firma môže argumentovať, že máte vysokú vlhkosť nesprávnou prevádzkou. Treba kúriť a vetrať. Ku kúpe bytu v 2014 bol potrebný aj EC, tam máte perametre
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Znalecky uz mam a cast som tu popisal. Je to novostavba, takze zateplenie plus minus v pohode. Omietku treba dat dole, lebo je napadnuta plesnou a dat novu, trebars sanacnu. Kurenie a ventranie je v pohode, vlhkost mame medzi 45-47%. Parapety maju zvonkajsej strane medzery a tym padom niesu spravene ako maju byt.
Odpovedať
Plesnivu plavacku vytrhas za pol dna aj sam. Plesnive kuty poradno vycisti savom. Ked tak vymaluj vapnom a poradno vetraj. Teraz je relativne teplo, mozes vetrat cely den.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 A sme doma zateplovať mutiporom skoro si nás oklamal Rado. To by si vážne na plesnivé steny nalepil multipor na na už teraz plesnivú stenu z veľkým difúznym odporom by si nalepil niečo z malým difúznym odporom, veď všetka vlhkosť by zostávala na tej pôvodnej stene a tá by plesnela ešte viac lebo by si ju ešte odizoloval od kého takého vnútorného tepla. @dwayne A naozaj je v tom technologickým postupom opravy len vymenenie vnútorných povrchov nezdá sa mi že by to odstránilo príčinu, alebo sú tam aj né opatrenia ktoré si nespomenul lebo teraz sa to nemusí prejaviť ale v zimních mesiacoch sa to môže znova ukázať aj keď ak už budete byt obývať a bude vykurovaný a vetraný pravdepodobnosť je malá.
Odpovedať
@martosko Asi si nepočul o kapilánych silách a roznášaní vlhkosti v objeme do miesta odparu. Videl si už vlhkú pórobetónú stenu normálneho domu? Ja nie. Multipor bol príklad, netuším z čoho má steny. Možno je to sádrokartón a na ten nemožno lepť pórobetón. Plieseň sa dá ľahko odstrániť savom. Mám pocit že vysvetľujem všeobecne známe veci malému decku. Koľko máš rokov?
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 Tak predsa si to ty ináč pekný výkon za dnes 60 príspevkov. K téme Ak si ešte nevidel vlhkú pórobetónovú stenu čiže nebola ani plesnivá to znamená že tento konkrétny byt z pórobetónu nebude ;-). Neviem aké všeobecne známe veci vysvetľuješ lebo zatepľovať oplesnuté steny z vnútra pórobetónom to môžeš naozaj hovoriť len malému decku.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomascolt myslis, ze to savom len tak znici. To mozno ale len na chvilu a po case sa mu tam objavi znova. To nebude len tak, treba prist k jadru problemu a to bude niekde hlbsie. Podla mna to bude niekde v stene presakovat alebo tak. Bolo by najlepsie si na opravu niekoho zavolat, kto sa tomu rozumie, bo takto svojpomocne to moze opravovat do nekonecna a nikde sa v podstate nedostane a plesniviet mu to bude stale
Odpovedať
Profilova fotka
To su typicke tepelne mosty hore roh je veniec zle zatepleny dole je zle zatepleny podlahovy monolit a pri parapetach tam okna pasky ani nevideli a pena chyba pod parapetom v mieste podlozenia okien. Termokamerou pomerat no na to je asi uz neskoro ale za pokus to stoji. Zistit hrubku izolacie vonkajsieho plasta. Vybrat vnutorny parapet ci su tam pasky alebo aspon dost peny. Podla tohto riesit 60mesacnu zaruku ... opytat sa susedov ci nemaju rovnaky problem. Apu lista je nato aby fasadnici nezaspinili okna a aby detail spoja okno fasada bol pekny.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za rôzne názory a rady. Čo opakovane spomínam, že sa jedná o zateplenú novostavbu (rok 2014). Záruku na byt mám žiaľ len 3 roky, ale už riešim predávajúceho v zmysle súdno znaleckého posudku. Parapety sú určite problém, keďže niesú správne osadené a rovnako netuším čo bude pod nimi :( V susediacich bytovkách registrujú rovnaký problém a samozrejme odpoveď predávajúceho je, že zle vetráme. To samozrejme nieje problém, vlhkosť máme 45-47% čo je v poriadku, len je odfláknutá budova. Nájde sa tu niekto, kto ako firma takéto veci odstraňuje? Prípadne máte nejaké odporúčania na niekoho? Ďakujem PS: Savo nestačí, neodstráni príčinu vzniku plesne a rovnako zateplenie bytu z vnútra je blbosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@dwayne podľa mňa je toto problém, ktorý bude potrebné riešiť celoplošne nie len u teba, ak má mať nejaký úspech. Sadol by som si nad to aj so susedmi a začal to riešiť. Horšie na tom je, že takýchto bytov sa stavia čoraz viacej. Všetko chytro, chytro a nakoniec vznikajú takéto problémy ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
Jasné, @petersonik so susedmi som sedel, ale každý len čaká na to, že predávajúci začne reklamácie riešiť. Samozrejme premaľovanie takejto závady nieje riešenie a rovnako on každého posúva až pokiaľ nepadne záruak na byt. Snažím sa stále dať dokopy susedov a vystupovať naraz voči nemu, ale mimo mňa žiaľ nikto nemá záujem :(
Odpovedať
Profilova fotka
@dwayne tomuto po pravde nerozumiem. Ľudia čo už sa pomiatli? Veď keď pôjde jeden jasné, že nič nedosiahne, ale akonáhle by vás bolo viac, tak skôr by sa to niekam posunulo. Každý by sa chcel len zviesť. Reklamácie nebude riešiť pokiaľ nebude tlačený.
Odpovedať
Profilova fotka
Asi tak
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?