Odporúčate kúpiť byt alebo dom?

Ahojte chcela by som poradiť! Momentálne žijeme u rodičov na dedine ktorá je 7km do mesta. Je to dedina kde nieje NIČ! (600 OBYVATEĽOV) Páru mladych rodín, žiadne ihrisko, škôlka, poriadny obchod proste jedno veľké nič. Mame tu pozemok ktorý sme dostali, jeden sme si ešte odkúpili a ešte jeden potrebujeme dokúpiť celkovo sme do toho pozemku už vrátili 6 tisíc a ešte asi 10 približne treba. Ale ja sa tu v tej dedine necítim šťastná mam male dieťa, muž pracuje v zahraničí kamošky mam v meste. Tu na dedine keď idem von kočíkovat nikoho nestretnem, páru žien tu je co mame rovnaké deti ale oni sú tu akoby vydáte tak nechcú sa tak príliš kamarátit je to také len sem tam občasné stretnutie hodinová prechádzka. Mňa to tu nebaví, muž túži po dome ja už po dome túžiť prestávam. Budem sama sedieť na terase s malým a pozerať do lesa a nudiť sa? Máme možnosť kúpiť v meste vzdialenom cca 30km krásny byt, veľký
Odpovedať
@mydream_flat a co teraz ked si mesky clovek co ho nebavi seiet na terase a cumiet do lesa ale sediet v kaviarni a cumiet do vedlajsieho obchodu je ok. tak chod do mesta kukaj z okna v lepsom z balkona. Tak isto odporucam zacat pracovat a nebude problem s nudou.
Odpovedať
@mydream_flat Ak ste mladá rodina, tak pre vás je určite lepšie byť v meste v byte medzi ľuďmi. Aj pre deti. Kúpte ten byt v meste, pozemok si nechajte. Kým deti budú chodiť do školy, budú mať kamarátov na sídlisku. Nebudú izolovaní ako teraz. Budeš mať aj ty menej starostí s bytom, ako s domom. Neskôr, keď už budú deti na VŠ alebo keď začnú robiť, vy budete mať zarobené, predáte byt a postavíte si na starobu dom. 7 km nie je ďaleko, prácu nebudeš musieť meniť, len budeš dochádzať. Prípadne, ak bude viac peňazí, byt môžete nechať deťom, zase bude pre nich lepšie bývať v meste na začiatok. Otázne je, či presvedčíš manžela.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 aj dvakrát by som klikol @mydream_flat
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna si si sama aj odpovedala.. byt je pre teba to pravé. Veď si to aj napísala, že tam nič nie je a to je jeden z dôvodov, prečo nie si šťastná. Pozemok sa dá predať a aké také peniaze z toho mať budete. Ostane vám tam aj dedičstvo po rodičoch, ktorí tam žijú. Keď som si prečítala tvoju otázku tak ja som práve z mesta chcela ísť tam, kde nič nie je. Kde viackrát do dňa kikiríka kohút než prejde auto okolo. Ak si mestský typ, tak na dedine nikdy nebudeš šťastná. Moja mamina mala svokru, ktorá sa z mesta presťahovala na dedinu v 55tich rokoch kvôli manželovi, ktorý postavil na nejakom rodinnom pozemku dom. Čím bola staršia, tým jej to vadilo viac. Nikdy nebola šťastná z toho, že ide okopávať hriadky zeleniny, oberať ovocné stromy, nebavilo ju umývať okná na dome. Bola intelektuál, žena, ktorá v povojnovom období budovala spoločnosť vôkol seba a to ju charakterizovalo už za mlada. Ak muž je častejšie preč ako doma, tak ti určite bude načúvať. Prajem šťastné rozhodnutie! 🙂 ( aaaa keby niečo, vždy sa dá všetko zmeniť... aj keby ste sa nerozhodli nateraz ideálne)
Odpovedať
ono ta to prestane baviť mesto a brzdi to je perspektiva zdravia a sily a zaujmy budu odbudať takže klud nie zhon a este nuda v byte alebo pestrosť zahrady ved netreba sedliačiť a na stare kolená neni zle doktor po ruke zaujimavé vysokopostavení ludia stavaju chaty na dedine -asi vedia prečo
Odpovedať
Profilova fotka
@mydream_flat myslim, ze je jasne, co chces. Treba sa uz len dohodnut s muzom a ist do kupy bytu. Ak budete mat tu moznost, tak by som si pozemok nechala a do buducna mozno aj postavite dom, ked budu deti vacsie a bude sa vam ziadat dom. No v tomto sa musite len vy dvaja zhodnut.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mydream_flat pisem z domu utiekol som z bytu lebo ludia su tam retardi. Cez 50km od blavy som utiekol. (Pre mna tam nebolo nic aj tak. Vsetko s autom mhd nefunkcna prd tam bolo. ) Ale....... Radim byt... Lebo asi 5x si pisala odpoved nasvoju otazku v samom prvom prispevku ;) Dom je paradny. Ale treba to citit ze ho chces. Byty su likvidnejsie (predas hravo keby ta omrzi)
Odpovedať
Ak je muz casto prec zena sama na dome je ehm... Ale nemusi byt prec naveky... Opatrne s vyberom bytu. Silne odporucam balkon aspon inak je byt vazenie.. Kocikovat tiez nebudes naveky a kym ho kupite asi s tymto dietatom uz vobec? Do septembra asi nic nekupite skrz koronu (moj maly odhad). NENASILNE vysvetli muzovi co a ako a snad ta pochopi. Pripadne mu ukaz tuto diskusiu. Stavat dom zo zahranicia alebo to nechat na teba .. Kto ustrazi robosov? To je sakra narocne...
Odpovedať
@dusantt ja sa pridám možno nie práve k téme. Keď byt, tak byt. Ale prečo všetci sa naháňajú, že byt musí byť s balkonom :-) Pre mňa blbosť. Zväčša na tých pidi balkonikoch aj tak sa nič rozumné zariadiť nedá. Keď máš balkonik široký 1 m a dlhý aj 3 m, tak čo tam akože chces robiť? :-) Takisto na domoch. Veľa ľudí chce poschodové domy, na poschodí balkon :-) Pre mňa blbosť, ktorá sa v živote nevyužije, len to zhltne peniaze, zhorší statiku, tepelnotechnicke vlastnosti, riziko zatekanie, ... Ale balkón treba - na muškáty na zabradli :-) maximálne. Terasa na prízemí, to už je niečo iné, to je výhoda rodinných domov.
Odpovedať
@jurkoboss zil som na byt s aj bez balkonu. Viem porovnat. Balkonna dome je mega konina to je jasne
Odpovedať
Profilova fotka
Vyrastala som v dome. Potom som odisla za robotou a byvala som v byte. To bolo pre mna utrpenie,takze sme si casom kupili zahradu travili tam vikendy,prazdniny. Ale pred casom sme kupili dom,byt sme predali a uz by som sa do bytu nevratila. LENZE vsetko zavisi od toho,aky si typ. Ja zboznujem pracu v zahrade,hrabat sa v hline a len tak si posediet na terase ked sa mi zachce,vypustit decka na zahradu,na ulicu s kamosmi 😀 Mesto mi vobec nechyba kedze v dedine a okoli mame vsetko.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mydream_flat noo je vidiet, ze ty ocividne potrebujes mesto. Musite sa nejako dohodnut s muzom a rozhodnut sa, co bude pre vas najlepsie. V tomto sa tazko radi, no z tvojich slov citim, ze nie si moc dedinsky typ cloveka.
Odpovedať
@jurkoboss budem konkretnejsi. Balkon a kavicka v bunde v zime ten cerstvy vzduch to je to co chyba hlavne zenam na psychiku. Keby tvrdime ze balkon je uplne na nic ja zacnem tvrdit ze byt he na nic makaj 16hod denne a chod spat do marnuce a rano zas 16hod makat. Usetris 98% plochy bytu atatdatd Ber s humorom mam malo casu pisat rozdmsiahlejsie . Balkon lepsie vetra. A ma nesporne viac vyhod. Ako nevyhod. Ale pre niekoho je zbytocny a som rad lebo roznorodost je dolezita.das tam kocik s dietatom a vegetis. Nie vzdy sa da begat vonku napr ked prsi alebo je koronavirus vo vytahu... Dava malicky dotyk s prirodou porovnatelne ako terasa na dome. Toto som si uvedomil az v byte bez balkonu. Prvy bol s nim. Tam som si balkon nevazil.ako decko som mal balkon tiez.. Zda sa mi ze som zneho skakal s kamosmi von. Prizemie :) Pradlo mat mimo bytu znamena lepsia vlhkost v byte. O tom viem svoje tiez..
Odpovedať
@dusantt ok, beriem späť. :-) tak nech teda byt je aj s balkonom :-)
Odpovedať
Isto nie si dedinsky a asi ani domovy typ. Neviem, ci by si bola stastna v dome niekde blizsie k mestu, ked si takto sama, vo vasej situacii, ked muz pracuje vonku, tak isto by bol pre teba prijatelnejsi byt, kde by si nemala ani tolko starosti
Odpovedať
Vyrastala som v byte, manžel v rodinnom dome. Po svadbe sme si s manželom postavili dom na dedine (cca 3500 obyvateľov, 20 km od krajského mesta), ale nebola som tam vôbec šťastná a kedy som mohla, vtedy som utekala do mesta (aj kočíkovať - auto som mala k dispozícii, takže nebol problém). Manžel to dlho nevedel pochopiť. Keď to konečne dokázal akceptovať ako fakt, kúpili sme veľký 4izb. byt v meste, kde sme boli niekoľko rokov šťastní a spokojní. Všetko bolo po ruke - škôlky, školy, obchody, lekári, krúžky pre deti, kamaráti... Dcéra podrástla a my sme začali túžiť po tichu a záhrade, mesto nás s manželom začalo otravovať a unavovať. Tak sme kúpili pozemok 5km od mesta s asi 500 obyvateľmi, kde ešte chodí MHD, ale inak tu líšky dávajú dobrú noc a postavili sme si dom podľa svojich predstáv a sme tu spokojní. Som presvedčená, že bývanie treba prispôsobiť aktuálnym potrebám členov rodiny. Blízkosť mesta nám kvôli práci, škole a nákupom vyhovuje, ale na druhej strane sa každý deň tešíme domov. A to som si myslela, že som mestský človek. Asi som aj bola, ale prišlo obdobie v živote, kedy to človek začal cítiť inak a našťastie sme to vedeli zmeniť. @mydream_flat Zoberte si s manželom z tohto, čo uznáte za vhodné. Nesmiete však vidieť každý len seba, ale musíte si sadnúť a racionálne zhodnotiť situáciu, potreby a priority vás ako rodiny. Prajem vám, nech vás to nezlomí, ale nech vás to posilní a spojí a nech sa rozhodnete správne.
Odpovedať
nikto druhý Ti nmôže radiť, čo máš robiť. Ty budeš bývať v tom byte, či dome. Je to len o vašej rodine. Niekto by do bytu za svet nešiel, niekto do domu.(napr mojí svokrovci neznášajú ticho, najradšej by bývali v cetre veľkého mesta, lebo musia každý deň chodiť do ochodov) Je to o tom, čo chcete vy. Ja som napr. kočíkovala v "meste" teda na sídlisku a vždy som kočíkovala sama, nemala som tam kamarátky. Do bytu by som sa nikdy nevrátila. Kúpili sme pozemok na lazoch, detí je tu veľa, hrajú sa vonku, nemusím byť s nimi, môžem si doma robiť čo potrebujem. Na záhrade nafúknutý bazén - deti z okolia tiež v ňom. Cez prázdniny si deti strážime navzájom. Na síslisku som musela byť s dieťatom na ihrisku - doma som neurobila nič. Máme záhradku, kríky. Do hory kúsok. Ale je to len o Vás. Nie o mne, o iných z fóra. Rozhodnite sa tak, aby ste vy boli spokojní.
Odpovedať
@chrobak7 to si ako prišiel nato že mladej rodine je lepšie na byte aj deťom? Asi deti nemáš že ? 🙈
Odpovedať
@audinak Práveže mám. Deťom je šuma fuk, že je to rodinný dom s dvorom, keď sú sami na dvore. Decká potrebujú kamarátov. V nejakom satelite tých kamarátov veľa nie je. Ľudia po robote prídu domov s deťmi a potom sú zatvorený na svojom pozemku. My sme bývali na sídlisku a syn bol stále vonku s kamarátmi, ani po škole nemali problém spolu niekam ísť. Dnes to už nie je ako kedysi na dedine, že všetky decká sa v dedine poznali. Mnohé z detí už v mieste bydliska ani nechodí do školy. Na druhej strane chápem, že sa nedá zovšeobecňovať a jednoznačne povedať, že v dome je zle. Určite sú oblasti, kde je veľa detí a tým pádom majú sociálny kontakt - nie len virtuálny.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si už neviem predstaviť, že by sme nemali dom a svoj kľud, už je to pre mňa must have. Niektorí ľudia sú mestské typy, to áno, ale treba nájsť s partnerom nejaký normálny kompromis aby dobre bolo.
Odpovedať
Tak ešte stále sme sa nerozhodli. Ďakujem Vám za vaše komentáre všetky som si prečítala. Dali mi niečo každý jeden, stále uvažujeme co budeme robiť akou cestou sa posunieme vpred. Ale keďže momentálne nastala situácia aká nastala tak nevieme kedy začneme realizovať a hlavne co. Po vašich odpovediach som dospela k tomu ze asi mate pravdu dom je dom. Ma tam človek viac kľudu pre seba, momentálne žijeme v dome u rodičov a v tejto situácii aká nastala som rada ze mam kde ísť vonku na terasu, do lesa, na záhradku s malým v kľude bez ruská, nemusím riešiť xy ľudí ako v meste. Určite sa časom ozvem ako sme sa rozhodli a ako sa nás život posunul ďalej ci do domčeka alebo do bytu. Majte krásny deň 🤚
Odpovedať
Všetko má svoje pre a aj proti, aj byt aj dom. Kedysi sme aj my boli radi za byt, že netreba upratovať veľa, že sa nemusíme po záhradu ani o nič starať, ale postupom času sme zmenili názor a som za to rád, lebo teraz aspoň môžeme robiť okolo domu, môžeme sa vyvetrať je to lepšie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@edberg a čo sa týka financií je to veľký rozdiel byť v dome???
Odpovedať
@atletkas to záleží od lokality. 2izbovy byt v Bratislave bude drahší ako 4 izbový dom niekde na dedine na východnom Slovensku. :-)
Odpovedať
Pochádzam z domu a aj manželka. Potom sme bývali v Bratislave vyše 10 rokov počas štúdia a po škole v bytoch a osobne pre mňa nepoznám nič horšie, ako bývať v byte a v meste a už nikdy viac. Kupili sme pozemok, postavili dom v malej dedinke pri BA, kde su potraviny, škôlka, ihriska a neskutočné veľa mladých rodín a deti a absolutne nám nevadí to dochádzanie do mesta do práce, lebo sedieť večer na terase v tom tichu a sledovať západ slnka na terase sa s balkonom v bytovke neda ani len porovnať. Takže ja si myslím, že každý by mal byvať tam kde sa citi dobre, lebo sám viem ako som neznášal hnusné bytovky a byty a ako som neznášal zapchy, preplnené parkovacie plochy pred panelákom a to teraz nemám a som štastný a keď sa k tomu pridajú ešte super susedia tak nič nemôže byť lepšie. Ale na druhú stranu poznám ľudí, ktorí pochádzajú z bytovky a snívali o dome a keď si kupili a pár rokov v ňom bývali tak zistili, že to nieje pre nich dedina, neporovnateľné horšia sociálna vybavenosť a dochádzanie a rýchlo to predali a vrátili sa do mesta.
Odpovedať
@jurkoboss nepochopili ste ma myslela som že či do domu treba viac investovať ako do bytu že čo vyjde lacnejšie na existenciu v dome alebo v byte
Odpovedať
byt menej 😄 ale zas Vas tam budu stvat susedia, v kuse ked nieco chcete tak snimi riesit ...a kurenie ...voda, stupacky ... mat moznost, dom
Odpovedať
@atletkas tak teraz som to už úplne nepochopil :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss ... pravdepodobne myslela náklady na život v byte a dome. @atletkas .... dom je drahší utiahnuť. Aj keď život v byte bol v našom pripade drahší. Ale ..... v dome stale niečo riesiš ..... zahradu, vonkajsie sedenie, slnecnik, bazen, hojdacka, gril, .... a dookola niečo. Veď si musíme bývanie spríjemniť. Tieto náklady dom predražuju.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?