Novostavba verzus starší byt

Dobrý deň, rozmýšľam o kúpe bytu a neviem sa rozhodnúť medzi novostavbou alebo starším bytom. Viete mi niekto povedať aké sú plusy a mínusy jak novostavby, tak starších bytov?
Odpovedať
Zdravím všetkých, rada by som sa pripojila do diskusie a tiež by som poprosila informácie o výhode starších bytov verzus novostavby. Tiež by som rada vedela ako je to cenovo v oboch prípadoch. Ďakujem pekne :-)
Odpovedať
@mirecmirec @mamickamonicka idealne je postavit si vlastny, ale zil som aj v novostavbe a bol som celkovo spokojny. Podla mna je to skor o tom, ze cim je stavba starsia, tak sa vyskytne viac problemov. Ked sme sa stahovali do novostavby tak to malo svoju vonu, vsetko bolo krasne a zariadili sme si to uplne podla seba. K dokonalosti chybalo iba to, ze sme si to aj nepostavili podla seba. Dnes by som uz do ziadneho bytu nesiel byvat, ale ako posledna moznost by bola kupa starsieho. To naozaj skor novostavbu. Tam je aj lepsie vyrieseny priestor a modernejsi vzhlad.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme bývali 3 roky v novostavbe a keďže som chodila pravidelne na schôdze videla som dennodenne problémy aké tam ľudia mali.treba si dať pozor na investora aj na stávajúceho lebo mať okná v zime s 4cm sparou,vytopene pivnice,vykradn.byty a auta pričom tam bola sbs s vrátnicou a strážnikom.nehovoriac o krivých stenách a vysokej vlhkosti.teraz sme kúpili byt celý sme ho prerobili a sme spokojní.ked si kúpim niečo nové chcem to podľa seba a nie podľa architekta.a staré ti nie je ľúto prerobiť.samozrejme tá cena starého musí byť nižšia.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam tiez taky problem, nevieme sa rozhodnut kupou starsieho domu alebo postavit novy..
Odpovedať
Ja som kupil pred dvoma mesiacmi novostavbu a som zatial spokojný ale firmu som si dôkladne preklepal popozeral práce ktoré robili a poopitoval sa ludi ktory byvaju v bytoch od nich či sú spokojny. Niake drobné reklámacie su uplne normálne a byt mám v záruke 3 roky. Ja by som sa novostavby určite nebál po poriadnom prešetrení firmi poopitovaní sa na tu firmu poobzeral kvalitu aku maju a ake maju jednanie s klientami či seriozne alebo neseriozne. Ja som sa nebál aj preto lebo predomnou kupili od nich vela spokojých zákaznikov ktorí mi ich odporučili tak že som sa až tak nebál.Tak že ak ma človek financie alebo z menším uverom by som išiel račej do Novostavby a overenou firmou. To je moj bytík http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/p...
Odpovedať
PRi starsom byte su chyby viacmenej uz prejavene, pri novom byte mozte prve roky cakat co a ako sa Vam prejavi. Idealne je kupit starsi byt v dobrej lokalite, kde je velmi dobra sprava (vlastna kotolna, zateplenie, solarny ohrev a pod.) aspon viete ze ziju tam uvedomelejsi ludia. Na druhej strane pri starsom byte ocakavajte nejake splatky z fondu oprav za vykonane rekonstrukcie (od 30 aj do 100 Eur mesacne). Pri novom byte tento problem odpada. Len je nutne povedat, ze najst kvalitnu novostavbu na Slovensku kde nie je nic odflaknute je pomaly nadludsky vykon. Zalezi co planujete, ci stavat v blizkej buducnosti dom alebo kupujete byt na dlhsie. Ak chcete stavat ja by som asi kupil nieco starsie, potom sa aj lahsie predava kvoli nizsej cene a vacsej skupine potencionalnych kupcov, pri novostavbe okrem velkych miest je kupna sila na novostavbu omnoho mensia.
Odpovedať
Profilova fotka
@lmalnasiova ak ide o dom, tak jednoznacne novy...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Po skusenostiach s novostavbou by som dal kazdemu niekolko podstatnych rad, keby sa uz rozhodli, rozhodol pre novostavbu, ale ako podstatne by som nikdy, nikdy a este raz nikdy nepodcenil !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! : 1, Byt by som v lete nikdy nekupil, nakolko podstatne veci ohladom bytu sa daju zistit len v zime !!! 2, Nicomu co vidim, neverim. Treba sa toho drzat, nakolko len to Vas zachrani. V praxi to znamena, ze by som zavolal vsetky profesie na kontrolu bytu, aby som vedel skutkovy stav bytu, nakolko fiktivne sa dnes da urobit vsetko (vodara, elektrikára ... vsetko poriadne skontrolovat podla skutocneho stavu + termokameru na zmeranie teplot, aby som vedela, vedel ci ten byt vyhovuje STN ... atd.) Po dokladnej kontrole, by som sa zamyslal dalej. 3, Ak sa da, tak najlepsie je ist do najmu do toho noveho bytu - cca 6 mesiacov az rok - to je najlepsie na odhalenie vsetkeho !!!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@vlastnik dost nerealne splnit poslednu poziadavku a ta druha je tiez komplikovana, ked je clovek v casovej nevyhode...
Odpovedať
Ja som bývala v starom byte a z neho sme išli do nového. 1. Pri novostavbe by som kupovala podľa možnosti skolaudovsny byt. My sme kvôli nesetioznrmu developerovi dostavali bytovku sami, stalo nas to kopu času a úsilia a penazi, ale zas, stalo to za to. 2. Mnohé veci sme do vďaka tomu ale urobili podľa seba( zvonceky, satelity na streche, nastavenie kotolne, úprava okolia) 3. Výhoda novostavby, ze nielen byt je nový, ale aj nove spoločne priestory. 4. Prvá zima bola taka, ze sme odchytali muchy, aj napriek novostavbe sme niektoré veci museli robit, ale vieme sa relatívne dohodnúť, takze v pohode.( regulácia Kotolne, kanalizácia a pod.) 5. Byt mame taky, aky sme si sami dali dispozicne upraviť. Starý byt: Da sa prerobiť podľa vlastných možnosti, ale bytovka bude v takom stave v akom je:( Dôležitá je však aj lokalita aj ľudia čo tam bývajú..... My ideme teraz stavať dom, najprv sme uvažovali, ze nejaky kupime, ale zase sme sa rozhodli, ze si postavíme vlastný, podľa seba.
Odpovedať
bibi78: Pises: dost nerealne splnit poslednu poziadavku a ta druha je tiez komplikovana, ked je clovek v casovej nevyhode... Pokial tak nespravis, hlavne bod 2: 2, Nicomu co vidim, neverim. Treba sa toho drzat, nakolko len to Vas zachrani. V praxi to znamena, ze by som zavolal vsetky profesie na kontrolu bytu, aby som vedel skutkovy stav bytu, nakolko fiktivne sa dnes da urobit vsetko (vodara, elektrikára ... vsetko poriadne skontrolovat podla skutocneho stavu + termokameru na zmeranie teplot, aby som vedela, vedel ci ten byt vyhovuje STN ... atd.) Po dokladnej kontrole, by som sa zamyslal dalej. moze sa Ti stat, ze: mozes mat potom cca 20 reklamaci, na vsetko ostanes sama a stratis tak v rozsahu od 300 do 2000 hodin casu na napravu s nejasnym vysledkom. A to Ti za to urcite nestoji. Ked s tym bude mat Developer problem, treba sa otocit na opatku a ist prec. Nakolko ked je novostavba O.K., tak sa stavitel maximalne ma potesit, ze to bude skontrolovane. A bod 3: 3, Ak sa da, tak najlepsie je ist do najmu do toho noveho bytu - cca 6 mesiacov az rok - to je najlepsie na odhalenie vsetkeho !!!!!! Nie je to bezne, ale aj to sa da niekedy dohodnut. Nakolko az tam zistis, ci je vsetko O.K. a ci to nie je robene len tak naoko.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
Zdravím @mirecmirec, novostavby aj staršie byty majú ako svoje výhody tak nevýhody. Pomerne rozsiahla diskusia o nich už na modrej streche je: http://www.modrastrecha.sk/forum/pane... Vo všeobecnosti ale treba pri rozhodovaní zvážiť: • Pri staršom byte – aké budú ďalšie náklady (fond opráv, výmena okien, zatepľovanie, ďalšie náklady). • Pri starších bytoch (aj keď zrekonštruovaných) sa môže vždy vyskytnúť nutnosť generálnych opráv alebo rekonštrukcií. • Pri novostavbe – kvalitu prevedenia, renomé developera. Ak si developer neodviedol svoju prácu dobre, tak môže trvať aj rok a viac kým sa chyby ukážu. • Pri vybavovaní úveru máte presný odhad ceny nehnuteľnosti. Pri starších bytoch môže odhadca stanoviť nižšiu odhadovanú cenu, než je predajná cena bytu. A keďže banky pracujú s odhadovanou cenou nehnuteľnosti a nie predajnou cenou, môže to zavážiť. V oboch prípadoch (novostavba aj starší byt) je dôležitá lokalita a tá často aj rozhodne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?