Múrik od suseda

Ahojte, má niekto skúsenosti s múrikom od domu suseda? My staviame nový domček a pozemok chceme meter zaviesť hlinou, lebo je to veľmi mokrý pozemok. Asi 40 cm od susedovho domu chceme postaviť 80 cm vysoký betónový múrik, aby hlina nezasahovala na susedov dom. Už teraz vieme, že sused nesúhlasí lebo sa asi bojí, že mu bude plesnivieť dom alebo čo. Múrik v projekte nie je zaznamenaný, je tam len to, že pozemok je v rovina s cestou, čiže treba zaviesť hlinou. Má niekto radu, čo treba robiť, aby bolo všetko v poriadku?
Odpovedať
A ešte doplnková informácia susedom je náš starosta.
Odpovedať
ak postavite murik cely iba na svoj pozemok, teda cca "1cm" od spolocnej hranice pozemku, nepotrebujes vyjadrenie suseda.. pokial mu nezatieni obytne izby tak, ze mu tam nebudem vobec svietit slnko.. je to drobna stavba, treba nahlasit, poziadat o povolenie.. nie je potrebne mat v projekte.
Odpovedať
Ďakujem za odpoveď. Ale problem je zase v tom, že ten múrik bude cca 40 cm od susedovho domu. Vysoký bude 80 cm, to by nebol problém, lebo mu tým nič nezatienime. Manžel to chce aj vyspádovať a dať drenážky, takže voda z nášho pozemku by mu nemala robiť žiaden problém. Jediný problém je sused (náš starosta), len ako mu to vysvetliť?
Odpovedať
Profilova fotka
My práve riešiem ohradu a od susedovej strany budeme mať múr v dlžke 12 m vo výške 2 m. Práve dnes som sa pýtala suseda či s tým súhlasi (ale len kvôli pokoju na duši) - nemal nič protim. Na stavebnom úrade mi povedali, že to mám ohlásiť ako drobnú stavbu, bude to stáť 10 EUR. Nič viac odo mňa nechceli, ani súhlasi od suseda, ani iné papiere. A ešte k tomu susedovi, nieje nič lepšie ako mať "dobrého" suseda a ešte keď to je starosta. Tak nezávidím. Pevne verím, že sa to vyrieši, držím palce.
Odpovedať
@malatrubka ked je sused starosta, nie je to take lahke :) asi len pockat na zvolenie noveho. Alebo mu to este raz vysvetlit rozumnymi argumentmi, ze prave teraz, ked to ma spad smerom ku nemu, tak k nemu ide viacej vody, ako ked sa to vyrovna. Ak nebude rozumna debata mozna, treba si zohnat stanovisko statika (proforma), ze je potrebne spravit oporny murik kvoli moznemu zosuvu aj s poznamkou, ze murik bude cely na vasej parcele a ze drobna stavba nijako neznizi bonitu susednych parciel.
Odpovedať
a ked si bude chciet zateplit (ak nema) alebo čokolvek urobit. Do 40 cm sa vela ludi nevmestí...a nechcem si predstavit keby ste to urobili, zaviezli hlinou a prišiel by dobrý lejak. Tá stena bude neskutočne špinavá, aj neskor. V tej výške je už isto fasada. Co tak aspon meter?
Odpovedať
@malatrubka tiež by som nesuhlasil
Odpovedať
Profilova fotka
@malatrubka predstav si situáciu, že ten susedov dom je Tvoj. Bola by si rada, keby 40 cm od domu Ti niekto chce zvýšiť pozemok o meter? Len zato, že Ty chceš bývať vyššie, on si už dom nadvihnúť nevie!
Odpovedať
Ak chcete pozemok zvysovat, potrebujete na to stav.povolenie. Mate ho? Ak nie, tak sp na stav, urad v obci, poziadat pana starostu o schvalenie povolenia... ]-( 8-) :-S
Odpovedať
@malatrubka ak ten murik je naozaj potrebny a sused nesuhlasi len z principu, ze nechce suhlasit (takeho zial mame my) a naozaj mu to nesposobuje problemy, potom staci podat ziadost o drobnu stavbu, ako som pisala - iba na svojom pozemku, nie na hranici a uz mesto/obec bud schvali alebo neschvali.. ak neschvali - kedze je sused starosta, musi to riadne odovodnit... ak tam bude nejaka hlupost, preco nemozete muriko postavit, mozte sa odvolat na krajsky staveb.urad a ten uz by mal konat spravodlivo.. kazdy urad by mal spravodlivo konat :D zial, nefunguje to nikde skoro..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?