Fotovolaika

Vedel by niekto, či môžem fotovoltaicke panely dať aj na 20 stupňovú strechu, alebo je potrebné zvýšiť uhol? Dík.
Odpovedať
@nella0 Da sa aj na 20 stupnovy sklon bez problemov. Idealny sklon je 35-45 stupnov. Pri 20 stupnoch sa troska znizi ich ucinnost (asi o 1-5%). Dolezita je aj orientacia. Skus si precitat: http://fotovoltaika.ekowatt.cz/vliv-s...
Odpovedať
Ok, dík. myslím že tých 5% straty na účinnosti by sa dalo akceptovať. Bude to na JZ strane, takže to by malo byť tiež fajn.
Odpovedať
Mám nepríjemného suseda. Ešte nemáme skolaudované ale už bývame. Je to nutnosť... Čo mám čakať ak mi príde nejaká kontrola? Bude mi to písomne ohlásené, alebo mám čakať prepadovku nejakého štátneho stavebného dozoru? nečakám nič dobré. Dík za radu.
Odpovedať
Ideme stavať dom a uvažujeme o tepelnom čerpadle zem-voda. Vie mi niekto odporučiť spoľahlivú firmu? Dík.
Odpovedať
@nella0 byvame, nesklolaudovane, ideme stavat... Tak ako?
Odpovedať
@nella0 tu je dobry prehlad ucinnosti pri roznych orientaciach, par nemeckych slovicok si lahko vygooglite
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Chapem to spravne, ze ak mam sikmu strechu 16 stupnov, smer vychod a dam tam panely, budem mat 86 percentnu ucinnost ? V buducnosti som chcel nieco len tak pre srandu vyskusat, ale vzdy som myslel, ze orientacia na vychod je taka katastrofa, ze sa neoplati ani len skusat :)
Odpovedať
@majkoj zdroj je jedna z najvacsich nemeckych poradenskych firiem v oblasti fotovoltaiky, takze si myslim, ze je to dost doveryhodne a hadam to maju aj nejakym Fraunhoferinstitutom otestovane. Ucinnost solarnych panelov je ovela viac zavisla na orientacii, vid tu:
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj staci dat amorfne panely a ani vychodna orientacia nie je problem. Osobne si myslim, ze ani monokrystalicke by neboli na zahodenie, ak ich kupis lacno a akceptujes nizsi zisk (nahradis plochou).
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx @stowasser tak to je celkom fajn potom, dakedy v buducnosti som to planoval, ale rozhodne som nechcel pospatit strechu tym, aby mali panely iny sklon ako strecha, trochu nizssi zisk mi nevadi. A hadam kym sa k tomu dostanem bude fungovat aj netmetering :)
Odpovedať
kolko to tak cca stoji??
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?