Zrubové alebo drevené domy

Profilova fotka
ahojte chcela by som sa spytat ci mate niekto nejake skusenosti s takouto stavbou a ak hej ci by ste mi mohli poradit nejaku stranku.. :-)
Odpovedať
No po 31.3.2013 najskor ani drevene domy a toboz zrubove domy vobec. plati totiz naplno uz vyhlaska 94/2004
Odpovedať
@drift506 a co je to co vas tak na na drevodome zaujalo a povazujete dokonca za "super"? Nieco konkretne by to malo byt.
Odpovedať
Je to hlavne o cene a o tom, čo chcete. Zrub je imageovka :-) No objektívne je dosiahnutie istého tepelného štandardu pri rámovej konštrukcii jednoduchšie ako pri zrubovej. Ale zruby sú super!
Odpovedať
@drift506 Cize tak nejako, ako sa citi pes v bude? :-)
Odpovedať
@drift506 Nie, dakujem, akykolvek maly poziar v dome a mozem celu takuto predrazenu budu proste zburat. Teplo je svina.
Odpovedať
@drift506 U riadneho murovaneho domu so ZB doskou zostane uplne vsetko okrem okien, dveri, mozno zateplenia v tej casti nad oknom. Poziarna odolnost murovanych stien, alebo ZB dosak je daleko daleko za dostatocnou. Vyhori ti vnutri izba, mozno nieco viac. Dom stoji. Kto tam bol ujde ak nebol priamo on pricina poziaru. Opravis, ides dalej. Vies ze ti stacia 2-3 minuty od zaciatku poziaru a vlastne cela izba je v plamenoch, teplota tam rastie prudko nahor, podla teplotnej krivky za cca 3 minuty mas 400C a to zacina horiet akekolvek drevo, pri cca 450C a konci teplotne nosnostou aj akakolvek ocel bezneho prierezu. By sa to cele zosypalo na teba ako domcek z karat. Svoj zivot mas vlastne v rukach len v tych SDK obkladov a ich "kvalite", na ktorych sa samozrejme setrilo. Ak tam vobec nejake obklady su a nie je to zbuchane komplet z drevka. Snad by to zachranili tie lepene nosniky trochu viac. ale co z toho ked zbytok spadne ovela skor. Zostanu tam aspon tie nosniky a pod nimi hrba :-D Pri drevodome ak mate 30 minut - pokym to cele uz spadne! tak ste stastny vyherca loterie, aj ked niekto sa tu snazil dokazovat ze az 45 minut, az 60 a dokonca to hadam podla toho ci sa to niekomu hodi to bude konkurovat aj ocelobetonu :-D.... Ked si clovek predstavi ze nemusi v noci clovek rychlo spozorovat poziar v kuchyni alebo z elektroinstalacie, proste kdekolvek inde, a ze tam ma mat deti, tak mne vychadza ze aj skakat s padakom kazdy den je vzdy mensie riziko ako stavat drevodom. A este aj dobrovolne, a este aj draho ohrozit sam seba a svoje deti, a dokonca este aj susedov. Ludia niekedy vazne rozmyslaju uplne nelogicky, len podla toho co je prave "v mode". To popularne slovo "ekologicky" je tiez dost trapne a neviem naozaj kto na to moze nechat nachytat. Zvacsa sa tym vzdy oznacuju produkty alebo mterialy kde sa "usetrilo" - ale na ukor zakaznika :-). Mna by zaujimalo ci sa na vyrobu m2 podlahovej plochy drevodomu nespotrebuje nahodou tak trosku viac surovin a nevyprodukuje viac CO2 a exhalatov ako na akykolvek iny material :D Podla mna urcite ano. To musi byt naozaj "fajn pocit" ked viem ze aj ked nezahori tam kde som ale vedla tak moze byt po mne za chvilku aj ked som stale na prizemi :-) Resp. za 30 minut mam namiesto domu akusi zhrcenu dymiacu trosku. Tak to radsej aby clovek z toho "domu" nikam preventivne nechodil. Pes to aspon z budy nema daleko, ked sa mu chyti chvost, tak to vie hned :-D Ale pohlad na stenu tam je asi iny, to je fakt, alebo ta klima....
Odpovedať
American si radsej namonutje do drevodomu do kuchyne hlasic EPS (na baterky) ktory ajtak zachvilku vypne, rozmysla a pripravuje sa na to a zapamatava si poslepiacky ako z drevodomu ujde aj ked nebude nic vidiet a povazuje riziko svojho byvania za vyriesene :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@propo Ja by som chcela vedieť, či máš nejakú štatistiku o tom, kolko drevodomov resp.montovaných domov na Slovensku už vyhorelo. Dakujem. tiez sa rozhodujeme medzi drev. a murovaným.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@svargova skus si pozriet tuto stranku: http://is.gd/FKYe1e Neviem, ci to chces na trvale byvanie alebo len na rekreacne/vikendove byvanie. Daju sa spravit take konstrukcie, ktore maju vnutri tepelnu izolaciu.
Odpovedať
@drift506 ohen často krát naruší statiku a musíš búrať tehlu ;-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Co sa týka zhorenia drevenice, tak to neni celkom tak pravda ako tu píšu. Drevo obsahuje až 80%vody a tým pádom iba tlie a nezapáli sa naraz ako fakľa. Ak sa stavia z vysušeného dreva (aj keď to je málokedy) tak sú rôzne nátery na drevo. Tu je foto drevenice, ktorá bola podpálená podpaľačom (použil na zapálenie benzín) a horela vyše hodiny! Takže nezhorela celá za 20minút. A aj takáto poškodená sa dá vždy opraviť!
Odpovedať
je 20000€ za stavebnicu 67 stvm domu dobrá suma?
Odpovedať
Profilova fotka
@lytonfk ta suma podla mna zavisi od mnoha faktorov.cize ja si myslim ze len tak od buka sa to neda povedat.ale podla planov urcite
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
@svargova neviem, či je to ešte aktuálne - zruby sú srdcovka, životný štýl, zmýšľanie určitým smerom. Pokiaľ ťa to zaujíma, na modrastrecha.cz je diskusné vlákno "Kanadské sruby a zkušenosti s nimi" o cca 340 stranách, všeličo sa tam dočítaš
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?