Zalozenie prveho radu hranolov zrubu na betonovu dosku zakladov na penovom skle

Zdravim, ideme stavat zrub na zaklady na penovom skle. Mali sme za to, ze ak su zaklady odizolovane a zainvestujeme do nich, tak sme vsetky problemy vyriesili. Avsak boli sme upozorneni na to, ze vyriesili sme mozno problem s vlhkom od zakladov, no stale ostava otazka tepelnych rozdielov medzi betonom a drevenym hranolom na nom (samozrejme medzi to pojde napriklad asfaltova hydroizolacia), no udajne este stale hrozi kondenz. Do domu planujeme na platnu ulozit dreveny rost, medzi rost izolaciu napriklad vo forme recyklovanej textilie, a na to dlazkovicu ... mate niekto skusenost ako sa vyhnut tomu kondenzu? Podlepuju sa spodne hranoly este nejakou tepelnou izolaciou? Dakujem.
Odpovedať
Základ je mať izolovaný sokel základov pod úroveň pôdy a ideálne izolované pásy aj z vnútorné strany. Tak isto by som odporúčal kotviť stavbu tak, že použiješ L-ká po obvode z interiérovej strany, nie vŕtať priamo cez konštrukciu ako je to obrázku nižšie, pretože tak vznikne tepelný most.
Odpovedať
@peter977 takéto L-ko som myslel na ukotvenie
Odpovedať
@stellislavm čo znamená pojem základy na penoskle? Máš len platňu, či aj základové pásy? Ak je len platňa na penoskle a po jej obvode je tiež izolácia, napr. XPS alebo styrodur, platňa nebude dôvodom vzniku kondenzu v tejto špáre. Kondenz tam môže vznikať vtedy, ak tadiaľ bude prúdiť vnútorný teplý vlhký vzduch a bude sa stretávať so studeným vonkajším vzduchom. Treba len poriadne utesniť túto špáru napr. tmelom, aby tadiaľ ten vzduch neprúdil. Akú funkciu bude mať tepelná izolácia v rošte položenom na platni, ktorá je už izolovaná od spodu penosklom?
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 tie obrázky sú z nevhodne vložených podkladov a s realitou nemajú spoločné málo. Ten posledný je správny. Penosklo pod základovou doskou plní rovnakú funkciu ako štrk 32/63, ale tepelnú izoláciu nerobí.
Odpovedať
@jan45 áno preto som to tam dal. Myslel som, že to zo to z toho bude jasné
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 prečítal som si text znovu a pri mojej ohľaduplnosti (alebo strachoprdstvu, som odchovaný v socializme, keď hovoríš, nepíš, keď píšeš dementuj) som slovo nič zamenil za málo a vyznieva to divne. case3 sa približuje k realite, ale nie je možné aby sa teplota smerom k priestoru s nižšou teplotou zvyšovala. treba si uvedomiť, že tepelná izolácia nebráni prestupu chladu ale bráni prestupu tepla, je to ako jednosmerný prúd.
Odpovedať
@peter977 teda to riadne kotvili :D :D 6 kotiev, resp. kotevnych uholnikov na obrazku a 4 typy :D :D
Odpovedať
@minonkysk to je len ukážka rôznych typov ukotvenia...
Odpovedať
Profilova fotka
@stellislavm No tak tu sa dá len zaželať veľa šťastia, plánujete realizovať zrub, vyzerá to že bez projektovej dokumentácie lebo takéto veci by v nej mali byť vyriešené aspoň z časti, bez skúseností alebo osoby čo sa do problematiky vyzná, predpokladám že ak by ste ich mali nepýtali by ste sa tu a ak si ešte zoberiete k srdcu rady typu že základy sa izolujú aj z vnútornej strany alebo že tepelné mosty sa riešia tmelením, tak už teraz tuším katastrofu.
Odpovedať
@martosko čo je zlé na izolácií základov z vnútornej aj vonkajšej strany? -tomuto som nepochopil
Odpovedať
@martosko zrub mi bude stavat firma, ktora zruby stavia ... avsak kedze som obozretny a na zaklade skusenosti si overujem jednu informaciu z kazdej strany tak sa neuspokojim iba s jednym nazorom ... ako vidim aj tu sa nazory lisia ... druha vec, pokial viem, izolacia sa vzdy nejaka dava aj na dosku pod ktorou je penosklo, netreba jej tam vela, udajne aj 5 cm je uz vela, no drevenu podlahu do niecoho kotvit musim, rozvody elektriky a dalsich energii budem tahat v podlahe , a mat prazny rost bez nejakej vyplne a na nom podlahu mi nepride najlepsi napad, inac mi to tam bude dudnit ako v kulturaku na podiu ... skor ako ma ukrizujete preto, ze sa pytam na fore, na ktorom sa ma diskutovat sa najprv zamyslite ci je potrebne komentovat moje konanie... pokial pre mna nemate pomocnu radu, tak nereagujte prosim
Odpovedať
@stellislavm jakino Ti dobre napísal ide hlavne o prúdenie vzduchu. Cez 1mm vzduchovú škáru dlhú 50cm prejde až 175g vodných pár denne. Za rok je to aj 5l vody. Ak by tu chcel niekto vŕtať je to pri prepočte (interiér 20 stupňov, relatívna vlhkosť 50%, exteriér 0 stupňov, relatívna vlhkosť 80%). Takže ak ideš stavať drevenicu tak zrejme nebudeš hneď osádzať okná, lebo bude stavba pracovať. Píšem o oknách preto, lebo blowerdoortest by Ti odhalil všetky netesnosti ešte pred dokončením stavby.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peter977 v zrube blowerdoor test???
Odpovedať
@dobrydom možno bude mať v interiéry predstenu, s parozábranou ja neviem. Skús mu radšej poradiť ako si ma tu doberať, dobre?
Odpovedať
Profilova fotka
@stellislavm Aha takže aby som to správne pochopil ide to realizovať firma čo stavia takéto zruby, rozumný človek by mal aj vlastný stavebný dozor ale namiesto toho aby ste technické otázky riešili s týmito ľudmi prípadne ešte s projektantom príde vám lepší nápad pýtať sa na názor neznámych ľudmi z internetu čo videli zrub možno na fotke. Ani sa nečudujem že sa názory rozchádzajú keď vám možno radí ekonóm možno IT-čkar možno šofér kamiónu a samozrejme bez poriadnej znalosti problematiky, ako ja už dávno hovorím rady odtiaľto sú síce zadarmo ale väčšinou aj nadarmo, toto nieje diskusia o farbe závesu ale o technických veciach, keď si na napísané veci pozrie niekto kto sa tomu rozumie musí mu to pripadať ako keby ste sa na internete pýtali prečo vám neštartuje auto a strhla by sa tam parádna diskusia o tom či ste nesfúkli sviečky samozrejme ako aj tu s pridaním z ničím nesúvisiacich obrázkov. Ale máte pravdu jediná rada čo by som vám vedel dať je že technické veci sa riešia z človekom čo sa do problematiky rozumie a vám zrejme ide o to aby ste si dobre zadiskutovali ako o vyriešenie problému čiže mne stačilo. @peter977 A možno to bude murovaná stavba obložená drevom a problém vlastne nieje, keby tak človek vedel čo potrebuje kým začne radiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 "175g vodných pár denne...Za rok je to aj 5l vody".....hmmm....tak ja by som si predsa rýpol :-) ...5 litrov = 5000g teda : 175 = 28,6 dňa :-) ..... tak tomu ja nerozumiem.
Odpovedať
@eagleowl čítaj s porozumením : "prejde až 175g vodných pár denne". Nie prejde exaktne 175g. To koľko g vody prejde závisí aj od rozdielu medzi vnútorným tlakom vzduchu a vonkajším tlakom vzduchu
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 vidím že je to "až 175g/deň"... aký zmysel má potom písať že je to "aj 5 lit ročne"... keď to môže byť ročne v litroch aj niekoľko násobok.... @stellislavm aj niečo k téme :-) https://stavba.tzb-info.cz/obvodove-p...
Odpovedať
@eagleowl dakujem, napriklad nieco take som hladal :)
Odpovedať
@stellislavm v tom článku, čo ti poslal @eagleowl je vidno, že aj fermacell odporúča položiť prvý hranol na zakladaciu maltu, ako som ti písal v správe
Odpovedať
@jakino jj super videl som dakujem ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?