Zakladanie drevostavby

V prvom rade všetko dobre v Novom roku prajem...Pred nedávnom som sa Vas spytoval na konštrukciu obvodovej steny, a trochu som spomenul aj zaklady. Pozemok mam rovinaty ale utopeny pod cestou asi 60cm. Dnes som mal rozhovor so statikom s navrhom 2 rieseni... 1.penove sklo 40 cm/ alebo XPS vana 20 cm/ a ZB doska 20-25cm 2.patky a drevena konstrukcia s BSH hranolov a mineralnou izolaciou 40 cm v roste Na moje prekvapenie mi povedal ze financne by to bolo skoro rovnake, ale ovela jednoduhsie pri variante c.1, pri patkach by musel riesit aj spevnenie pod nosnymi prieckami, celkovo vraj viacej detailov...Myslel som si totiz ze varianta c.2 bude ovela lacnejsia... Dalsiu vyhodu c.1 vidim aj v mnozstve akumulacnej hmoty pri celkovej bilancii drevodomu. Teraz sa uz len ozenit so slecnou Styrodurovou alebo Geocelloou, haha... A ted babo rad, alebo by ste poradili iny sposob zalozenia..Dakujem za konstruktivne rady
Odpovedať
Zdravim, no vidim, ze mate dilemu, ktoru potrebujete vyriesit. Mozno by som vam vedel dat este verziu 3. Kedze idete stavat drevostavbu, nepotrebujete izolovat zaklady, kedze sa to v drevostavbe da elegantne riesit v podlahe a taktiez tu nevznika problem tepelneho mostu ako pri murovanych stenach. Ztoho tytulu je mozne pouzit zakladovu dosku 20- 25 cm z dratkobetonu, pod ktorym nemusi byt penosklo ale lacny makadam... Na dosku potom klasicky postavite drevostavbu len o 30 cm vyssiu aby ste dostali tepelnu izolaciu do podlahy - a kludne to moze byt lacny polystyren EPS 100 a ak pouzijete dreveny rost tak aj vata, celuloza atd. Ak uvazujete s rekuperaciou umozni vam to lahsie tahat rozvody. Mam stym bohate skusenosti aj co sa penoskla tyka aj drevostavieb :)
Odpovedať
Profilova fotka
My mame dom postaveny na systeme Technopieux. Netusim, ci to niekto robi aj v SR. Pochadza to z Kanady, kde stavaju uz vela domov na tychto pilotoch, zopar rokov sa to uz rozmaha aj tu vo Francuzsku a v susednom Belgicku. Je to v podstate podobne tomu, ako dal link mapos, len tam to stavali na betonovych patkach (pilieroch), my sme na ocelovych. Nosnost bola pocitana statikmi a robili sme aj geologicky prieskum aby sme vedeli do akej hlbky to asi bude musiet ist.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@sidzej ahoj Sidzej, zaujala ma technika zakladov ktore si spominal a velmi by sa nam tento kovovy system hodil na drevodom. Neviem nic take najst na SK. Vedel by si mi poradit, ako sa to moze volat po slovensky?ocenime kazdu radu, diky!
Odpovedať
Profilova fotka
@sisufa Ahoj, vyzera to tak, ze tento system sa pouziva len Kanade, USA, Svajciarsku, Francuzsku, Belgicku a v Spanielsku. Myslim, ze je to len otazka casu, kym nerozsiria svoj posobenie aj do inych krajin. Original web (kanadsky) je tu: http://www.technopieux.com . Netusim ale, ci na Slovensku robi niekto nieco podobne, no pochybujem. Tento ich system je patentovany, maju na to svoje specialne roboty, ktore tie zakladove piliere vrtaju.
Odpovedať
@sidzej Bol by problém aby nejaký zberač s flexkou zhodil celý dom za pár minút alebo hrdza za x rokov?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Videl som zopar tvojich prispevkov a myslim, ze stracam cas, ak sa ti snazim odpovedat, ale odpoviem najma pre inych, ktorych to zaujima: Napr. nas dom stoji na pilieroch P3, ktore maju priemer 88.9mm, s hrubkou plasta 5.49mm. Firma garantuje (povinnymi testami a certifikatmi - vid stranka technopieux), ze za 100 rokov ubudne kvoli korozii (bez antikoroznej ochrany) 0.4mm z plasta. My sme si napr. doplatili za antikoroznu ochranu (http://www.technopieux.com/fr/produit...) kde bude to ubudanie z plasta este mensie. Co sa tyka flexky, tak som rad, ze nename dom na Slovensku , kde by sa nasiel niekto ako ty, koho take cosi vobec napadne :)
Odpovedať
@sidzej Nestrácaj so mnou čas ani ja nebudem s tebou. Ale pre ostatných, elektrolýzna korózia prebieha oveľa rýchlejšie. Závisí od miestnych podmienok.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Samozrejme, ze to zavisi od typu zeme, resp. ak napr. postavis dom v morskej vode, tak tam bude korozia ovela rychlejsia. Ja som napisal udaj pre nasu zem, kde sme si dali robit geologicky prieskum. Presne cisla mas tu na strane 5 podla "agresivity" zeme: http://www.technopieux.com/documents/...
Odpovedať
@radopp S mnohymi Tvojimi prispevkami sa da suhlasit, no nie s tymi v diskusiach o drevostavbach, resp. v tych, ktore sa dotykaju dreva. Preco? K teme drevo a drevostavby mas v 99,9 % negativny pristup, s vyraznou snahou odradzat od takychto stavieb, s istou davkou averzie voci drevu ako stavebnemu materialu. Vedu Ta k tomu osobne skusenosti alebo nieco ine? Zijes, zil si v takom dome (mam na mysli dlhodobo)? Osobne si netrufam nikomu vseobecne radit a ked uz ano, tak len z osobnych skusenosti a bez podtextu "pravda je len jedna a to moja".
Odpovedať
@pemix V čom konkrétne som nepísal pravdu? Píšem len fakty a keď si si spravil záver že drevostavby sú zlé, tak je to tvoj názor. Kde som žil a aké mám skúsenosti je moja osobná vec.
Odpovedať
Skúste toto - http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/d... a penové sklo je skutočne zbytočné ...ale to tu už bolo riešené ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stefan_zamestnanec Na tých fotkách sú niektoré pätky príliš nízke, drevo má byť apoň pol metra nad zemou kôli snehu a odskukujúcim dažďovým kvapkám.
Odpovedať
@radopp Nesúhlasím. Pri tomto zakladaní je využitá iná metóda konštrukčnej ochrany pred poveternostnými vplyvmi. Skúste ukázať nejaké vhodné zakladanie
Odpovedať
@stefan_zamestnanec Môžem vedie o akú ochranu ide? Betónové petky sú vhodné, len treba dodržať odstup od hliny, a strecha by mala byť ukončená pod úrovňou dreva alebo s presahom asi meter.
Odpovedať
Presahy sú dodržané, aj keď neviem, na základe čoho to má byť meter a aj odstup od terénu. Ďalej je to hladkosť povrchu a úprava hrán. Ďalej chemická ochrana. Všetko podľa noriem a odporúčaní odborníkov.
Odpovedať
proti drevu nemam nic som stolar a mam ho rad ale moj nazor este zrub s riadeho dreva ano ale te piliny (osb,preglejka) lepit dokopi ziadna slava v canade mozno ano ale na slovensku vam to mysli zozerú za 10 rokov
Odpovedať
@juzan A co maju v Kanade ine ako u nas?
Odpovedať
ked budu take domi stat na slovensku 50 rokov a ludia budu spokojný potom bude vsetko ok.a co je na slovensku ine no miesto a kliima.povedz mi kolko je spolocnosti na slovensku a kolko v canade co sa zaoberaju deratizaciu mysi a hlavne svabou.v canade v kazdom meste aspon dve a na sk??????
Odpovedať
@juzan V Kanade majú presne tie isté problémy ako na Slovensku. Akurát že vychvaľovaním Kanady sa predajca vyhne riziku že si to bežný slovák pôjde tak ďaleko overiť.
Odpovedať
@radopp no mas pravdu je to na slovensku taký bum a je to lacnejsia alternativa .to mate ako so zateplovanim fasády polysterénom.10rokv dozadu vaaaav podme zateplovat a teraz uz to nieje in uz skor hrubsi mur alebo zateplovanie vatou. jeden známy zateplil garáž polysterenom a doviezol na kseft donej 50vriec psenice za dva roky mu nakomplet mysi a vrabce zozrali polystyren drzala len sietka s klebrom na spodnej zakladacej liste.bol rad ze to nerobil s osb ale 30 porfix
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
skrutkované piliere sa dajú dať urobiť z polska je to raz dva
Odpovedať
@vetro skrutkované piliere sa dajú dať urobiť z polska je to raz dva
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@sisufa najbližšie v polsku http://chance.geod.pl/ mocne o tom uvažujeme
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@lytonfk a čo spraviť piliere tak vysoko, aby sa dalo dolu normálne parkovať auto..
Odpovedať
@domnapilieroch Pre domy je častá požiadavka vychádzať na záhradu a nechodiť po schodoch.
Odpovedať
už sa to vcelku kryštalizuje budú to asi magneziové panely dobrá cena super protipožiarna odolnosť , vodovzdornosť, ..... ideme za dodávatelom dohovoriť podrobnosti cena za m2 najlepšia akú som vydoloval bezkonkurenčná máme to na pozemku s rizikom vody takže preto na pilieroch do záhrady naklonená rovina žiadne schody
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?