Vykurovanie v drevodome

Dobrý deň chcem sa Vás opýtať tých, ktorí už máte drevodomy postavené a bývate v nich už tak dlho, že ste zažili vykurovanie aj v zimných mesiacoch. Chceme si postaviť drevodom ale stále mám dilemu či náklady na vykurovanie nebudú nehorázne veľké čo sa týka elektriny. Domček bude mať úžitkovú plochu cca 150m2. Rozmýšľame nad podalhovým infra kúrením CALEO popr. klasické trubky, v ktorých prúdi voda + krb, ktorý vykuruje aj podlahu. Resp. chladiť klímou alebo rekuperácia? ďakujem vopred za odpovede a nápady ako to vyriešiť najekonomickejšie
Odpovedať
@dubc3k pohladaj, alebo si zisti ake ma parametre dom a spotrebu vies lahko vypocitat. A co to znamena nehorazne velke naklady?
Odpovedať
@dubc3k Máme za sebou prvú zimu v drevodome. Kúrenie elektrinou + krb. Akurát teraz čakáme vyúčtovanie ele, ale čo som priebežne pozeral na elektromer, malo by to byť v pohode. Mesačná splátka 75e, ale menšia plocha domu, 92m.
Odpovedať
@dubc3k drevodom 140m2, kurenie vodna podlahovka, kotol Raja 12kw+200L zasobnik vody. Cez sezonu som v krbovych kachliach spalil cca 2m3 dreva, zvacsa vecer aby sme mohli cumiet do ohna :) . Komplet elektrina, tj. vykurovanie, ohrev teplej vody, svietenie, pranie, spotrebice atd., vychadza tento rok podla odpoctu elektromeru pod 100 eur mesacne. Sme traja, s maly rocnym dietatom, takze kurili sme na 24/25, pracka sla 3-4x denne atd. To sa u teba ale moze diametralne lisit podla hrubky izolacii, okien, teploty na aku budes vykurovat atd. Nie je drevodom ako drevodom.
Odpovedať
@sysell náklady nad 120€
Odpovedať
@dubc3k my vykurujeme 70 m2 drevodom len jednou klímou. Ročné náklady na kúrenie máme 120€, teda 10€ mesačne
Odpovedať
Profilova fotka
Prišlo vyúčtovanie elektriny: po odpočítaní preplatku mi vychádzajú mesačné náklady na komplet elektrinu (teda celé energie) 60,5 € + spotrebovaných necelých 1,5 m3 dreva - vykurovaných cca 70 m2 - 2 osoby. V lete nám zasa veľa "zožerie" čerpadlo v studni. Už druhý rok (akurát, čo sme ten dom kúpili) je poriadne sucho a prší len 2-3 krát do mesiaca. Takže veľa polievame - máme aj záhradu a kvety .... žiadna bez-údržbová vykamienkovaná záležitosť. Klimatizáciu zatiaľ nemáme. Rozhodujeme sa o nej, lebo až na pár fakt teplých dní (aj keď v prípade drevodomu nastáva problém až pri tropických nociach), je dnu príjemná klíma. A aby som bola ešte presná, tak našou elektrinou je napájaný aj vysielač miestneho internetového providera. Takže to je všetko v tom.
Odpovedať
Profilova fotka
A chcem podotknúť, že nie sme žiadni šetrilkovia. Kúrime, ako potrebujeme. Ak kúrime v krbových kachliach, tak zakúrime až neskoro poobede - máme to radi to iné teplo a smrad :). A v noci už len dohorievajú. A ani to nie každý deň.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?