Už postavený montovaný dom a optický kábel

Profilova fotka
Náš montovaný dom sme kúpili. Sme ho teda nestavali. Teraz bude Telekom budovať optickú sieť aj v našej obci. Do schránky nám hodili niečo ako prihlášku či objednávku. Môžeme si dať bezplatne zaviesť optickú sieť do domu. Zaujíma nás to, pretože teraz máme internet, ktorý poskytuje jedna firma, čo ho šíri vzduchom. Takto sme to kedysi mali aj v meste na byte, ale optika to časom celkom vytlačila. Preto je možné, že k tomu príde časom aj tu a je dobré mať "zálohu". Do domu vraj bude vedená 10 mm rúrka. A moja otázka znie, že ako to naruší samotný dom, pokiaľ ide o tú "nešťastnú" parozábranu? Mám z nej už skoro fóbiu, ako to tu každý rieši a teda je to dilema s tou rúrkou. Nechcem, aby sme niečo pos...li a na druhej strane možno to zasa priveľmi riešim. :)
Odpovedať
@lifelike Treba nájsť trasu, kade to zavedú do domu tak, aby čo sa najmenej narušila celistvosť domu. Samotné prevŕtanie obvodovej steny je neškodné, dom to v pohode znesie. Jedna dierka nemá žiadny vplyv na odvetranie steny. Nejakú parozábranu nemá zmysel riešiť. Otázne potom je, kadiaľ to viesť vnútri domu. Robí sa to aj tak, že zvonku sa tá chránička vedie v bielej elektrikárskej lište po fasáde do miesta, kde sa prevŕta do domu a na druhej strane - vnútri domu sa to už ďalej neťahá, ale na tom mieste sa umiestni konvertor a router.
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike chranicka pojde na 99% cez obvodovu stenu..resp. ty o tom rozhodujes kadial si ju natiahnes... parozabrany sa to nedotkne... A moja ustipacna poznamka.. ked pises ze ste dom nestavali..ako vies ze je parozabrana spravena v detailoch tak ako by mala? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 ja som netvrdila, že je na 100% urobená dobre. Ale musím začať s predpokladom že to tak môže byť. Nemôžem si povedať že "Čo aj tak je to celé urobené na dve veci. Tak sekajme, rúbme..." :) Ja viem, že vonku chránička sa parozábrany nedotne, ale ten samotný "priestrel" už hej :)
Odpovedať
Kedze je to montovany dom, predpokladam, ze parozabrana je aj v stenach a prerusena urcite bude. Avsak nie je to ziadny problem, parozabrana sa po natiahnuti trubky oblepi paskou a do chranicky natlaci napr butylkaucukovy tmel. Vzduchotesnost ostava zachovana
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike samozrejme... ako to myslis ze samotny "priestrel" ano? parozabrana izoluje izolaciu v streche..my sa bavime o obvodovych stenach..achmontovany dom... mate to aj v stene :)
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen @lifelike ale pre uplnost treba dodat ze nie kazdy montovany dom musi mat parozabranu.. sused stavia keramicky montovany dom a samozrejme ziadna parozabrana tam nejde ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen ako oblepí páskou? V interieri je sadrokarton. Ako som písala dom stojí už tri roky a teda nie je to stavba, kde je prístup k parozábrane.
Odpovedať
@lifelike existuju hladacky kovu a niektore vedia najst aj drevo .... v lidli raz mali taku ..... najdes si v konstrukcii hranol a cez neho sa prevrtas. Ist hocikde je nezmysel pretoze ak mas v stene vatu tak jednak ked budes vrtat vata sa bude namotavat na vrtak a za druhe ani cez tu vatu nepratlacis tu trubku ..... takze jednoznacne najst dreveny hranol .....
Odpovedať
a neslo by kabel voviest cez strechu a od podkrovia do priecnej steny zaviest chranicku priamo do miestnosti? Predislo by sa parozabrane.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzonyby. A ako ho dostať do podkrovia? Mať lištu s káblom po výške celého domu nie je práve to, čo by dokázala oceniť
Odpovedať
@lifelike Nebude nahodou opticky tahany zo stlpa?
Odpovedať
Profilova fotka
@dzonyby tu asi nie. Toto je nová uli a so všetkými sieťami a prípravou . A myslim, ze som čítala na obecnej stránke o nejakych vykopoch v obci
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lifelike tvoje starosti sú zbytočné , čo by som ja dal za to ak by mi doviedli do domu optiku a dokonca zdarma, zrejme to zaplatíš mesačnou platbou, lebo dnes nič nie je zdarma, teraz mám len ADSL kábel a vôbec ma netrápi jedna dierka
Odpovedať
@lifelike ak sa ti da zvonku optika priviezt k technickej miestnosti, tak by som si pozical metrovy vrtak d12 a prevrtal v spodnom rohu sikmo dole smerom von dieru, optimalne tak sikmo, ze by vonku ustila niekde pod urovnou sokla. Takto by parozabrana nebola porusena a bolo by to aj relativne neviditelne.
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike "narusi" to dom presne tak isto, ako ktorykolvek iny kabel o.O Predpokladam, ze ten vas "bezdrotovy" internet tiez ma nejaku vonkajsiu antenu od ktorej ide kabel cez stenu dnu. Teda za predpokladu, ze nemate antenu v obyvacke, ze ano... Sa tvarite, ako keby ste boli jedini na svete, ktori potrebuju do baraku dodatocne dostat kabel. Ti chapi, co to montuju, to robia rutinne. Urcite najdu sposob, ktory domu najmenej ublizi - pretoze okrem zasahu do domu to pre nich obvykle znamena najmenej roboty. Mozno by stalo za to menej citat na internete teoriam o "panenskych" parozabranach a radsej si poriadne precitat tu ponuku od Telecomu. Lebo jarok od pripojneho bodu po vasu stenu sa sam nevykope, kabel nieco stoji a zadarmo ani kura nehrabe, teda rozhodne nie borci z Telecomu. To "zadarmo" urcite zahrna nejake podmienky, napriklad viazanost na niekolko rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu určite to niekto zaplatí v splatkach a raz mozno aj my. Optiku ťahajú v dvoch obciach a do domov to tahaju v nadeji, že budu mať zakaznikov. Tak to bolo aj v meste. Natahali to do domov zadara a potom už čakali na záujemcov
Odpovedať
Profilova fotka
@maslenka47 v ponuke su tusim tri moznosti kam si mozno optiku dotiahnut; po branku, na vonkajsiu fasadu domu, alebo az do domu. Predbezne bez nutnosti signal odoberat aspon minimalne tie prve dve možnosti. Nechcem sa tváriť nijako špeciálne. Len sa pýtam, aby potom niekto múdry nepovedal, že akí sme boli sprostí..... A pýtam sa, dúfam, že na správnom mieste
Odpovedať
Profilova fotka
@maslenka47. A kábel od terajšie pripojenia bol dotiahnuty už počas stavby. Ten človek, čo si dom staval v tej internetovej firme robí. Takže toto je prvý kábel, čo sa ťahá, ako je dom postavený.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?