Treba lakovať OSB dosky na streche altánku?

Dobrý idem po radu. Minuly rok som si urobil altanok. a na vrch som nedal laty ale OSB dosky a na zimu som dal na vrch zatial ter papier. Dosky sú tie na vonok tie lakovane ci co proste do exterieru. len teraz po zime som si vsimol ze zo spodnej strany je ako keby pliesen take male fliaciky šede. ked som hore vysiel a odkril trochu ten ter papier tak hore to nie je. moze to byť pliesen? co staci to niecim prelakovat alebo nieco? podotýkam ze som to dodatocne nenatieral nicim. staci ak to niecim pretrem? ci ich musim vymenit vsetky?
Odpovedať
@syko1 Skus dat fotku . Ja si myslim ze to bude stacil jemne odstranit a pretriet. Ked chces urobit rychly test nastriekaj to savom proti plesni. Kazdopadne si davaj pozor na prilisnu vlhkost. Superdosky sa u nas nepredavaju a OSB3 akoze urcene do vlhkeho prostredia nie su do mokreho ;-) Tak si to dobre zaizoluj ked je to na streche
Odpovedať
Možno by pomohla fotka :) V každom prípade, neviem aké hrubé si tam dal, no pri najhoršom sa to vie obrúsiť až do "zdravého" :) PS: OSB dosky do exteriéru určite nie sú odolné voči vode a dažďu, po nejakom čase sa začnú "napúčať" a rozpadať ... Ak ich zospodu nechceš prekrývať, tak to natri nejakou vrstvou napríklad lodného laku ... Ten vydrží kadečo ...
Odpovedať
@lubk0 nevies ako farbou by sa dali natriet OSB dosky tak, aby vydrzali?
Odpovedať
je to klasicky altanok otvoreny. voda tam nestrieka ziadno nikam. foto nemam uplne detailne ale zajtra idem hore tak odfotim. zatial iba takto. nic vlhke tam ni eje nic sa tam nestrieka hrubka je 1.8cm.
Odpovedať
@gashtaan Záleží asi, že kde majú vydržať :) Ak budú niekde na priamom slnku, daždi, vetre a snehu, tak aj neviem aké nátery po nejakom čase "pustia" ... Tipujem, že takto neošetrené do 3 rokov začnú pracovať ... Ak sú niekde v závetrí, slnko na ne nesvieti, alebo len málo a vlhnúť budú len od počasia alebo občasného ofŕkania vodou, tak by som ich buď ani nenatieral, alebo len s nejakým lakom na drevo :)
Odpovedať
@lubk0 no v mojom pripade ide o steny zahradnej budy, takze tie OSB dosky to nemaju vobec ruzove :) http://www.modrastrecha.sk/blog/gasht...
Odpovedať
@gashtaan Na tvojom mieste by som to normálne "zateplil" :) Ja mám z OSB dosák zbytú terasu ... Po 2 rokoch vonku uz vyzerali tie OSB naozaj zle. Nastastie ešte bez problémov zachránitelné, obrúsil som z nich starú vrchnú vrstvu ktorá doslova odpadávala až na "zdravé" drevo a schoval som to pod EPS. Bohato ti stačí 2 cm EPS, na spodok cca 30 CM od zeme daj 2 CM XPS. Nemusiš dávať ani žiaden kléber / alebo penu, ja som EPS pouchytával len plastovými terčami so samoreznou skrutkou ktorá drží v tej OSB doske perfektne :) Na to kleber, sietka, kleber a máš vybavené :) Či už to potiahneš potom s nejakou fasádou alebo to len upravíš do hladka a natreš fasádnou farbou, je na tebe ... A máš svätý pokoj a bude to aj nejako vyzerať ... Cena za materiál je úplný "bagateľ" , čo sa týka roboty, tak sa to dá stihnúť aj za 1 deň, max nejaký ten víkend :) Na streche už máš nejakú hydroizoláciu ?
Odpovedať
@lubk0 na tej bude mam len 8mm dosky, z toho uz nebude moc na brusenie ked to zacne opadavat :) Mam teraz ale kopec inej roboty co treba robit, nie budu... skor som to chcel niecim natret, resp. povedat zene, tu mas stetec a farbu, natieraj :) A jasne, na streche mam asfaltove pasy, az teraz pozeram, ze v albume mam este verziu bez strechy :)
Odpovedať
@gashtaan Tak ja som mal 12 mm :) Dole išiel tak 1-2 mm :) Podľa mňa sa k tomu EPS minimálne z estetického hladiska raz vrátiť budeš musieť, takže akýkoľvek náter ktorý na to teraz dáš budú vyhodené prachy :) :D V každom prípade ak to chceš riešiť len náterom, asi by som zvolil klasickú BELINKU. Keď to natreš aspoň 2 vrstvami musí to vydržať :) Ale voľ nejaký bledší odtieň, s tmavým to bude vyzerať ako "ogrcané" ... Dobre si daj záležať hlavne na spojoch a ukončeniach dosiek ...
Odpovedať
@lubk0 no mam tu na pozemku roboty este tak na dva roky, kym to tu dam do sposobu, k tej bude sa dostanem az potom... ved tych par m2 natriet nebude nejaka polozka, lepsie ako potom rozpadnute dosky menit. Tu Belinku pozriem... ono viackrat som uz cital, ze OSB dosky natierat je problem, kedze je to same lepidlo, ze na to nic nechyta.
Odpovedať
@gashtaan No ved práve :) Nič do toho nevsiakne ... Preto som písal, že by som do zakryl pod ESP. Ak dáš len EPS, sieťak, kléber tak ťa materiál vyjde tak na max 100 Eur ... Aj to som možno prehnal a ako hovorím, práca na 1 deň ak sa do toho pustíš od rána ... A potom, keď príde čas, si to už vybrúsiš a nahodíš na to čo chceš ... S Belinkou mám natreté terasové drevo, je to už 3 rok a zatial bez akéhokoľvek náznaku, že by som musel vrstvu obnovovať. Skúšal som ju dávať aj na OSB, akože držala tam, ale mal som tmavý odtieň a vyzeralo to ako ogrcané. Dal som na to lodný lak, ale do 2 rokov po ňom nebola ani stopa, tj nič tomu nepomohlo ...
Odpovedať
@lubk0 ok, porozmyslam este nad tym zateplenim, no ak sa do toho pustim, ako bonus budem musiet prerobit dvere, lebo s vrstvou EPS ich uz dokoran neotvorim :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubk0 tak tu je ta foto zo spodu toho altanka http://www.modrastrecha.sk/blog/syko1... a je tam este jedna. nic na to nestrika je to pod strechov a ani nepreteka. zrejme je to od vlhkeho pocasia iba lebo bola slaba zima slabe mrazy.
Odpovedať
@syko1 Nepríde mi to ako pleseň ... Takto nejak vyzerajú časom OSB keď sú vystavené vplyvom počasia bez akejkoľvek ochrany. Avšak vyzerajú tak po celej ploche ... Takže by som to pripisoval tomu vlhku. Ak vieš, že spodok nebudeš nijako zakrývať, tj necháš ho tak, ako je, tak tie "šedé" miesta obrús a celé to zospodu natri lakom ...
Odpovedať
@lubk0 ano po celej ploche to je ale zvrchu kde je ter papier som kusok z kraja odkryl a tam nic. rozmyslam ze by som to zo spodu medzi krokvami zakryl tatranskym. alebo fakt iba natrel po obruseni. oni boli nejake lakovane ci co. dakujem za radu .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Prave riesim rovnaky problem, dlho som premyslal cim nastriem strop z OSB dosiek v altanku... presvedcili ste ma, kupil som volajaky "EXLAK" od Colorcompany, tak snad to vydrzi co najdlhsie. Kedze sa jedna o strop, voda tam urcite nebude, iba ak vzdusna vlhkost.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?