Ste s drevodomom spokojní?

Prosím Vás, Tý ktorý majú 5 rokov a viac rokov drevodom, napíšte mi, či ste s ním spokojný, či Vám nevlhnú steny, nepukajú Vám steny, či sa Vám zatiaľ nič nenaskytlo, žiadna zlá situácia s tým domom? Rozmýšlame, že ho chceme postaviť ale každý nás od neho odhovára, že keď príde nejaká voda alebo silný vietor, tak máme rýchlo po dome. Tak prosím, napíšte mi, vďaka vopred za Vaše info ... Stanča.
Odpovedať
jaaj, zase silny vietor... never blbym slovakom, co vidia v telke ako pride v amerike tornado a berie domy a automaticky to tvrdia aj o montovanych domoch v europe, ktore su stavane uuuplne inac. Ale to by blby slovak najprv musel montovany dom vidiet zblizka :-p Za prve u nas tornada zatial nie su a za druhe ked budu tak budu mat po dome aj ti co ho maju z tehly alebo itongu pretoze takisto nevydrzia :-D
Odpovedať
Zatial 5ty rok a steny nepukaju, aj ked na zaciatku sa zopar puklin objavilo. Ohladom tornada. ...co myslis, ako bude odolavat odpadu letiacemu 200kmh stena z tehly 30cm a 10-20cm polystyrenu? Ak ten dom nebude z kamena ci betonu, tak dopadne podobne. Ked rozmyslas o nevyhodach drevodomu tak rozmyslaj aj o vyhodach, napr mne koli nizsiej akumulacii staci slabsiu klimu(na cely dom bungalov mam len jednu 3,5kw klimu, jtora mi za dve hodiny a minimalnu cenu vykuri cely dom. Klimu si ries nezavisle na tom, ci budes montovat alebo murovat, aby si sa v lete neupiekol. Dnes to uz zacina byt standart pre komfortne byvanie (rovnako ako v autach)
Odpovedať
Drevodom mame od 2007. Prave sme k nemu pristavili 100m2, samozrejme tiez drevo. Proces pristavby rychly, suchy, nadhera. Poznam tie argumenty ohladom drevodomu- voda, ohen ho znicia(akoby tehlovy nie), dokonca za 10 rokov nam ho zjedia cervotoce. A btw, v zime v nom iste zmrzneme. Byva sa nam skvele. Praskliny v sadrokartone sa objavili v rohoch. Preto novu pristavbu sme uz spravili inac - cely karton vnutri sme potiahli sietkou, klebrom a omietkou. Uvidime o rok ci praskne:) ale tie praskliny nie je nic strasne. Rocne miname medzi 500-600 eur za plyn. Hociaky tehlovy dom o takejto spotrebe moze snivat.
Odpovedať
Na kydy o drevodome zabudnite, ale tiez aj o rychlosti vystavby, s dnesnymi materialmi to uz nie je velky rozdiel. @bandymama aj u tehloveho domu je mozne dosiahnut 400-500 € spotrebu za kurenie (schvalne nepisem plyn) vdaka rieseniu tepelnych mostov a zatepleniu. Jedinym rozdielom drevostavby oproti murovanej pri rovnakom tepelnom odpore stien (izolacii) je v akumulacii tepla, t.j. odide Vam kurenie, pripadne pocas horucav v lete ma dom nejaku tepelnu zotrvacnost. Idealne je vnutorne priecky riesit ako murovane a obvodovu stenu ako drevenu. Nieco na tento styl http://bydleni.idnes.cz/drevostavba-c...
Odpovedať
drevodom ma svoje + aj -. zvuk v objekte sa siri uplne inak ako v murovanom - beriem to v nasom ako nevyhodu. prehrievanie - vhodna volba materialov prehrievanie neumozni. da sa to aj u montovaneho domu. otazkou je cena takych materialov. mame hlinene omietky a hlinenu priecku. zvonka hofatex, je to ok. prakanie stien asi neodstranis. pohyb dreva v porovnani so sadrokartonom/hlinou je iiny a pnutie napokon prasklinu vyvola. no skus na povrch dat ekopanely.
Odpovedať
a akym systemom mate vykurovanie ? a aka je skladba stien ? difuzne otvorena alebo zatvorena ? Dakujem
Odpovedať
ja byvam v montovanom dome od konca juna, celkova plocha je asi 90m. Moje zhrnutie doterajsich skusenosti: - vietor ho zatial neodfukol, mysi sa don nenastahovali - na povale som pripravil svedsky stol pre mysi (orechy, klobaska, udene masko :-D na karton potrety lepidlom - zatial ziadna obet) - je fakt, ze dom pomerne rychlo vychladne a rovnako rychlo sa aj ohreje. Vnutorne priecky a proste vsetko su z osb/sadrokarton/mineralnej vlny, takze ta akumulacia tepla tam fakt nieje. Ale zatial Nekurime, akurat vecer po navrate z prace spalime 2 polienka v krbovych kachliach, vykuri sa cely dom. Hlavne kurenie je teplovodna podlahovka s elektrokotlom - zatial bez skusenosti :) - rohy izieb fakt praskaju - rychlost vystavby - stavba zacala v marci spravenim zakladov, potom asi 2 tyzdne pauza, dom nam bol odovzdany koncom maja vo faze holodom - chybala sanita, obklady, dlazby. - dom je suchy, nikde nezateka, vlhkost v dome je konstantne okolo 55% - s montazou kuchynskej linky&pod nieje problem, bez problemu sa vsetko drzi tam kde ma, z vnutra je sadrokarton a osb, nasledne je tam vzduchova medzera. tieto veci ma v rychlosti napadli, na otazky v teme neviem odpovedat, kedze je mozna len 1 odpoved :)
Odpovedať
Profilova fotka
chcela by som sa opytat ake mate skusenosti z montovanym domom?Aka vam firma stavala dom na kluc boli ste s nou spokojni?rozhodujeme sa ze si dame aj mi montovany ale kazdi rozprava inak a nevieme sa rozhodnut neake info by nam strasne pomohlo.
Odpovedať
Profilova fotka
my tiež rozmyšlame o drevodome, ale jedine čo nam vadí je, že sme počuli od známých ževraj ho prekusali myši a jedným po 3 rokoch spravili drieru do domu cikády, takže stalle vahame ma niekto aj taketo skusenosti???
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
ahojte, neviem ako ste sa teda rozhodli, my byvame 5rokov, cely dom je drevo a sadrokarton, aj priecky. kartony sme davali dvojmo, na strope jedna vrstva, podlaha betonovy poter s podlahovkou akumulacia nieje az tak hrozna, v murovanych domoch sa kuri o tyzden az dva skor vietor ti ho neodfukne jedina a najvecsia nevyhoda je, ze nemas hmotu v stenach, ktora zadrzi hluk vsetky nizke kmitocty cez stenu prechadzaju, cize nakladne auta, traktory, a bohuzial aj silny narazovy vietor vie rozkmitat steny a na toto si ja nijako neviem zvyknut !!!!! je to proste byvanie ako v podkrovi
Odpovedať
Článok sa načítava...
Bývam zatiaľ tretí rok a zhodnotil by som to takto. Praskliny absolútne žiadne, ak sa bavím o stenách. Niečo iné je to už na SDK strope, ale sú to fakt vlásočnice, ktoré som opravia valčekom s farbou. Aj tie mi vznikli prvý rok, asi 5 "prasklín", ďalej to drží v pohode. Hluk - no, kapitola sama o sebe. Ako, úprimne, čakal som horšie vlastnosti (proste so slabým zvukovým útlmom som počítal), ale bol som nakoniec príjemne prekvapený, prvé dni bývania. Ale po troch rokoch.. Chcelo by to lepší útlm. :) Prehrievanie môže byť problém, ale paradoxne nie pôsobením teploty okolia, ale vnútornými zdrojmi tepla. Prvé leto som mal v dome vyslovene zimu, aj keď bolo vonku 35 dlhodobo, pri návrate z práce domov som dostal "preplesk" vo forme teploty 21-22°C, čo bolo na horúce leto vyslovene chladno. A potom sa zariadila kuchyňa, kúpili sa spotrebiče (hlavne teda chladnička), a ďalšie leto som mal problém bez klimatizácie zbiť teplotu pod 25-26°C. Jednoducho, chladnička je pri takej mizernej akumulácii poriadny zdroj tepla, ktorý dokázal minimálne kuchyňu s obývačkou v letných mesiacoch prehriať. Alebo stačí, keď na vianoce príde návšteva, v dome je 10-12 ľudí, a pootváram okná, lebo teplota začne rýchlo stúpať (ono je to cca 1 kW tepla v dome naviac a pri takej izolácii a slabej akumulácii sa dom rýchlo prehreje). Ale páčila sa mi veľmi rýchla stavba, nakoľko ma tlačil čas a nebol problém ani s komplet svojpomocnou stavbou.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež bývam v drevodome 6 rok,a maximálna spokojnosť.Steny v rohoch trochu popraskali,ale inak všetko OK.Predtým som býval v rodičovskom murovanom dome zo 60 rokov a to sa nedá porovnať.Ak by som ešte raz staval určite by som opäť volil drevodom.
Odpovedať
@kenco aky typ drevodomu mas? Stlpikova konstrukcia? Zrubova? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@kenco A môžem sa opýtať aka firma vám realizovala stavbu,kľudne aj do správy, vďaka
Odpovedať
@kicilanka Klasická stĺpiková + 35 cm 200 šedý polystyrén. Svojpomocne inú konštrukciu u nás asi nemáš šancu spraviť. Áno, dá sa robiť ešte z panelov (napríklad SIP, OPS), ale tam už je istá miera "prefabrikácie", čím sa svojpomoc podľa mňa dosť predraží, lebo tie panely sú vzhľadom na materiálové náklady na ne pridrahé.
Odpovedať
@dezider600 Realizácia komplet svojpomoc, žiadna firma. Jediné, čo mi prišli pomôcť chlapi zo stavebnej firmy bola pri betónovaní platne (aby bola čo najrovnejšia), potom pri pokládke vinylovej podlahy (mám lepený vinyl), pri sadrovaní a brúsení stien a stropov (už som časovo nestíhal) a ešte pri vonkajšom sieťkovaní a fasáde (je to pohľadová záležitosť a netrúfal som si ju dobabrať, aj keď na tom nieje nič ťažké, ale ak chceš kvalitu, treba mať ten proces v rukách).
Odpovedať
@kenco to viem, my budeme robit stlpikovu, to v pohode zvladneme :) vnutorne steny mas sadrokarton alebo co? a ty nemas rekuperaciu?
Odpovedať
@kicilanka Vnútorné steny mám sadrovláknité dosky a strop mám sadrokartónový. Rekuperáciu samozrejme mám.
Odpovedať
@kenco no lebo aby nepraskali rohy sme v kanade davali pasky, lebo píšeš ze popraskali. Tak viem že toto zabranilo tomu praskaniu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?