Stavebné rezivo a jeho použitie

Dobry den. Potreboval by som poradit ohladom stavebneho reziva. Chcem robit vyvysene hranty-kochliky do exterieru zo stavenehoho reziva-hranolov a Chcel by som vediet ci je na to vhodne take mokre drevo. A ci je ho mozne inpregnovat ked je este mokre.. Za kazdu radu dakujem ..
Odpovedať
Profilova fotka
toto je v podstate tiež stavebne rezivo... 3 tyždne som to nechal presušiť ... ohoblovane ofrezovane obrusene a už len poskladat bez najmenšieho problemu :)
Odpovedať
@markus1986 impregnoval by som len časť, ktorá bude v zemi, na vnútornú časť by som dal nopovú fóliu, inak by som drevo nechal v prirodzenom stave. Čo najmenej chémie k zelenine, keď už sa tomu človek odhodlá venovať čas. Ak nie je teraz sťaté z lesa, tak po pár týždňoch je už drevo vhodné na opracovanie a po 3 mesiacoch je už úplne suché (na stavebné účely).
Odpovedať
@marco1018 Pekne , tak to mam aj ja v plane:), len mam hranoly 80x80.Tak ze je lepsie ho nechat este preschnut? Bo mam ho na zahrade a je dost vlhko a mokro.. a neskrutia sa hranole ked vyschnu?
Odpovedať
@slavoslav Nopovku mam v plane davat urcite len myslim simkeby som osetril len jednu stranu tak z druhej by naberala vacsiu vlhkost a mohali by sa hranole stacat do druhej strany , ci? A rozmyslam ze by som ich opalil cim by som ich zakonuervoval . A poto uz len mozno nejaky olejom pretrel...
Odpovedať
@markus1986 opalenie je fajn, aj to dobre vyzerá. proti krúteniu ich treba pospájať a prikotviť .
Odpovedať
Ok. Tak dakujem pani . ;)
Odpovedať
@markus1986 Aj ja som robil niečo také zo surového červeného smreka 100x100 mm. Nebudem ho asi natierať ničím, nech prirodzene zosivie...
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino ty maš vyhodu v tom že natierat nemusiš červeny smrek vydrží toho aj bez naterov viac než dost :)
Odpovedať
Profilova fotka
@markus1986 jednotlive poschodia hranolov vypodložiť a zvrchu to cele zatažiť (poriadne) :D najlepšie by bolo dat to do prievanu ale uplne stači ked to bude v suchšom prostredi popripade to mať zakryte foliou a ked vykukne slniečko odokryt to :) ak by sa hranoly kvalitne poctivo a husto prešrobovali možeš so skladanim začať aj hned :)
Odpovedať
Profilova fotka
Rezivo nesusit na priamom slnku! Nerovnomerne vysusovanie sposobuje pokrutenie!
Odpovedať
Profilova fotka
@tarbavalaba bavime sa o pritomnosti kde ked vykukne slnko tak su to take plane luče žiadne tropicke horučavy a pálava
Odpovedať
Profilova fotka
Robil som šalovanie stropu na pivnici - cca 25m2 a celé som to mal podstojkované hranolami10x10cm o dĺžke 2,2m. Bolo ich celkovo 32 ks. Okrem toho ešte hranoly po obvode a po štyri v strede, tie mali dĺžku okolo 4m. A k tomu 25m2 dosiek o hrúbke 2,5cm, dĺžky skoro 4m. Keďže som na vrcj dosiek dal fóliu a betón som lial na fóliu, po odšalovaní mi ostali dosky ako nové. Poukladal som ich na deku garáže na DT-čka vzdialené od seba 50cm s medzerou medzi hranolmi cca 2cm. Po položení prvej vrstvy som dal krížom cez hranoly 2cm hrubé a 5cm široké latky v rozostupe 50cm a na to položil ďalšiu vrstvu hranolov a dosák. Celé som to prikryl fóliou, ktorá chríni drevo proti dažďu a priamemu slnku. Takto mi schne drevo už rok na vzduchu. Dočítal som sa na nete, že prírodným sušením potrebuje drevo približne 1 rok na presušenie 1cm hmoty. Takže 2,5cm hrubé dosky sa vysušia relatívne rýchlo, horšie to bude s 10cm hranolmi. Inakšie za nladých čias som býval v Bratislave neďaleko výrobne parkiet na ul. Febr, víťazstva. Tam sušili drevo na vozíkoch vonku na dvore bez prikrytia, kde na neho pršalo, snežilo, slnko svietilo. Vozíky boli označené mesiacom a rokom, kedy boli vyvezené na dvor a stávali tam dobrých 4-5 rokov a až potom išli späť do výroby a robili sa z nich parkety. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jamk1 sušenie dreva 1cm/rok to sa vravilo pri dubovom dreve ktore schne velmi pomaly vonku prirodnym sposobom, pri požiadavkach na stolarsku kvalitu. ale potom sa aj tak ešte muselo dosušovat umelo. toto sa robilo normalne na slovensku pred 50 a viac rokmi . teraz už len na neake špecialne nabytky z masivu. alebo sa to ešte vraj sem tam robi v nemecku-rakusku, pri smrekovom dreve stači dosky sušit vonku jeden rok(aby prešlo letom) a fošne max 2roky....na take bežne domace použitie amaterske okolo domu. ak to budeš sušit dlhšie už takmer nič viac nevysušiš bude už stale približne rovnake. drevo sušit vonku bez zakrytia nie je dobre. treba aby bolo zakryte.
Odpovedať
Profilova fotka
Zase som sa dozvedel niečo nové. Bol som v tom, že to platí rovnako pre mäkké, ako aj pre tvrdé drevo. :-) Tak potom mám šancu, že o nejaký rok aj z mojich hranolov budem už niečo vyrábať. :-) Inakšie chodieval som k mojemu známemu, ktorý mal otca stolára a ten mal doma v šope v regáloch rôzne rezivo, ktoré podľa jeho slov je už dobrých 50 rokov skladované. Pripravoval to ešte jeho otec s tým, že to bolo už vtedy určené pre jeho nástupcu v remesle. :-)
Odpovedať
@jamk1, @martinmatko stavebné rezivo sa nesuší dlho (2-6mesiacov) na vzduchu dosiahne cca 20%. keby sme čakali za drevom 2 roky jeho cena by bola podstatne vyššia. Konštrukčné drevo už môže ísť okolo 16-18%. Samozrejme tvrdé drevo sa suší dlhšie ako mäkké a na nábytok tam to je už 2-12% a to sa už prirodzene väčšinou nesuší.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav V mojom prípade suším to stavebné rezivo preto, lebo chcem z neho neskôr vyrábať stolárske produkty. Napríklad zábradlie ku schodom, dverové zárubne, police a podobne. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 @slavoslav Prosím viete i poradiť ako by som mohla využiť drevo zo spílených stromov? Plánujem prestavbu chaty na domček a žiaľ musím obetovať jeden smrek priemer cca 40 - 50 cm s výškou cca 15 m a dub s približne podobnými rozmermi. Nerada by som to len v krbe pálila. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@samika To sú dosť urastené stromy a neviem si celkom dobre predstaviť, ako by som v domácich podmienkach také kmene spracoval. Podľa mňa by bolo asi najlepšie nájsť niekoho, kto má gáter, dať kmene narezať na dosky, prípadne hranoly (podľ toho čo budeš v budúcnosti potrebovať) a nechať niekde na suchom mieste vysušiť. Druhá možnosť by bola niekomu tie stromy predať. Viem, že pred pár rokmi suseda nechala vypíliť veľký, mohutný orech a drevo z neho celkom dobre predala. Žiaľ, už sa nedozviem za koľko, lebo už nežije. Ale treba sa popozerať po inzercii na bazoši, alebo bazare. :-)
Odpovedať
stari ludia susili drevo s predstihom tak aby malo ľuft a občas ho poliali vodou a bolo pod strechou a drevo na parkety sa varilo ,aby po vysknutí bolo mrtve
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?