Stavba altánku - ako postupovať?

Ahojte, planujem robit na chalupe altanok 3x3 so sedlovou strechou ( povodne som chcel stanovu ale zistil som ze to je narocnejsie 😄 ) material ktory by som chcel ist nakupit: stlpiky 120x120 4ks do kazdeho rohu ukotvenie petkou vaznice: 2ks 120x120 4metrove a 2ks 120x120 3 metrove krokvy : 150x45 na kazdu stranu asi 4? ( je to malo? na vrch pojde iba OSB doska s perodrazkou izolacia a sindel) aku dlzku krokiev zvolit? ( neviem sa k tomu nejako dopracovať- tu by som potreboval radu) Čo sa týka kliestin je okej rozmer 100x45? - pri kliestinach je jedno v akej vyske su prisrobovane ku krokviam? Strecha: osb dosky s perodrazkou 22mm - vela ci staci aj tensia?, izolacia pod sindel a nakoniec sindel. ked uz bude stat altan tak podbyt este tatranskym nech nie je vidiet OSB dosku. Pôvodne som chcel drevo z pily, ale bolo mi povedane ze po roku s ami altan moze pokrutit a to by som bol nerad preto volim cestu asi skor z nejakeho velkoobchodu zobrat uz suche drevo. 10km za Nitrou mam chalupu ak by ste nahodou vedeli o niekom spolahlivom kto ma dobre rezivo, suche, hoblovane kludne dajte vediet alebo do akeho velkoobchodu zajst. ďakujem za kazdu pripomienku a pomoc 🙂
Odpovedať
Nemá zmysel podbíjať a zároven dávať osb. Daj zvrchu hrubší tatranský ošetrený náterom a máš to jednou ranou... Dlžka krokiev závisí od sklonu. Dá sa to vyrátať /pytagoras napovie/ ale ja odporúčam spraviť si na rovnej ploche šablonu z dosiek a proste si to odmerať. Krokvu by som jednu pridal /rozteč 75cm/ nebudeš nadávať časom,že sa ti tatranský prehýba,navyše na altánok fučí aj zospodu nielen zvrchu a bude to odolnejšie. Pri takomto altánku by som určite dal šikmé vzpery na stojky aby sa ti altánok pri prvom vetre nezložil...
Odpovedať
@dodok Dakujem za radu ano to som zabudol napisat, to uz mam zaratane v rozpise co treba kupit 😄 z kazdej strany dat podperu na jeden stlp tym padom dve. To mi je jasne 🙂 A co sa tyka ohladne mojich dalsich otazok mi vies tiez poradit co som spominal? 😄 Co sa tyka krokiev aj som myslel ze dam radsej 5 na kazdu stranu a co znamena hrubci TP? Povodne som chcel davat 15x100x4000 ale to bude asi tenke?
Odpovedať
Trnava je ďaleko? Tam majú dobré rezivo
Odpovedať
@melvik mozes mi dat kontakt alebo stranku a spytam sa aj na dopravu kolko by bola 🙂
Odpovedať
a co sa tyka kliestin ake zvolit? ten rozmer co som uviedol 100x45 alebo nejaky iny rozmer? Ďakujem za rady 🙂
Odpovedať
krokvy urcite pridaj, este aspon po jednej z kazdej strany. Nezabudni poriadne zavetrit. Co sa tyka podbitia, mne sa tiez viac pacia priznane krokvy, TP daj hrubsi z dovodu, aby bol pochodzny, ked budes davat sindel. Co sa dreva tyka, ja by som si hlavu nelamal. Ano, cerstve drevo bude praskat, ale krutit by sa velmi nemalo.
Odpovedať
Ďakujem za radu zavetrenie = kliestiny nie? a to chcem dat z kazdej strany krokvy cize na jeden par krokiev dat kliestiny z kazdej strany- v mojom pripade 5 krokiev z kazdej strany - 10 kliestin, len neviem aky je idealny rozmer kliestin. Co znamena PRIZNANE KROKVY? 😄 cize TP dat aspon 22x100x4000 ? aby bol pochodzny? No co sa tyka dreva tiez si myslim ze by s ato nemalo pokrutit ked to bude poriadne spojene s dlhymi srobmi ci ? Čo sa tyka vrutov do dreva stacia nejake 160 dlhe? Ako riesit potom morenie dreva ? kedze bude asi mokre, a chcme to napustit aj proti skodcom a aj dat nejaku lazuru, je vhodne pouzit lazuru 3v1 tusim od primalexu
Odpovedať
@samosat0 kliestiny mozes dat. Ja by som nedaval, pri tych rozmeroch altanku mi pridu zbytocne, ale ak ich tam chces, kludne daj. priznane znamena, ze ich bude pri pohlade odspodu vidno. teda ze polozis krokvy a nasledne das TP. Hrubka je na tebe, nevadi ani tensi, len mysli na to, ze budes musiet na tej streche byt, az budes davat sindel. ak bude tenky TP, budes tam skackat jak koza po krokvach, lebo jeden chybny krok a budes hresit 🙂 Vruty nemusis davat skrz, skor by som siel do tesarskych spojov (vyrezy) a kovove L-ka. Ja morim tesne pred skladanim, aby aj vyrezy boli natrete, obycajnym bochemitom. teraz som kupil aj ja primalex 3v1 ale este som ho nedaval, neviem zhodnotit. Vlastne viem, je pekne drahy 🙂 Natri bochemitom, po poskladani este tenkovrstvou lazurou a mas 5 rokov pokoj. Alebo sa skus popytat na pile, jednak ti vedia narezat presne rozmery a castokrat aj namorit.
Odpovedať
@milan_ No predtym si pisal aby som nezabudol poriadne zavetrit, to pre mna znamenaju kliestiny nie ? tak apson z jednej strany krokvy dam. Co sa týka toho ze s ktorej strany to dat je to jedno? viem lenze na prvych nemoze byt kliestina zvonku ale z vnutra tak ze ci aj na ostatnych troch to bude jedno ze ci to dam zlava aleboz prava... Akoze co sa tyka vrutov samozrejme to nechcem skrz na skrz, len aby to bolo poistene, pride mi lahsie aj tie sikme spery prilozit dat vrut ako vyzeravat spojky a dat lko? Neviem ci spravne chapem. ( idelane by bolo nejaky obrazok, ci myslis ze len frezkou alebo niecim sa vyfrezuje miesto na to lko alebo mas na mylsi to ze spravim ako keby taky kolik do hranolu vyrezem miesto nanho a len ho tam zasuniem. Na chalupe mam aj cirkularku takze si to na presne miery viem narezat aj na chalupe, len mi ide o to aby bolo ohoblovane to dreva ked teda nebude vadit ze nie je suche.. Morenie nerobia na kazdje pile, a prid e mi zbytocne za to platit ked si to viem natriet aj sam. Bud to napustim moridlom a ptm ked bude postavane nalakujem alebo si kupim ten primalex 3v1. Tým že si neviem nejako vyratať dlzku krokiev tak neviem dať presne narezat rezivo 😄 Bolo sice spominane ze cez pytagorasa ale neviem si to nejako ani predstavit. viem ze altan ma sirku 3m ked dam presah strechy na kazdej stran 30cm tak sirka bude 3,6m sklon nepotrebujem nejaky extra. no apson 15stupnovy aby som mohol davat sindel.
Odpovedať
ak som to ratal podla pytagora spravne tak co sa tyka krokiev by maly byt dlhe 2 M s tym ze : a = 1,80 b = 1,00 c = 2,06 α = 60,9454 β = 29,0546 je to okej? len mi pride ten sklon takmer 30´zbytocny, ci je niekde chyba vo vypocte? ci je to takto spravne? nemam priestor na to aby som si spravil na zemi pomocou dosiek.. a normlane si to odmeral.. Ďakujem za ozrejmenie
Odpovedať
Profilova fotka
Ked das 4ry stojky a 3metrovy rozpon aby sa vaznica neprehybala radsej daj stojky a vaznicu 150x150mm a krokvy 160x80
Odpovedať
@samosat0 vypocet mas spravny, ale pri tychto rozmeroch je to nepodstatne, proste si nachystas dvojmetrove krokvy a na zaver ich pripadne este podla snurky zrezes, nech su pekne zarovno. Sklon je na tebe, na mna je zbytocne velky, ale je to tvoj altanok, ty musis byt spokojny. zavetrenie som mal na mysli koniky na stojkach (tie sikme vzpery) a tam ti urcite netreba vruty 160tky. Tesarske spoje som mal na mysli hlavne na krokvach, ale ak to vies urobit aj na vazniku, preco nie. K moreniu - morenie na pile robia tlakovo, ale postaci aj stetec doma. @wolodymyr cisto moj nazor: pri tom podoryse 3x3 je to zbytocne predimenzovane.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@milan_ praveze tie tesarske spoje neviem robit ( nikdy som to nerobil). iba na krokvach hor ekde sa budu spajat tak to vyrezem z boku aby sa spojili a zapasovali do seba. Preto sa pytam ci si to viem vyriesit aj tak ze tu podperu prisrobujem vrutom do stojky a do veznice.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?