Spokojnosť s firmou Treemont

Ahojte, premýšlame, že si dáme postaviť montovaný dom s firmou Treemont. Má s ňou niekto dobré/ zlé skúsenosti? Viem, že sú asi najlacnejší na trhu, ale nemôžeme si dovoliť drahšie firmy. Ak máte s nimi niekto postavený domček, budem vďačná za akýkoľvek názor
Odpovedať
Profilova fotka
@kacerik23 choďte s firmou Mirano. Budete 100% spokojní 😊
Odpovedať
@kacerik23 Nam (rodicom) teraz postavili dom. Tiez to financne vychadzalo tak akurat, takze tato firma bola fajn volba. Z technickeho hladiska postavia dobry dom, nerobia kvoli peniazom chyby, ktore by ovplyvnovali kvalitu domu v buducnosti. Jedine sme kupili drahe pasky na parozabranu, lebo oni chceli dat nejake obycajnejsie (Delta) a povedali sme im aby nalepili parozabranu aj o dosku/hydroizolaciu (to nemali v plane a nakoniec ju aj tak nalepili len o zakladovy prah). Kazdopadne technicky teda OK. Kvalita prevedenia stien dlazieb, obkladov a plavaciek bola prijatelna v ramci ceny. Nasralo ma ked majster nechal na mnohych miestach 1cm pasik pri stene, plavacku sme mu nechali prerobit. Ale vies s tym zit. Mali sme nejake naviac-prace, boli vyuctovane uplne v pohode. Napriklad obklad nad 2m (po strop) bol za 200EUR (praca). Obklady, lepidlo, hydroizolaciu si kupujes sam, teda co kupis to Ti nahodia. Velmi vela prac riesia subdodavkami teda je tazke zarucit kvalitu. Kazdopadne velmi pozitivne hodnotim komunikaciu s p. Mordacom. Kazdy problem riesi, na nic mi nepovedal, ze take to ako majstri hovoria ze "to je dobre" "tak sa to robi" ale proste to riesil (a vyriesil). Vadilo mi, ze chlapi robili strasne rychlo, jeden den pride clovek na stavbu a su tam iba stojky a druhy den robia vatu a foliu. Jasne, ze je to aj dobre, ale ked si clovek chce chodit a kontrolovat veci tak proste nestiha (aspon ja som mal malo casu). Je tu nejaky pan, ktory sa na nich stazoval, lebo vznikol nejaky technicky problem, ale pokial viem, tak mu to uz opravili, tak uz sa asi nestazuje. Niektorymi pouzitymi materialmi som bol milo prekvapeny - okna, dvere. Pekne urobena elektrina, rozvadzac, voda pekne a kvalitne urobena. Kurenie (plyn + vodna podlahovka) nam robil znamy. Tato firma ponuka "integrovane tepelne cerpadlo" a lokalnu rekuperaciu. Chapem, ze sa musi robit A0, no to tepelne cerpadlo je uplny nezmysel (do maleho bungalovu). To je zariadenie ktore chladi miestnost a ohrieva teplu vodu, teda nesluzi na kurenie ako klasicke TC. Kazdopadne A0 je nutnost a ak nemate peniaze na nieco lepsie tak vam toto bude treba/stacit na certifikat. Snazil by soms a ale vymysliet nieco lepsie. Trosku mi bolo luto, ze neurobili v strope instalacnu medzeru, ale vata je po CD profily, na nich je vata a priamo sadrokarton na nej. Divne mi prislo aj to, ze na obvodove steny STRIELAJU KLINCOM CD profily a na ne nasledne montuju OSB dosky a sadrokarton. Ocenil by som skor klasicky rost z drevenych lat, v pripade pouzitia CD profilov originalne montazne prvky a nie klince. Teda v podstate odporucam. Mirano vyjde o 10-15 tisic viac, niektore veci robia lepsie (Siga paska/folia v zaklade, medzera v strope, atd...) ale neviem ci to za to stoji a tiez ak tie peniaze navyse nemate tak by som sa Treemont nebal.
Odpovedať
@igor256 dakujem za rozsiahlu odpoved 🙂 zaujalo ma to tepelne cerpadlo, ktore ste spominali. Zatial som nan pocula len chvaly. My by sme hlavne chceli podlahove kurenie, ale neviem ci by to bolo realne ak ma dom ostat v A0.
Odpovedať
@kacerik23 podlahové kúrenie ma skoro každý A0 dom. Väčšinou tepelné čerpadlo zohrieva vodu v podlahovom kúrení (tým, že ochladzuje vzduch vonku). Toto ich tepelné čerpadlo berie teplo z miestnosti a ohrieva tým teplú vodu (tú vo vodovode, nie kúrenie samozrejme). Akože neviem kto by ho prečo chválil.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@igor256 Trochu staršia téma, ale dovolím si zareagovať na spomenuté TČ pre ohrev TUV. Pár výhod: - oveľa lacnejšie oproti TČ, ktoré slúži aj na kúrenie (tj. el. kúrenie + TČ na ohrev TUV je lacnejšie ako veľké TČ na obe úlohy) - netreba pred dom inštalovať externú jednotku TČ a rušiť tým susedov (ak bývajú pri hranici pozemku) - toto malé TČ sa oplatí umiestniť do komory/špajzy a zabijú sa dve muchy jednou ranou - zohrieva TUV a zároveň chladí komoru.
Odpovedať
@miroslav_snobel treba sa zamyslieť odkiaľ berie energiu to TČ. Z komory berie teplo, to je fajn, len v zime ho tam moc nie je. Ak berie teplo z miestnosti kde sa kúri elektrinou, tak ohrieva vodu akoby priamo elektrinou + sú tam nejaké straty. Porovnávať toto s TČ na kúrenie je divné, keďže toto TČ nevykuruje dom 🤔. Proste kúriš v dome elektrinou, platíš 120€ a na ohreve vody neušetríš skoro nič. Jediná výhoda môže byť v lete kedy to môže nejakú miestnosť dobre vychladiť, môžeš si tam otvoriť dvere a vychladi aj dom. Ale zas taký výkon to nemá. Napríklad sušička nám dosť vyhrieva miestnosť, tak to by dávalo zmysel. + keď bude v lete teplo tak necháš tiecť horúcu vodu a bude sa ti chladiť dom 😁
Odpovedať
@igor256 Aj v zime tam je "teplo", nakoľko tam isto nebude -10°C. Každopádne, je to na ohrev vody a pokiaľ sa nejedná o štvorčlennú rodinu, ktorá si každý deň naplní dve plné vane, tak jednoducho vodu zohreje a vypne sa. Prípadne, ako ste sám uviedol - nedať ho do komory ale do technickej miestnosti, kde je práčka/sušička a o zdroj tepla máte postarané 🙂 Tak či onak, stále je to tepelné čerpadlo, ktoré generuje teplo v lepšom pomere ako klasický boiler (tj. z 1kW energie vyprodukuje 3-4kW tepla). Ale pokiaľ nemáte hlboko do vrecka, tak je samozrejme lepšie doplatiť 10k€ a vymeniť elektrické kúrenie za teplovodné a rovno tým ohrievať aj TUV, to je bez debaty...
Odpovedať
@miroslav_snobel buď tomu moc nerozumiete a hovoríte len časť veci alebo tomu rozumiete ale my si nerozumieme. "aj v zime je tam teplo" - odkiaľ je tam to teplo? Pri vnútornom tepelnom čerpadle sa moc nedá hovoriť o "vyprodukovani" tepla. Vnútorné tepelné čerpadlo využije 1kW elektriny na to aby z prostredia (interiéru) odobralo 4kW tepla a túto energiu využije na ohrev teplej vody. To je základ od ktorého sa treba odvíjať. Jediná otázka je, či máme doma zbytočné 4kW tepla? Ja sa skôr domnievam že nie, minimálne nie vždy. Denna spotreba teplej vody 4č rodiny je cca 120l teplej vody. Pri ohreve z 15 na 45,°C je potreba 4.3kWh 5kWh aj so stratami. Tzn ako keby ti v dome bežala 5kW klíma jednu hodinu denne (alebo adekvátny prepočet). Ďalšia vec porovnávať hlucho cenu tč na vodu a tč na kúrenie je tiež mimo, keďže tč na vodu Ti ušetrí mesačne možno 5€ a tč na kúrenie ušetrí mesačne 60€. Časom to bude viac. TČ na kúrenie stojí normálne okolo 6 tisíc, nie 10. Ja by som skôr išiel do TČ ako do káblov/fólií do podlahy aby som platil následne 150-200€ mesačne za kúrenie (oproti 80-130).
Odpovedať
@igor256 Komora býva vedľa kuchyne (aspoň by teda mala byť, a nie na druhom konci domu), takže ak nie rovno sporák či rúra, tak minimálne chladnička/mraznička bude neustále dodávať nejaké teplo do miestnosti, ktorá susedí s komorou (v ideálnom stave dať mraziak priamo do komory). Ak by náhodou došlo k tomu, že v komore bude pod nulou (čo pochybujem), tak sa pootvoria dvere na komore a je to. Každopádne, záleží na veľa parametroch, hlavne aj od počtu ľudí v dome a či sa jedná o pasívny dom alebo len rekonštrukciu starého. Cena TČ je tiež diskutabilná, normálne TČ stojí 6k€ (dá sa samozrejme kúpiť aj lacnejšie, ale i drahšie), ale inštalácia samotného podlahového kúrenia tiež niečo stojí a je drahšie než len natiahnuť rohože a zaliať betónom (zrovna minulý týždeň som obdržal predbežné nacenenie stavby a v ňom mám cenový rozdiel TČ vs rohože práve tých 10 tisíc €). A tým pádom vzniká otázka návratnosti, ktorú ťažko všeobecne definovať. Ak by sme aj vzali novostavbu, pasívny dom, tak stále je rozdiel, či tam býva štvorčlenná rodina, denne minú 150l teplej vody (údajne je priemer 44l na osobu), vykúrené majú na 24°C vo všetkých miestnostiach a deti neustále nechávajú otvorené okná/dvere ALEBO tam býva jedna/dve osoby, minú polovicu z tej teplej vody, kúria na 21°C a občas si zakúria v kachliach. A zopakujem to, čo som napísal v predchádzajúcom príspevku - ak niekto nerieši financie, tak jednoznačne TČ aj na kúrenie, ale automaticky by som to lokálne na ohrev TUV nezatracoval. Preto som napísal, aké výhody prináša. (a keďže ja financie riešim, tak si musím nejak ospravedlniť to, že do toho pôjdem 😄 )
Odpovedať
@miroslav_snobel rozdiel 10 tisic pri rohoziach a teplovodnej podlahovke - asi by som si vypytal cenove ponuky aj od inych firiem. To kto takto ponuka? Ked sme my stavali, bola cena rohozi/folii cca 30EUR/m2 a cena vodnej podlahovky material 20EUR/m2 a s pracou cca do 30EUR/m2, (to je podlahovka na polystyren s rozvadzacom - na to uz staci len pripojit zdroj tepla). Teda rozdiel medzi rohozami a teplovodnou podlahovkou by mal byt priblizne 0EUR. Resp. ak je to s TC tak + 6000EUR. Inak sa Ta niekto bud snazi obtiahnut o 4000 alebo sa mu nechce robit inak ako je zvyknuty. V dnesnej dobe by som si radsej dal teplovodne podlahove kurenie s elektrokotlom ako rohoze - variabilita zdrojov kurenia. Teplovodne kurenie s elektrokotlom by nemalo byt ovela drahsie ako rohoze - ak je, vyziadaj si CP aj od inych firiem. A ano, zhodneme sa, ze to vnutorne TC na teplu vodu ma zmysel, ale stale treba brat do uvahy odkial to teplo berie a odkial sa tam to teplo vzalo. Lebo v mnohych pripadoch by ho podla mna bralo z kurenia, kde by fungovalo ako priamoohrev s vacsimi stratami. Lebo vsak ak si doma kuris spotrebicmi a "ludmi" tak podla toho sa Ti aj sprava kurenie - termostat, nie? Je septrember a uz mame teraz pomerne chladno, chvilku nam dnes kurenie bezalo. Nemam teraz taku miestnost kde by som si povedal, ze juj tu by sa pytalo odobrat 5kWh tepla 😄 Ides do toho teda len kvoli tomu aby si dosiahol A0? Nie je to mozne inak?
Odpovedať
@igor256 Taktiez u nas premyslame nad boilerom s s tym TC umiestnene v spajze. Je nam jasne, ze to TC potrebuje patricny objem vzduchu o nejakej teplote, avsak ak je kurenie riesene napr. drevom, tak to docela dava vyznam, navyse, to TC nemusi byt hlavny zdroj tepla pre TUV, su moznosti solaru, ci FVE. Za cenu cca 1500€ to moze byt zaujimave riesenie, aj ked su iste obavy s zivotnostou.
Odpovedať
@frantisekca no hlavne by som sa zamyslal nad navratnostou,.. Bojler s podobnym objemom je asi o 1000EUR lacnejsi. Zivotnost je druha vec, predsalen to nie je uz len nadoba s vodou a spiralou. Mesacne sa minie asi 30 EUR na ohrev vody bojlerom elektrinou (pri 0.20EUR/1kWh a 5kWh denne). Ak toto minie iba 2kWh a tie zvysne 3kWh budu nejakym zazrakom zadarmo tak za 5 rokov usetri 1000EUR. Teda by to mohlo fungovat ak viete robit zazraky 😄 Mozno aj skor kedze pojde el. hore (otazne je kolko budu stat tie "zazracne" 3kWh)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pocitat s aktualnym cennikom za energie neni zrovna ideal… Ja pri tom TC vnimam ako bonus nizsiu teplotu v tej spajze, z casti aj prilahla kuchyna. Hlucnost je v nasom nepodstatna. Ale uznavam, ze to riesenie ma svoje specifika, ktore v inych pripadoch mozu byt skor nevyhodou.
Odpovedať
@igor256 Je pravda, že operujem zbytočne s drahým TČ, ktorý má v sebe aj zásobník vody, ale tie ceny samozrejme preverím prípadne znížim na kvalite, aby ten rozdiel nebol taký a možno sa nakoniec tiež rozhodnem pre TČ na vykurovanie a ohrev TUV 🙂 A idem do toho preto, že novostavby musia byť A0, takže veľmi na výber nemám. TČ tam bude tak či onak, teraz sa potrebujem vtesnať medzi normy a financie 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@kacerik23 My plyn nemáme,všetko ide na elektrinu,a nám montovali podlahové kúrenie ako samozrejmosť,žiadne radiátory. Čaká nás prvá zima ,tak snáď budeme spokojné. A tepelné čerpadlo je tiež ok. Teplú vodu máme,pre dvoch akurát,neviem ,či by bolo dostačujúce pre viac člennú rodinu.Celkovo sme boli s firmou treemont spokojné,len sem tam sme ich trochu museli tlačiť s časom,lebo sme tam chceli čo najskôr bývať,a medzi jednotlivými etapami výstavby mali vždy dlhšiu pauzu ☺️ cena je bezkonkurenčná 👍
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?