Skladba obvodovej steny montovaného domu

Profilova fotka
Prosim poradte..ideme stavat bungalov 961 a od firmy, ktora na vypracovala ponuku na stavbu montovaneho domu sme dostali takyto navrh konstrukcie obvodovych stien (z vonka do vnutra) = 1. silikonova omietka 2. sietka + lepidlo 3. 100 mm EPS 4. 12 mm OSB doska 5. konstrukcny hranol 150 mm + izolacia Rotaflex 150 mm 6. hlinikova folia 7. sadrokartonova doska Myslite si, ze to je postacujuce? Niektore firmy davaju medzi hranol a vnutornu SDK este jednu vrstvu (OSB,...) Je to potrebne???
Odpovedať
no popravde povedané záleží na tom za aký peniaz ti to spravia. zaujímalo by ma aký profil dreva zvolili ako konštrukčný hranol. naša skladba je z vnútra von sdk, odvetrávačka na vzduchovú medzeru, alu fólia, nosná konštrukcia panelu 10x18 vyplnená isover18, fasádny rošt vyplnený isover10, paropriepustná fólia z vnútra von,odvetrávačka, fasádny obklad. výpočet tejto skladby hovori, že je to v cajku.
Odpovedať
@katarinasoci Je to OK, akurát by som dala 25 cm EPS na fasádu. Tú OSB tam nie je nevyhnutne treba. Ja osobne by som volila skladbu s vnútornou OSB - väčšia tuhosť konštrukcie, trošičku väčší zvuk. útlm, trošičku väčšia ochrana pred požiarom. Viacmenej pre pocit. Ak má firma porobené skúšky na svoju skladbu bez OSB, tak OK. Medzierku medzi SDK a parozábranou je dobré tiež vyplniť tenučkou vrstvou vlny.
Odpovedať
@katarinasoci My sme dávali zvnútra ešte instalacny rost a tade sme viedli inštalácie - kable, vodu a pod.. Zda sa mi na zabezpečenie tuhosti konštrukcie 12mm osb dosť malo. My sme mali povodne tiež len zvonka osb. Len neviem akú hrúbku. Nakoniec sme dali 10mm zvonka aj zvnútra. Len kvôli tomu aby som mohol bez problémov niečo pristupovať na stenu. Ďalšia vec co ma napadla je ako budete riešiť el.krabice ak nemáte instalacny rost?
Odpovedať
@landm ja by som tipol, ze vacsina montovanych drevodomov sa robi bez instalacnej predsteny
Odpovedať
@kriloter No poznám aspoň 2 ktorí to tak robia... Myslím že to ma svoje vyhody.
Odpovedať
@landm co teraz? Ja osobne by som siel do instalacnej predsteny ... len sa to predrazi a vacsina ide po cene ... Ale myslim, ze to za to stoji ... pokojnejsi spanok, ze nemam porusenu parozabranu ...
Odpovedať
Áno, ak človek nevie o takej alternatíve, tak sa nemôže spýtať a firma mu to ani neponúkne. Asi kvoli cene...ako vravis.
Odpovedať
Ak chcete pozrite Modra laguna (blauelagune.at), je to komplex cca 100 ukazkovych montovanych domov, kde je mozne sa ist pozriet, je tam aj akesi energeticke centrum. Doporucujem navstivit a motivovat sa. Vela veci maju aj na nete. V tomto su Rakusania trocha dalej. A ak chcete stavat montovany dom, rozhodne by som ako nosnu konstrukciu pouzil KVH hranoly (lepene smrekove drevo). Kubik takeho materialu vyjde cca do 400 Eur.
Odpovedať
Fermacel, rost, 60mm drevovlakno, OSB, 140KVH, 140mm drevovlakno, DHF, 180mm FKDS, omietka :-)
Odpovedať
Profilova fotka
určite by som tu osb z interiéru dal
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem vam vsetkym za rady...dame tam este tu jednu dosku
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinasoci jamomentalne uzatvaram montovaný dom z vnútornej strany a dávam osb a potom sadroš. Kazdý hovorí že sú to vyhodené peniaze pretože osb sa dá omietnuť ale ja to dávam . skladba z vonku : fasada , lepidlosieťka, 200 eps 15 osb 150*55 hranol nobasil 150, alreflex osb 12, 25mm predstena a sadroš . vnútorné priecky bez predsteny.osb a sadroš
Odpovedať
Článok sa načítava...
@landm @kriloter my tiež máme ten rošt na inštalácie aby sme nemali porušené fólie
Odpovedať
chcem sa spytat, mame hotovy projekt na murovany dom ale co v prípade že by sme si to rozmysleli a chceli ist do montovaneho. Musel by sa menit cely projekt na montovanu konštrukciu alebo staci keby to napr. len firma prepocitala?
Odpovedať
@katarinasoci ďalšia vrastva sa dáva z int len ako inštalačná predstena, ako už bolo spomenuté, nie vždy je nutná, záleží na tom, ako firma rieši prestupy inštalácií, treba sa ich na to pýtať. S predstenou je to však jednoduchšie aj na prípadnú prerábku, keď treba inštalácie premiestniť. Je to také istejšie riešenie ak tam tá predstena je. @zuzulik2 ak chceš dostať stavebné povolenie, musíš predložiť k projektu aj projekt statiky, ktorý bude diametrálne odlišný pri montovanom a murovanom dome. Takže ak chceš zmeniť systém, potrebuješ nový projekt statiky. To by mohla vedieť zabezpečiť aj firma, ktorá ti to bude realizovať. Tiež v sprievodnej a technickej správe sa uvádza konštrukčný systém. Okrem toho tam budú pravdepodobne hrubšie podlahy, tak sa môže stať, že dom bude v konečnom dôsledku vyšší, čo už je trochu horšie, pretože tým sa ti zmení architektúra a tým pádom je to už vlastne iný projekt. Pravdepodobne by na to na úrade neprišli, keby dom bol v reále o 30cm vyšší, ale kto vie... :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj.My mame skladbu ext-int : omietka,150mm polystyren,12,5 OSB3 doska,KVH hranoly 120x80 kde je 120mm hruba izolacia,12,5mmOSB doska,parozabrana.Dodatočne budeme davat inštalacnu predstenu +izolacia po obvode 50mm + 12,5mm sadrokarton,malovka. Avšak nevieme či budeme davat zvisle CW profily alebo vodorovne drevenny rošt.A to je otazka na vas.Čo je lepsie dik za odpoved. Mimochodom je pravda že možme davat do vnutornych priečok medzi izolaciu a osb dosku elektroinštalaciu bez ochranych rurok(husich krkoch).Vraj ak sa použiju samozhašave kable tak je to OK.
Odpovedať
Profilova fotka
katarinasoci , podla mna je tam zbytočná silikátová omietka / je drahšia oproti akrylátovej / , silikátová má zmysel ked je stavba difúzne otvorená. Pri použití OSB dosiek z oboch strán už stavba nie je difúzna.KVH hranol by tam každopádne mal byt.Prredsadená inštalačná stena je vec názoru a potrieb. Ak si dáš pozor na prestupy cez foliu , tak ju tam netreba.
Odpovedať
tie OSB su s ftalátmi oni to síce nechcú priznať ale su v osb doske.Lepšia je skladba heraklit,polystyrén herklit. tepelný odpor 6,3 /1,8mhrubý tehlový múr/ Skutočná hrúbka 30cm.
Odpovedať
@jaky asi si mal mysli formaldehyd, nie ftaláty, tie môžu byť v umelých hmotách :-) Mimochodom všetky OSB dosky renomovaných výrobcov ako Egger, alebo Kronospan sú v emisnej triede E1, čiže ako pojivo je použité lepidlo bez formaldehydu....
Odpovedať
@tommi_d trieda E1 neznamena uplne bez formaldehydu, ale jeho mnozstvo je dost nizke, 8mg/100g suchej hmoty, robia sa aj OSB dosky so znizenym mnozstvom formaldehydu, 1mg/100g hmoty
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Ahojte, viete sa pls niekto od fachu vyjadrit ku skladbe stien ? :) vdaka :) U = 0,164 W.m-2.K-1 , hrúbka steny: 275 mm 12,5 mm Sadrovláknitá doska 0,2 mm Paronepriepustná fólia (parozábrana) 150 mm Nosná rámová konštrukcia z KVH hranolov 150 mm Dosková minerálna izolácia Knauf Ecose 12,5 mm Sadrovláknitá doska 100 mm Kontaktný zatepľovací systém EPS 70F 10 mm Fasádna omietka Weber Terranova druha U - 0,18W/m2k (pri zatepleni 100mm polystyren) 12,5 mm fermacell sadrovlaknita doska 22mm husacie krky pre elektroinstalaciu dorken gp parozabrana drevena konstrukcia kvh 60/140mm stlpy so spodnym a vrchnym vencom 60/140 mm vypln mineralna vlna 140mm 15mm osb III
Odpovedať
Profilova fotka
@abbeylee z môjho pohľadu je lepšia druhá. Obidve sú difuzne uzatvorené, ale v prvej nie je instalacna predstena. Parozabrana, tak dôležitá pri tomto type skladieb, je vďaka instalaciam netesná... Druhá sa tvári, že tam nejaká medzera je. Tepelny odpor sa dá dohnať väčšou hrubkou kontaktneho zateplenia. Podľa možnosti, aby bol rosny bod mimo konštrukciu vo vonkajšom zateplení..... 100 je na dnešnú dobu málo.
Odpovedať
@dobrydom dakujem za reakciu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?