Pravá drevenica

Ahojte...chystám sa postaviť drevenicu z hranolov 25x25 cm /obvodove steny/. Architekt mi povedal, že takúto stenu musím zatepliť, lebo nespĺňa tepelnoizolačnú normu. Ja žiadne zateplenie nechcem, aby som nestratil výhody, ktoré takáto stavba ponúka. Ako dosiahnuť, aby mi stavebný úrad takúto stavbu povolil?
Odpovedať
Záleží v ktorej lokalite, napr. v Liptovskej Osade stavajú celú dedinu dreveníc a vykurujú ich centrálne biopalivovou kotolňou.
Odpovedať
Jedná sa o individuálnu výstavbu v Pieninách...
Odpovedať
Ahoj. Tepelnoizolačná norma je R=3(tepelný odpor. Mne sa zdá, že by to drevo malo spĺňať. Pre istotu pozri na stránky , ktoré ponúkaju drevené domy a odtiaľ zisti z akých hranolov to robia oni. A prispôsob rozmer a si v suchu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ahojte . Po skoro 5 rokoch by som chcel opat otvorit tuto zaujimavu temu. Tiez som fanusik a dufam buduci majitel pravej slovenskej drevenice, postavenej z hranolov, nie z gulatiny a bez vnutorneho zateplenia a obkladu. Normy sa nam vsak pomenili v neprospech takychto stavieb, takze pripajam dva linky so zopar cislami. V prvom je uz spominana norma STN 73 0540 - 2 kde je pozadovana hodnota sucinitela prechodu tepla konstrukciou pre objekty po roku 2015 0.22 http://www.vuno.sk/userfiles/TAB2.jpg Druhy link zobrazuje tepelnotechnicke vlastnosti obvodovych stien drevenic, zrubov a drevodomov http://www.asb.sk/buxus/images/fotoga... Tu je vidno, ze aj napriek hranolovej konstrukcii s hrubkou steny 350mm je nemozne dosiahnut cisla pozadovane od tohto roku (0.22) bez dodatocneho zateplenia. Teda prosim znalcov o radu...Ako v tomto a dalsich rokoch postupovat pri vystavbe pravych drevenic? Pripadne ako tento problem riesia profi firmy, ktore sa vystavbou zrubov a drevenic zaoberaju ? Vedie cesta cez preklasifikovanie celorocne obyvanej stavby na rekreacnu stavbu a celorocne v nej byvat ? Ake ma toto rizika ? Vdaka a pekny den
Odpovedať
super téma, môžem sa spýtať na dodávateľskú firmu hranolov? my plánujeme postaviť bungalov z kvh hranolov, no zatiaľ sme dostali len veľmi drahé cenové ponuky..
Odpovedať
@bodka84 zatiaľ nemáme žiadnu firmu , robíme si len prieskum o možnostiach. Ale vzhľadom k hore uvedeným číslam, neviem neviem či to bude realizovateľná predstava. V poslednej dobe ma ešte celkom zaujala technológia výstavby od pána Roubala http://www.roubenkyroubal.cz/ . On robí to že polovičku spodného poschodia robí murovanú a zbytok drevenica. Robí to tak práve kvôli tepelným normám. Vyzerá to kupodivu celkom dobre a drevené konštrukcie sú bez zateplenia s priznanými hranolmi.
Odpovedať
ako je potom možné, že Kontio a Honka nemajú s tým problém? alebo som niečo prehliadla ;)
Odpovedať
tak možno majú tú správnu technológiu :) Ale pravdepodobne sa to dá, lebo aj rajec ako som si všimol, začal stavať klasické drevenice http://www.zruby.sk/novinky-aktuality...
Odpovedať
Profilova fotka
Ak ste videli rozhovor s tým chlapom čo stavia tie roubenky aj on povedal že to nieje na celoročné bývanie. Podľa mňa by sa ten tepelný odpor dal vyriešiť dvojitou obvodovou stenou z hranolov a izoláciou medzi nimi.
Odpovedať
vraj idealna izolacia drevenice je ovcia vlna. pozeral som dostupnost a ceny a vobec to nie je take hrozne.
Odpovedať
nieje problem urobit obvodove mury z hranolov 25x25 a z vnutra dat izolaciu a falosny zrub, na oko si to nikto nevsimne a budete splnat vsetky normy, ak mate zaujem napiste mi spravu a dam vam kontakt na lacnu a kvalitnu firmu z oravy ktora vam postavi akukolvek drevenicku, aj ako hrubu stavbu, aj ako stavbu na kluc,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@peter_kub takze predsa to len nejde? postavit si klasicku drevenicu cisto z hranolov?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@michalko6868 postavit ide, akurat ak sa dodrzia zakony, nedostanes na to stavebne povolenie, pretoze to odporuje platnym normam. Ale zase niektore stavebne urady maju nejake normy u prdele :)
Odpovedať
nechapem prečo sa niekto brani zateplit zrub z vnutra izolaciou. ved to sa da spravit na obvodovej stene predsa tak aby nestratil to svoje čaro.
Odpovedať
@martinmatko stratí to svoje čaro, urobím drevenicu z hranolov a potom to niecim prebijem??? to radsej tu chalupu vymurujem ako toto!
Odpovedať
@majkoj vybavili sme to inak, projektant to síce nakreslí ale z toho debnenia nespravíme nič a pri kolaudácií im vysvetlím čo si o ich normách myslim :)
Odpovedať
Profilova fotka
@michalko6868 vela stastia, pretoze ku kolaudacii potrebujes energeticky certifikat a ten hodnoti nie projekt, ale realnu stavbu :)
Odpovedať
@michalko6868 nestrati svoje caro, lebo vnutorne priečky netreba izolovat, stropy drevene, a ked sa to pekne skombinuje so svetlimy stenami tak dreva bude tam dost a bude to možno aj lepšie vo vnutri a viac doležite je ako sa sa spravi kvalitna povrchova uprava na tom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Dobrý deň. S manželkou si chceme nechať postaviť drevenicu do formy hrubej stavby, avšak máme obavy o tepelný komfort. Ako už bolo spomenuté vyžšie, drevenica nespĺňa normu a my by sme ju chceli na trvalé bývanie. Rozmýšľali sme nad ponukou firmy Lacnezruby.sk, tkz. Projekt A. Je to 2 poschodová drevenica z hranolov 20x20cm. Rozmýšlali sme nadtým že ju z vnútra zateplíme 10cm minerálnou vlnou a naňu dáme tatranský profil. Čo si myslíte? Je to dobrý nápad? Ako to bude s vlhkosťou?
Odpovedať
tatranec v zrube to veru dobre nevypada, tak lacino, socialisticky . su krajšie a lepšie možnosti stien @roman9696
Odpovedať
Mňa skôr zaujíma technická stránka veci :-) Teda, ako si tozumie drevo s minerálnou vlnou
Odpovedať
Logika hovorí, že ak zateplí drevenicu, tak sa posunie rosný bod. Treba teda vypočítať kam konkrétne sa posunie - ak do izolácie tak je to problém. Ak na vnútornú stranu dreva (interiér) znovu problém. To je už o stavebnej fyzike a určite by som si zaplatil projektanta, je to predsa investícia na desať-ročia
Odpovedať
@roman9696 mrkni na projekt d3d https://homebydleni.cz/dum/drevostavb... ...je tam hlavne detail vonkajsieho zateplenia - osobne som za :)...okrem toho normy su jedna vec a realita druha...jedine co je pri masivnych stenach problem je to ze nikdy nebudu splnat hermetickost :D...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?