Orion od Prodomu, nízkoenergetický pasív

Pozdravujem uvažujem nad stavbou katalógového projektu Orion od spoločnosti Prodom. Dom by mal byť min. nízkoenergetický, najlepšie pasív. Je možné pri takejto skladbe materiálu dosiahnúť pasívny dom: - obvodové múry tvárnica Ytong LAMBDA+ 300 (λ=0,087 W/m.K), zateplenie 25 cm polystyren šedý 100 F (λ=0,030 W/m.K) - podlaha 25 cm šedý polystyrén - strop 60 cm vlna - izolácia základov 20 cm polystyrén - okná trojsklo Ug=0,5 - obývacia izba + obe vrchné izby orientované na JV, vchod orientovaný na SZ - strešné oná budú len 3 ks Ug=0,5, schodisko bude mať klasické okno - fix, orientácia na východ - rekuperacia + zemný register Mám otázku ako zaizolovať podlahu na poschodí, ktorá bude tvorená betónovým monolitom. Je možné dosiahnúť pasív aj bez rekuperácie? Vďaka za odpovede
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Rekuperacia pri pasive je nutnost.
Odpovedať
Pri danom riešení domu z toho bude NED s MPT na vykurovanie okolo 20 kWh/(m2a). Podlahu poschodia neizolujete tepelne, ale zvukovo. Stačí 3 cm kročajovej vlny.
Odpovedať
@blacksr čo treba zmeniť aby to bol pasív?
Odpovedať
@user Otočenie na svet. strany, veľkosť okien. U malých domčúrikov s rôzne orientovanými oknami sa ťažšie dostáva na pasív. Čím menší dom, tým prísnejšie a prehnanejšie nároky na tepelnoizol. vlastnosti konštrukcií, aby sa to vyvážilo. Pokiaľ naháňate hodnotu MPT pod 15, celkom iste treba investovať do optimalizácie v PHPP. Ak však postačí MPT 20, tak OK.
Odpovedať
@blacksr Dom sa inak otočiť nedá, pozemok a zástavba to neumožňuje. Čo sa dá robiť s tými oknami, zrejme okná otočené na JV by mali byť čo najväčšie?
Odpovedať
@user Ďalej poradí už len PHPP, ak chcete naháňať číslo MPT.
Odpovedať
@blacksr Nejde ani tak o naháňanie MPT, chcem istotu, že mesačné náklady na vykurovanie budú čo najnižšie.
Odpovedať
Profilova fotka
Chcelo by to zvacsit okna na poschodi, ale tym padom by bolo treba zmenit aj strechu na rovnu alebo pultovu. Okrem toho si myslim, ze sedlova strecha pri takom malom dome znacne odoberie zo zivotneho priestoru na poschodi.
Odpovedať
Profilova fotka
@user Ako uz povedala @blacksr, odporucam optimalizaciu podla PHPP. Je to uz o detajloch, ktore si ale vyzaduje komplexnejsie nastavenie. Nie je to len o izolaciach.
Odpovedať
@user len jedna technická, na izoláciu základov určite nie polystyrén, ale Styrodur....
Odpovedať
@user Orion má 68 m2 vykurovanej plochy. Krát MPT 20. Čiže ročne prekúrite do 1400 kWh. Spokojný? To je viac ako slušné. Váš domček bude mať malú spotrebu aj preto, že je malý, nielen preto, že je dobre izolovaný. Aj keď na pasívny štandard nedosiahne. Pre porovnanie: náš dom je väčší, ideálnejšie orientovaný, a tak MPT sa motá okolo tých 15. Ale má plochu 120 m2, čiže prekúrime ročne 1800 kWh. U Vás to bude len 1400 kWh. Preto si myslím, že naháňať sa formou optimalizácie v PHPP za MPT pod 15 je nezmysel.
Odpovedať
Rozumiem, naozaj to nemá zmysel dosiahnúť štandard pasívu. Ako by sa zmenilo MPT ak by sa vypustila rekuperácia. Trochu mám obavy kam by sa schovali rozvody ak strop je tvorený betónovým monolitom. Aké kúrenie by ste mi odporučili pri ročnej spotrebe 1400 kwh? Ako riešiť čo najúspornejšie ohrev TÚV pre 3 osoby?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tommi_d Samozrejme som myslel Styrodur. ;-)
Odpovedať
@user Bez rekuperácie bude spotreba zhruba dvojnásobná. Kúrenie: el. konvektory á 50 €. Rekuperácia do 2000 € svojpomocne.
Odpovedať
@blacksr preco kovektory, nieje lepsie ako mas ty podlahovku?
Odpovedať
@dodik85 Konvektory za 200 € + 100 litrový bojler za 100 € = najlacnejšie riešenie 300 €. Iste, je tu možnosť riešiť to podlahovkou, ale cena bude vyššia, v našom prípade 1200 €. Z hľadiska komfortu je to jedno, ani pri konvektoroch studené povrchy nehrozia. Ja som chcela podlahovku z dôvodu, že je zabudovaná v podlahe a netreba "obchádzať" konvektory, hoci len 3 mesiace. Tiež možnosť zmeny zdroja v budúcnosti, resp. ukladanie energie z fotovoltických panelov do vody. Je to lacnejšie než do batérie a spol.
Odpovedať
@blacksr Tiež by som z estetického hľadiska volil elektrické podlahové vykurovanie, konvektory sú lacné, ale nevzhľadné. Iný prevádzkovo lacnejší spôsob ohrevu TÚV neexistuje? Je to trochu zvláštne, že na ohrev TÚV pre 3 osoby miniem viac energie ako na samotné vykurovanie :(
Odpovedať
@user Zapojiť OZE.
Odpovedať
@blacksr Čo to je OZE?
Odpovedať
@user obnoviteľný zdroj energie
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 Pasivny dom nemusi mat rekuperaciu :-p to je haluska co? :-D Ale fakt nemusi mat ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@user Nenapisal si lokolaitu, ci?
Odpovedať
Profilova fotka
Ked som si to ja precital ako to chces tak ma hned napadli prve chybicky a to je orientacia a dalsie mozno ani nie chybicka, ale podla mna minimalne zhorsenie ti urobia stresne okna.. A predstav si ich v izolacii hrubej 60cm.. Tam bude slabucke miesto.
Odpovedať
@user Ja by som sa snazil vyhnut stresnym oknam. Podla mna by stacilo nechat okna na stite a zvolit ich spravnu velkost (tusim 1/5 az 1/7 podlahovej plochy). A v kupelni by stacilo male okienko na stite. Stresne okna na pasivnom dome = problemy. V lete sa prehrievaju, v zime zas unika drahocenne teplo. A navyse pri 60cm izolacie by boli utopene v tuneli.
Odpovedať
Mio ma predbehol o 5 sekund :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Posledne sa este zamyslam ze bez rekuperacie nemusi mu spotreba stupnut 2x, pretoze on nebude mat sancu vetrat v takom kvante ako to robi rekuperacka.. To vetranie bude menej intenzivne, akurat nesplni hygienicku normu CO2 v dome asik.. Ale zit sa s tym da :-D a co inac nove? :-p Ak v PHPP vypnes-nedas rekuperacku spotreba naozaj stupne riadne, ale potom som sa zamyslal ze vymena vzduchu bude mensia urcite.. Tak som to myslel, cize realna spotreba nebude 2x horsia..
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero Sa predbehujes heeej? :-D :-p
Odpovedať
Mne osobne sa JV orientacia pozdava. Jasne, ze cisty J by bol lepsi, ale JV by mal byt este v pohode, nie?
Odpovedať
@mio23 Ak by bolo podľa môjho, nedal by som vôbec strešné okno. Ako presvetliť kúpeľňu, v izbách by som zväčšil okná. Lokalita je okres Galanta, západné Slovensko. K tej orientácii, ako by vyzeral dom otočený na juh v zástavbe domov orientovaných na JV? O koľko by stúpla teda spotreba bez rekuperácie.
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 Ja by som sa osobne obaval, ze v dobre zaizolovanom dome bez rekuperacie by som privolal pliesne.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?