Oplatí sa drevostavba?

Profilova fotka
ahojte aky mate nazor na drevostavby oplati sa do toho investovat ? ako vydrzia take domceky ?
Odpovedať
1
2
8
Drevená búda má: Výhody: - netreba základy, stačí stavať na pätkách alebo pilótoch, ušetríte 10.000+ eur - rýchlo vykúrite - užšie steny Nevýhody: - typujem hrozne drahá ak to stavia firma - môžu to poškodiť myši, mravce, huby - v lete sa môže prehrievať - dá sa prestreliť vzduchovkou alebo zdemolovať krampáčom
Odpovedať
Profilova fotka
presne na to som myslela aj ja ..preto si zistujem nazory..hmm..no neviem nasla som firmu za dobre sumy .. http://www.drevodomyslovakia.sk/kloko...
Odpovedať
@morandia @radopp Na patky zabudnite, nevyjde to lacnejsie ako klasicke zakladove pasy, u drevenych domov je vyhoda pre niektorych je to nevyhoda mala tepelna zotrvacnost, t.j. slaba akumulacna schopnost. Ak pridete po dlhsom case rychlejsie vykurite, ale zas ak Vam napr. pocas vianoc odide nieco na kureni dom omnoho rychlejsie vychladne ako murovany. Prehrievanie nie je az tak silne pokial mate sendvicovu konstruckiu s dobrou hrubkou izolacie. Pri drevenom dome je mozne toho viac pokazit pri vystavbe.
Odpovedať
@oscipovsky Asi nemáš predstavu koľko materiálu ide do základov. Pätky alebo pilóty sú oproti tomu nič.
Odpovedať
@radopp asi máš problém s porozumením písaného textu nič to už sa to dá vcelku úspešne liečiť... ;-)
Odpovedať
počúvaj ty mudrc radopp,asi tomu velke hovno rozumieš. Skus si našetrit a chod napr. do Norska a potom tu píš niečo o drevostavbach. Len tak mimochodom nie je žiadna výnimka najst aj domy z dreva!!!!,ktore maju 100a viac rokov. A Norsko pokial viem je krajina z najvyššou životnou urovnou na svete,takže si určite mozu dovolit aj murovane stavby. Sam som v tej krajine pracoval,tak viem čo hovorím na rozdiel od teba. Ty si asi taky krčmový murar,čo vie všetko.
Odpovedať
A Kanada detto
Odpovedať
@jozefnr Netvrdím že drevostaby sú zlé, len nie sú blbovzdorné ako murované. Proti hubám pomôže sucho (presah strechy, odstup od hliny), proti mravcom výrub stromov, bylinky a chémia, proti myšiam mačka, proti prehrievaniu zemný register...
Odpovedať
@radopp Mate predstavu kolko stoja patky resp. piloty? to nie je o tom navrtat ci vykopat dieru a zaliat betonom? Staticky vypocet pre uz hotovy projekt, nasledne zhutnenie a presne vystuzenie pilotu...tiez som nad tym rozmyslal, ked som sa bavil s projektantom tak som si to hned rozmyslel. Ano patky vyjdu lacnejsie ak si to sam navrhnete a urobite pod nejaku chatu ci polovnicku budu ale nie pod rodinny dom.
Odpovedať
@oscipovsky Komín by mal mať vlastný základ, aby nezaťažoval drevodom. Na kamenistý terán stačia pilóty s pôdorysom pár metrov štvorcových. Pre viac podmáčané pôdy treba spaviť v hlbke malé betónové platničky a pomocou pyramídy vytiahnúť hore úzke železobetónové stĺpiky. Cena za trochu betónu a železa je zanedbateľná. Hore sa stĺpiky spoja brvnami a vytvorí sa plošina na ktorej sa stavia. Guľatina je asi lacnejšia ako rezané hranoly. Pri gulatine stačí väčšia vzdialenosť pätiek, redší raster a vyjde to celkovo lacnejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
Riešite veci, ktoré normálne navrhujú projektanti, príp. rovno statici. Komín môže byť aj bez základu, ja mám dvojplášťový nerezový, pozri fotoblog.
Odpovedať
Rád sa opakujem :-D ...ale podstatný pre výber druhu stavby je váš charakter, životný štýl, potreby, požiadavky,... potom sa dá hovoriť o tom, do akej miery ich tá ktorá konštrukcia napĺňa... Sú ľudia, ktorí nevedia žiť v NEDe alebo EPD, sú takí, ktorí nevedia žiť ani v dome a mali by si kúpiť byt :-D No a pre ostatných je tu mnoho otázok... životnosť by nemala byť prvá... tu každý hovorí, čo sa mu hodí a vždy je to niekde inde ako pravda. Skorej si vyriešte počet poschodí, druh a dostupnosť energií, rozmery, generačnosť, variabilnosť, bezpečnosť, odolnosť, udržiavanie...a mnoho ďalších. a to hlavne z vášho užívateľského pohľadu. - Budem tam pravidelne, plánujem ďalšie deti, mám svokru, ktorá necháva pustený plyn :-D, záleží mi na životnom prostredí, a neviem čo vás ešte napadne...no a potom sa treba informovať o tom, ktoré riešenie najlepšie napĺňa zvolené požiadavky. Čiže je možné, že sa vám drevodom oplatí (jeho výhoda je veľká variabilnosť a pružnosť prispôsobiť sa požiadavkám klienta) ale tak isto je možné, že sa vám hodí liaty skelet alebo YTONG, možno slemený dom alebo pálená tehla...možností je veľa. Akurát v našom Ficove sa ich ľudia boja :-( A cena...čo dnes každého zaujíma najviac - no je pravda, že drevostavby sú pri určitom "štandarde" mierne lacnejšie. No a nie je pravda, že murované stavby sú blbuvzdorné. Všetko treba vedieť spraviť. Asi podstatná rada je, že hľadajte niekoho, kto konštrukcii materiálom rozumie. Tak veľa šťastia pri rozhodovaní.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peterpb Projektanti a statici zrejme neriešia všetko, a preto existujú stavebné fóra a ľudia sa potrebujú radiť. Dom sa navrhuje ako celok a statik nebude rátať 100 rôznych variant. Nešlo o komín ale o to aby sa drevostaba zbytočne nezaťažovala a aby stačilo čo najmenej pätiek.
Odpovedať
@stefan_zamestnanec Drevostavby sú lacnejšie kôli vynechaným základom. Inak je drevo dosť drahé. Kubík surového 200 eur, kubík vysušeného opracovaného 600 eur. Stavivo do muriva stojí 60 eur.
Odpovedať
Profilova fotka
Každý projekt stavby, aj drevostavby, musí posúdiť statik, samozrejme aj spôsob zakladania.
Odpovedať
Tak to je rada za milión, to sme nevedeli. :-D
Odpovedať
mozem otazku tommi_d nie ste vy nahodov byvala prva stavebna topolcany
Odpovedať
@peterpb ak niekde kupujete stavebné rezivo za 600 €, tak rýchlo zmente dodávateľa :-D ...no a narátajte metre kubické dreva a muriva, a potom to násobte, že čo to potom spraví :-D No ak máte záujem o nejakú konkrétnu kalkuláciu, alebo nedajbože cenovú ponuku, tak IP. :-D
Odpovedať
@radopp ak niekde kupujete stavebné rezivo za 600 €, tak rýchlo zmente dodávateľa ...no a narátajte metre kubické dreva a muriva, a potom to násobte, že čo to potom spraví No ak máte záujem o nejakú konkrétnu kalkuláciu, alebo nedajbože cenovú ponuku, tak IP.
Odpovedať
@peterpb :-D pardooon...omyl
Odpovedať
@stefan_zamestnanec Tatranský profil stojí v stavebninách v prepočte 600 eur/m3. Jasné že treba hľadať najlacnejšie stavivo, či už drevo alebo tehly. Upozorňujem že drevodom nemusí byť lacnejší ako murovaná stavba. Aby ste neboli nemilo prekvapení.
Odpovedať
@radopp m3 smrekových KVH hranolov stojí 300,- € bez DPH
Odpovedať
@morandia ahoj my mame drevostavbu a sme maximalne spokojný. Netreba sa nechať odradiť od ludí ktorí o tom nič nevedia. Drevo na takéto stavby je specialne upravované a to že ho môžu poškodiť mravce a myši je teda riadna hluposť. ale počula som už aj hlupejsie argumenty. Dom máme postavený na normalnych základoch. Ak budeš chcieť bližšie informacie napíš do IP, rada ti pomožem. A čo sa týka životnosti netreba sa bať že o 20 rokov bude dom znehodnotený, samozrejme sa treba o neho starať pravidelné natery a pod. ale treba sa zamyslieť nadtým že drevenice na orave maju aj cez 100rokov a to neboli k dispozícii také technologie a spracovanie dreva ako je dnes. A to nejdem hovoriť a Norsku a Finsku :). A stačí zájsť aj do Rakuska je ich tam spústa to len Slovaci maju stale predsudky voči drevostavbam a najviac tí ktorí o tom nič nevedia ;-)
Odpovedať
@misa1707 Samozrejme Rakusko, Fínsko a Austrália, kde si to nemôžeme overiť. A to že máš normálne základy určite hovorí o tom že niečo vieš. :-D
Odpovedať
@radopp hlavne že ty vieš :) nechcela som dalej písať podrobnosti len som reagovala na to čo tu bolo spomenuté. ak bude morandia chieť poviem jej k tomu viac. Nemienim tu nikoho presviedčať o kvalitách drevostavby a už vobec nie ludí ktorý to nazývaju drevenými búdami. A nemienim sa tu s tebou ani dohadovať o tom kto ma pravdu. Aj na Slovensku už ludia prichádzaju na chuť drevostavbám ale o tom ty nemožeš asi nič vedieť ked sedíš celý život zavretý doma, kedže aj Rakusko a "naša Orava"je pre teba nepoznanou krajinou. Pekný deň :)
Odpovedať
nedávno som bol vo Vyšnej Boci pod Čertovicou , tam sa často čerti ženia s búrkamy a výchricamy a našiel som tam drevený dom postavený v r. 1783 pôvodné drevá bez akejkoľvek povrchovej úpravy a stále vyzerajú nepoškodené
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Tak to asi tazko. Urcite musi byt ten dom vo Vysnej Boci zozraty mysami, termitmi, hubami, v lete sa neskutocne prehrieva a asi bol za 200 rokov uz aj parkrat prestreleny vzduchovkou a zdemolovany krompacom :) Vid prispevok c.2... :-D
Odpovedať
@sidzej :-D :-D :-D :-D tak teraz som sa z chuti zasmiala :-D
Odpovedať
@misa1707 konecne niekto kto ma svoj nazor a neda na iinternetove deti
Odpovedať
Profilova fotka
Zasa si tu niekto mýli drevenicu s montovaným drevodomom.
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?