Oceľová verzus drevená konštrukcia montovaného domu

Profilova fotka
čaute, buduci rok chcem stavať montovaný domček, na trhu je pár firiem, čo ponúkajú oceľovú konštrukciu mont. domu. Čo si o tom myslíte? Drevo či oceľ?
Odpovedať
1
2
@pixie1 my začíname v auguste oceľ.. :)
Odpovedať
mame montovany dom ocelovu nie, kvoli tepelnym prechodom daj si.do google.
Odpovedať
Mozem dotaz? Co ocakavate od ocele (co by drevo nedokazalo poskytnut)? S drevom viete viac pracovat, upravovat. Ocel chapem ako ozaj ocelove nosniky. Pokial mate na mysli nosniky, ktore su z profilovaneho plechu, tak tam neviem v com je vyhoda oproti drevu. Riziko požiaru pri drevenom dome...to je aj pri ocelovom, poziarne riziko je sustredene aj v konstrukciach, ale primarne riziko je vzdy interier domu (podlahy, koberce, nabytok a horlave vybavenie domu - zaclony, oblecenie). Kazdy poziar, ktory sa neuhasi v prvej faze, cca do 5 max 10 minut, zanechava skody, ktore su rozsahom take znacne, ze je jedno ci ide drevenu alebo ocelovu konstrukciu. Myslim, ze vzdy kazdy riesi aj poistenie aby ak nastane takato udalost, neriesil kde sa podeje s rodinou. Takze otazka znie, ako postavit a ako poistit. A ako tu bolo povedane ocelove konstrukcie Vam budu komplikovat izolovanie domu a vytvarat tepelne mosty.
Odpovedať
predpokladam, ze hlavnou myslienkou vyberu ocele je strach z malej pevnosti a moznosti hnitia dreva, ze? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja stavam s dreva ... a je to ovela lepsie ... drevo ma lepsie tepelne schopnosti,v buducnosti skor mozes ten dom upravovat-co pri ocelovej kon.je problem ,lepsie sa snim pracuje a zivotnost ak to mas dobre spravene je obrovska, ako pri murovanom.A strach s pevnosti...je totalna sprostost drevo je pevne v USA robia konstrukcie len s 10x4 cm a domi stoja viac ako 100 rokov. Pracoval som na takych domov a su doslova ako stodoly ... :-D . Co u nas robime s profilov 16x5 cm a nato este obojstranne osb doska 12mm a to sa da hovorit uz o obrovskej pevnosti.Ale kazdy ma zvoj nazor a pohlad ...co sa tebe osobne viac paci,alebo si si tym viac isty ...rob stoho materialu...lebo cely zivot budes mat neake vycitky svedomia ci je to dobre spravene :)
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem za príspevky, ja som mala pocit, že oceľová konštrukcia je pevnejšia, preto som bola neistá, manžel bol za drevo a na koniec sme sa teda rozhodli pre drevený mont. domček :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vladogr a myslíš si, že je potrebná obojstranná osb doska do obvodných múrov?
Odpovedať
Profilova fotka
@pixie1 Nie je potrebné obojstranné opláštenie, ale potom by bolo vhodnejšie použiť 15 mm dosku- je to však individuálne, záleží aká je to stavba, a mal by to prerátať statik.
Odpovedať
Požiarna odolnosť ocele je nizsia ako dreva.... Oceľové konštrukcia sa zrúti skôr ako drevená.
Odpovedať
http://www.ta3.com/clanok/14841/pod-t...
Odpovedať
Profilova fotka
@pixie1 Jasne ,ze je potrebna...ale obv.,stena sa da riesit aj inac...napr. skelet z dreva 16x6 alebo 15x5 zalezi od zatazenia domu (kritina) z vonku OSB 1,2cm +zateplenie(polistiren 10cm ,alebo priecne lat,5cm medzy to isover (vata) a nato Super doska .Z vnutra staci medzy skelet izolacia a parozabrana nato pozdlzne lat.a Super Doska. Ale sposoby su rozne...zalezi od vas co chcete.. :-D Inak stavam taketo domceky tak ak by bol zaujem ,vieme sa dohodnut .... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my staviame s oceľovou konštrukciou, do dreva by som ja osobne nešla, drevo je super, ak je správne vysušené, videla som, ako dopadol dom postavený z nekvalitne vysušeného dreva, je neobývateľný, nepredajný a nevyreklamovateľný!!!!!!!!!!!!! Takže ak drevodom, preveriť si poriadne firmu, ktorá to stavia a hlavne si preveriť referencie od klientov, ktorí už bývajú.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Otázka ani nie je tak z čoho. Ale od koho. Na SVK je len niekoľko firiem, ktoré vedia fakt stavať a stavajú ich z kvalitného dreva. - Ale samozrejme cenovo sú ďaleko drahší, než väčšina garážových firiem, ktoré kupujú čo najlacnejšie drevo.... aby boli najlacnejší.... Každý materiál má svoje výhody aj nevýhody a vedeli by sme tu diskutovať do nekonečna o tom ktorí z materiálov je lepší. Nič nie je čierne, alebo biele. Rozhodnete sa aj tak na základe pocitov a toho, aký máte z daného materiálu pocit. Pretože dobre postavený dom z dreva, alebo dobre postavený dom z oceľe Vám vydrží veľmi, veľmi dlho. Ale čo by som vyzdvihol u oceli, a myslím si, že je to najväčšia výhoda v našich končinách (kde nie je veľká seizmická činnosť) je jej recyklovatelnosť a úschova hodnoty. Aj po sto rokoch (ak vám do domu neprší) máte v rukách formovateľný materiál, ktorý má tie isté vlastnosti, ako dnes.
Odpovedať
Ja na firmu čo stavala nám nedám dopustiť!!!! A máme drevenú konštrukciu :)
Odpovedať
@verkom ahoj, môžem poprosiť firmu, ktorá vám stavala drevodom do IP? Ďakujem. Chceme začať na jar a hľadáme dobrú firmu.
Odpovedať
my sme postavili z ocele a zatial sme nadmieru spokojny. Myslim ze je tazko povedat co je lepsie... ci drevodom alebo ocel. Kazde ma svoje pro a proti... mna viacej oslovila ocelova konstrukcia svojimi vlastnostami. Tak ci tak alfa omega je dobra spolahliva firma co ti to bude staviat.
Odpovedať
Profilova fotka
@verkom ahoj, mozem aj ja poprosit nazov firmy,IP,dakujem
Odpovedať
Murovaný nezožerie červotoč ani hrdza. Každý druhý majiteľ montovaných domov montuje klímu, lebo sa v lete prehrievajú, že sa tam nedá žiť, tak aký nízkoenergetický. Pekne murovať, zatepliť vatou. Myslite aj na potomstvo... Bol som náhodou na skúške vzduchotesnosti montovaného domu, hliníkové fólie ako parozábrany v stenách, kilometre tesniacich pások , horúco ako v tanku, nedá sa tam v lete spať.
Odpovedať
aggo: Máš pravdu. Aký je dôvod na stavbu chaty za cenu dvoch murovaných domov?
Odpovedať
Ked už ľahké materiály tak mobil house za cenu väčšej unimobunky.
Odpovedať
@agglo kazdemu to co preferuje, mna osobne velmi oslovil montovany dom, keby chcem dvoj podlazny tam by som skor riesil murovany aj ked mozno ani tam nie. co sa tyka potomstva tak to je uplna blbost tak ako nam sa nepaci dispozicia domov po starych rodicoch nebude sa ani tvojim detom a vnucatam aktualna dispozicia. Montovany skor prisposobia alebo uplne strhnu. A cena tak to skor dva montovane za jeden murovany. na murovanom starsom mna najviac odradza neskutocne minanie na vykurenie alebo drahe technologie ako tepelne cerpadla atd. no dakujem. alebo poznam aj ja ludi ktori maju vo vsetkych izbach 15°C a iba v tej v ktorej aktualne su vykuria na 22°C no dakujem, ja chcem mat v celom dome tepllucko rychlo a lacno. Aj v murovanom ma uz skorokazdy klimu, a mame ju zatial aj v byte budem ju mat v akomklvek dome:))) stacilo mi v detstve lezat uplne pri stene pri otvorenych oknach a dverach a furt teplo len ta stena chvilu chladila.
Odpovedať
tema je ocel vs drevo.... ja som za drevo - kvalitne vydrzi starocia! ani proti ocele nic nemam ale neviem ako riesia prestup tepla...
Odpovedať
Profilova fotka
my ideme do dreva. nas presvedcilo, ze drevo v porovnani s ocelou ma dlhsiu poziarnu odolnost. navyse drevo je proti oceli izolant ako tu uz bolo povedane. drevo ma aj lepsi efekt na vnutornu klimu, teda nasava pary a zasa ich uvolnuje do miestnosti, ocel tuto vlastnost nema
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@peetak požem poprosiť o kontak na firmu co stavala
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@juskovci Drevo je nehorľavé, asi preto má takú vysokú požiarnu odolnosť. :-D Oceľ možno nie je riešenie, ale železobetón určite. Existujú aj obmedzovače horenia dreva, kyselina boritá. @dekel Ponúkneš agát alebo mahagón?
Odpovedať
@ssandra123 ahoj prosim cez aku firmu ste stavali? zvazujeme ocel, tak hladame niekoho kto nam vie dat referencie:)
Odpovedať
Profilova fotka
som sa rozpravala s odbornikom na patogenne zony ( s najlepsim na slovensku - svetovo uznavanym odbornikom ) kovova konstrukcia je skodliva pre organizmus. A najhorsie je zevraj ked je este aj v blizkosti stoziar, ktory zevraj cely dom rozvybruje vdaka ocelovej konstrukcii a je to velmi skodlive pre cloveka, je to dokonca meratelne pristrojmi. A kazdy chceme mat doma internet. Takze ja som za drevo, ale zvazujeme este stale ci nie ytong.
Odpovedať
Profilova fotka
@verkom mozete mi prosim poslat aka firma Vam stavala domcek ? dakujeeem ;)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?