Nový dom na prenajatom pozemku

Ahojte, uvažujeme nad stavbou energetického domu ( na kľúčik ) na prenajatom pozemku od urbariátu ( zmluva na prenájom po dobu 35 rokov ). Je tam možnosť odkúpenia pozemku, len predseda urbariátu nevie kedy ( možno o 5, možno o 15 alebo 30 rokov). Prípadne po 35 rokoch sa môže zmluva predĺžiť na ďalších 35 rokov. Cena nájmu je 100 eur/rok. Keďže sme chceli čo najviac ušetriť ( cena pozemku 15 €/ m2 ) a prašule nemáme, zdá sa nám to ako celkom fajn riešenie. Čo vy na to? Samozrejme, v prípade predaja pozemku, máme prednostné právo kúpi, keďže na tom pozemku bude stáť náš dom. Šli by ste do niečoho takého? Ďakujem vopred za každý jeden názor - pre mňa informácia.
Odpovedať
ja asi ( urcite ) nie.oddelenie vlastnictva pozemku a na nom postavej nehnutelnosti je neprirodzena vec - vynalez sudruhov, aby neboli problemy so stavanim na pozemkoch co im nepatrili. vyrazne to okrem ineho znizuje cenu nehnutelnosti. a tak dalej....
Odpovedať
Profilova fotka
Ked pises ze nemaze peniaze budeto to financovat cez hypo ? Ak ano chodte sa spytat do banky ci to bude akceptovat.
Odpovedať
ja osobne by som nikdy nestavala dom na pozemku, ktorý nie je môj. a to sa týka aj pozemku, ktorý by patril povedzme mojim rodičom a nie to ešte pozemku nejakého urbariátu.
Odpovedať
Profilova fotka
Vyzera to mozno vyhodne na prvy pohlad, mat pozemok na 35 rokov za babku a co potom? Vystavia Vam cenu ktoru musite akceptovat, alebo mozete odist, nemate na vyber, nemate ani moznost vyjednavania. Keby sa teraz podpisala pevna cena za aku sa bude pozemok a kedy predavat ano, ale do neistoty by som ja nesla. Co ak Vam o 5 rokov vyrubia cenu 50 eur za stvorec s nutnostou okamziteho odkupenia?? Neverila by som ani tym 35 rokom prenajmu, pretoze casy sa menia, majitelia tiez, staci ze sa urbariat zmeni na urbariat I, alebo firma "slniecko" a uz si budu diktovat ine podmienky a vy sa stanete rukojemnikmi. Ale to je len moj pohlad na vec a moj nazor, mozno nakoniec fakt ziskate pozemok za babku
Odpovedať
Ďakujem Vám všetkým za názory. Banka neakceptuje dom, ktorý má pozemok v nájme. Čiže problém č. 1. musíme ručiť inou nehnuteľnosťou. Problém č. 2 znižuje to cenu nehnuteľnosti. č. 3 môžme sa stať rukojemníkmi ako píše henikav. Ja tiež nie som veľmi za, ale pár tvoria dvaja :). Vďaka
Odpovedať
@hedan Nepozerala si asi pred mesiacom Lampáreň, aký tam mali problém z chatkami, ktoré sú postavené na prenajatých pozemkoch urbariátu?
Odpovedať
presne tak nie nie nie nie a ešte raz nie. Jedine na svojom, ani na bratovom ani na inom len a len na svojom.
Odpovedať
s dobre urobenou zmluvou by som do toho sla, ked sa jedna o urbariat.. Poznam niekolko ludi, co maju postavene na prenajatych pozemkoch a spokojne si ziju. Ani ak by sa "zmenila" firma, tak nemozu len tak smahom ruky zrusit stare zmluvy. Tym, ze vam tam dovolia postavit stavbu, si v podstate upletu bic na seba, pretoze ak to bude poriadne zmluvne osetrene, nemozu od vas chciet, aby ste to odkupili za nejaku horibilnu sumu, tak isto vam nemozu zabranit uzivat stavbu. A 35 rokov je slusna doba dohodnuta v zmluve (lepsia by bola 99 rokov, ale viem, ze toto uz byva problem dohodnut). Samozrejme, je lepsie mat svoj vlastny pozemok, ale ak inak nie je sanca dostat sa k domu, tak ja by som do toho sla. Ludia byvajuci v 40 rocnych panelakoch si neuvedomuju, ze su v 100x horsej situacii, ako ti, co maju dom na prenajatom.
Odpovedať
Ahojte, hedan kludne postavte. My máme tiež postavený dom na pozemku v prenajme od urbariatu mame to na 69 rokov povodne sa davalo na 99, ale aby všetky zmluvy koncili rovnako vyslo už len 69 rokov. Vela ludí nepozná situáciu desí ich len slovo prenajom. Pravdou však je že sa nie je čoho báť nakoľko aj my máme riadne skolaudovaný dom zapísaný na katastri. Problém je len v založení inej nehnutelnosti na získanie uveru. My sme založili byt rodičov. Ked je stavba skolaudovaná je možnosť prepisu založenej nehnutelnosti aj ked dom stojí na prenajatom pozemku. Máme taktiež prvotné právo na odkúpenie pozemku a cena nemôže byť velká lebo najdrahsie na cenách pozemku su inžinierske siete a tie sme si vyplatili. S tým odpredávaním pozemkov to nie je ale vobec jednoduché. Pozemky urbariátu su v podstate nepredajné nakoľko je tam vela vlastníkov spon u nas to tak je, niektorý zomreli, neprebehlo dedičské konanie, atd. atd. Na to aby sa mohli takéto pozemky predať musia s tým súhlasiť všetci vlastníci a ako píšem to je velký problém. A urbariát by bol časom stratový. Je pre neho lepšie prenajímať a mať každý rok peniaze z prenajmu ako jednorazovo. Presne ako píše akvi, tí čo žijú v starých panelákoch s 30 ročnou hypotekou su na tom oveľa horšie im hrozí že kým to splatia dom už nebude stať :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry, riesim kupu nehnutelnosti. Ide o to ze pozemok ma 650m2. Tento pozemok si kupujem. Plus majitel ma v dlhodobom prenajme (100 rokov) 160m2 pasik. Tento pasik tvorti vlastne pristupovu cestu na nas (buduci) pozemok. Aktualne aj tato 160m2 cast je ohradena spolu s 650m2 pozemkom. Moze s tym byt v buducnosti problem? Dohodol som sa s majitelom ze bude v kupnej zmluve uvedene ze dlhodoby prenajom prechadza na moje meno. Bojim sa len toho ze majitel pozemku (nejaky komposesorat) mi vypovie zmluvu alebo zvysi najomne a mozem si pisakat. Nemam pristup na pozemok. Co si o tom myslite?
Odpovedať
@tpu treba nechat zriadit vecne bremeno.....potom by ani nemusel byt v prenajme...
Odpovedať
Majitel mi tvrdi ze kataster vychadza zo zlych podkladov. Ze ked mu bol vymeriavat geodet pozemok tak skonstatoval ze katastralna mapa je zastarala. Je pravda ze ked porovnam google maps a mapu s kataster portalu tak to uplne nesedi. Ide hlavne o tvar cesty ktora sa udajne posuvala. A teda kataster portal ma zakreslenu staru cestu a nova je posunuta o par metrov vedla. Je podla Vas toto realne? Alebo co je na kataster portali to je svate pismo?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tpu platí kataster
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@scarlet402 Ahoj. Chcem sa spýtať, keď ste založili byt a následne po skolaudovaní stavby ste písali,že je možnosť prepisu založenej nehnutelnosti na nehnuteľnosť, ktorá je na prenajatom pozemku, tak ktorá banka to umožňuje??? nemôžem takú banku nájsť. Všetci ma odbili, že pozemok je v prenájme.Ďakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?