Nízke základy domu - čo s tým?

Podla mna som dal dost nizko zaklady. Jedna rada DT-ciek by bodla.Teraz musim dat doma bojovu poradu a upravit cize aj znizit teren, pretoze ako vidno na fotke roh je vlhky. Rad by som poznal aj vas nazor. Ked tak premyslam, preco mi to nenavrhol projektant alebo firma? Netvrdim, ze som s nimi nespokojny, ale toto sme mohli prebrat, pripadne som sa nad tym mal zamysliet.
Odpovedať
tu je foto
Odpovedať
@ertezet Zdravim tazko reagovat, kedze si poriadne nic neuviedol. Podla fotky sa nevie urcit ako hlboko su zaklady. Vykop sa robi zvycajne do nezamrzajucej hlbky teda 90 - 100cm, niekedy aj viacej podla podlozia. V projekte by si mal mat vsetko zohladnene. Ak si mal na mysli ze si dal 2 rady DTciek namiesto 3 radov, tak to by si mal mat taktiez v projekte, ale vacsinou sa davaju 2 ked je rovinaty pozemok. Ta vlhkost moze byt aj povrchova, kedze to vyzera ze tam je natiahnuty kleber.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja tam vidim iba mokre dt, lebo este je zamrznuta zem a vsetka voda sa drzi hore, nic sa nevsakuje. No a co ked je mokre dt, hydroizolacia je az na betonovej platni takze murivo vlhnut nebude
Odpovedať
@tarbavalaba viem, ale kvoli napr. zaplavam to mohlo byt vyssie. Clovek predsa ma obcas obavy, kedze je to montovany dom, no aj keby nebol. Mohol som dat radu vyssie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ertezet potom by si aj tak rozmyslal preco si nedal este o radu viacej a skoncil by si pri 4. radoch dt. Uz s tim aj tak nic nenarobis :-)
Odpovedať
nuz, verim tomu, ze vsetci mame na stavbe par veci, ktore by sme uz urobili inak.
Odpovedať
@gashtaan No ja stále hovorím, že ten prvý dom je len taký proťotyp, pri druhom by to bolo z menšími chybami a pri tretom by bol zo mna stavebný inžinier.
Odpovedať
@ertezet No záleží na tom, či sa dom nachádza v oblasti kde realne povodne hrozia. Ak nie, nezúfaj, nebudeš musiet pri úpravách terénu navozit vela materiálu. ;-) Že sú dt mokré je logické, aké by mali byt, ked máš oklolo základov ešte blato? Aj keby si tam mąl 3 rady, tá spodná by bola mokrá. Na deke je hydroizolácia, takže žiadne vlhnutie stien nehrozí a po realizácii okapového chodníka, izolácie sokla a úpave terénu, by to malo byt o.k.
Odpovedať
@ertezet ja mam presne taku istu vysku (cca 25cm) ,kedze priatelka chcela nizkobarierovy az bezbarierovy dom, som od rieky krizom cez cestu ,ktora je pred pozemkom. Tu si mozes pozriet mapy povodnoveho ohrozenia a rizika : http://mpomprsr.svp.sk/
Odpovedať
@ertezet výšku máš úplne normálnu. Sú tu aj ľudia, ktorí majú platňu pod úrovňou terénu, čo sa všeobecne neodporúča, ale aj tak sa to robí. Mne povedal projektant, že bežne je nula (úroveň podlahy v dome) 30-35 cm. Ja to mám v projekte, tak že platňa je 15 cm nad terénom a 225 cm je na izoláciu, poter, krytinu:
Odpovedať
@roboza veru, ja mam platnu 10cm pod urovnou terenu, nechcel som schody do domu...
Odpovedať
@ertezet ved si v kopci ako tam mozes mat povoden? Maximalne ti tak pojde privalova vlna ale vysoka hladina nebude nikdy
Odpovedať
Článok sa načítava...
opravujem preklep.... 225mm samozrejme.
Odpovedať
@gashtaan svokrovci majú všetky dvere na úrovni terénu. Teraz im voda a mráz nadvihol betónový chodník a garážové dvere sa im dajú otvoriť len asi pol metra :-/ S vrecom obilia som prešiel, ale so sánkami takmer nie :D
Odpovedať
@roboza nechapem pointu... navrhujes urobit schod do garaze? Aj keby svokrovci mali vysoke SUV, nepovazujem to zrovna za prakticke.
Odpovedať
@gashtaan ja toto už neviem vyriešiť ak je garáž súčasť domu. Ale keď je dom nad terénom, tak vjazd do garáže je hore kopcom a dvere sa otvárajú pár cm nad úrovňou vjazdu. Ak tam pribudne prekážku (sneh, alebo takéto zvlnenie), tak to nevadí. Novostavby si montujú dvere otvárané dohora, ale pri normálnych dverách otváraných von sú to nervy každú zimu. U mojich rodičov sme asi pred 15 rokmi dvíhali garáž o pol metra. Rozobrala sa strecha, domurovali dve rady a urobila nová platňa. Máme tam teraz taký malý kanál na výmenu oleja :)
Odpovedať
ešte ilustračný obrázok:
Odpovedať
@roboza jaj tak to je pravda, keby isiel chodnik dokopca, nezavadzal by. Tak teraz uz jedine opravit podlozie toho vjazdu do garaze, makadam do vacsej hlbky aby to mraz nedvihal.
Odpovedať
@gashtaan Pri takých zimách ako bola táto to hrozí aj pri hlbokom makadamovom podloží. Možno skor uvažovat o inštalácii lamelovej garážovej brány čo sa otvára nahor.
Odpovedať
@bubulka722 zalezi ako hlbokom.... keby mal makadam tak hlboko aby nezamrzla poda pod nim, nemalo by mu chodnik co dvihnut.
Odpovedať
vôbec sa tým nezaťažujte :D oni nemajú auto. Pol metra im stačí na to aby vošli dnu aj von. Žijú tak od sedemdesiateho piateho. Nepríjemnejšie je keď prídu silnejšie dažde. Vtedy im tečie vode dovnútra cez vchodové dvere. Niekedy to odfotím a priložím ako príklad nešťastného riešenia. Každopádne, ja hlasujem za aspoň jeden schodík ;-)
Odpovedať
@gashtaan Na to že je nemrznuca hlbka v teplejších oblastiach SK 80 cm, tak to by bola vrstva jak pre tažkú techniku. Myslím, že praktickejšie, lahšie a menej fin náočné je zvolit iný typ brány, napr. výklopnú, tá je za pár € ako rozbit celý vjazd.
Odpovedať
@bubulka722 neprehanaj... ja som daval makadam do beznej hlbky 50cm, do akej hlbky realne v ZA premrza poda? 80cm ani zdaleka, to uz je tabulkovy extrem na istotu. Kedze ako pisal ma s tym nervy kazdu zimu, verim, ze s tym podlozim si moc roboty nedali.
Odpovedať
Mne sa tiez pacia bezbarierove domy ale predsa som dal 3 rady DT a mam 3 schody do domu .. sused co nema schody povedal iba tolko ze lepsie som spravit nemohol ... jednak neni taka zima ... pri prietrzi mracien je zrazu aj 10 cm vody, ked napada 30-50 cm snehu nemusim nic riesit ... a povodne ? Tiez som na kopceku ale clovek nikdy nevie a ma pokoj ... 3schodiky ma veru nezabiju ... a hlavne sa nemusim obmedzovat upravami okolia ... pekne zdvihnem pozemok a voda nesteka od susedov ale naopak...
Odpovedať
@gashtaan Už som videla dost vydutých chodníkov a popraskaných plotov kvoli nedostatočnej hlbke základov, ale maj pravdu. Podla mna je jednoduchšie vymenit bránu ako rozbit celý vjazd. Nakoniec neviem o čom tá debata vobec je. Majitelovi to dlhé desatročia neprekáža, tak nemusíme niešit.
Odpovedať
dakujem za reakcie..
Odpovedať
to je tolko vody teraz keľ sa sneh topí?naviac zeminu odkop a hotovo pridavam sa k tomčokovi. ja som zdedil dom na rovine pri potoku a na 80cm cokli -viete ako sa dobre pozerá na svet z vyžša a neserie ma spodná voda ani sneh
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?