Bývanie v rodinnom dome Okàl

Kupili sme okal a je co prerabat nieco sme uz porobili nenajde sa niekto tu kto ma rovnaky dom?
Odpovedať
@miciacik Tieto domy u nás staval RD Rymarov resp. ako sa vtedy volali. Na ich stránke som našiel https://www.rdrymarov.cz/rekonstrukce--1 Skús pohľadať na ich stránke, prípadne ich kontaktuj. My sme s nimi stavali a z toho dôvodu som študoval aj niečo o prípadnej budúcej rekonštrukcii.
Odpovedať
@jezus300 aano presne uz sme ich kontaktovali ked sme kupili dom chceli sme nech nam spravia na komplet rekonstrukciu ale su tak vytazeny ze nam dali az termin na leto celkom dobra cena aj bola tak sme museli zacat robit sami potrebovali sme sa surne nastahovat kedze sme uz predali byt.
Odpovedať
@miciacik no riesim podobny problem. Potrebujeme dom zrekonstruovat, Rymarov mi dal cenu ze fuf katastrofa, takze hladam kde a ako a co... ak budes mat akekolvek tipy, velmi sa im potesim.
Odpovedať
Napis im, ze je to vela, nech Ti daju kontakt na nejakych byvalych zamestnancov, co robia na dochodku taketo "fusky". Ked nam od nich ludia montovali dom, spominali na zle prihody ako si ludia polystyrénom kazia Okaly a ze to treba vediet - fasada sa musi vetrat. Ti stari pani co to montovali to vedia :) mal som z nich dobry pocit. Ak to nie je tajomstvo - aky mas dom (typ) a aku cenu dali? Ja mam Largo122 tak aby somv edel na co sa o 20 rokov prirpavit :)))
Odpovedať
majú ho moji známy a vraj by do toho už znovu nešli. Ono je lepšie úplne nový domček, kde prvých par rokov na ňom nemusíš robiť vôbec nič.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@lubicas našli ste nejakú firmu, ktorá sa zaoberá prerábkou okálov? Riešim to isté, okná sú už objednané, vyzerá to na november, kúpeľňu by sme chceli tiež poriešiť. Dik.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
dobrý deň, náš okál sme si zatepľovali svojpomocne podľa odporučení človeka - bývalého zamestnanca RD Rýmařov (aj tam býva), ktorý nám mal pôvodne dom zatepliť avšak nás podviedol. fasáda bola demontovaná, rozpadávajúca drevotrieska vymenená za OSB dosky, samozrejme poškodená vata vymenená. žiaľ vaty asi 1/3 chýbala už pri samotnej montáži. následne som použil kvalitný adhézny mopstík a nalepil sa 10 cm polystyrén (podľa vyjadrenia už spomínaného pána to vraj stačí) dnes 3 roky po zateplení poviem, že by si to pýtalo ešte aspoň 5 cm, ale skôr z hľadiska izolácie pred teplom v lete.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
ahojte, tiež nás čaká rekonštrukcia starého okálu, začali sme elektrikou, teraz ideme na okná, kúpelku. Má niekto skúsenosť čo s podlahami? Niekde som videl ako vytrhali staré podlahy až na betón. Čo je dobré spraviť potom? Nový poter? Niekto riešil aj tak že dlažbu položil na pôvodný, drevenný podklad? Má niekto nejakú skúsenosť?
Odpovedať
@peterdusta novú hydroizoláciu, potom novú tepelnú izoláciu až potom poter alebo suchú podlahu a na to podlahy/dlažbu. Určite by som riešil aj novú hydroizoláciu a tepelnú izoláciu sokla základov, tj. odkopať základy dookola a dať to do poriadku
Odpovedať
@peter977 ďakujem, nad tým som som samozrejme tiež rozmýšľal, ale by to dosť zdvihlo podlahu a keď ešte vyrovnám plafón, aby sa to moc neznížilo. Ale určite toto by bolo najlepšie.
Odpovedať
@peterdusta tak aj 4cm styroduru alebo grafitového EPS sú lepšie ako nič. Ako som písal, môžeš použiť aj suchú skladbu podlahy, ktorá je vhodnejšia pre drevostavby : na miesto 4-6cm poteru dáš 4cm izolácie a na to podlahovú dosku napríklad fermacell alebo rigistabil. Dnes vieš spraviť takú stabilnú suchú podlahu, že nie je problém na to položiť aj dlažbu ako finiš
Odpovedať
@peter977 nebolo by lepšie použiť osb dosku? Je vhodný fermacell alebo rigistabil na podlahu? Pýtam sa, nemám s tým zatiaľ žiadnu skúsenosť. Ale aj tak dík za radu
Odpovedať
Článok sa načítava...
https://www.archiweb.cz/b/rekonstrukc... Mne sa toto dost pacilo...
Odpovedať
je to pekné, škoda že nie je nejaká fotodokumentácia rekonštrukcie, alebo video
Odpovedať
@peterdusta OSB doska má 2-2,5mm prerodrážku, veľa ľudí čo ju použilo po čase sa začalo sťažovať na vŕzganie práve z toho miesta kde je perodrážka. Fermacell alebo Rigistabil sú oveľa pevnejšie, menej sa prehýbajú a majú polodrážku o šírke 5 a viac cm. Podlaha je oveľa pevnejšia Skús kuknúť napríklad na toto : https://www.fermacell.cz/cz/podlahy Na suchú podlahu by si mal použiť aj vyrovnávací podsyp (v závislosti od toho akú máš rovnú základovú platnu)
Odpovedať
@peter977 ok, pozriem.Dík
Odpovedať
@peter977 volal som dnes do Rímařova a pán mi odporučil: prerovnať podlahu nivelákom, potom fólia, 2cm styrodur a 2cm osb dosku, alebo dosky fermacell. Asi pôjdem do fermacollu podľa odporúčania vyššie, má to logiku.
Odpovedať
samozrejme aby som nezabudol, opraviť spodnú časť izolácie pod bočnými stenami a dať okolo izolačný pás.
Odpovedať
@peterdusta môžeš vyrovnať platňu (podklad) nivelákom alebo podsypom. Tak urob to čo vieš, mne príde podsyp ako jednoduchšie riešenie...
Odpovedať
@peter977 keď robíme rekonštrukcie, bežne robíme s nivelákom, s posypom, ani tento systém podlahy som ešte nerobil, toto je prvá skúsenosť s drevo domom takéhoto typu a s fermacollom tiež. Ale človek sa učí 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?