Montovaný verzus murovaný bungalov

Prosím poraďte nám. S priateľom sa nevieme dohodnúť, či si nechať postaviť montovaný alebo murovaný bungalov. Veľmi sa nám páči montovaný, najmä čas výstavby :-) chceli by sme si však niečo robiť svojpomocne (základy, obklady a pod. ), lebo máme v rodine murárov, ktorí nám veľmi radi pomôžu (aspoň dúfame :-D ) Máte niekto skúsenosti s montovaným domčekom? A aký bol váš rozpočet na montovaný domček? Pridávam aj fotografie domčeka, aký by sme chceli :-)
Odpovedať
Profilova fotka
praktický, rozdiel medzi montovaným a zhotoveným na mieste je v cene a čase. Cenu montovaného ovplyvníte menej, musíte zaplatiť prácu vo výrobni. Skrátite čas robenia na stavbe, ale ostatné práce sa už aj tak robia na mieste, steny, reprezentujú asi 6-10% objemu, takže celkovú cenu to moc neovplyvní.
Odpovedať
Murovaný je murovaný a papundekel je papundekel.
Odpovedať
Ja som sa rozhodol pre papundekel. Zacali sme minuly rok v maji. Planujem sa stahovat do dvoch - troch mesiacov. Cenovo tam nie je skoro ziadny rozdiel. Iba rychlost vystavby. Ak mate v rodine murarov a majstrov tak si dajte postavit len hrubu stavbu a ostatne si mozte doobit sami (Sadrose,dlazby, okna,...). Netreba sa bat toho, ze nie je murovany aj ked tu mame zopar bojkov....
Odpovedať
Profilova fotka
@cikitka18 staviame murovaný,no ja som stále chcela a chcem aj nadalej montovaný ;-) preco??kvoli rychlej vystavbe,ale aj kvoli nizkym neskorsim nakladom na vykurovanie :-) Čo sa týka vsak ceny ,s tym Ti nepomozem,netusim ci ten alebo onen vyjde drahsie....
Odpovedať
Nevýhody montovaných domov: - sú drahé ak ich stavia firma, murovaný sa dá stavať svojpomocne - v lete sa môžu pehrievať - môžu ich poškodiť myši, mravce a voda - skutočný čas výstavby môže byť rovnaký ako u murovaných domov - dajú sa prestreliť akoukoľvek palnou zbraňou - pre zlodejov nepredstavujú prekážku - zdravotne závadné ak je drevo napadnuté hubou - nízka životnosť - prenos zvukov cez konštrukciu - ...
Odpovedať
Výhody montovaných domov: - ľahké - nepotrebujú základy, - dajú sa rýchlo vyhriať, - drevo je na dotyk teplý materiál, - silný WIFI signál, - ... už ma nič nenapadá.
Odpovedať
@radopp akoze nepotrebuju zaklady?
Odpovedať
@rebelant3 v rychlosti stavby nebude markatny rozdiel, ja som zacal v minuly rok v aprili a tyzden uz byvam,mam murovany.
Odpovedať
@radopp - ešte som nevidel zlodeja, ktorý by sa do domu dostával cez stenu, keď sa dá rozbiť okno a to je rovnaké aj na murovanom. . Iba že by bol trošku mdlého rozumu -Plesne sú rovnako nebezpečné aj v murovaných domoch. -Prestrelenie palnou zbraňou by nemal byť argument pre väčšinu ľudí, lebo sa znova dostávame k oknám. A videl som už výstrel z 58smičky, ktorý preletel tehlovou stenou a to už predtým letel cez človeka. -Sú drahé, s tým súhlasím. Myslím, že reálna cena by mala byť tak o 20-30% nižšie, ako je. -Voda v montovaných domoch spôsobí ľahšie opraviteľné škody ako v dome murovanom. -v životnosti problém nevidím. Dobre postavený montovaný dom v pohode prežije majiteľa a aj murovaný dom je po pár desaťročiach vhodný na poriadnu generálnu opravu. -nechcel by som bývať v murovanom dome, ktorý bol postavený tak rýchlo ako montovaný. V takej budove pracujem. Na starej škôlke dostavané montované poschodie a pristavaná murovaná bočná časť - hotové od jari do jesene. Montovaná časť v pohode a murovaná strašne dopukaná a čím ďalej tým horšie. Prenos zvukov sa dá v montovaných domoch veľmi jednoducho poriešiť.
Odpovedať
Hlavne nech je všetko tak, ako má byť :-D to znamená poriadne spravené. Pri drevostavbe je menej problémové postaviť si svojpomocne hrubú stavbu. Teda je treba tam pár vecí naštudovať, ale je to jednoduchšie kvôli tepelným mostom a nie sú tam ťažké materiály... Druhá vec je, že veľa chýb sa robí aj pri jednom aj pri druhom. Jednoducho keď je niekto fušer, tak je jedno, akú konštrukciu stavia. No nie som nejaký zarytý drevostavbár, ale tie skôr uvedené fámy o drevostavbách sú reálne sprostosti. Nehovorím, že murovaný je zlý. Dokonca sú situácie, kedy by som ho sám odporučil, ale ani jeden z dôvodov nie je pravdivý. Alebo teda väčšina nie je pravdivá. Veľa šťastia pri stavbe!
Odpovedať
@hop377 To verim. Sused zacal tzyden predo mnou a este ma co dorabat. Ja som to moc neponahlal. Dost cestujem tak som nestihal nejake veci vyberat. A na druhu stranu byvam na byte kuok od domu. Takze si to chcem porobit nacisto a nastahovat sa aby som nemusel vela veci dorabat za jazdy.
Odpovedať
@hop377 Este som zabudol spomenut, ze realne to bolo obyvatlne uz po 4 mesiacoch bez nejakych vacsich problemov.. @cikitka18 Ak sa potrebujete stahovat co naskor, tak sa rozhodni pre drevodom. Hlavne si najdi serioznu firmu. Je dost firiem co postavilo len zakladnu dosku a koniec....resp. tu si stavias sama :-D ....
Odpovedať
Článok sa načítava...
najviac sa mi páči to A-čko (energetická trieda) na tom propagačnom obrázku pri bungalove, tak zrejme to bude "seriózna" firma, asi by som sa zamyslel. už jeden môj klient bol takto zavedený, ale vkaždom prípade držim palce pri voľbe. táto voľba má zmysel len z titulu času a peňazí, lebo montovačka je rýchlejšie montovaná na úkor ceny (ak sú dodržané technologické postupy). prípadné chyby majú zhubnejší vplyv pri dreve. a určite neplatí toto :-Voda v montovaných domoch spôsobí ľahšie opraviteľné škody ako v dome murovanom. ale aj v montovanom dome sa dá žiť.
Odpovedať
@kuracinarez Drevostavby stačí stavať na pätkách alebo pilótoch. Takto môžete ušetriť na základoch 10 000 eur.
Odpovedať
ďakujem veľmi pekne za všetky rady :) my by sme si chceli základy spraviť svojpomocne či už montovanom i murovanom....pri montovanom by sme chceli od firmy len hrubú stavbu, ostatné by sme si sami s pomocou rodiny...ale murovaný by sme si dali robiť kompletne od rodiny....avšak nás celkom súri čas...momentálne bývame v 3 izbovom byte v meste v podnájme, a "vyhadzovať peniaze takto z okna" nás veľmi neteší... :-(
Odpovedať
a ešte som zabudla napísať, že kúrenie chceme na drevo, plyn len na varenie...
Odpovedať
@cikitka18 ked tam uz budete nt plyn, tak aj kurenie by som radsej riesil tiez plynove.
Odpovedať
@cikitka18 Ak staviate dom prvýkrát v živote, môže to trvať pár rokov. Neoplatí sa ponáhľať a robiť drahé chyby. V dobre zaizolovanom dome sa opaltí plynom variť, pripravovať teplá úžitková voda, aj kúriť. Aj keby ste mali drevo zadarmo, nestojí to za tú námahu.
Odpovedať
@radopp to koľko peňazí počítaš na základy? keď úsporu uvažuješ 10000E neušla ti jedna nula? ale máš pravdu v tom že drevostavbu by sa na pätkách oplatilo založiť a v EPD štandarde zvlášť! v dobre izolovanom dome sa oplatí kúriť čímkoľvek aj elektrikou (najnižšie investičné náklady) cikitka18: zaviesť plyn len kvôli vareniu je super luxus a podľa mňa aj blbosť, nerobte to, a myslím že len drevom kúriť nebudete, možno prvy rok dva, potom vás to prejde, uvažujte bivalentne kúrenie aj na elektriku(prípadne plyn).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@jamelia - Na okná môžu ísť mreže. Pre zlodeja je potom jednoduchšie čakanom spraviť dieru v montovanej stene. - Huby nerastú v anorganických materiáloch, ako je (póro)betón alebo tehla. Nemali by tam čo papať. Môžu cez nich iba prerastať, ak je na blízku dostatok organického materiálu. - Murovanou stenou myslím hrubý pórobetón, poriadnu tehlu alebo betón. Nie tehlovzduch cez ktorý môže preleptieť strela. - Ako chceš ľahko odstrániť huby z drevodomu a spevniť poškodené devo? Čo také spraví voda v murovanom dome? - Bavíme sa o priemernej životnosti. Polovica montovaných konštrukcií má v sebe huby. Iseteže, na púšti vydrží drevodom aj sto rokov. - Steny obvykle pukajú ak sú zlé základy. Ak nerovnomerne sadajú, alebo ak v prístavbe sadajú a pôvodné už nesadajú. - Ako jednoducho sa dá "poriešiť" prenos svukov v monovanom dome? Napríklad vrzganie konstrukcie pri chodení ťažkého človeka, alebo buchot a krik detí. Odporúčam ti netrvdiť veci o ktorých nič nevieš.
Odpovedať
@zeldom Máš pravdu, že základy stoja rádovo 10 000 eur, oproti tomu pilóty alebo pätky sú lacné riešenie. Aj v tom máš pravdu že dobre izolovaný dom sa oplatí priamo vykurovať elektrinu. Ale... V dome treba aj teplú úžitkovú vodu, a jej množstvo vyjadrené v MWh za rok môže byť väčšie ako množstvo tepla na kúrenie. Potom sa môže oplatitiť dať si zaviesť plyn. Závisí od spotreby teplej vody.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@radopp niektore veci co tu tvrdis su dobre blbosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?