Montovaný dom - otázky

Ahojte, chcela by som poprosiť najmä tých, ktorí montovaný dom majú dlhodobejšie, aby sa vyjadrili k pár mojim otázkam. Prečo ma zaujímajú montované domy? Sme v situácií, kedy by bolo pre nás najlepšie, nasťahovať sa hneď. Kupovať dom nechceme, pretože máme pozemok ( prosím, neposielajte ma ihneď na byt - ani jeden z nás by tam šťastný nebol a ceny sú príšerné). Máme približnú predstavu, aký dom by sme chceli - bungalov, 95-105 štvorcov, 4 izby, zastrešená terasa. Pozemok má cca 1500štvorcov, rovinatý, Okná budú väčšinou orientované na juh a sever ( jedna izba by bola orientovaná na východ možno - inak sa to vyriešiť vzhľadom k susedom nedá). Rozpočet máme tak okolo 80 000, ktoré budeme teda čerpať z banky, (viem, môžme vziať aj viac, ale aktuálne vieme, že táto suma je pre nás reálna). - Najviac ma zaujíma, či je reálne zohnať stavbára, ktorý by nám vedel dom v týchto rozmeroch postaviť do nášho limitu ( základovú dosku, okná, osadenie sanity, podlahy, maľovanie a elektroinštaláciu si budeme riešiť sami ) aby nám zostalo niečo aj na zariadenie ( nie ešte celého domu) - Zaujala ma firma AV House - preto by ma potešili reakcie ľudí, ktorí s nimi stavali a v domoch už bývajú. Najmä ako boli spokojní s prístupom a prácou tejto firmy. - Je v montovanom dome nejako výrazne cítiť, že to proste nie je tehla? - Máme radšej investovať do murovaného domu, ktorý by sme stavali svojpomocne ( a s pomocou rodiny ) minimálne rok? - Aké sú podľa Vás (majiteľov montovaných domov) výhody týchto domov? - Rozhodli by ste sa pre montovaný dom znova? - Klíma v dome - je naozaj tak výrazne cítiť počas leta/zimy, že dom nie je z tehly? Momentálne nie som naklonená ani jednej možnosti viac či menej. Prijala by som aj možnosť "návštevy" takéhoto domu v okolí Trenčína, ak by to majiteľovi nevadilo.
Odpovedať
1
2
@natalinkaz To by museli napísať tí čo bývajú viac ako desať rokov v montovanom dome. Ja mám susedov s montovanými domy jeden desať ročný ....ten už prerábali , lebo im to od spodu vlhlo nekvalitne ... Druhému susedovi postavil teraz nový ...kvalitná stavba ...majstri čo robili konštrukciu a strechu klobúk dolu ...mám okno 5 metrov ...videl som ..ale nelubilo sa mi že firma po celom dome naťahala obyčajné plastové rozvody vody ...nechcel by som aby to prasklo , začalo tiesť voda sa rozleje po celej základnej doske a bude dom hniť , plesnivieť... Takisto možnosť zatečenia pri sprchovom kúte ... Drevodom je náchylnejší na chyby ...pri stavbe ...zabezpečiť proti škodcom . Múrovaný z tehly dom ....ja v takom bývam cez leto mám určite väčší chládok ako susedia . Ći to stojí za to okolo 5-10 tis ušanovať oproti murovanému musí sám zvážiť každý. Ćašto firmy majú kopec práce a ak sa podpíše zmluva ani sa moc neponáhľajú ani s tým drevodomom ...ak ich majú viac rozrobených...
Odpovedať
viacero odpoved najdes na internete, ale co na ziadnej diskusii nenajdes, su subjektivne pocity. Sto ludi, sto chuti. Stravil som nejaky kratky cas v montovanom a ano, citit to. Mne osobne vadilo, ze na poschodi duni podlaha, ze je tam skratka ina akustika. Co sa tyka klimy, to je viac otazka izolantu.
Odpovedať
@leilak1 tak 5-10 tisíc by sme neušetrili, ale minimálne 20 určite a najmä ten čas áno. Myslím, že to riziko zatečenia je aj v murovanom dome. Náš rodičovský dom je starý, v nejakom roku 1970 sa rozhodol ešte dedko pristavať jednu izbu, v tej žijem teraz ja. Je tam zima, vlhko celoročne. Aj čo sa týka akustických vlastností - počujem všetko z ulice. Teraz sused búral dom, narušil statiku na tom našom a vlhne nám od spodku dom po takmer celej dĺžke. Čiže vidím, že to riziko vlhkosti je aj v murovanom dome.
Odpovedať
Takéto veľmi negatívne recenzie som čítala aj na domy OKÁL, možno to poznáte. čítala som, ako už žiadne nestoja, lebo všetky popadali a ako sa neoplatí rekonštrukcia a ich kúpa je nevýhodná pre budúcich majiteľov. Ja mám v okolí dva okále, a stoja dodnes. Dokonca ten jeden majiteľ aj veľmi výhodne predal (nie kvôli tomu, že by sam u rozpadával, ale kvôli susedovi a neustálym sporom s ním). Preto som na vážkach, či je naozaj ten montovaný dom také veľké "zlo" ako veľa ľudí píše alebo je to len o našej náture, že na to veľmi nie sme na Slovensku zvyknutí a sme verní dlhoročne overenej kvalite - tehle.
Odpovedať
@natalinkaz Prosím ťa neporovnávaj starý zle spravený dom bez vodorovnej izolácie a bez jednotnej základnej dosky s novým domom murovaným. A k tým peniazom sa radšej nevyjadrujem tuším vieš všetko lepšie ako ja ....
Odpovedať
@leilak1 starý zle spravený dom, ktorý tu stojí už minimálne 90 rokov. Tak dlho tu dnešné murované a tobôž montované domy stáť nebudú. Porovnávam cenu, ktorú dala za dom známa. Stavala svojpomocne takmer 3 roky bungalov cca 95m2. Klasický obdĺžnik, nič extra náročné. Zateplenie riešila až keď bývali. Aktuálne tam je nalepený polystyrén a aj to nie po celom dome, a to je všetko. Schody do domu ešte ani nemajú, tak preskakujú. Dom ich mal vyjsť na kľúč cca 125 tisíc, bolo im to ľúto investovať toľko peňazí do domu, tak začali stavať svojpomocne. Otročila jej tam celá rodina za kus kuraťa a alkohol denne a v konečnom dôsledku ju to vyšlo cez 115 000. A to nevravím, ako lietali a všade všetko vybavovali so zľavami alebo bez bločkov a radšej precestovali o 30km viac po materiál, ako dať zaň v okolí o 10-20 centov viac. Asi mám teda zlé príklady v okolí, ale zatiaľ ma nepresvedčilo nič, že ma murovaný dom môže vyjsť lacnejšie a bude teda kvalitne prevedený a tiež sa mi po piatich rokoch nerozpadne. A najmä že sa mi do roka podarí bývať.
Odpovedať
@leilak1 pokial nepostavis dobre je jedno ci je to montovany / murovany. byval som na islande aj v montovanych / poschodovych, vietor bol taky ze som myslel ze ma odfukne... pocitovo super... ano tie narazy vetra bolo pocut, kazdopadne pocitovo sa v tom dome vyba inak ako v murovanom... mne by nejake vrzganie a narazy vetra v nasich podmienkach nevadili. rovnako pocit z byvania v dome je tiez individualny a kedze sme vsetci zvyknuty byvat v klasickych murovanych, tak potom tie pocity aj prevladaju...
Odpovedať
@natalinkaz Vidím že sa vôbec tomu nerozumieš a píšeš na základe biednych poznatkov. Strata času. To môžeš zostať v tvojej izbe čo dedko postavil však ten dom padne až o 100 rokov. Škoda to dotiaľ nevyužívať. :-D
Odpovedať
@leilak1 ja som tu v prvom rade prosila o nejaké názory ľudí, ktorí v týchto domoch bývajú prípadne bývali. Ty si mi napísal iba argumenty odpozorované od susedov. Evidentne sa tomu ty rozumieš lepšie a preto nemusíš hneď do mňa skákať. Napísala som ti jasne, že mám potom asi zlé príklady v okolí, keď vidím ako ľudia muklujú roky na domoch, ktoré si stavajú svojpomocne. Bohužiaľ nemám 130 tisíc aby som mohla mať postavený murovaný dom so všetkým čo treba a ešte aj komplet zariadený a myslím, že s týmto problémom nie som jediná. Nevieš absolútne okolnosti toho, ako žijem a prečo chceme stavať, tak sa láskavo nenavážaj do toho, ako a kde teraz žijem. Ak sa dom, v ktorom ty žiješ alebo raz žiť budeš "dožije" toľko rokov, ako môj rodičovský, môžme sa o tom porozprávať.
Odpovedať
co chces vlasne pocut, teda citat. Uz si rozhodnuta, uz ziadne dobre ani zle skusenosti reálnych vlastnikov montovaných drevodomov nezmenia nazor. Mala si zacat s tym, ze idem stavat montovany dom, na co si dat pozor pri vybere konstrukcie a materialov, dodavatelskej firmy, realizacii stavby... Toto je pre teba dolezitejsie. No a toto je otvorene forum, kym niekto neporusuje pravidka, moze napisat svoj nazor, nech by ani nijak nezapadal do tvojho konceptu. Myslim, ze kazda pripomienka, aj odporozorovana z okolia ti moze pomoct zorientovat sa, nemusis sa hned do tych co nezodpovedaju tvojim kriteriam navazat. Myslim, ze napriek tomu, ze tebe sa to vôbec nepozdava @leilak1 napisal celkom k veci. Kedze zjavne veci nerozumies, bud vdacna, za kazdy nazor a koment.
Odpovedať
@zita19 keď zjavne veci nerozumiem, dá sa to všetko vysvetliť aj normálne, miernejšou formou a nie hneď ironickými poznámkami. Pokojne keď vidí, že mám "nedostatky" mohol mi ako slušný človek napísať do IP nejaké jeho postrehy, ktoré sú podložené na jeho skúsenostiach. Tak ako bolo vyššie napísané, aj murovaný dom môže byť pohroma, ak bude nekvalitne postavený. Predstav si, že rozhodnutá vôbec nie som, ani ja a ani priateľ. Sme otvorení každej možnosti, ktorá bude zapadať do nášho rozpočtu a bude spĺňať požiadavky, ktoré máme. Ak mi niekto potvrdí, že bungalov takých a takých rozmerov máme reálne šancu postaviť svojpomocne do 12-14 mesiacov, do nášho rozpočtu, nebudem o montovanom dome uvažovať už ani sekundu. A nie - sused má montovaný, už ho opravoval. To pre mňa nie je názor. Keby mi tu napíše ten sused - áno, mám montovaný dom, nikdy by som do toho už nešiel lebo sa mi stalo to a to, tak to považujem za objektívny názor. Ja môžem tak isto napísať, že murované domy na kľúč sú na nič a sú len rýchlo pozliepané, aby ich postavili čo najviac a domy vlhnú už po roku bývania a teraz pôjdem zhadzovať ľudí do diskusií, ktorí takúto formu výstavby plánujú realizovať, lebo sused má takto postavený dom a do roka býval a teraz sa sťažuje a firma už neexistuje. Ale to objektívny názor nie je, lebo ja reálne neviem čo sa mu tam pokazilo, kde nastal problém, či bola na vine firma, alebo už on nejako pochybil.
Odpovedať
@natalinkaz suhlasim, ze domy na kluc su vyfabrikovana na najnizsie naklady so stavbou, na najvyssiue predajnu cenu a cim viac sa ich stihne upatlat, tym lepsie... Lenze aj montovany dom moze byt takto zbuchany... No a preco nie do IP, ale takto verejne?. Lebo kazda odpoved moze niekomu pomoct. Dnes, o mesiac o pol roka, rok... A ci ironicky, ci nie?. Kazdy je nejak nastaveny. Co pre niekoho moze byt vecna odpoved, pre druhého moze mat podtext zhadzovania. Treba sa odosobnit a citat fakty. Take vztahovacne reakcie, tie sa hodia do babinca na Koni...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 problém domov na kľúč som uviedla ako príklad, že taktiež to ja, keďže taký nemám, nemôžem objektívne zhodnotiť či je správne doňho investovať alebo nie. On tak isto videl iba susedov. V mojom okolí začali rásť montované domy ako huby po daždi, ale títo ľudia, ktorí tam bývajú rok to ešte zhodnotiť nevedia. Preto som chcela nejaké odpovede tu. Veľa prispievateľov z iných diskusií, ktorí tieto domy stavali už nie sú na MS aktívni, takže mi neporadia. Taktiež čo bolo zlé na tej cene, ktorú som uviedla, keď naozaj vidím, koľko ľudia reálne investujú do murovaných domov, ktoré stavajú v porovnaní s montovanými veľmi dlho. Nedal mi ani jeden relevantný argument. Ja pracujem s ľuďmi už dlhé roky a keď vidím, že je niekto tupý a ja mám navrch, nezačnem ho zhadzovať, každý sme totiž šikovní na to svoje, preto vždy ľuďom vysvelím ako malým deťom v škôlke čo je vo veci. Bohužiaľ, ja nie som stavbár a reálne som si postavila za život jeden bunker z troch palíc zapichnutých v zemi s handrou navrchu, tak som teraz v pozicií toho laika a možno trocha prívetivejší prístup by sa hodil.
Odpovedať
@natalinkaz na tejto urovni (tupy) ja diskutovaf nebudem...
Odpovedať
@zita19 ani nemusíš, nenútim ťa. Keď nemáš objektívne odpovede na to, čo som sa písala v úvodnom príspevku, je to naozaj zbytočné. Len som to napísala tak ako to teda je, že nie som stavbár a veci mi treba vysvetliť ako tupej. Gratulujem, ak ty rozumieš celému svetu tak, že nepotrebuješ nikdy nič vysvetliť alebo poradiť od úplného základu. Keby som všetko vedela a mám reálne skúsenosti, nezakladám fórum.
Odpovedať
@natalinkaz ak si zoberieš rovnaký projekt tak montovaný dom nemusí byť nutne lacnejší. Základy, strecha, fasáda, okná, priečky, podlahy, obklady, sanita, stropy, elektrina, voda, odpady, vonkajšie siete, dokonca suché omietky... Dvere... Takmer všetko okrem materiálu obvodových múrov je v obidvoch prípadoch rovnaké! Čiže aj cena +- rovnaká (tri výkričníky) :-) Rozdiel je v ponuke na trhu, konkurencii a ochote ľudí platiť za murovaný dom na kľúč.
Odpovedať
Kto to má čítať 🙄
Odpovedať
@natalinkaz v susednej dedine v septembri zacala montovat firma z Banskej Stiavnice montovany drevodom na komplet aj zo zakladovou doskou. Islo im to perfektne, chodil som tam kazdy tyzden. Rozpraval som sa z majitelom kolko to vyjde, 130m2 uplne na komplet aj s kupelnou a podlahami 1000€/m2. Takze cca 130000€ + pripojky. To je porovnatelne z murovanymi domami. Robia domi po celom slovensku, tento je pri tt. Ja osobne montovane domy nemusim, ale nemusi to byt zas zli dom.
Odpovedať
@natalinkaz Tiez som sa rozhodoval na zaciatku stavby ako ty. A aj ked som mal viac penazi na dom, rozhodol som sa pre murovany z toho dovodu ako pise roboza. Moj poschodovy dom s bumgalovom velmi nemozem porovnavat, ale kolega stava 130m2 naozaj svojpomocne a urcite sa vojde do 80t €. Najdi si rozpoctara kludne aj tu na fore, posli mu projekt a skrtni si vydavky za pracu a mas vyslednu sumu.
Odpovedať
@natalinkaz ak sa pozeras po "montovanych" domoch (to ze montovany dom nie je montovany dnes uz nik neriesi) mas pozemok a "len" (fakt za 80tis?) 80tis skus porozmyslat o niecom ako modulovy dom... a preco radim takto? - chcete rychlo byvat ale stavat svojpomocne a dlhodobo nie! k tomu 4izbak na co nie su peniaze (podla toho co pises ty ze bungalov 115tis)... ...doporucujem https://inardex.sk/blog/ k tomu precitat aj jeho knizky - su pisane presne tym stylom pro a proti :) PS presiel som si nadsenim z drevodomov a teraz zastavam ak montovany tak modulovy a ak drevostavba tak masiv a a ak svojpomocne tak jednoznacne murovany :) @zita19 caro tohto obdobia je aj vo varenom vine :) nezabudla si? :D
Odpovedať
@marcoy83 to mas pravdu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ked si rozhodnuta pre montak, tak si popozeraj projekty. Su tam aj v cene 80000 bez zakladovky. S firmou sa da dohodnut na pracach. Je to rychla stavba. My mame a sme spokojni
Odpovedať
Murovane domy su na hovno, za 5 rokov sa rozpadnu, nebudu tu strasit tolko co izba tvojho dedka z cias, ked sa za izolaciu povazovala iba zelezna opona. Ked sused zreze ceresnu, bude ti vlhnut aj povala. Najlepsie domy su montovane, samozrejme ziadny masiv, len osb dosky. Keby si mam osobne vybrat, tak to dam postavit nejakej 4 clennej firme zalozenej vcera, hlavne aby to bolo pod 80000, lebo dom je investicia na ktorej sa oplati desinku usetrit, a musia slubit ze dom bude hotovy do mesiaca...fyzikalne zakony, zrenie zakladovej dosky, dokladne vysusanie po mokrych procesoch (poter, omietky) musia vediet prelomit. (cely moj prispevok je ironia), ale kto chce kam.
Odpovedať
Moj nazor: Cely zivot som byval v rodicovskom dome z roku 1993 a bol to murovany dom z tehly a naozaj za celu dobu tam nebol jeden jediny problem a otec nemusel nic opravovat na tom dome opravovat samozrejme okrem veci co casom treba vymenit co je myslim si vsade a teraz cca po 27 rokoch ide prerabat ale to skor z toho ze chce uz zmenu ako z toho aby musel. Stari rodicia ci z jednej ci z druhej strany maju murovane domy no ale ovela starsie a tiez na tych domoch nebol jeden jediny problem a ziadne velke opravy ale rozdiel medzi nasim a ich domami je v tom ze oni to maju technologicky ovela starsie tak mali velke uniky tepla a taketo podobne problemi tak to dali zateplit a problem relativne skoncil a to je naozaj jedine ziadne mokre mury , ziadne padanie omietok nic a tak isto aj cela ulica relativne bez problemov. No a potom som spoznal moju zenu a oni mali montovany dom resp polovica murovane polovica montovane. A tu uz som vedel porovnat ako sa podpisali roky na tom dome a to su cca rok postavenia rovnako ako nas rodicovsky dom. Ta polovica domu kde je murovane uplne bez problemu ale ten vrch ach jaj mokre mury, plesne ten dom stale este pracuje tak aj kupelna kachlicky su popraskane a co mne najhorsie vadi to praskanie a proste naozaj neporovnatelne. Dalsi priklad v rodine tiez isli do montovaneho domu maju ho cca 8 rokov a to iste praskanie a uz lutuju ze isli do montovaneho lebo problemov ktore tam budu bude viac. My sme isli do murovaneho a nikdy by som inak nerobil lebo murovane je murovane a ked ti to urobia poriadne tak to je na dlhe roky a prezije to aj mna a dalsich. Osobne ked som videl ako tu buchaju tie montovane domy s OSB doskami ako volaku budu a hotovo to mali za 3 tyzdne tak som sa len smial a moze mi kto chce co chce hovorit to musi pracovat ako dive ved ja mam len osb dosky na podhlade z vonku a vidim ako to pracuje aj cela strecha este aj ked bolo vsetko suche ale bohuzial je to drevo. Ked sa pozrieme casovo tak tu drevenici ti zbuchaju za velmi kratky cas, murovany dom ked da robit poctivej firme co dodrziava technologicke postupy a prace na seba nadvezuju tak cca 6-8 mesiacov musis byvat pri bungalove a ked to budes robit svojpomocne tak to sa zmordujes, znicis psychicky, financne ako tu u nas kde mame novy dom kde frajer zacal medzi prvymi a vsetci uz byvame a on ma do toho aby byval este velmi daleko a to uz robi dobre 3 roky. A financie: osobne si nemyslim ze rozdiel medzi drevodomom a murovanym je volaky velky to urcite nie a preto je rozumnejsie ist do murovaneho a cudujem sa ludom ze volia drevo ale kazdy ako mu vyhovuje ale ked sa na to pozriem ci firma alebo svojpomocne tak urcite firma alebo zivnostnici lebo svojpomocne to je drina a nakoniec tie usetrene peniaze ani tak usetrenen nebudu ako to vyzera na zaciatku. Ale urobit kvalitny dom hlavne tu na zapade pri bratislave vyjde dost hlavne za pracu bohuzial ale osobne by som za 80 000 eur neisiel robit dom to je hrozne malo aj na svojpomoc si mslim to bude len tak tak ked to bude vobec stacit to by vam absolutne nevyslo na exterier nic a pochybujem ze by ste vobec dokoncili dom...
Odpovedať
@natalinkaz keby si sa rozhodla, kukni si celý kanál tohto pána. Budeš prekvapená čo všetko sa dá na drevostavbe pomrviť: https://youtu.be/9HCIM0HACzo Ale na druhej strane, vývoj ide dopredu a to, že niekomu pracuje drevostavba, neznamená že bude aj druhému: nieje drevo ako drevo...
Odpovedať
@stefanby problém je v tom že je veľký dopyt po drevo domoch.....firmy berú zákazky aj keď nato nemajú ľudí. Príjmu hocikoho...jeden deň si čašník a o mesiac si na zateplovacke . Lebo viac platia. Pol roka miesas lepidlo a zrazu si tesár na drevodome. A keďže tomu nerozumejú,tak takto stávajú. A keď to vidia solídny majstri, tak si zvýšia svoje ceny. Potom 100k dom(reálna cena) stojí 120k . @natalinkaz keď si myslíš že ste tak zručný a máte na to náradie. Tak si kúp drevené panely. A postavte si sami. Poznám človeka čo postaví dom a predá. A dookola. Na jednom dome má zisk 30k. :-)
Odpovedať
@janka11b ja o tom viem, nieje to len v stavebníctve- strojárstvo je detto, vcera kuchar a zajtra obsluha cnc... :/ neni ľudí. Ale to je jedno, dopyt je aj po murovaných domoch a je to podobné ako u drevodomoch... akurát murované sú odolnejšie voči blbom..
Odpovedať
Popravde, teraz som trochu poguglil a nezdá sa mi že by boli ponuky murovaných a montovaných domov nejako rozdielne. Ak teda človek porovnáva porovnateľné. Čiže nezabudne napríklad započítať základy, alebo porovnáva rôzne štádia výstavby... http://www.domnakluc.com/
Odpovedať
Profilova fotka
@natalinkaz Tak aj ja pridám názor, vidím že všeobecný názor je naklonený k murovaným domom, vyplíva to už len s toho že vždy sa porovnáva špičkovo urobený murovaný dom s dodržaním všetkých postupov a samozrejme renovovanou firmou s drevodomom ktorý ešte nieje ani poriadne hotový a už je v ňom nejaká porucha a je vytopení a hnije a samozrejmosťou je porovnanie len s tým najlacnejším typom drevodomov aj keď ich je aspoň sedem druhov. Ja nie som zástanca ani jedného ale keď počujem argument ako použil @fenix8 že tehla je tehla tak viem že to je človek ktorý o tom absolutne nemá šajnu a je zbytočné jeho odpoveď vôbec dočítať. U teba vidím problém hlavne v zadaní, to čo požaduješ je nereálne aj keby si začala dnes tak projekt ak nekúpiš katalóg trvá tak tri mesiace, ďalšie tri mesiace až pol roka trvá vybaviť stavebné povolenie a firmy čo takéto niečo realizujú majú väčšinou plné kalendáre tak pol roka až rok dopredu, samozrejme tie kvalitné. To bolo k tej otázke času to keby ste stavali svojpomocne murovaný dom sa nedá odhadnúť koľko by trvalo lebo nikto nevie čo všetko viete urobiť, koľko ľudí by ste mali na pomoc, koľko času týždenne by ste vedeli stráviť na stavbe a kopu ďalších premenných. Čo sa týka peňazí tiež chcete nemožné postaviť cca 100 m2 firmou za 80-tisíc a ešte aj kvalitne a aby zostalo na zariadenie v dnešnej dobe nieje možné či to je murovaný dom alebo montovaný, ak vám niekto povie že to zvládne treba za tým niečo hľadať lebo to určite len tak. Ja by som to v tom vašom prípade videl na tú kúpu hotového domu, pozemok môžete predať alebo založiť banke.
Odpovedať
@martosko hlavne ze ty o tom vies ;-) Ja hovorim z vlastnych skusenosti lebo byval som v domoch ci murovanych alebo drevodomoch a nato sa pytala a pises dalej a cele co si napisal je vlastne to co som jej ja napisal tak mal si radsej docitat dokonca moj komentar potom by si nepisal znovu to iste ;-) A mozno som sa zle vyjadril lebo pochadzam z vychodu a unas je tehla vsetko z coho je murovany dom ( aj ked u mna tehla nieje material z ktoreho by som chcel mat dom, lebo ja mam z ytongu)ale uvediem to spravne murovany je murovany a za tym si stojim. A preco by som ja o tom nic nemal vediet? Robil som dom nastudovane mam toho velmi vela a odskusane tiez ale ty vies a to som rad ze si taky odbornik ;-) Takych mudrlantov to som pocas stavby domu stretol vela nazor druhych to je ich nezaujima lebo oni su odbornici a praca druhych to je cele zle ja by som to lepsie urobil tak takto volako ta vnimam ja a preto sa takym ludom vyhybat lebo to su odbornici na teplu vodu ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?