Montovaný dom alebo klasika

ahojte. zacali sme riesit byvanie v dome. mame cca 100 tis. na stavbu, pozemok mame. obytnu plochu potrebujeme cca 110 m2, 1 kuchyna s obyvacou miestonostou, 1 spalna, 2 detske izby, a jedna "pracovna". Teraz mame dvojgeneracny byt kde toto vsetko mame, ale dom je dom. Poradte ak mozte. Montovany dom, alebo klasicku stavbu ? Rozloha pozemku su 4 are, studnu mame svoju, elektrika potiahnuta.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Moj názor je že klasický rd ja najlepší. Ak sa potrebujete rýchlo presťahovať tak odporúčam montovaný. Ak nie klasika je in.
Odpovedať
Profilova fotka
@beadz my ešte nebývame, staviame montovaný. Pre mňa osobne je drevo najprijatelnejsie. :-)
Odpovedať
stahovat bysme sa chceli co najrychlejsie aj kvoli hypoteneke na uz zalozeny byt, ale chceli by sme pre aj proti
Odpovedať
@beadz Murovaný má u nás oveľa väčšiu hodnotu ....tie montované akosi realitky tažko predávajú... Drevo je podľa mňa na chatu. Cítim sa lepšie medzi tehlami a kvádrom ak budem mať v mojom novom dome sádrokarton nad hlavu a nie beton už to musím nejako akceptovať - nezvyk ... Montovaný dom by som ja akceptoval jedine ak by bol nie viac ako za 60 % ceny murovaného - to je môj názor... :-|
Odpovedať
@beadz montovaný dom má jedinú výhodu - rýchlosť výstavby. Vo všetkom ostatnom je murovaný dom porovnateľný a v niektorých vlastnostiach aj lepší. V každom prípade je aj lacnejší. a aj do murovaného si môžeš dať drevo ak je pre teba drevo najprijatelnejšie.
Odpovedať
@beadz V konecnom dosledku to bude zavisle od firmy, ktora vam bude stavat. Pokial to pojde ako po masle, tak montovany dom je postaveny urcite rychlejsie. Ale ak narazite na nespravnu firmu, tak ho moze stavat dlhsie ako by ina stavala murovany. Pred 2 tyzdnami som sa bol pozriet v montovanom dome, ktory zacali stavat v polovici januara (zaklady robili v decembri) a uz nastupovali maliari na vnutorne dokoncovacie prace. Takze ide to pekne rychlo, ak sa chce. Ale treba pocitat, ze nemalu cast z celej stavby zaberie vyber a zhotovenie projektu, vyber dodavatela(ov), stavebne povolenie... My sme sa rozhodli pre montovany, aj z podobneho dovodu, aky mate vy.
Odpovedať
Tem montovany vs. murovany je kopec. Tych vyhod a nevyhod je na oboch stranach viac.
Odpovedať
kedze viacgeneracne domy su asi na istu dobu minulost tak ludia viac a viac budu pozerat na to ako rychlo ,kvalitne a cenovo prijatelne postavit domcek. to je jedna vec druha uz vacsina ludi zistuje ze treba domy udrziavat,opravovat a menej a menej prac je zadarmo a tu je obrovsky rozdiel. murovany dom bude vzdy v opravach drahsi ako montovany. voodoo dobre pisal ze zalezi na firme no ak je aspon jeden kvalitny clovek na stavbe da sa to urobit kvalitne . renovoval a staval som domy v severnej amerike a s uuuplne kludnym svedomim by som si to same postavil. videl som ale mnoho pokazenych detailov , ktore v konecnom dosledku mozu dost uskodit . Montovany dom kludne ano.
Odpovedať
Profilova fotka
ako pisu v jednom clanku: ... skusenosti z Ameriky vsak ukazuju,ze tento typ konstrukcie domu v podstate predstavuje docasnu stavbu ...
Odpovedať
@kubo56 akurat netusim preco porovnavas americke montovane domy s europskymi, kedze sa jedna o dve odlisne stavby :-|
Odpovedať
@beadz v podstate to je jedno. Do montovaneho date jednoduchsie vacsie hrubky izolacii do obvod. Stien no na druhej strane na Slovensku je malo ludi - majstrov/projektantov ktori s tym maju skusenosti a ak su tak ich cena je vysoka. Kedze s montovanym ani ja nemam skusenosti, isiel som do murovaneho.
Odpovedať
Profilova fotka
kubo56 , takyto nazor je fakt odborny. tak potom mozeme povedat ze murovane vydrzia ako v romskej osade. su tam predsa murovane domy ktore vyzeraju ako vyzeraju. tak ich prezentuj ako murovane z vyhodami
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pred týždňom som sa nasťahoval do montovaného domu ktorý som postavil svojpomocne a som veľmi spokojný.Doteraz som býval v murovanom nevravím že sú zlé ale vidí behom pár dní viac víhod ako nevíhod.
Odpovedať
a zase raz sa tu zapojili zástancovia murovanej "klasiky" bez REÁLNYCH skúseností s drevodomami... písať tu, že murovaný je in, že drevodomy realitky nepredajú, drevo je na chatu... a nebodaj ešte prirovnávať tunajšie drevodomy k tým americkým... kedy už toto skončí???
Odpovedať
Osobne sa prikláňam k názoru, že murovaný dom má dlhšiu životnosť ako montovaný. Najviac záleží na kvalite vyhotovenia stavby a kvalite použiťých materiálov. Kamarát si postavil montovaný dom a má hlavu v smútku. Vraj by viac mont. nestaval. Myslím, že sfušoval viac vecí, ktoré sa mu vrátili znásobené. Každopádne každý si háji to v čom býva, takže nezostáva ti nič iné, len začať študovať a zbierať informácie.
Odpovedať
@bubulka722 sfušovať sa dá všetko...
Odpovedať
Býval som 40 rokov v murovanom a teraz som si postavil drevodom no poviem vám nevymenil by som za nič na svete za murovaný. Staval som ho sám a tiež viem že som mohol niečo urobiť inak ale neboli to chyby konštrukčné a dodržal som postupy a kde som mohol radšej so pridal :-) ako ubral. .Na slovensku je národný šport všade šetriť materiál no zatiaľ sa nikomu neoplatilo preto potom vypisujú že už by nikdy nestavali montovaný.
Odpovedať
@curious_george Je to tak, zvlášť ak niekto šetrí tam kde nemá, alebo púšťa sa do vecí čo nevie. Postaviť svojpomocne mont. si môže dovoliť naozaj len človek, ktorý má všetko do detailu naštudované, pretože to nie je klasika v týchto končinách.
Odpovedať
@beadz sadnut si s architektom co navrhuje drevostavby/murovane....povedat kolko mate rozpocet....hodit rec...dat si nacenit...urobit si kolonky drevostavba/murovany....porovnat co je pre vas vyhodnejsie (nie len cenovo)...a rozbehnut stavbu :)
Odpovedať
V amerických seriáloch o rekonštrukciách obnovujú aj storočné drevené montované domy. Konštrukciu väčšinou nechávajú a menia izoláciu a obklady stien. 100 rokov je podľa mňa dobrá životnosť. A za 100 rokov budú aj tak iné technológie, takže si ich naši pravnuci v pohode zbúrajú a postavia nové. Dnes sú ceny 100 ročných murovaných domov skoro na tej istej úrovni ako samotných pozemkov a väčšinou ich kupujúci aj tak zbúrajú, čiže náklady sa navyšujú aj o búracie práce. Málokto rekonštruuje 100 ročný dom.
Odpovedať
@trend270 uplne suhlasim mas pravdu... Kto sa pusta do rekonstrukcie 100rocneho domu? A 100rokov vydrzi ako montovany tak aj murovany... Mimochodm som zastanca montovanych tak len pripojim jednu z vyhod... Hrubka steny pri montovanom je mensia ako pri murovanom... Zvysuje to obytnu plochu.
Odpovedať
@bubulka722 noo nastudovane mozes mat co len chces ak nemas prax nevyhnes sa chybam.ak si precitas dve knihy na rovnaku temu najdes odlisnosti, prax je prax a najlepsie sa ucis ak rekonstruujes, teda vidis chybne ukony predoslich majstrov.
Odpovedať
@beadz ahoj my máme montovaný nizkoenergeticky dom a nevieme si vynachválit,velká uspora v zime čo sa týka vykurovania,rýchla stavba,velká spokojnost....v podstate sme este ziadne mínusy tejto stavby nenasli....
Odpovedať
@jony36 suuuuhlas tu bohuzial ludia nechapu ze setrit maju na niecom inom nie na stavbe. ovsem na obranu mnohoi majstrov setrenie argumentuje zle a klamu zakaznika len za ucelom predaja. Montovany dom je super,postavil som nejeden ci zrekonstruoval a neviem o vyraznej nevyhode. Ist stavat tak montovany.A ak mam byt presny drevenu ramovu konstrukciu budovanu na stavenisku.
Odpovedať
Pre mňa jediná možno nevýhoda montovaných domov. Ja mám zvnútra sadrokartón a musela som si premyslieť, kde budem mať visiace skrinky nábytku pripevnené k stene a tam mi dali drevený prepojovací rám navyše. Na tento rám sa potom pripevnia skrinky. Ak sa s tým vopred počíta, tak to nie je nevýhoda :-)
Odpovedať
Ja mám tiež všade sádrokarton ale pod ním osb práve preto aby som mohol montovat tam kde uznám za vhodné.Presne tu vidieť kde sa šetrí na slovenských stavbách. :-)
Odpovedať
Sadrokarton mozno nahradit fermacellom. Jednou z vyhod je aj vyssia nosnost, 50kg na hmozdinku... Samozrejme cena je inde.
Odpovedať
@ohmm Samozrejme súhlasím. Naštudovať, zorientovať sa, vedieť čo a ako chcem a potom sa radiť s odborníkmi presne čo ako zrealizovať. Ak niečo robím prvý krát, najlepšie mať pri sebe človeka od fachu, pretože pokaziť sa dá všetko. Treba aj kapánek praktickej zručnosti a sedliackeho rozumu, chuť do roboty a zvládnuť sa dá všetko. Len keď sa chce!
Odpovedať
@bubulka722 neda sa to lepsie napisat
Odpovedať
@trend270 ano je to nevyhoda ktora ale nie je taka neprtekonatelna, je predsa velmi jednoduche kedykolvek vsadit vystuz a nik nic nepozna. V montovanom dome je udrzba ,rekonstrukcie a pridavanie ci uberanie omnoho jednoduchsie,rychlejsie,lacnejsie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?