Malá úvaha o montovanom dome

ak mam povedat pravdu, mame montovany dom, ale ja by som uz do toho nesiel. Staval by som uz iba murovany a na strop by som dal zrejme beton.V montovanom dome sa byva dobre co sa tyka vzduchu, je tu tak prijemne, lepsie ako v murovanom ale stve ma hlavne ta vlhkost. Aj ked verim, ze ked sa vlhkost dostane napr. do konstrukcie tak sa dom nezruti aj ked to tam moze hnit, ale aj tak, pre pocit to nie je ono. Praskne nejaka vodovodna rurka a problem na svete, alebo zle zaizolovana sprcha a takisto. Pripadne netesnost.Navlhne vata a uz to nebude nizkoenergeticky dom.A aj ked bol dom lacnejsi od murovaneho, zrazu opravy mozu byt velke. No neviem ci som toto vsetko nemal zacat studovat skor. Neverim, ze v celom dome sa nikde nedostane vlhkost. Ked ma to chyti tak asi budem rozoberat steny a vyplnat ich tehlou :-) :-) :-)
Odpovedať
:-D :-D :-D povedať pravdu ...čo si doteraz klamal ? Ja bývam v tehlovom, ale vadí mí aj ten sádrokarton nad hlavu ... neni nad beton - deka. Raz sa mi tam hore nad sádroš dostala myš ... a už som to musel riešiť ...dať tam papier s lepidlom a klobáskou. Neviem ani za pána ako sa mi tam dostala. Počúvať ako mi tam niečo chodí o tretej v noci v posteli nič moc. Betonová deka nič také sa stať nemôže. Keď hlásia nejaké víchrice pocit mám lepší ak mi krov drží riadny betonový veniec ako by mi mali nejaké len drevká.
Odpovedať
@leilak1 co sa tyka vichrice, z toho nemam strach, je to dobre pripevnene a zmontovane do seba, mozno aj urcite zemetrasenie prezije lepsie ako murovany dom...mna stve hlavne vlhkost, kondenz...a pripadna nezistena alebo aj zistena havaria vody..
Odpovedať
@ertezet predaj a stavaj novy ;)
Odpovedať
@pluvko to uzdobojujem, mne to na hlavu nespadne, ale obcas taky blby pocit.. inak by som sa tu citil velmi dobre, pretoze okrem toho je v nom dobre byvanie.
Odpovedať
@ertezet mal si aspoň z vonku alebo vnútri použiť tehlové obklady ...nech máš dojem tehly a betonu :-D murovaného domu
Odpovedať
Po 20 rokoch bude mat vela ludi hlavu v smutku.
Odpovedať
@lukas2589 preco?
Odpovedať
@ertezet v inej diskusii sa pytala zenska ci sa nebojime ze nam domi odfukne .... Ked pozeras vecer v telke spravy tak vsetke strechy odfuklo murovanym domom ... Ja neako nemam problem s vlhkostou a to nemam ani rekuperaciu ... Staci len pravidelne vetrat ...... Nemyslim si ze montovany dom ma vacsi problem s vlhkostou ano murovany .... Vodovodne rurky nemaju vo zvyku pukat ... Skus hladat tu na fore kolko je tem o puknutych rurkach .... Vela ich nenajdes .... Ale podstatne viac tem najdes o vlhkosti v murovanom dome :-)
Odpovedať
@majki555 bol sok v drevodome postavenom okolo 1995. Ten dom vrzgal a mal mnoho nedostatkou. Konstrukcia skratka pracovala a to povolilo. Nehovorim otom ze tazko sa domontuje terasa strieska zabradlie atd... montoval som striesku na drevodom a musel som ist skrz stenu. Na chodbe bolo vidiet matky a podlozky... Plus sa ukazu nedokonalosti izolacie ktore vznikli pri realizacii. Na sk je malo firiem ak su ktore to vedia spravit kvalitne a dobre. A v tedy je drevodom ovela drachsi ako murovany.
Odpovedať
Profilova fotka
Aaale.Čo tu provokujete ludí s postaveným monťákom :-) .Na našej ulici je Okál Prvý montovaný typ domu ešte zo socializmu.A bola som aj vnútri.A kebyže neviem,že je to Okál tak by som to nezistila.A tieto domy už stoja aj 20 aj viac rokov.Môže byť super postavený takisto montovaný dom tak ako aj murovaný...A môže byť na h....o postavený aj ten montovaný aj murovaný.Nič nieje iba čiernobiele.
Odpovedať
@lukas2589 a kolko je murovanych domov ktore su zatuchnute, plesnive, totalne vlhke .... so zatekajucou strechou s konstrukcnymi vadami, neodborne postavene .... atd ..... nemozes to brat pausalne ze drevodomy su zle .... lebo na slovensku je podstatne viac zlych murovanych domov
Odpovedať
Profilova fotka
V montovabom dome byvam len par mesiacov ale svokrovci maju montovaný viac ako 10rokov a bez problemov. Osobne sa vlhkosti nebojim a to tiež nemam rekuperaciu, V montovanom dome je parozabrana takže vlhkosť sa do vonkajšej izolacie dostať nema ako. Tiež som nikdy nepočul že by na montovanom dobe odfuklo strechu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ertezet to čo máš za montovaný dom? My bývame už vyše 2 rokov a žiadnu vlkhosť nemáme. Žeby niečo odfláknuté?
Odpovedať
@lukas2589 preboha, však je už 13 rokov po r. 1995. Technológie aj postupy aj materiály sa vyvíjajú.
Odpovedať
@kuratko22222 s tými okálmi pridaj na veku. Tie už majú skoro 50 rokov. Prvé boli postavené na zač. 70 rokov min. storočia a veselo stoja dodnes.
Odpovedať
@ajkava 23 rokov, nie 13
Odpovedať
@ajkava nehovorim, ze mi daco vlhne, lenze ked to rozoberam zo vsetkych stran tak ta vlhkost sa tam da lahko dostat ani o tom nemusim vediet. Podla mna sa do niektorych casti postune aj dostane. Myslim, ze pocase bude treba to cele prekontrolovat ci termokamerou alebo inak. Ano, vlhkost sa dostane aj do murov ale to nema take nasledky. Ale tak je mozne, ze mam zbytocne obavy, ale troska ma mrzi, ze som nestaval murovany.
Odpovedať
@monca658 :-D máš pravdu
Odpovedať
@ertezet no ja ti napíšem tak. švagrovci bývajú v oblasti, kde ich už veľakrát vytopilo. Pár rokov dozadu tak, že prišla prílivová vlna a dostala sa až dovnútra do domu, hoci obytnú časť majú dosť vysoko postavenú. Dolu sú pivnice - na úrovni terénu a až potom nad tým obytná časť. Prišla vlna, ktorá sa dostala dovnútra asi do výšky 10 cm. A vieš čo museli urobiť po pár týždňoch v murovanom dome? Obsekať omietku až na tehlu, lebo im to veru nevyschlo ani náhodou. V montovanom sa rozoberie a nahradí. Ja to vidím teda jednoduchšie. Ono je to možno tvoja psychika, že si sa tak nastavil a hľadáš problémy, kde nikdy nemusia byť.
Odpovedať
Uzivaj si dom. Ked bude treba, budes riesit, nestresuj sa zbytocne. Nikde nemas zaruku 100% nezavadnosti, bezchybnosti.
Odpovedať
@ajkava ,,V montovanom sa rozoberie a nahradí.,, To by som chcel vidiet =-)
Odpovedať
@ertezet a naco si vlastne staval drevodom, ked teraz stresujes??? ja mam postaveny v canade z r.1981 a dodnes mi tam nic ani nezamoklo ani nenavlhlo ani nesniho, ale je pravdou, ze neni ani s KVH hranolou, a ani neni zabaleny do igelitu ako sa to na slov. s oblubou robi :-)
Odpovedať
@ajkava he, ale si mi dala.. @kavar to mas tak, ked clovek malo zistuje...tie igelity ani mne akosi nesedia, aj ked byvanie je v montaku dobre.
Odpovedať
@ertezet asi je to dom difuzne uzatvoreny a bez rekuperacie, ci? @kavar aj my sme byvali v drevodomoch v canade, a preto sme si dali postavit drevodom aj na sk. murovany by som nechcela... ale to vie iba ten, co vyskusa :-)
Odpovedať
@elen3 no tak vtedy asi sama uznas, ze dom postaveny v canade sa od domu postaveneho na slov. diametralne odlisuje a zaroven si si urcite vedoma ze OSB3 doska v canade je ina na vnutorne montovanie a ina na vonkajsie montovanie, akurat slovakom do este nedoslo a placaju na tie domy piate cez deviate potom to este zaklincuju EPS na fasadu a obalia to cele do igelitoveho sacku :-) a na problem maju vyrobene hlavne, ze tu vypisuju ake je to super som zvedavy ake to bude super po 20-30 rokoch to mas ako ked chlieb das do igelitu tak shnije, ale ked ho das do papieroveho sacka tak vyschne a to iste bude s centralnymi rekuperaciami, len treba dockat casu ako husa klasu :-) ono chvalit nieco po 2-3 rokoch uzivania je pekne, ale co bude o 20-30 rokoch to este netusia, mal som to v roku 85 ked 75% teoretikov este len skakala otcovi z vajca do vajca, dakujem neprosim staci mi primitivna lokalna rekuperacia s mensim ucinkom ale bez zdravotnych poruch s total jednoduchym ovladanim, ja totizto dom potrebujem na byvanie nie na vedecke pokusi a ci spotrebujem energiu na kurenie za 50,- doalrov alebo za 50 a 50 centov je mi absolutne ukradnute
Odpovedať
@kavar ale ved ked je suche drevo a aj vata tak to hadam nesplesnie ako chlieb, ci?
Odpovedať
@dzonyby na toto mam jedinu odpoved a to neni teorietizovanie, ale prax, chod do obchodu kup chlieb rozkroj na polku a jednu polku daj do igelitu a druhu do papiera uvidis sam co sa udeje za tyzden :-) to drevo totizto nikdy nebude suche ako si teoretici predstavuju, vies ja staviam domy vyse 35 rokov a teoriu pouzivam na oblbnutie zakaznika, totizto pekne to ukaze na papieri ale prax je niekde totalne inde a to, ze na drevodom nepatri igelit ani EPS za tym si proste stojim, pretoze skandinavske krajiny a amerika stavia taketo domy vyse 200rokov s overenymi technickymi postupmi, akurat na slov. sa silou mocou snazi dakto objavit teplu vodu a net toho boha aby to fungovalo :-) proste kde sa vetra tam neni ani vlhkost ani pliesen a kde sa nevetra je aj vlhko aj pliesen preto u mna vyhrava difuzne otvorena drevostavba, ale kazdy nech si stavia podla svojho vedomia a svedomia
Odpovedať
Profilova fotka
@dzonyby Pre príklad ak by ste nevedeli že "chlieb" sa dá dať len do sáčku alebo igelitu tu je pár typov stien s rôznou skladbou čo sa dajú použiť pre montovaný drevodom https://www.dataholz.eu/bauteile/auss... @kavar Mohol by som vedieť kde staváte tie domy, je síce pekné že drevodomy fungujú už vyše 200 rokov len dúfam že tie vaše sa im nepodobajú napríklad ohľadne tepelnotechnických vlastností, alebo aj vy staviate domy tak isto dnes ako pred 35 rokmi.
Odpovedať
@kavar ok, ked to zacne chytat plesen tak to hadam nebude za desat rokov padat na hlavu.....
Odpovedať
@kavar Ono na SVK je taka predstava, ze kvalitny montovany drevodom je lacnejsi ako murovacka. Preto sa stavaju hlavne difuzne uzavrete s parozabranou, mineralnou vlnou a EPS na fasade (Nevravim, ze taky dom nemoze byt kvalitny). Malo kto vsak vie, ze kvalitny montovany drevodom moze byt a vela krat aj byva drahsi ako murovacka. KVH hranoly, difuzne otvoreny system, drevovlaknita izolacia, pripadne pouzitie masivnych drevenych panelov... Na SVK sa vsak ide hlavne po cene... Slovaci nemaju problem zaplatit za nove auto nemale peniaze, pricom to auto do 5-10 rokov vymenia, ale investovat do domu, ktory stavaju na cely zivot uz maju problem... A potom tu vzniknu firmy s reklamami na montovane drevodomy od 26 000 Eur a pod. A ludia tomu vazne veria, ze dom postavia za cenu noveho auta...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?