Kúrenie v drevodome

Profilova fotka
Aký spôsob vykurovania drevodomu je najoptimálnejší? Je lepšie mať kombináciu dvoch spôsobov, alebo stačí jeden? Rozmýšľame nad podlahovým kúrením. Ale veľmi sa nám páči aj pohľad do ohníka. Krb? Piecka? Nie sú napr. kachle trochu veľa na drevodom? Myslím to, či je v klimatických podmienkach Slovenka a v kombinácií s drevodomom priestor plne využiť ich "výhrevný potenciál". Za názory a skúsenosti ďakujem :-)
Odpovedať
@zuzcami dobrý večer je tu toho na mraky, použite vyhľadávač je jedno, či máte z dreva alebo murovaný, ide o to, akú má dom tep. stratu a potrebu tepla
Odpovedať
@zuzcami Kurenie sa dimenzuje podla tepelnej straty, nie podla pouzitych stav. materialov. Rozmyslas dobre. Neviem sice, co ty povazujes, za piecku a kachle, ale pozeraj nominalne vykony. Do dobre zateplenej novostavby si 90% toho, co najdes v obchodoch ako krbove kachle alebo krbove vlozky mozes rovno skrtnut. Podla mojho nazoru, ak 1. drevo do obyvacky a zaroven 2. na pravidelne kurenie, tak jedine pec. Vsetko ostatne vam dom prekuri. Mame malu kachlovu pec, 1,6 kW vykon, napriklad.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr dakujem.. oh, to vyhladavacie okienko som si nevsimla dost dlho :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado dakujem...:-)
Odpovedať
@zuzcami Napríklad si sprav kotolňu, tam daj kotol na drevo aj na plyn, a vykuruj radiátormi, keď sú tuším o 50 % väčšie, tak má kotol rovnakú účinnosť ako podlahovka.
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren na to aby kotol na plyn mal rovnaku ucinost by musel pracovat s rovnakou teplotou spiatocky. Dufam, ze nechces tvrdit, ze radiator hoc aj predimenzovany odovzda pri rovnakych teplotach vody rovnako vela energie do priestoru ako podlahovka :)
Odpovedať
@polystyren Nema. Tu sa to riesilo, vsimni si graf. @majkoj http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
@majkoj Písal som že účinnosť kotla je skoro rovnaká.
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren nastastie my presne vidime co si napisal :)
Odpovedať
@majkoj preklep :-) ty asi hrozne nudíš
Odpovedať
Kúrenie všetci vnímajú čisto efektívne. Pri novostavbách je to v podstate jedno. Rozhodol by som sa podľa ceny energie a určite by som si dal komín a nejaký spotrebič, či už na časy biedy alebo pre romantiku ;-) Ale niekedy niekto jednoducho nechce radiátor, lebo sa mu nepáči. Niekto nechce vodnú podlahovku, lebo roznáša zlú energiu z negatívnych zón. Výmena, opraviteľnosť prvkov, vstupné náklady, priestorové možnosti, dostupnosť "paliva", a neviem čo ešte môže zavážiť. Ale to nikto nerieši :-(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?