Kontajnerový dom - skúsenosti s bývaním v ňom

Profilova fotka
Ahojte, uvažujeme o možnosti bývať v kontajnerovom dome. Postavenom z lodných kontajnerov. Zaujímali by ma skúsenosti ľudí ktorí v nom reálne bývajú. Všetky plusy a minusy z internetu mám prečítané a je to momentálne 50na 50 :) Preto by nám pomohla osobná skúsenosť nejakej rodinky :) Vopred ďakujem G.
Odpovedať
Fuuha. Taky som veru este nazivo na Sk nevidel okrem teda bunkovych domov. Moze to byt zaujimave ale osobne by som sa bal zivotnosti a stability.. Ako sa vlastne pri takychto stavbach riesia zaklady? Neviem ale mozno to je len moj taky nazor ze su nestabilne. Vo svete ich je ale vidat co raz viac. Moze to byt lahko dosiahnutelne byvanie ale nie je to moc podla mojej salky kavy. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@babag A kvôli čomu si začal uvažovať nad kontajnerovým domom, vieš nejak lacno zohnať takéto kontajnery alebo prečo ak smiem vedieť
Odpovedať
Pobudol som par mesiacov v kontajneroch, i takych ktore boli pospajane do vacsich priestorov. Viem si to predstavit ako docasne riesenie, ale nie na byvanie bez uprav urcite nie. Cele je to take labilne, dunive podlahy, male okna. Ale to boli certifikovane kontainery, cize ked si kupis lodny, das ho na patky spravis riadne zateplenie a z vnutra prepazky nemusi to byt zle.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Milan209 -dakujem za zmysluplny komentar..ach Vo svete je taketo byvanir uz uplne bezne. Lodnych kontajnerov je pomerne dostatok takze zaklad domu vyjde ozaj lacno. Zaklady su dvojake-bud sa urobi klasicky platna alebo nejake pilerove stlpiky. Citam aj plusy aj minusy,tak prace preto ma zaujima aj osobny navrh. Su na SR postavene aj nejake vzorove kontajner.domy,tak si dame asi vyletiky po par z nich :)
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko ano,mozno viem nejake kontajnery zohnat a zaujali nas ze su rychlo postavene,lacne a vizualne ale nevies,ze ten dom je z.kontajnerov. ako sa v tom byva,to sa prace snazim zistit =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba nasla som napr.tuto stranku,dony vyzeraju skvele,su prisposobene na denno denne byvanie tak nas to ozaj zaujalo http://www.modularnedomy.sk
Odpovedať
Profilova fotka
@babag No jasné že nepoznáš že je to z kontajneru, keď jediné čo s neho zostane je rám možno výplň stien ale aj tú musíš upraviť aj z vonku aj z vnútra. Ak si zoberieš že zoženieš dajme tomu kontajner po 1000 eur plus dovoz, nakládka a vykládka a ak ti treba aspoň tri tak za tie peniaze máš pomali zaplatené murivo alebo drevo na montovaný drevodom a ostatné veci ako základy roznody zateplenie strecha okná priečky podlahy musíš urobiť v dome z kontajnerov aj inom tak neviem či má taký dom nejakú výhodu a to sa ešte musíš prispôsobiť modulu toho kontajneru.
Odpovedať
@babag vo svete je bezne byvat v privese, daj si pribes ala usa na zahradu a usetris as as. Prosim ta ak by si dal kontajner na platnu tak neusetris nic, blba stena z porfixu stoji ako ten kontajner. Kontajner jedine ak nemozes alebo nechces mat zaklady a potrebujes daku budovu, dom by som to memazval.
Odpovedať
U nas je v dedine je dom. Dva kontajnery vedla seba. Drevena strecha, zatepleny tak dve zimy dozadu. Tie kontajnerove domy vzdy vidim ale postavene v teplejsich podnebiach a to je podla mna kamen urazu. Tiez sa mi to pacilo, ale asi jedine tam kde sa neda vybavit stavebne povolenie. Lebo akonahle ich potrebujes viac prestava to podla mna vychadzat a nehovoriac o obytnej ploche.
Odpovedať
Profilova fotka
@babag podľa tej stránky, čo si dala, je už lepšie postaviť montovaný. je to malinké a vychádza to aj tak draho
Odpovedať
mne sa to nezda lacne, 125 000 eur , dom s obytnou plochou 72.5m2 http://www.modularnedomy.sk/dom-t-na-...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jojo2jojo To je cena aj s pozemkom, nie len za samotný dom :) Neviem však, za koľko taký dom postavajú na tvojom pozemku ...
Odpovedať
@babag Ono naozaj logické opodstatnenie to moc nemá ... Zo základmi sa musíš zaoberať tak ako tak. Keď sa s nimi zaoberáš, potrebuješ aj stavebné povolenie. Rovnako do tých kontajnerov musíš priviesť siete ... Následne sa "oholia" a režú sa v nich otvory na okná, dvere, odstranujú sa steny a celé sa to zvára do jednej kopy ... Keď si to takto uvedomíš, tak z kontajnera ti ostane len skelet s čiastočným plášťom, okná doňho musíš kupovať, zatepliť zvonku a obližiť zvnútra tiež, strechu tiež budeš riešiť, zložitejšia inštalácia rozvodov po plechových stenách ... Takže ušetríš len za obovodovú konštrukciu, možno za časť základov keď budeš robiť len betonove piloty ... Ale samotné murivo stojí z celej stavby domu "bagateľ" a vymurované to môže byť na hotových základoch za 1 - 2 dni ... Takže neušetríš nič, budeš zbytočne experimentovať a v prípade budúceho predaja budeš mať troška problém
Odpovedať
Profilova fotka
@babag argumenty o tom, ze vo svete sa v takom bezne byva su ti s prepacenim prd platne. Viem o cloveku, co si kontajnerovy dom svojpomocne postavil.. v Australii. A aj sa mu v nom dobre byva. Lenze jemu na ten dom velmi pravdepodobne nenasnezi, denna teplota tam malo kedy aj v zime klesne pod 18 stupnov (nocna pod 10) takze asi je ten kontajnerovy dom kusisko iny co sa tyka technologie a izloacie (a teda aj potrebnych financnych prostriedkov), ako by si ty potrebovala na Slovensku.
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem všetkým teoretikom, ktorí sa doteraz vyjadrili. Vážim si váš čas.... avšak opäť pripomínam, že hľadám reálnych ľudí "Zaujímali by ma skúsenosti ľudí ktorí v ňom reálne bývajú." ... Takže ešte raz ďakujem za vaše domnienky a názory :-x :-x :-x , ale potrebujem počuť realitu. ;-)
Odpovedať
@babag A co potrebujes pocut ako realitu? na slovenskou je tojho myslis kolo 5? 10? kto ti povcie ze postavil som to nahovno? Nikto kazdy si chvali svoje. Ono preco ludia nevedia pouzit vlastny rozum? Je tazke mysliet? Aka je vyhoda kontajneru? Ze mas 4 nohy a na nich hopre styry zeleza. A teraz co? Potrebujes spravit steny, zvnutra zvonku zateplit, voda kurenmie, elektrika odpady vsetko to iste ako normalny dom. Co tym treda ziskas? Absolutne nic. Ked postavis stenu napr. z porobetonu mas hned hotove steny, ziadne problemy so skladbou steny vsetko vpohode. Postavene ich maz za tryzden vybavene. Dalej stoji vsetko tak isto ako pri kontajmneri tak co si akoze usetrila? Ono to moze vyzerat na reklamnej fotke akoze ok ale nema to ziadnu vyhodu. Ak vies o nejakj tak napis.
Odpovedať
Profilova fotka
@babag Tak keď si našla firmu čo také domy stavia prečo ju nepožiadaš o kontakt na ich klientov a nekontaktuješ priamo tých, lebo tu na modrej streche asi nenájdeš nikoho kto by v takom dome býval tobôž nie ako trvalé bývanie, možno niekto pozná niekoho kto pozná niekoho kto v takom dome bol aspoň na návšteve ale to ti asi nepomôže. A ak nad takým domom uvažuješ z ekonomického hľadiska nemusíš sa rozprávať z ľuďmi čo v takých domoch žijú ako ti už písali viacerý takýto dom vychádza rovnako ako ktorý koľvek iný.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Bývaš v takom dome? Ak áno, počúvam ďalej. Ak nie, ďakujem že si sa zapojil, ale ozaj sa už nemusíš obťažovať písať ďalej. Nie každý si chváli svoje, píšem už osobne s ľudmi,ktorí v takom dome bývajú a vedia povedať aj negatíva. Práve ľudia čo používajú vlastný rozum neostanú na istej úrovni a nebudú rozmýšlať že len to čo sa stavia už roky musí byť dobré... @martosko - podarilo sa mi tu skontaktovať s takými ľudmi, uplne važne aj keď asi neuveríš :) S oslovením firmy na kontakty máš pravdu, to ma nenapadlo, aj keď pochybujem ze budú ochotní. Sme predsa na Slovensku. Ale skúsim- ďakujem. Stále nad nim uvažujeme čo sa týka aj ekonomického hľadiska. Ale nie stavby, ale nákladov na bývanie. Preto sú mi vzácne osobné skúsenosti ;-) Ja nerozumiem ľudia, prečo hneď odsudzujete a hejtujete otázky na nové nápady a technológie. Isto všetci bývate v kamenných jaskyniach ako kedysi, lebo za tie roky sa nič nové a lepšie už nedalo vymyslieť, však?! :)
Odpovedať
@babag Ono vies co nikto neodsudzuje ale ked nevies ani po rozhovore s ludmiu napisat ake je teda asppon jedno pozitivim takeho domu tak je to skoda. Clovek nemusi vediet vsetko, hlavnes is pozri na poziadavky na nove domy podla platnych zakonov, na ten akoze dom z kontajneru myslim ze nan ani nedostanes stavebne povolenie. Tu je zaklad pochopit ze ten dom lacnesji ano ekonomickejsi nebude. Bude len komprosminy dahsi a zly, to ze sa o to zaujimas znamena ze nemas zajnu o stavani preto ta chapem ale rovno na to kasli.
Odpovedať
Profilova fotka
@babag Ja si naopak nemyslím že by boli kontajnerové domy boli horšie ako ostatné len by som im nedával výhody ktoré nemajú kontajnery sa dajú použiť na nosnú časť čiža majú vplyv na statiku čo sa týka nákladov na bývanie na to majú najväčší vplyv tepelné izolácie a zvolený spôsob vykurovania čiže keď máš NED dom je jedno či je z kontajnerov alebo z dreva náklady budú nižšie ako v klasickom. Ak si sa spojila z ľuďmi ktorý také domy majú aj sami ti museli napísať že nemajú rovnaké mesačné náklady iné bude mať človek čo kúry elektro kotlom ako ten čo kúry a ohrieva vodu TC alebo ten čo kúry pevným palivom a pritom môžu všetci bývať v dome z kontajnerov.
Odpovedať
@martosko NED dom? za chvilu bude ned zakazany a bude musiat byt takimer pasiv takze je uplne jedno co kto hovori kolko plati zakony a poziadavky na domy su uz niíekde ine...
Odpovedať
@babag este k strranke co si dala, sa pozri co som Neobsahuje: podlahy, obklady, zakladovu dosku, dopravu domu, MONTAZ! sanitu... Dom ma 2 skla preboha! elektricke podlahiove - zakazane - nedostanes povolenie, pozri si zlozenie steny: minmeralna vata 80-120mm - to nesplna hadam ani normu. kde je izolacia podlahy a stechy ani nepisu predpokladam ze tam hadam ani neni. to neni dom to je letna chata k moru. Horsi a drahsi som som este nevidel.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell To som písal ako príklad jasné že NED je už teraz minimum čo môžeš postaviť a za tri roky to bude už PD skôr som tým myslel že nemôžeš porovnávať náklady kontajnerového domu v NED štandarde na nejakého staršieho kontajnerového domu.
Odpovedať
Profilova fotka
Nikdy som v takom dome nebola, ale bol čas, keď som o tom uvažovala. Píšem Ti len preto, lebo kamarát mi hovoril, že bol u známeho, ktorý takýto dom má a že keby nevedel, že je kontajnerový, tak by neuveril. Jeho to veľmi očarilo. Takže asi také na Slovensku existujú.
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem @ziarive_ocka :) Už na tom aktívne pracujeme, uvidíme aké padne rozhodnutie :) Ideme na obhliadky a sama som zvedavá :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@babag Držím palce. Osobne v tom nevidím problém. My sme skončili v murovanom dome s betónovou škrídlou :-))), lebo tak to vypálilo. Ale tiež som pozerala kontajnerové domy, keramické domy, montované drevodomy.... Sú rôzne alternatívy a ak je niečo iné, neznamená, že je to zlé. :-)) Môj sen bol slamený dom, ale žiaľ nenašla som v okolí nikoho, kto by ho vedel postaviť. Hlavne, aby sa Vám to páčilo a aby Vám tam bolo dobre.
Odpovedať
Dost dlho som to riesil aj ja a tento typ byvania by so odporucal iba pre nasledujuce potreby: 1. Ste dvaja ci traja, predali ste byt a kym sa stavia dom nechcete ist do podnajmu tak date doviezt jeden kontajner narychlo to prerobite, po dokonceni domu z toho spravite nejaku chatku bud na pozemku alebo nieco rekreacne mimo niekde pri jazere ci pri lese, alebo predate niekomu ako zahradnu chatku. 2. Priamo vystavbu niecoho na obcasne byvanie kdesi v prirode, chata. 3. Modularna vystavba, ste dvaja stacia Vam dva kontajnery a postupne podla potrieb a fin. moznosti by ste pridavali - tzv. postupna vystavba. Na druhej strane lodny kontajner vychadza 6 m cez 1200-1400 € + dovoz a vykladka je par sto €. Mne ekonomicky vychadza lepsie riesenie drevostavba. Ja som robil pre moj RD dielnu s chatkou na pozemku kde isla na zaklad betonova platna 8x4 (cca 350 €), ramova konstrukcia s pultovym krovom, drevo stalo do 1500 €. Spravil som to sam za nie viac ako 14 dni (vratane krovu). Dalsi postup (izolacia, fasada, krytina atechnicke vybavenie) bude cenovo podobny ako pri kontajnery.
Odpovedať
@babag ak sa mozem opytat preco sa rozhodujete pre takyto dom?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@babag ja presne takyto dom zvazujem pre maminu, ktorej by uplne postacil. Velmi by som ocenila nejake zhrnutie na zaklade osobnych obhliadok. Mna to uplne ocarilo, najma ak ma dobru izolaciu, fajn dizajn a vobec na 1.pohlad nepripomina kontajner. Kludne do IP. Vdaka. :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?