Kondenzovanie vody v drevostavbe

Chcela by som sa Vas spytat. Odhalili sme kondenzovanie vody, ktore vznika niekde v konstrukcii a nejak dochadzaju napady, kde by to mohlo byt. Nemate nejake napady akymi pristrojmi alebo sposobmi najlepsie lokalizovat takyto defekt, ked uz je prakticky vymalovane? Je jasne, ze bude niekde porusena/nedostatocna parotesnost. Ale kde? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@nucka ked je v noci pod nulou, mohlo by to byt vidiet na termokamere. Zavisi, ale kde to presne je.
Odpovedať
@majkoj skusali sme. ukazuje sa to na najvyssom mieste, cize para moze prejst cez celu konstrukciu a zrazit sa az hore kde vybehne cez izolaciu von. ´Vieme lokalizovat miesto kde kondenzuje a kade asi prichadza ale nevieme odkial kedze pod tym miestom su dve poschodia. Na termokamere sme nevedeli rozlisit, co je tepelny most resp. slabe zaizolovanie a chlad od vlhkeho vzduchu cize nasli sme chladnejsie miesta ale tazko zistit, ktore by to mohlo byt. Vonku bolo -2 vnutry +22.
Odpovedať
Profilova fotka
@nucka takto to nevyriešite, je toľko detailov, ktoré treba pozrieť, že ich ťažko popíšete. Už len to, aký druh strechy, krytina, vzdialenosti, skladba stropov etc.
Odpovedať
@jan45 problem je v tom, ze sa to uz neda pozret. Sadrokartony su hotove, vsade vymalovane v dome sa uz prakticky byva. Proste vsetko je zakrytovane a teraz by sme potrebovali nejakym sposobom najst miesto, kde je tento defekt aby sa "rozbilo" len toto miesto a nie hladat ihlu v kope sena a rozbijat cely dom s tym, ze sa budu postupne kontrolovat vsetky detaily a mozno na desiaty krat sa to najde. Idealne nejaky skener, rentgen, farebny dym alebo neviem co. Blow door test asi tiez nepomoze. Nemate niekto skusenost?
Odpovedať
@nucka nemám skúsenosť, len strieľame, ale blower + dym by mohol odhaliť netesnosť parozabrany, len asi budú aj väčšie netesnosti, okná atď ...
Odpovedať
Profilova fotka
@nucka pozrieť, znamená, že keď sa pozriem na konštrukciu a mám ešte aj nejaké podklady viem ako to prebieha a teda môžem určiť alebo aspoň vytipovať sporné miesta. Technika sa dá tiež použiť len vtedy ak sa vie kde a ako. Bol som v kostole kde zatekal strop po zhotovení novej medenej strechy. Keď som sa farára opýtal, či bola pred hodinou omša potvrdil, netiekla strecha, ale nebola správne odvetraná. U Vás ani nejde o nájdenie chyby, ale doplneneie izolácií v miestach, ktoré sú sporné. A nebude to jednoduché.
Odpovedať
@nucka tak toto ma zaujima..ked zistite cim to je tak dajte prosim vediet.
Odpovedať
@jan45 Dakujem za odpoved, ak Vasej odpovedi spravne chapem, cize nejde ani o to, ze teply vzduch aj s parou unika z vnutra domu za parotesnu foliu ale to, ze je tam malo izolacie? Ja som bola v tom, ze je potrebne aby bola co najlepsia vzduchotesnost aby tento vzduch/para neunikala do konstrukcie.
Odpovedať
@dzonyby bude to tazke, hlavne ked konci zima :)
Odpovedať
Profilova fotka
Môžem sa spýtať, že ako ste to odhalili? Ako sa to prejavuje?
Odpovedať
@lifelike Ked vonku velmi mrzlo, nasli sme na stresnej izolacii (vate) zamrznute kvapocky vody. Po jej odkryti sme nasli zavlhnutu cast. Prejavuje sa to tak, ze drevo nema rado vodu a zacala sa tam tvori plesen.
Odpovedať
@nucka drevo, z ktoreho sa robila konstrukcia, bolo dobre vysusene? Vy ste ten dom stavali sami pripadne dali postavit alebo kupili?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dzonyby bolo to uplne suche drevo s patricnymi certifikatmi. Robila to firma pre nas. Firma zistuje, hlada a my sa snazime o to iste aby sme pri dalsej zime nemuseli riesit to iste, pretoze teraz sa nam to nepodarilo najst.
Odpovedať
Ja teda iba ako laik z nasej skusenosti: My mame drevodom, urobili sme termoviziu po tom co mam "vlhla stena" ked boli vonku mrazy., ukazal sa tepelny most, stena mala 5-6°C v kritickom bode, zo steny normalne salala zima, kvapkala voda v spojoch. Vysledok: nakoniec ideme komplet vsetko rozobrat... ale robi to len obyvane podkrovie. Parozabrana bola uplne v poriadku. Izolacia nebola vedena este "cez krokvy", ale len pomedzi + ten detail co neviem ako sa vola ako zacina strecha na spodku z tade ide hore velky chlad a nasledne to vlhne (?):D Strecharov sme zavolali, lebo stavajuca firma nevedela kde ma problem.... tazko najst presny bod, cize u nas sa to ide urobit znovu a poriadne.
Odpovedať
@nucka otazka ... odkial sa berie vlhkost ktora kondenzuje v izolacii? Studeny vzduch pri ohriati nekondenzuje, teply vzduch pri ochladeni ano.
Odpovedať
Profilova fotka
@nucka aká je krytina?
Odpovedať
@mishkabb Dakujem za skusenost. My sme robili tiez termoviziu. Nasli sme nejake tepelne mosty, pripadne slabsie zateplene casti, ale nebolo to nic tragicke. V rohoch okien to bolo vidiet riadne, inak to bolo tak -3 max -4 styri stupne lokalne. Tzn, ze najvyssi teplota zaberu bola napr. 20,1 a najnizsia sa nasla 15,7. Co sa tyka vnutra, nenasli sme ziadne rosenie stien. Maximalne sa rosili okna ale to len vtedy ked bolo vela vlhkosti pri penetrovani a malovani, co bolo v novembri. Cize co sa tyka vnutra a kondenzovania, nezaznamenali sme ziadny problem. @kriloter Mame jeden typ odkial sa moze brat vlhkost ale to je prave z exterieru, cize to sme vylucili tak ako aj Vy popisujete. Vlhkost sa urcite berie z interieru a musi niekde prejst cez porusenu vzduchotechnost. Nevieme si moc rady ako to s analyzovat ako celok a najst tento defekt pripadne odhalit aj ine ak existuju aby nam v buducnosti neostali oci pre plac :) @jan45 krytina je betonova Bramac. Pod nou je poistna folia, latovanie
Odpovedať
@nucka a s akou firmou ste stavali? aj my plánujeme drevodom a to to čo tu čítam ma zaskočilo :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@nucka z exteriéru nemôže nič vlhnúť, len keby pršalo niekam. Je to nedostatočná parozábrana, to nie je problém ktorý sa dá riešiť dodatočne ale dá sa odstrániť následok, treba dôkladne odvetrať strechu, prievan.
Odpovedať
@jan45 no my zatial chceme ist systemom najst spominany defekt, ktory tam urcite je, kedze sa to tvori na malom mieste a nikde inde. Strecha je odvetrana podla mna az prilis :) Odvetranim si podla mna nepomozeme, pretoze ta kondenzacia sa tvori poslednou vrstvou vaty, lebo asi tam niekde sa nachadza rosny bod. @mandelina neni sa coho bat, chyby sa deju ci pri drevostavbach alebo murovanych. Susedia stavali murovane a taktiez mali problem s vodou a kopec inych ako aj my. Je to vsetko o detailoch, na ktore musia majstri dbat a taktiez o kontrole ci uz majitela alebo stavbyveduceho. Keby sa to dalo lahko identifikovat a bola to len porusena parozabrana co predpokladame, staci kusok pasky, prelepit a problem vyrieseny. Nemate niekto skusenosti s hladanim takejto chyby ake pristroje alebo postupy ste pouzili? Skusime asi nasimulovat blow door test.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?