Je na montovaný dom lepší Fermacel alebo OSB doska?

co by ste pouzili na vystavbu montovaneho domu a preco?
Odpovedať
Profilova fotka
Fermacell je obchodný názov resp.značka-je to tzv.sadrovláknitá doska-je to kvalitnejšie,a pevnejšie ako klasický sadrokarton,je to aj protipožiarne,proste najlepšie na montované domy,lepšie než osb alebo sadrokarton. Všetko je na fermacell.sk My máme tiež z toho postavený domček-kuk album :-)
Odpovedať
dakujem za nazor. mysli si este niekto ze farmacel je lepsi ako OSB pripadne opacne?
Odpovedať
A ja by som to videl trochu inak. Obvodova stena, skladba zvnutra von ... fermacell, instalacna medzera, OSB, parozabrana, vlna, OSB, EPS, atd... Vnutorne priecky ... sadrokarton,OSB,vlna,OSB,sadrokarton ... Nevidim ziadne vyhody v rieseni len s fermacellom.
Odpovedať
Profilova fotka
to je zvlastna otazka, je jasne ze Fermacel je lepsi, ak si ho stavebnik moze dovolit, da si ho, hlavne mu odpadne starost robit rozdiely v konstrukcii s SDK na miestach, kde si zavesne skrinky vyzaduju spevnene steny. Linka, zavesne umyvadlo so skrinkou , atď. na velmi vlhke a miestnosti - sauny atď su aj lepsie materialy potom, nie klasicky zeleny SDK, ale doska, ktora v podstate nenabera vodu po celom priereze... ale to nebola otazka.. majte sa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Určite fermacell nie je lepši ako OSB. Životnosť ,stabilitu,priedušnosť a pevnosť ma osb ovela vedčšiu ako fermacell. Tieto vlastnosti su velmi doležite pre montovane domčeky. Na tomto domčeku sa mi vela stav.materialov nepači. Hlavne polystyren!!!! Domček nema nijak riešenie odvetranie obvodovych murov. Cena na kvalitu domčeka je vysoka.
Odpovedať
@osohar OSB je priedušnejší? :-) Načo potrebuje odvetranie obvodových stien? Stačí, ak je skladba difúzne otvorená smerom von - aj s 25 cm na fasáde je to možné u drevostavby. Vďaka parozábrane.
Odpovedať
Osb je priedušnejšia v tom že prepušťa 8% vzduchu. To znamena ,že nevlhne pri zakonzervovaní stien. Tie iste kriteria splna aj mineralna vlna. Zateplovať polystyrenom je ta najhoršia možnosť. Polystyren zavlhčuje všetky steny. Ak nechceme aby polystyren zavlhčoval steny,musime mať odvetranie a v tom pripade znižime zateplovaciu schopnosť polystyrenu. Mineralna vlna ma automaticky 8% priedušnosť čiže odvetranie. Škoda,že tu na Slovensku sa skor priklaname skor peniazom ako ku kvalite. A ešte jedno,prečo jedine Baumit použiva dierkovany polystyren?
Odpovedať
@osohar Vzduch netreba prepúšťať stenami. Vzduch nech sa vymieňa vetraním. Zároveň tak odchádza z domu aj para, ktorú vytvárame. Ak dáme steny s parozábranou, treba vyvetrať 99% vlhkosti; ak dáme stenu s OSB, treba vyvetrať 97%. Prakticky je to jedno. Vetrať treba v každom prípade. Nechápem, prečo drevostavbu zateplenú EPSkom hneď považujete za nekvalitnú. EPS steny nezavlhčuje. Totiž, ak sa do steny dostáva z domu menej pary, než môže odísť, je to nemožné. A naozaj - ak dáme parozábranu vnútri, do steny vstupuje menej pary, než EPS na vonkajšej strane prepúšťa von. O tomto to celé je. Baumit Open - vyvinuté pre staré domy. To je zase ďalšia kapitola. Netreba zatepľovať nehydroizolované steny a ďalej, nezatepľovať tenkým EPS, to platí aj pre novostavby. Potom rosný bod vzniká tam, kde vzniká... Pritom stačí používať rozum.
Odpovedať
Treba sa zamyslieť aku ma životnosť parozabrana a aku OSB. Nestaviame dom na 15rokov . Každy rok testujeme domčeky pri -5stupnov termokamerou. Vysledky nas presvedčuju čo je lepšie pre drevo domčeky.
Odpovedať
Všetci, čo máte podkrovia - chystajte sa o 15 rokov na totálnu prerábku!!!
Odpovedať
@osohar Aku ?
Odpovedať
Profilova fotka
každý preferuje to svoje :-) V podstate je všetko dobré-keď je použitý kvalitný material a kvalitne odvedená práca,resp.dodržaný technologický postup :-) a v konečnom dôsledku je to o peniazoch ,lebo tie teraz hýbu svetom :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@osohar Nezvyknem rýpať ale trepete nezmysel na nezmysel.
Odpovedať
Profilova fotka
fermacel je lepsia volba.na fermacel ti bude lepsie drzat vonkajsie eps,teda predpokladam ze tam bude.osb by som daval zo strany interieru a prelepoval spoje.tym padom tam nemusis riesit parozabranu.
Odpovedať
Pre qer. Pracujem už 12 rokov zahraniči na drevodomoch a viem čo pišem. Trepať si zatial nikto nedovolil povedať. ]-( OSB sa zasadne musi použivať na stenu s perodražkou. Na OSB sa nesmie lepiť EPS. AJ ked sa použije z vnutra OSB,tak či tak sa musi použiť parozabrana. To bolo pre plamen.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Na OSB sa nesmie lepiť EPS ??? a prečo nie
Odpovedať
@osohar aj mna by zaujimalo preco sa nesmie na OSB lepit EPS to mate odkial???
Odpovedať
S kludom anglicana by som EPS nalepil na OSB. EPS nieje parotesny je paro priepustny, a ano nieje tak difuzny ako mineralna vataz, ale ak sa pouzije min. 15cm hrubka o akom rosnom bode tu chceme v nasich podmienkach polemizovat ? To minimum co sa vyzraza medzi parozabranou a zateplenim sa odpary aj cez EPS.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?