Financovanie stavby

Dobry den je tu niekto, kto zaplatil za montovany dom az po kolaudacii? Ak ano aka firma? Ide o to, ze som kupila pozemok za hotovost +maly hypo doplatok a dom by som uhradila z predaja bytu, kt. vlastnim a v ktorom budem byvat do dokoncenia domu. Urcite si nehodlam zobrat zbytocne hypo, ked financie na dom mam aj ked du este v byte.
Odpovedať
Kamarát riešil podobný problém,pozemok mal,ale nenašiel nikoho kto by chcel peniaze až po dostavbe,takže 4 izbový byt predal,šiel s rodinou na dva roky do prenájmu a peniaze použil na stavbu...
Odpovedať
@mv75 Pochybujem, ze taku firmu najdes. Realne peniaze nemas bohuzial. Mas len 3 moznosti predat byt a ist do prenajmu, predat byt a byvat u znamych a byvat dalej v byte zobrat si hypoteku a po predaji bytu ju vyplatit co sa mi zda najlepsia moznost.
Odpovedať
Firmu nájdete. Predsta takto sa stavaju väčšie developerské projekty. Len sa to samozrejme prejavy v cene
Odpovedať
Ked chcete montovany dom, ten je postaveny rychlo. Predajte byt, na 3-4 mesiace chodte do podnajmu a vybavene. Vy by ste postavil niekomu komplet dom, bez toho aby vam priebezne zaplatil?
Odpovedať
@zuzcek1988 Myslim, ze sa da vsetko osetrit zmluvou ak je ochota.
Odpovedať
@mv75 Do podnajmu si nevezmem vsetok nabytok a veci, ktore vyuzijem v dome a tak isto nehodlam platit 500€ mesacne pretoze v tom obdobi uz budem platit hypo na pozemok.
Odpovedať
Ak budete mat firmu ktorá vám bude robiť dom tak dohodnúť podmienky do kedy musí stať v obytnom stave, pripadne skolaudovaný. Toto ošetriť zmluvne že ak to nebude budú platiť penále. Riešiť predaj bytu s tým že sa vystahujete do daného termínu. Kupujúci vám vyplatí časť /celú hodnotu bytu a vy máte nejaké peniaze pre firmu ktorá vám bude robiť dom. Počul som už o pár prípadoch a klapalo to. Len musí byť korektná firma čo stavia a ľudia ktorý chcú byt ale sú odcestovaný alebo majú čas atď....
Odpovedať
@mv75 kym nemas kes aspon polovicu hodnoty domu, ziadna firma sa s tebou ani bavit nebude. Realita je taka, ze sa plati aspon cast dodavky vopred. 50% je tak na hrane aby niekto vstupil do rizika, ze postavi a nedostane zaplatene. Ani ty by si nedala 100% ceny pred tym ako by vobec doviezli na stavbu aspon miesacku
Odpovedať
@mv75 fuha nemyslím že toto je reálne, a ak by aj bolo tak by daná firma rozhodne chcela niečo navyše za tento spôsob financovania a tipujem že by to nebolo malo pretože by to bola v podstate pôžička...ja tiež by som určite takto niekomu nestaval dom keby mám firmu, dosť riskantne, aj keby to je zazmluvnené tak jednoducho vždy sa niečo môže pokaziť a môžu byt ťahanice po súdoch a pod. Robia aj tak že byt predajú, kupujúci im vyplatí peniaze a do zmluvy sa dá že predávajúci môžu ešte zostať polroka(alebo koľko sa strany dohodnú) ešte bývať v danom byte...aj moj známy to tak urobil akurát že on bol na strane kupujúceho a dovolil predávajúcim bývať v tom byte až 8mexiacov a to nekúpil teda vôbec lacno ten byt ...
Odpovedať
Vyskúšaj firmu Mirano, viem, že stavali aj tak, že peniaze až na konci.
Odpovedať
inak hej najlepsie je platiti az na konci alebo teda po ukonoch , aby mal clovek vlastne aj prehlad za co vlastne zaplatil. inak hej je to tazko teraz, rozny spekulanti su na trhu
Odpovedať
Profilova fotka
@mv75 fuha, tak taku firmu asi fakt nezozenies. to je velke riziko pre tie firmy, ze by postavili dom a az potom by si nechali zaplatit. nikto ti nebude ochotni ist do takeho rizika. vzdy musi byt nejaka zaloha alebo aspon polovica domu uhradena.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mv75 si to predstavuješ ako hurvinek valku či chceš či nie hypo si budeš musieť brat alebo predať byt 😉nikto ti len tak nepostaví dom.
Odpovedať
@mv75 Neviem si to dobre predstaviť ako môže firma postaviť za svoje peniaze dom na cudzom pozemku a dostať zaplatené až po kolaudácii, ktorej priebeh (začiatok, priebeh a koniec) nemá pod svojou kontrolou...
Odpovedať
@mv75 vymyslate tu tazke scifi. najjednoduhsie riesenie je byt zatazit hypo a z tych penazi stavat. Vtedy bude cas aj na riesenie pripadnych reklamacii nedorobkov - nebudes pod casovou tiesnou, ze sa treba vystahovat lebo novy majitel caka - toto s oblubou vyuzivaju stavebne firmy a niektori ludia sa nastahuju pod tlakom aj do stodoly a potom vyplakavaju a marne sa dovolavaju napravy..
Odpovedať
@mv75 je tu ešte možnosť, ak nájdete ochotného kupcu bytu. Ak nájdete kupcu, ktorý nepotrebuje hneď užívať byt, dohodnite sa s ním na predaji a následnom prenájme bytu pre vás. Nemusíte sa aspoň sťahovať. My sme to tak mali dohodnuté pri kúpe bytu, kde bývame. Pôvodný majitelia boli v našom ešte 4-5 mesiacov v podnájme. Je to na vás, či radšej platiť podnájom alebo hypotéku.
Odpovedať
@zltalienka otazne je ci sa realne do toho domu za taky cas dostane.
Odpovedať
@rapidek podnájom si môžu dohodnúť aj na rok-dva. Veď sú aj ľudia, ktorý kupujú byt, len aby ho prenajímali.
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman nad tymto som sa presne zacala aj ja zamyslat, ze si to vobec neviem predstavit...
Odpovedať
@zltalienka to chapem ze sa da prenajat aj na 1-2roky. Akurat mi unika zmysel takeho konania, pretoze momentalne by clovek ovela menej zaplatil na hypo urokoch..
Odpovedať
@rapidek ja netuším prečo zakladateľka témy nechce hypotéku. Úroky sú na minime a za 2 roky splatí (aj skôr). Alebo sa rozhodne, že si byt nechá 🙂 Ale môže byť aj to, že vie, že hypotéku nedostane.
Odpovedať
@rapidek nam dali urok na hypo 0.8%. ked to porovnam s rokom 2008, ked som mala 7% urok, tak je to nic.
Odpovedať
@zltalienka treba citat uvod 😞.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za reakcie, temu uzatvaram.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?