Drevostavba - chata na pilieroch - technické poradenstvo

Ahojte, o mesiac mi prídu realizovať drevostavbu - chatu na pilieroch. Nakoľko majú málo času, dohodli sme sa že piliere pripravím ja. Základ je robený po obvode budúcej stavby t.j. 7,5x5,5m - hĺbka 90cm, širka 30cm. V miestach kde mali byť piliere som základ rozšíril na 50x50cm a hĺbku 100-110cm. Piliere realizujem z tvarnic 40x40x25cm a to vo výške 1m t.j. 4ks na sebe. Piliere sú od seba každých 2,5m. Stredom po dĺžke stavby pôjde kovová konštrukcia z I-čka ktorá bude podopierať chatu. Po vyliatí základu som v mieste pilierov nechal trčať roxory 3ks 12ky do výšky pol metra + všade jeden železný silný profil (väčšinou L-ko) rovnako vysoko. Naukladal som tvarnice a do nich následne poukladal armaturu z 12ky a 8ky roxorov, ktorú som privaril k vytŕčajúcim roxorom zo základu. Všetko do roviny, a teraz zalievam do polovice s tým že už zalievam do roviny aj 15ky U-čka do ktorých sa osadí drevený hranol 15ka. Teraz chcem vyšalovať tvarnice hore a doliať betón až po vrch tak aby spodná stena U-čka ležala na betóne. Otázka na skúsených - netreba nejak odizolovať betón od Učka resp. Učko od hranolu ktorý sa doňho osadí? Nebude tam vznikať pri styku materiálov ku kondenzácii vody čo smeruje k hnilobe / korózii? Chcel by som to pripraviť tak aby to vydržalo čo najdlhšie. Vopred ďakujem za konštruktívne odpovede prípadne iné rady od skúsených s týmto typom stavby.
Odpovedať
@vick7 v tvojom prípade pomôže impregnácia hranolu, ktorý uchytíš do toho Učka, ale myslím, že aj keby si dal hole drevo, že to dlho vydrží, ak nežiješ niekde v mlžných lesoch, alebo pri jazere. Ale toto ti kto preboha poradil??? Ty máš asi veľa času a peňazí. Ty si z najlacnejšieho spôsobu zakladania stavby (zakladanie na pätkách), spravil asi najdrahšie. Mal si vykopať 8 dier, do nich vyliať betón, domurovať a zaliať šalovačky a na tieto piliere ukotviť cez "lepenku" podlahové drevené trámy. Spočítaj koľko času, roboty a materiálu by si ušetril s rovnakým výsledkom? Neber to, že si chcem len rýpnuť, chcem len aby si to radšej nikomu takto neodporúčal, je to neefektívne.
Odpovedať
@slavoslav vďaka za odpoveď, vôbec to neberiem v zlom. Neviem čo konkrétne som podľa teba urobil navyše, ale základy som po obvode vylial preto lebo medzi poliermi to po dokončení stavby vymurujem 15kami tvarnicami aby mi pod chatou vzniklo suché úložné miesto kde sa bude držať +/- konštantná teplota. Pre mňa je toto istejší spôsob ukotvenia hranola ako cez závitovú tyč a lepenku. Pozemok je cca 300m od rieky takže je tam celý rok pomerne vlhko, preto chcem urobiť nejaké rozumné opatrenia aby to vydržalo. Mám kúpený ľanový olej, tým tie hranoly prebehnem a do U-čka môžem vložiť aj lepenku / ipu.
Odpovedať
Profilova fotka
Nic v zlom ale vybetonujes mega stlpy a nakonec do toho.pochnes ucko s roxorom na ktorom bude cela vaha drzat.. pride mi to na hlavu postavene . Daj zavitovu tyc a pod tram lepenku urcite to bude lepsie ako ked to bude tlacit na tych roxoroch do stlpov. Alebo.pouzi ucka co sa srobuju na povrch betonu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?