Domy zo slamy

Ahoj, rada by som sa informovala, či má niekto skúsenosti so stavbami zo slamených balíkov s hlinenou omietkou. Ako sú tieto stavby náročné finančne a materiálovo (ako ťažko alebo ľahko ;-) sa zháňa materiál). Veľmi ma láka tento štýl stavania (fyzickej práce sa nebojíme, lebo tam sa veľa vecí robí vlastnými rukami). ďalej aké základy by ste odporúčali (či pevné alebo na pilieroch)... a vlastne všetko okolo témy... alebo či máte kontakt na niekoho, kto už takýto dom má... ďakujem
Odpovedať
1
2
Na Morave majú podstatne lepšie skúsenosti, pán architekt Hudec je asi jednotka.... kukni https://www.youtube.com/watch?v=4xMXT...
Odpovedať
Profilova fotka
Slamenné domy sú do neba volajúca sprostosť.Slama je po celý čas nestabilný materiál, ktorý bude celý čas sadať a pracovať.Múry a omietky budú praskať .Podľa tých čo takéto čudo postavili dom nevyjde lacnejšie ,ako klasická stavba.Jeden stojí ak už nespadol pri Prievidzi.
Odpovedať
@kobrtko skúste radšej ekopanely, sú vyrábané z pod vysokým tlakom lisovanej slamy a nič z vyššie popisovaných negatívnych javov vám nebude hroziť.
Odpovedať
@mesarosanton Ty si odkial prišiel??? :-S Nosná konštrukcia je z dreva, čo by na tom sadalo? @curious_george Videl si ceny ekopanelov ??? Posaď sa, keď ich budeš pozerať. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@kobrtko pripropagácii koreňovej čov som sa stretol s partiou mladých, ktorí stavajú v Čechách ale aj na Slovensku domy zo slamy do 35000€. Videl som niekoľko domov, na prvý pohľad je to na nerozoznanie, akurát poschodový dom vykúri kachľami.
Odpovedať
Profilova fotka
moj znamy ma taky dom, staval si ho svojpomocne. Býva blízko Košíc.
Odpovedať
@alfonz_n áno, mám z ních postavený dom a viem aj prečo ;-) a nijako ma to nezruinovalo, normálna cena kvalitnej drevostavby.
Odpovedať
@kobrtko slamené domy - veľmi zaujímavá eko alternatíva, keby som bol ministrom, tak z toho robím sociálne byty, lebo ak odhliadnem od práce tak je to z lacných materiálov a dobre izolujú aj akumulujú teplo, takže cigáni by menej lesov kántrili a podporilo by sa aj poľnohospodárstvo. Ale ak to riešiš samostatne, tak sú tam nasledovné úskalia: ťažko sa zháňajú slamenné balíky, je to náročné na čas a prácu a keď to dáš stavať firme (komerčnej) tak to je dosť drahá záležitosť. Ak máš prístup ku materiálovým zdrojom, šikovné ruky dobrú partiu pomocníkov a veľa času, tak smelo do toho, je to zdravé a ekologické bývanie. Ja by som odporúčal základy na pilieroch, je to podľa jednej analýzy najlacnejší spôsob zakladania a tiež po teplotechnickej stránke sú ok.
Odpovedať
Mne sa tato alternativa velmi paci. V Cechach je viac rozsirena ako u nas,na nete najdes vela debat o tychto domoch. Alebo sa skus skontaktovat s rodinou od PD http://mojdom.zoznam.sk/cl/100496/136...
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n ja sám mám z ekopanelov strop a veru cena ma nezrujnovala..ak sa smiem spýtať s akým materiálom si ju porovnával. Pretože ekopanel má vlastnosti,ktoré sa nedajú porovnávať s bežne používaními materiálmy v stavebníctve.
Odpovedať
@slavoslav cigan potrebuje k zivotu otvoreny ohen dobre by horeli tie slamo eko domy
Odpovedať
@poliacik321 ekopanely sú oproti polystyrénu cca 15 drahšie. Porovnanie na 1m3. Na to, že to je v podstate materiál, je to nehoráznosť!!! Páni výrobcovia sa vezú na ekovlne. Mám ekologické myslenie, aj tak konám, ale čo je veľa to je veľa!!! NIKTO ma nebude vydierať, že si to mám kúpiť, lebo je to ekologické! Keď slama, tak pekne malé balíky do drevenej konštrukcie a nie toto predražené šialenstvo. ]-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mesarosanton presne, ak nespadol, stoji... veď ty si taký stavať nemusíš...
Odpovedať
@jano2007 protipožiarne kritériá sú porovnateľné s konvenčnými materiálmi. Hlinená omietka je nehorľavá.
Odpovedať
@slavoslav práce sa nebojíme, balíky sa iste nezháňajú ľahko (ale dá sa to, ak za tým ideš) a musíš to aj pri zbere osobne kontrolovať, či slama nie je mokrá (záleží aj od toho, aký je poľnohosp. rok, či je slniečkový alebo nie...). Piliere sa aj mne pozdávajú kvôli izolácii od vlhkosti, cena je neviem či omnoho nižšia ako pri klasických základoch, lebo určité kroky a opatrenia tam treba spraviť 8-)
Odpovedať
@curious_george akože zo slamených balíkov alebo z ekopanelov?
Odpovedať
@jan45 A kde to bolo v Čechách? Je niečo o nich aj na Nete?
Odpovedať
@kobrtko neboj ja mam tiez ''zmontovany'' dom, viem o com hovoris, len som si predstavil vajdu so zamastenym bruchom v strede chyze pred ohniskom :-) hned bolo veselsie
Odpovedať
@jano2007 no, moc nerozumiem, ale ak si sa zabavil, tak v pohode :-D
Odpovedať
@kobrtko ak si necital celu diskusiu tak preto nerozumies
Odpovedať
Profilova fotka
@kobrtko alfonz_n uvádza link.
Odpovedať
@alfonz_n ty si teda riadny odborník :-D najprv si zisti možnosti použitia ekopanelov a potom tu mudruj. napríklad u mňa porovnanie ekopanelov vs. polystyrén je úplne scestné, pretože nimi mám opláštený interiér vrátane stropov. z vonkajšej strany máme drevovláknité dosky a na tvoj polystyrén sa môžem vieš čo... ale ak ho chceš mať ty, je to samozrejme tvoja voľba a tak ako ja viem prečo ho nemám, tak ty nájdeš dôvod prečo ho mať a to je predsa normálne, tak to má byť. @kobrtko nie slamené balíky, ale ekopanely. zdajú sa mi praktickejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n veď v poriadku,ale vlastnosti eps a ekopanelu nemajú skoro žiadne spoločné vlastnosti. A potom cenníkové ceny sú jedna vec a cena na faktúre pri dodaní je druhá vec.
Odpovedať
@curious_george No, odborník asi nie, ale dávať izoláciu zvnútra domu si určite nebudem. Pri murovanej stavbe by to bola blbosť. :-p Ja budem mať dom, ktorý má aj nejakú tepelne akumulačnú kapacitu, teda ak To niečo hovorí. Znova opakujem, keby som chcel použiť slamu na svojom dome, o čom som uvažoval, bolo by to vo forme balíkov, žiadny predražený ekopanel alebo ecococon.
Odpovedať
@jano2007 tie domy sú nehorľavé! jedine žeby sme každý mysleli na niečo ine.
Odpovedať
@alfonz_n zrejme netušíš, o čom píšeš... ekopanel nie je izolácia, ale nevadí... čo sa týka tepelno-akumulačnej kapacity, mysliš, že drevodomy postavené použitím ekopanelov a drevovláknitej izolácie to nemajú? a na čo ti to vlastne je? môžeš mať dom aký chceš, dôležité je, koľko budeš mesačne platiť a ako príjemne sa v ňom budeš cítiť.
Odpovedať
@curious_george Vieš čo, ver si marketingovým kecom koľko chceš. :-D Toto sú parametre ekopanelu: Súčiniteľ tepelnej vodivosti λ 0.102 W.m-1.K-1 Tepelný odpor R 0.5882 (m2.K)/W) Objemová hmotnosť 379 kg/m³ ..... ktoré hovoria, že síce ekopanel je výrobok z prírodného materiálu, a jeho spracovaním získal cenu luxusného stavebného materiálu, ale zato stratil takmer všetky pozitívne vlastnosti. Ekopanel je izolačná hmota svojim tepelným odporom niekde v strede medzi minerálnou vlnou a drevom tu je tabuľka: http://www.mojachalupa.sk/Tabulka_suc.... NIE, drevodomy bez dodatočných akumulačných stien z plných tehiel NEMAJÚ dostatočnú tepelne akumulačnú kapacitu. Pozri sa na projekty PÁNOV architektov: Brotánka, Hudeca, Kierlufa. Pochopíš ...... možno ;-)
Odpovedať
@alfonz_n nechaj tak, ďalšia debata s tebou je zbytočná :-D
Odpovedať
Došli Ti argumenty.... teda žiadne si nedal .... len dojmy ..... nech sa Ti v novom dome dobre býva ;-)
Odpovedať
PS: To nie je o debate, ale o fyzike. Na posúdenie vlastností stavebných materiálov stačí fyzika základnej školy. Takže ak na nej niekto nespal a ešte si pamätá fyzikálne zákony, nenechá si od predajcov alebo od projektantov fungujúcich na províziách nahovoriť nezmysly. Výrobcovia stavebných materiálov do svojich cien kalkulujú aj tieto provízie a pri zlisovanej slame je priestoru na provízie habadej.... :-D Tento materiál som si dôkladne popozeral a nenašiel som na dome jedno miesto, kde by sa hodil. Možno sa pri drevostavbe nejaké miesto nájde, ale tá ma nezaujíma. 8-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?