Dom z kamena

Ahojte, chcem sa poradit... strasne sa mi pacia domy z kamena a chcel by som si taky postavit... ako chalupu na vikendy... skusal som najst nejake stranky ale na slovenskom/ceskom webe nic nie je... neviete mi poradit niekoho kto sa v tom vyzna resp. ma skusenosti? alebo nejaku firmu co by mi mohla pomoct? dakujem ;-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Nebylo by lepší postavit třeba z ytongu a kamenem to jen obložit. Kámen je drahý, má špatné vlastnosti hlavně z hlediska tepelně izolačního a strašně špatně se s ním dělá, takže asi neseženeš zedníka co by do toho šel. Budeš muset svépomocí.
Odpovedať
ja viem ze to nie je idealny stavebny material ale... - chcel by som to ako chalupu, takze nie na trvale byvanie - nie je to az take drahe pokial zoberies kamen z kamenolomu nemalo by to stat tak vela... samozrejme z blizkeho kamenolomu aby neboli vysoke transportne naklady - detaily konstrukcie este neviem - je mozne ze sa rozhodnem pre nejaku izolacnu vrstvu.. ale pokial bude stena dostatocne hruba (min. 50 cm) tak by s unikom tepla nemal byt problem... - na zaklady a na odizolovanie vlhkosti samozrejme pouzijem moderne pristupy - co sa tyka prace - svojpomocne, priatelia + mozno nejaka vypomoc ... pozemok nemam v meste takze predpokladam ze sa niekto najde kto by si chcel privyrobit nenasiel som vsak nikoho kto by mi poradil s detailami... napr. aku presnuhrubku murov ako vysoke, ako spravit zaklady etc... a neviem ci projektant bez skusenosti to vie naprojektovat... naprek vsetkym nevyhodam ma kamen vsak aj nejake tie vyhody ;-)
Odpovedať
NAZDAR ,zijem v spanielsku ....tu su domy ako chces stavat ....a su o hodne menej kvalitneho materialu...skaly ako je u nas ...nie je problem len dve veci mas ...izolovat spodok domu a zkonzervovat povrch skaly proti nasakaniu vody .mrazy by to poskodily....
Odpovedať
Ahoj, rozhodně bych nedoporučovala stavět jen z kamene, pokud nechceš dělat 2m tlusté zdi, tak to dopadne z tepelně technického hlediska špatně - přijedeš tam v zimě, zatopíš a budeš se divit, proč ti teče voda po zdech. Kámen má tak špatný tepelný odpor, že bez tepelné izolace to prostě nejde. Pokud ti teda není jedno, že se ti bude v interiéru kondenzovat voda a postuně se tvořit plíseň, za topení dáš x-krát víc než se zateplením... Přikláním se k názoru Irbis, kamenem jen dům obložit ;-)
Odpovedať
tiez by som to na tvojom mieste neriskovala. Nasi byvaju v dome, kde stara cast je povodna a ma kamenne mury cca 60 cm hrube. A robi to riadnu "sarapatu". Steny su vlhke a vzdy vieme, kedy bude prsat, lebo zvlhnu den pred dazdom. Nepomahaju ani vselijake opravy a snaha o odizolovanie. Ako pisala blanka, nie je to idealny material. Jedina vyhoda je, ze v horucom lete je tam vzdy prijemne chladno.
Odpovedať
dik za rady.. tepelna izolacia je problem... ale dalo by sa to nejako vyriesit vramci stavby... napriklad nejakym tepelno izolacnym materialom vo vnutri mura... vlhkost... otazka je ci sa s tym neda nieco robit... nie je to hlavne problem zlej izolacie odspodu? pokial som cital, tak kamen vedie dobre vlhkost t.j. taha ju priamo zo zeme...
Odpovedať
Profilova fotka
no a jsme u toho s kamenem budeš mít spoustu technických problémů a dalších vyvolaných nákladů na speciální konstrukce, takže ti nakonec přijde mnohem dráž než klasická stavba, nemluvě o tom jak se nelidsky nadřeš, než postavíš hrubou a že to bude trvat 4x dýl
Odpovedať
Ahoj.Bývam v dome z kameňa tu na slovensku.Je to poriadne starý dom. V tom čase bol postavený so zlou izoláciou.Takže je hodne vlhký. Ale musím povedať,že v letných horúčavách niet príjemnejšieho miesta.V zime, keď už je dobre nahriate ,celkom dobre drží teplo,ale kym ho nahreješ trvá to dlhšie ako v obyčajnom dome.Hrúbka stien je 60 cm.
Odpovedať
dakujem za podporu ajkaajka2 :-) aj napriek tomu ze to ma vela negativ musite uznat ze aj nejake pozitiva :-) a navyse moze to byt dost dobre dobrodruzstvo :-) postavit to... koniec koncov kazda stavba je dobrodruzstvo no nie? na druhej strane mi tu vsak este nikto nic neporadil.... nepoznate niekoho alebo nejaku firmu co by mala skusenosti so kamennym domom? nemyslim len postavit ale celkovo mozno s udrzbou, rekonstrukciou... popripade nevyzna sa niekto v kamenoch? ktory druh kamena by mohol byt najvhodnejsi?
Odpovedať
???
Odpovedať
Chodím okolo jedného domu kde je kameň ako fasáda /veľké kusy/. Zdá sa mi, že ako nosné murivo použil stavebník durisol, potom som tam zazrela prácu s polystyrénom a teraz sa ujo hrajká s kameňom. Je to v okr. SC. Svokor mal chalupu na Starých horách a bola tiež z kameňa a steny so 60 cm hrúbkou bolo vykúriť v zime, keď sme tam prišli na týždeň dosť zdĺhavé, ale potom už držalo teplo /a to sme už išli domov :-S /. Ale v lete na parádu x-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahoj. Navrhujem kombináciu materiálov, ak nechceš nejaký historický dom len z kameňa, tak vieš použiť kombináciu prírodných materálov, ktoré je potrebné vhodne zkombinovať, ak chceš jednu zo stien len z kameňa, odporúčam južnú stranu, kombinácia s vonkajším krbom atď, architekt sa vie rozohniť :-) Ak chceš len sólo stavbu z kameňa tak to radšej zmeň názov na vináreň.. :-). Samozrejme potrebná dokonalá spodná izolácia, vonkajšia aj vnútorná impregnácia (pečať)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Jako projektant vytápění absolutně nedoporučuji, existuje spousta jiných, jednoduchých a přitom stále romantických možností jak si postavit domek či chajdu a přitom se vyvarovat obrovským problémům s promrzáním a kondenzací konstrukce.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
@eolian skus obnova.sk, to je stranka pre restauratorov ...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
no... nemam skusenosti so stavbou, ale nasi kupili stary kamenny dom (Krupina) kde celorocne byvaju. V lete super chladno, v zime kurime krbom - ked sa to po tyzdni vykuri je to super. Dom je stavany na 4 etapy (skor lepeny): 1 maly domcek 5x8m vnutro (iba jedna izba) bol kamen bez zakladov. spodna vrstva tvarnice z cadica (tazka sopecna hornina) potom mury hrube cca 110cm sendvicovy sposob: medzi dvoma kamennymi stenami napchana hlina a slama. kamene netesane, ako nasli tak dali do steny. Stary dom je oproti ostatnym pristavbam asi o 15cm vyssie ale vlhkost bola kym sme nedali drenaz okolo domu. 2 predne 2 izby 5x5m z kamena so zakladmi - neizolovany beton, hrubka steny cca 80cm vecsinou zula v kombinacii s tufom a pieskovcom, nie otesane ale ako boli najdene/nalamane) - ziadna hlina v stene. dom ziskal tvar L. Izby su nizsie ako povodny dom - vlhkost pri zakladoch az do 30 cm od podlahy. po odvodnovacej drenazi okolo domu sa to zlepsilo ale stale je. :( 3 z porobetonu postavena chodba a kupelna, s betonovym zakladom a doskou (podorys domu stvorec). ziadna tepelna izolacia. Vlhkost len na kamennych stenach, po drenazi okolo domu zmizla. 4 pristavili sme podkrovie (betonova doska + 120cm stena + zelezobetonove U aby to drzalo pokope aj napriek dveram na balkon. Tepelna izolacia vrchu polystyren. hore mame najteplejsie (vzdy) a dolu sa musi kurit aby bolo v zime teplo. po spraveni betonovej dosky dom sadol sam do seba a niektore praskliny sa prestali zvecsovat ba skoro az zmizli. :) V nemecku v Schwartzwalde som videl domy postavene z cerveneho pieskovca (skoro vsetky kostoly a niekolko domov) pytal som sa na kurenie a povedali mi ze pieskovec ma super tepelno-izolacne vlastnosti, len treba najst s primesou aby mal aj spravnu pevnost. cez den ho vyhreje slnko a vraj drzi teplotu. Vlhkost sa tam nedrzala pravdepodobne kvoli dobremu izolovaniu zakladov (neviem ako to spravili v tom kostole co bol postaveny 1022 ale spravili to dobre) :) Takze mat kamennu chatu/dom je super ked je dobre postavena a odizolovana a zo spravnych materialov. Na spodok asi nejaku tazsiu horninu, ale steny z pieskovca, s primesou niecoho ale neviem coho... :) ten cerveny snad zelezo? A potom este dobreho kamenara :)
Odpovedať
Profilova fotka
@eolian skus poziret tu http://www.archilovers.com/Materials/... neuveritelne vela inspiracii rekonstrukcii ale aj novostavieb
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
možno trochu z cesty, ale momentálne v našom z veľkej časti kamennom dome riešime aké okná dať. Určite chceme plastové, hlavne kvôli cene, len by som chcela vedieť, či je niečo, čomu sa treba vyvarovať...mám na myslí zvýšené rosenie sa okien, prípadne tvorba plesní....ak sa dá tomu zabrániť výberom okien... máme viacero ponúk, no nevieme či pre takýto dom je dôležité, či okná budu 5 komorove, dvojsklá alebo trojsklá... Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
okná sa nerosia pre svoju kvalitu, ale pre vysokú vzdušnú vlhkosť v dome. Dakedy mali okná predpísanú prievzdušnosť, to zabezpečovalo dostatočné vetranie aj bez otvárania. Teraz už okná len tesnia, majú polohu na malé vetranie. V kamennom dome pravdepodobne sú malé okná, kvalitou tepelnej izolácie neovplyvnia zásadne celkový stav, takže môžu byť hociaké.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@jan45 Chcem sa spytat jan45 ci si architekt alebo niekto kto sa dobre vyzna v stavbe domu z kamena? Ja chcem postavit dom na filipinach a ozmyslam o kameni aby som sa vyhol klimatizacii. Neviem ale ktory bys a hodil v tich podmienkach najlepsie. Priemerna rocna teplota je 27stupnov a vlhkost 71-87 percent. Tiez by som potreboval vediet ako by to odolalo vetru o rychlosti 100km/h. Ake hrube mury by museli byt aby to vydrzalo. Aspon nejako na hrubo keby to viem. Este ani neviem ci zozeniem take stavivo na to tam.
Odpovedať
Profilova fotka
@nouveauvie kameň je asi dvakrát vodivejší ako tehla, čím je hustejší, tým má väčšiu akumulačnú schopnosť. To, čo sa nám javí ako výhoda kameňa je tam nevýhoda, pri takej vlhkosti dochádza v ťažkých budovách ku stálej kondenzácii. Odstraňujú to stálym vetraním, klimatizáciou, hovorí sa, že spotrebujú viac energie na klimatizáciu ako my na kúrenie. Jednoduchí ľudia tam stavajú domy, ktoré síce poskytujú tieň, ale vzduchotesnosť nie je riešená. Odolnosť voči víchrici dáva najmä tvar konštrukcie. Proti vetru je najviac účinný tvar polgule, bez výčnelkov, stavba nemusí byť z kameňa. Na to je vhodná konštrukcia z viacuholníkov (blog Lesná záhrada) alebo poľgulové plastové domy z Japonska.
Odpovedať
@eolian vedel by som si predstaviť chalupu z kameňa ,ale isto len v horúcich dňoch, v okolí Jadranu sú i strechy s kameňa ,ale kúriť v takej stavbe?
Odpovedať
@nouveauvie Steny z kameňa nemusia byť oblé aby odolali prímorskej víchrici. Ale strecha by už oblá alebo viacúholníková mala byť. Z kameňa sa naučís staviať na nejakom kurze, u nás taký bol pred pár rokmi, skús vygoogliť. Treba kamene vyberať a klásť tak aby sa previazali, múr stojí aj byz malty. Neviem aké máš technické možnosti, ale postav si dom z betónu a zvonku zaizoluj polystyrénom aspoň 20 cm alebo niečím prírodným. To stačí na to aby ti vznikol akumulačný dom ktorého teplotu možno regulovať vetraním. V noci by si vetral viac a ochladil dom, cez deň menej. Cez deň je dobré vetrať cez pootvorené dvere, vchodové alebo balkónové, lebo CO2 nie je ochotný odísť cez okno. Strechu si sprav oblú, ako prechod z múrov, dom vydrží aj najhoršie tornádo. Ak nemáš rád železo, môžeš urobiť strechu ako klembu.
Odpovedať
@@nouveauvie Miesto polystyrénu sa dá použiť zelený strecho-múr. Dom bude čiastočne podzemný z betónu s klembami. Strecha, s prechodom cez steny až na zem, sa zasype hlinou a nechá sa na tom rásť tráva. Vlhká hlina odparuje vodu, trochu izoluje a nedovolí cez deň prehriať sa domu. V noci môžeš mierne o pár stupňov zvýšenú teplotu odvetrávať. Nepoznám presné klimatické podmienky Filipín, ale ak chceš, môžem ti to prepočítať. Ak to riešiš s nejaký projektantom, môžeš sa podeliť o to na čo ste prišli, skôr niečo vymyslíme spolu.
Odpovedať
Dom zasypaný hlinou môže byť samozrejme aj z kameňov. Aj pre ne platia fyzikálne zákony klenby. :-) Dom by mal jednu nezasypanú stranu, napríklad obrátenú na východ aby sa neprehrieval cez okná. Ale zrejme sa musíš prispôsobiť pozemku.
Odpovedať
@radopp diky za odpoved. Ja som mal jeden plan domu v tvare U ale ak by prislo tornado tak by mi asi ostala len zakladna doska po dome. Pisem s jednym domacim architektom ale asi to necham vsetko na kamosku lebo ak vedia ze cudzinec ide stavat dom tak citia peniaze a cena ide hore. To s tym ciastocnym zapustenim nie je zly napad. A zakrytim strechy hlinou,ale nebudu sa tam tvorit plesne? Je tam dost vlhko a neviem ci sa to bude stihat odparovat.
Odpovedať
@nouveauvie Každý problém je riešiteľný, ale potrebujem čo najviac informácií, aby som nerobil zbytočné výpočty. Zaujímalo by ma: 1) V akej nadmorskej výške budeš stavať? Pri hladine mora je vysoká vlhkosť a teplota celý rok, 24 hodín denne. Ochladzovanie by sa riešilo rekuperáciou s vysokou účinnosťou + malé tepelné čerpadlo na dochladenie. Toto zariadenie by "vyžmýkalo" vzduch. Vo výškde 1500 m je vlhkosť a teplota podobná Európe. 2) Aké máš predstavy o dome? V milionárskej štvrti by podzemná pivnica vyzerala divne, v chodnej časti by bohatý dom zas vykradli. Existujé pekné podzemné domy aj pekné nadzemné protihurikánové polguľové betónové domy. 3) Aké máš možnosti? Neviem aké sú tam dostupné stavebné materiály, koľko stoja, aký máš rozpočet na stavbu, či je dostupná elektrina, alebo si ju budeš vyrábať, pitná voda... 4) Iné informácie Na aký účel bude dom - trvalé bývanie, dovolenky, prevádzka. Garáž na auto, prístupové cesty pre mechanizmy, orientácia domu a výhľad....
Odpovedať
Ešte by ma zaujímalo, aké bude podložie pod domom. Inak sa stavia na skalnatom podloží v horách, a inak na rozmočenej pôde ktorú môže odplaviť monzún. Tiež by bol dobrý geologický prieskum, vykopať jamu a zistiť aké pevné vrstvytam sú, čipod domom nie sú pramene vody... pomohol by prútikár.
Odpovedať
A sklon svahu...
Odpovedať
@radopp plan domu som chcel tento http://www.thai-land-house.com/a34p7.... teraz riesim kolko ma bude stat. Architekt mi poslal cenu ze ma vode okolo 8milionov PHP cca (180.000eur) Nemyslim ze je to az tak lacnejsie ako u nas za tak dom. Je to cena bez pozemku a bazenu. Preto som do toho zatiahol znamu nech protste zisti cenu kby to chce stavat ona. Urcite bude nizsia. Ja som videl 2poschodovy barak u mas by to bol klude taky stredny penzion za smiesych milion PHP (20.000eur) tiez som neveril tej cene tak som sa bavil z majitelom ze kolko ho to vyslo. Boli to normalny ludia a mali dceru v zahranici ktora im posielala nejake prachy. Keby ten stoji 200.000eur tak si ho nedovolia ani keby maju vsetky deti v zahranici. Takze prvorada je cena. Ak budem mat cenu okolo 100.000eur potom budem hladat pozemok. Ja chcem ist ku moru nie do hor len musim vybrat mieste kade nebudu chodit 3 tonada rocne. Ne bude to take lahke najst ako som si myslel. Nemam chut stavat kazdy rok nejaky dom alebo ho opravovat. Tiez netlacim prachy. A dom bude na trvale byvanie. Garaz nebudem riesit nejako. To by som potom nieco dopasoval len nejakym pristreskom ak vobec. Orientaciu by som zvolil v tymi presklamimy stenami smerom do mora a budem sa snazit aby to bol juh. Popozeram na nete tie protihurikanove doma este ako to vyzera a tie ceny. Asi aj tak vyhra bezpecnost nad mojim domom snov. Kamoska je sice z hor z Baguio city kde je vyska tak nieco cez 1000m. Je to dalej od mora ale zase je to studenske mesto a velmi bezpecne. Tak by som sa huricanu neobaval lebo do takych vysok nadmorskych by uz nedosiel. Ak tak by to bol dost silny vietor. Chcem to zacat riesit v druhej polovici tohto roka. Teraz som vo faze zistovania ceny toho domu z planu. Ak ho postavim za 50.000eur tak to bude ako zadarmo a nebudem rozmyslat ani kde to bude.pretoze to bude za babku taky dom.
Odpovedať
@nouveauvie Takýto dom by si nechcel? http://tropicalbeachweddings.com/Beac... http://commons.wikimedia.org/wiki/Fil... Prežil niekoľko silných hurikánov na Floride. Všetky domy okolo boli poškodené alebo zdemolované, ale jemu sa nič nestalo. Je postavený zo striekaného železobetónu, je to už dlho používaná technológia. Spravili prstencové základy, na to nafúkli polgulový balón, zvnútra nastriekali tenkú vrstvu betónu, po zatvrdnutí vyrezali otvory, dali železnú výstuž a vystriekali hrubú vrstvu betónu. Vznikla polguľová škrupula ktorá vydrží všetko. Pod ňu si môžeš postaviť čo chceš. Potrebuješ protihurikánové okná, lebo počas hurikánu lietajú vzduchom trosky. Okná majú hrubé plexisklá, nerozbiješ ich ani úderom päsťou.Na tom dome po každom hurikáne odtrhlo schodisko, lebo bolo z dreva. Takže pri stavbe treba rátať so všetkým, aj so základmi pod schodisko. Treba vytvorit jeden obrovský železobetónový monolit. Na SLovensku je 100.000 eur za dom http://www.thai-land-house.com/a34p7.... dost, je v tom aj slusna odmena pre podnikatela. Ak si to zorganizujes sam alebo si zaplatis stavebny dozor, tak ta to vyjde viac ako 50.000 eur, ale nie az 100.000. Pri kupu pozemku si daj podmienku, ze aspon pár mestrov nad hladinou mora, pretože pri hurikáne sa dvihne more o pár mestrov. Okrem iného budeš mať zakaždým nový piesok v záhrade.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?