Difúzne uzatvorený versus otvorený konštrukčný systém

Mili moji "drevostavbari" zasa jedna zaujimava diskusia. Tak poradte prosim Vas "drevostavbarke" zaciatocnicke Vase skusenosti, postrehy, rady, fakty, co je lepsie v tom, ci onom systeme, a v com su nevyhody jednotlivych systemov. DAKUJEM. Velmi sa tesim na Vase odpovede ;-)
Odpovedať
ahoj, na tomto mieste to celkom celistvo popisuju ... http://www.drestav.cz/technologie takych popisov je vela ... moje rozhodnutie pre difuzne otvorenu stenu (ano, staviam drevodom s difuzne otvorenou obvodovou stenou) bolo hlavne kvoli tomu, ze aj ked pri vystavbe sa neco posere anikto zabudne na nejaky mensi detail, stna sa casom aj tak vyluftuje ... takze preto je lepsie ist do difuzne otvorenej steny ... kedysi davno nikto nepoznal parotesne folie a vsetky drevodomy boli difuzne otvorene ... a niektore stoja doteraz ... mame znamu v USA, tora byva v drevodome two by four z roku 1913 ... a stale ma hodnotu a stale ma cenu ...
Odpovedať
Profilova fotka
pri stavbe s difúzne zatvorenou skladbou, je zistené, že sa v izolácii a taktiež konštrukcii v dlhšom období uzatvára vlhkosť, ktorá dehonestuje lacné izolácie a taktiež napáda drevo drevokaznými hubami, určite by som touto cestou nešiel, aj pri dufúzne otvorenej skladbe steny, by som volil kvalitnú parobrzdnnú fóliu, ako primeraný odpor vodnej pary do konštrukcie tak aby lokálne nazasahovala drevenú konštrukciu. Viac v IP. ;-)
Odpovedať
postavte z betonu a mate difuzne uzatvoreny, o starost menej. Ohladne drevostavieb treba povedat ze do velkej miery sa vzdavate akumulacnej schonosti, ktoru zabezpecuje murovany dom (blizsie tu - http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky...) a ohladne dychania stien staci precitat toto http://pasivnydom.blog.cz/0905/dychan... domy v USA a ich kvalita, no treba vidiet, potom by ste si pomysleli svoje, nevravim o tom ze pouzivaju dreviny s trocha odlisnymi vlastnostami.
Odpovedať
@bodka777 Každá drevostavba musí byť difúzne otvorená! Aj tá, ktorá sa volá akože uzavretá - čiže má parozábranu - musí byť koncipovaná tak, aby smerom von klesal difúzny odpor. Čiže aby sa do konštrukcie na teplej vnútornej strane dostávalo menej pary, ako sa z nej na studenej vonkajšej dokáže dostať.
Odpovedať
@oscipovsky skoda, ze domy v usa a v europe sa nedaju porovnavat konstrukcne, kedze zhoda je akurat tak v drevenej konstrukcii a izolacii.
Odpovedať
@cubicomp Dobre co do konstrukcie sa to da porovnat, co do izolacie a kvality prevedenia boli by ste prekvapeny, kto pracoval v USA na stavbach da mi za pravdu, mozno u novopostavenych domoch a predpokladu kvalitnej firmy a hlavne investorovi s prehladom v danej problematike mozno, inak je to vsetko na urovni nejakej garaze.
Odpovedať
Profilova fotka
parobrzdu vytvorí každá vrstva, ktorá má teplotu nižšiu ako rosný bod. Parozábrana je illúzia, nožno splní funciu ak si ju niekto robí sám alebo overí testom, ale potrebuje už projekčné riešenie. Lepenie páskou na murované steny nezabráni prestupu pary cez ne a teda ani pokračovaniu do ďaľších priestorov. Na starých domoch s presahujúcou strechou nad " gánok" boli spodné rady škridiel zospodu nenamrznuté, tie ktoré boli nad murivom už namrznuté boli, takže pôsobili ako parobrzda, aj keď boli medzi nimi medzery a celkovo bola strecha dôkladne odvetraná. Dom, v ktorom sa žije, hlavne kúri a vetrá má ročnú bilanciu, a aj tá sa mení podľa ročnej vlhkosti. . Okrem toho dom viac zvlhne v lete , keď sa v ňom nekúri ako v zime.
Odpovedať
@jan45 Dá sa použiť ako parobrzda / parozábrana na strop 5 cm polystyrénu s uzavretou štruktúrou? Vyjde to lacnejšie ako riešenie so sadrokartónom? Alebo stačí dať len EPS a na to tenkú omietku?
Odpovedať
@oscipovsky @cubicomp Mam v Kanade rodinu. Sesternica je stavebna inzinierka a robi v tom cely zivot. Zasmiala sa silno, ked to tam videla. V Kanade (a v USA) sa stavaju totalne sopy, nie domy. V Montreale, kde byva cez zimu kludne -30°C oni davaju na strop 10-15 cm nobasilu do strechy. Potom padaju 50 kilove cencule zo striech.. Nehovoriac o kvalite vyhotovenia. V stavebnictve robia nacierno sami fuseri z lat. Ameriky a vychodnej Europy. Stavebnictvo v Severnej Amerike je cista katastrofa, dobre akurat na nafukovanie masivnej realitnej bubliny. @jan45 Vy teda viete slusne naburat stereotypy :-D :-D :-D
Odpovedať
@matorado sak ja to viem, to len slovaci maju mylnu predstavu o montovanych domoch ked vidia obr z USA... to ti odfukne vietor, to ti zozeru termity a podobne somariny :-D
Odpovedať
býval som pár mesiacov v USA. Raz sme nechali psa v garáži (asi 100m2), lebo susedia sa sťažovali keď štekal. Keď sme prišli z roboty, tak pes behal v dome a v stene mal vyhryzenú dieru z garáže asi pol metra v priemere. A aj tak idem stavať montovaný dom. U nás sa robí trochu iným systémom.
Odpovedať
@cubicomp V naších končinách to zožerie drevomorka, prederavia myši a mravce.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@radopp a ze tie drevenice na orave uz stoja 100 rokov..... tam nemaju mravce? :-)
Odpovedať
@cubicomp Nevidel som oravskú drevenicu naživo, ty áno?
Odpovedať
@radopp staci ist do vlkolinca, netreba ist na oravu az
Odpovedať
@cubicomp Nepýtal som sa kam treba ísť a je mi fuk aký zemepisný názov oblasti je pod drevenicou.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Prosim Ta, vsimni si nazov temy, ked ides prispievat a zbytocne neodbocuj. Ak chces nieco konstruktivne k tejto teme napisat, budeme radi, ale robit antireklamu drevodomom, na to tu nikto nie je zvedavy, ak si nepostrehol, toto ma zakladatelka uz vyriesene. Najdi si vhodnejsiu temu, kde si mozes spokojne vrtat do drevodomov.
Odpovedať
Ahojte.....nooo, cakala som teda burlivejsiu debatu :-D . Ale tak ci tak dakujem za prispevky. Asi pojdeme do zatvorenej s rekuperaciou ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bodka777 myslim, ze zatvorena je financne menej narocna, a je mozne, ze ak dotiahneme pozemok do zdarneho konca, pojdeme aj my touto cestou. Ja som nasla pozitiva a negativa u oboch typoch konstrukcii, takze neviem, ci existuje jednoznacny nazor, ktory typ je lepsi... Tie zatvorene su rokmi overene, otvorene su vpodstate novinkou... A uz mate top firmu?
Odpovedať
@bibi78 No praveze ja uz som od pocula, ze ono v tom nie je citelny rozdiel, ze ta otvorena je akurat drahsia, ale ze ten rozdiel my ako uzivatelia domu nemame sancu postrehnut. Ale rekuperaciu budeme mat urcite. Vyber smeruje k drevstavu, ale este sme neboli pozriet stavby referencne, a este sa chceme stretnut s Wittnerom, takze uvidime. Inak s hypotekou je to u montovanych stavieb komplikovane. Tak ak mate cosi aj nasetrene, radsej si nechajte na dom a pozemok kupte na hypo.
Odpovedať
Pri DO je vzduchotesnosť dosiahnutá konštrukčne a pri DU fóliou - to je asi podstatný rozdiel. DO je ale schopná vysporiadať sa s haváriami - nečakaná vlhkosť....čo ovplyvňuje životnosť. DO je drahšia, môže byť ekologickejšia, je tam viacej možností pre skladbu steny, ale hlavne je zdravšia na bývanie ( vytvára priaznivejšiu mikroklímu v budove). A tá cena zas nie je tak zásadne vyššia.
Odpovedať
@stefan_zamestnanec ci je vyrazne zdravsia je diskutabilne. Prestup pary, vzduchu cez konstrukciu pri DO je velmi maly, kedze samotny SDK a OSB su velke prekazky, netreba z toho robit vedu ako keby tadial malo toho pretiect na hektolitre. Navyse ak je v dome rekuperacia, tak sa uz nemusime o zdravsej mikroklime v DU bavit vobec. Ohladom defektu konstrukcie mas pravdu, DO je na tom lepsie.
Odpovedať
Difúzne otvorená konštrukcia je podstane drahšia ako difúzne uzavretá, je to dané použitými materiálmi (mám namysli funkčnú DO konštrukciu bez použitia minerálnej vlny ako hlavného izolantu v konštrukcii) Pre porovnanie : cena materiálu DU / DO OSB 3 dosky 12 mm 3,50 €m2 oproti fermacelu 7,- € /m2 cena fermacelu Vapor 12,- € /m2 a nakoniec izolant drevovláknitá doska Steico Protect 140 mm ako hlavný izolant v konštrukcii pri DO konštrukcii 12,- € /m2 oproti minerálnej (sklenej) vlne Isover Domo 140 mm 6,- € /m2
Odpovedať
J to smutné , že niektorý ľudia vystupujú medzi profesionálmi a nemajú problematiku správne naštudovanú. Nevedia čo je difúzne otvorená skladba ,s Fermalecom vapor postavia akurát tak difúzne uzavretú stenu, pretože je parotesný, funhuje ako parozábrana. DO ma byť vzduchotesná ,ale nie parotesná. Parotesná je DU je to aj v jej názve difúzne uzavretá znamená vodným param nepriechodná. a pri DO sa medzi nosný systém bez problémov môže použiť aj minerálna vlna, ak je dodržaná správna skladba konštrukcie. Neviem prečo by mal byť ako hlavný izolant medzi stĺpiky drevovláknitá doska Steico Protect 140 mm. Ano takýto izolant sa použiva pri DO, ale ako kontaktný (fasádny) zatepľovací systém a nahrádza polystyrém alebo tvrdenú minerálnu vlnu, a nie izoláciu medzi nosným konštrukčným systémom. Takže radšej neraď bobosti ak o tom nemáš páru. mi dvaja sme sa už raz na túto tému v jednom fóre bavili tommi_d , tam som ti to vysvetľoval, ale ja som bol prihlásený ako profesionál a ty zase ako neprofesionál
Odpovedať
Profilova fotka
@tommi_d Difuzně uzavřená konstrukce nemusí být o tolik dražší... Chce to kvalitního stavitele, se kterým je rozumná řeč. Naštěstí jsem takového našel. Cena mého takřka dvojdomku (budou tam s námi bydlet i naši rodiče a proto máme 2 koupelny a 2 kuch. kouty) je cca 2.300.000,- Kč ( cca 92.000,- Euro). Stavíme systémem Insowool, kde hlavní součástí obvodové stěny je dřevovláknitá deska, vše ve dřevě a SDK. Co nejmíň železa. Myslím, že se bude dobře bydlet:-) Už aby to bylo:-)
Odpovedať
@peterdu Vážený pán Dunajčan, isto by som si od vás nenechal postaviť difúzne otvorenú konštrukciu drevostavby, pokiaľ nechápete nevhodnosť minerálnej vlny ako izolantu do takejto konštrukcie...
Odpovedať
@peterdu Mimochodom, p. Dunajčan zjavne ste nepochopil môj príspevok, nemám militantné názory na DO alebo DU konštrukcie ako vy, i keď už roky a úspešne predávam domy s difúzne uzavretou konštrukciou obvodovej konštrukcie. Nikdy a nikde som netvrdil, že difúzne uzavretá je jediná a lepšia ako DO, každá má svoje výhody, i nevýhody. Môj príspevok sa týkal porovnania finančných nákladov na zhotovenie difúzne otvorenej verzus difúzne uzavretej obvodovej konštrukcie drevostavby. A to, že difúzne otvorená je finančne náročnejšia je neodškriepiteľný fakt daný obstarávacou cenou použitých materiálov... Takisto som neporovnával mnou predávanú a navrhnutú konštrukciu, ale firmy, ktorá ju uvádza na svojej webke ako svoj produkt... Bližšie info na : http://www.pasivne-stavby.sk/difuzne-... A nakoniec, ak teda dovolíte, si vyprosujem od vás hodnotenia mojej odbornosti, mám na mysli od človeka ktorý postavil 3 (slovom tri domy)... a prístrešok... A propó naša firma ich predala za 13 rokov svojej pôsobnosti v rámci SR 90 (slovom deväťdesiat) ;-)
Odpovedať
Páni páni! Ale no! isto sa všetci zhodneme, že pri drevostavbách je veľká variabilita použiteľných skladieb stien (http://dataholz.com/cz/) a tým pádom aj určitá možnosť prispôsobovať stavbu zákazníkovi vlastnosťami a aj cenou. Určite sa zhodneme aj na fakte, že mimo ceny je DO priaznivejšia a je jedno, akú skladbu a aké ceny kto má. A hlavne - nechajme si diskusie o používaní stavebných materiálov na odbornú pôdu a nie na toto diletantské fórum. Zbytočne metieme potenciálneho zákazníka ;-)
Odpovedať
To aj ja tvrdim ,ze DO su drahsie ako DU . A vacsinou je rozhodujuca cena , preto je pomer DO s instalacnou medzerou ku DU bez nej 1:15 mozno aj viac . Ja zastancom DU niesom a asi ani nikdy nebudem,ale to je len moj nazor a nikomu ho nevnucujem. mimochodm na stranke http://www.pasivne-stavby.sk/difuzne-... , steico protect nie je hlavny zateplovaci material, ale fasadny hlavny je steico flex. s tym fermacell vapor som sa mylil ,pozrel som si teraz tech list a funguje ako parobrzda nie parozabrana , tak sorry.
Odpovedať
Profilova fotka
V podstate nie je systém lepší alebo horší, ale dobre alebo zle navrhnutý a hlavne dobre alebo zle urobený.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?