CLT drevostavba - bungalov

Ahojte, chcem sa spytat, ma tu niekto realne skusenosti s clt drevodomom? Chystame sa stavat clt drevodom 110m2 s firmou budmero. Obvodove steny bude tvorit 10cm clt, 20cm mineralna vlna + prevetravana fasada. Dom bude stat na platni bez zakladov. Strecha bude plocha, nosna konstrukcia tiez clt, podlaha bude zlozena - betonova platna, hydroizolacia, tvrdeny polystyren, poter s podlahovym vodnym kurenim, laminat/keramika. Kotol plynovy, v obyvacke akumulacny krb. Chcem sa spytat ci niekto z vas byva v clt drevodome, ako ste spokojni a ake mate pocity z byvania v takejto stavbe. Cena na kluc sa pohybuje v rozmedzi 110-125 tisic euro, sli by ste do toho?
Odpovedať
viete zistit aky je tepelny odpor (R) stien a stropu? uvidime ci sa oplatí...
Odpovedať
Profilova fotka
@kurenco Podľa mňa dobrý výber, osobnú skúsenosť síce nemám ale ak by som uvažoval nad drevodomom jedine z CLT je to síce drahšia alternatíva oproti drevodomom zo stlpikovou konštrukciou cena sa dá porovnať s murovanou stavbou ale myslím že to stojí na to. Máš už aj nejaký projekt keď už vieš aj približný rozpočet. @monthy232 Ako chceš podľa tepelného odporu zistiť či sa to oplatí.
Odpovedať
Tepelny odpor vam neviem vycislit, ale jedna sa o pasivnu devostavbu, projekt este nemam, momentalne sa projektant realizuje
Odpovedať
Podorys domu, vstupna chodbicka+maly satnik/botnik, vpravo technicka miestnost kde bude kotol, bojler, pracka a maly regal na potraviny, vlavo kupelna, rohovu vanu nahradi klasicka ale vacsia, spalna so satnikom, dve detske izby. Vzadu kuchyna v tvare pismena U, stredna cast bude mat nadstavbu v style baroveho pultu+barove stolicky 2-3, jedalen, stol, 4/6 stoliciek, obyvaci blok oddeleny 160cm blokom steny, obyvacia cast, sedacka, stolik, telka na oddelovacom bloku, na spodnej strane velky krb.
Odpovedať

Odpovedať
@kurenco Ak tento pôdorys spravíš v pasívnom štandarde, tak zjem kefu :-D
Odpovedať
@jakino priprav si oblohu a vela vody :-)
Odpovedať
@kurenco Zrejme nemáš potuchy o tom, čo je to pasívny dom ;-) Ako budú svetové strany? Z akého dreva budú tie CLT-čka a čím budú zo strany interiéru ošetrené?
Odpovedať
Nebudu osetrene nicim a budu zo smreku
Odpovedať
@kurenco vieš ako budú tie steny vyzerať o 5 rokov? Konkrétne myslím za sedačkou, za posteľou, za skriňou, za obrazom a v porovnaní so zvyškom stien. Ak nevieš, príď sa pozrieť ku mne. Mám celodrevený smrekový interiér a hlavu v smútku, keď potrebujem premiestniť nejaký nábytok. Alebo keď vymením prisadenú lampu za visiacu a ostane mi na strope bledý fľak. Zváž náter vnútorných povrchov náterom s UV ochranou. Ako bude ten dom otočený voči svetovým stranám?
Odpovedať
Okna z obyvacky na terasu smer severo-zapad, spalna a kuchynske okno juho-zapad, izby juho-vychod. Je to uzky pozemok a radova zastavba, pristup na pozemok je z juhovychodu a nieje moc priestor na vacsie spekulacie, osobne sa do orientacie domu moc nerozumiem, len nemam rad ked mi rano v spalni pecie do oci, zato mam rad pocit zapadajuceho slnka. Co sa tyka energetickej triedy domu, radili sme sa s projektantom, ktory povedal, ze s velkou pravdepodobnostou pojde o triedu A0. Sam som zvedavy co to bude. Co sa tyka osetrenia dreva, samozejme ze bude osetrene UV naterom, mal som na mysli, ze pojde o pohladove drevo, ziaden sadrokarton/omietky
Odpovedať
@kurenco Pasívny dom a dom triedy A0 nie je to isté. Dlhý prízemný dom s veľkými preskleniami na sever sa nedá postaviť v pasívnom štandarde. Popiera totiž základné požiadavky na pasívne domy a to je záhrada od domu na juh bez tienenia domu, poschodový dom, kocka alebo nie veľmi dlhý obdĺžnik s veľkými preskleniami na juh a žiadnymi na sever. Keď sú splnené tieto predpoklady, potom nastupuje technika, ako rozvrhnutie miestností, izolácie, trojsklá a rekuperácia, čo sa samozrejme splniť dá, ale aj keď to splníš, bez splnenia záklaných požiadaviek sa na pasívny štandard nedostaneš...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kurenco bývam v drevodome so stlpovými stenami, je to ok. ako normálny užívateľ nespoznáš, či je dom z CLT, alebo iný variant. co sa týka pasívnych vlastnosti stavby pri 20 cm hrubej izolácii bude problém. ja mám dom 9,2*9,2 m, poschodový 32 cm izolácie v stenách, 46 cm v strope a dom mám Bčkový. čo uvádza jakino tak má pravdu v správnej volbe ochranného náteru na drevo. musí byť s UV ochranou. este k pasivnym vlastnostiam domu. výpočty sú fajn, ze tepelne zisky zo slnecneho ziarenia v zimnom období - pospomínajte, kolko slnecných dní bolo za uplynule zimy vo vasej lokalite. zistíte, že na teplo zo slnka sa neda dlhodobo spoliehat a pasivne vlastnosti pojdu hlavne z hrubok izolácií, konštrukcie domu a správne navrhnutých technologii.
Odpovedať
ako normalny uzivatel to spoznam kedze drevo bude pohladove. Rozdiel v stlpikovej / clt konstrukcii je markantny, 9cm masivneho dreva sa vie vyrovnat 30ke kvadru plus mineralna vlna 20cm
Odpovedať
@kurenco daj odkaz kde sa toto hovorí....
Odpovedať
@kurenco v čom sa vie 9 cm smrekové drevo vyrovnať 30 cm pórobetónu + 20 cm vlny? Pevnosťou? Nepriezvučnosťou? Či si nebodaj myslel tepelný odpor? Lebo tepelný odpor danej murovanej kombinácie (30 cm pórobetón + 30 cm vlna) je 9, tepelný odpor len samotného 30 cm pórobetónu je cez 3 a tepelný odpor samotného 9 cm CLT panela je len 0,67!!! Ak zoberieme kombináciu CLT + 20 cm vlny, tak dosiahneme tepelný odpor 6,5. Takže buď sa nerozumieme, ale ti niekto narozprával pekné hlúposti ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman A prečo by to bola hlúposť CLT sa v pohode vyrovná nosnému pórobetónu vo svete sa s neho bežne stavajú aj iné budovy ako rodinné domy v AT dokonca stavajú prvú výškovú budovu z CLT s 24 poschodiami ( tuším že čisto murované stavby sa stavajú len do 5 alebo 6 poschodí ) http://www.earch.cz/cs/revue/hoho-vid.... A ako vyrátal @jakino zo spomínanou 20 cm minerálnou vlnou je tepelný odpor 6,5 čo podľa normy postačuje pre stenu pasívneho domu.
Odpovedať
@kurenco pohladove drevo v stlpkovej konstrukcii nie je problem. spravíš drevený obklad, vlastne mozes spravit akýkolvek.
Odpovedať
@martosko píšem niekde že je to hlúposť ? Nevkladaj mi do úst čo som nepovedal...Kurencovi zjavne nejde o nosnosť konštrukcie, ale o tepelný odpor, inak by hovoril len o kvadre 30 nie jej zateplení.. Kurenco sa zjavne sekol a vysoko nadhodnotil tepelný odpor konštrukcie z CLT panelov bez dodatočného zateplenia
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko nuz ja mam R steny cez 7 a pasivny dom nemam ani z rychlika :). A trieda A0 nehovori nic o tom ci je pasivny dom. K tomu, kedze to vyzera na bungalov, je pasivny dom pri tych parametroch a tvare dost nepravdepodobny.
Odpovedať
Profilova fotka
citam pozornejsie co to tie CLT panely su a zial absolutne som nepochopil naco to ma byt dobre. Oproti klasickej ramovej konstrukcii to sice prida na pevnosti, ale ta predsa nikde nechyba. Namiesto toho to ma pri rovnakej hrubke horsie tepelnotechnicke parametre, kedze ramova konstrukcia vyuziva teplenu izolaciu uz v priestoroch ramu. Je to tazsie a menej spratne, predpokladam, ze aj drahsie. V com mam byt nejaka vyhoda ?
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman Ako som to ja pochopil tak sa tam nikde nepíše o zateplení pórobetónu, ja som to pochopil tak že CLT sa vyrovná nosnej konštrukcii a plus použije 20cm min. vlny, čo spomínal už keď zadával otázku. Ale sory to že mu niekto narozprával pekné hlúposti to povedal jakino. @majkoj Ale ja nehovorým že tento dom bude v pasívnom štandarde ale že stena z tep. odporom 6,5 pre taký dom postačuje, myslel som že je samozrejmé že to nieje jediná podmienka.
Odpovedať
@martosko ono ten Kurencov príspevok sa dá i tak pochopiť ako píšeš ty...
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko ale on pisal, ze to bude pasivna drevostavba :) a takmer ti garantujem, ze pasivny dom s R 6,5 steny nenajdes. Neplet to s tym co vyzaduje SK norma, ta pojem pasivny dom nepozna.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ale ja som sa nevyjadroval k tomu v akej kategórii bude táto konkrétna stavba na to potreba trocha viac údajov aj viac počítania ako len tak pozrieť. A viem že norma nepozná pojem pasívny dom ale pojmi ako, ultranízkoenergetický alebo dom s takmer nulovou potrebou energie som tu čítal iba raz tak to píšem tak ako sa to nazýva tu. K tým výhodám CLT vidím že sa tu k tomu nikto nemá, myslel som že tu to bude poznať viac ľudí, tak pri rodinných domoch hlavne je to homogéna konštrukcia, tvarovo stála, tým že má vyššiu pevnosť prvky môžu byť subtílnejšie, veľká možnosť prefabrikácie a veľká rýchlosť výstavby, pre architektov sú tu pohľadové časti v interieri ktoré sa nedajú len tak napodobniť, a ešte by sa niečo našlo ale teraz ma viac nenapadá
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko prvky by subtilnejsie mohli byt, ale nie su :) hrubka steny, je pri rovnakych parametroch dokonca vacsia ako pri nejakej ramovej konstrukcii. Rychlost vystavby nie je o nic vyssia ako pri montovanych domoch, akurat musis trepat zo sebou viac materialu.
Odpovedať
@martosko bohužiaľ veľkým negatívom je cena... inak mne sa stavby z CLT panelov páčia...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj s tou hrúbkou neviem ako to myslíš si si istý že pozeráš informácie o CLT. Pri tej rýchlosti nepíšem že je vyšia o moc ale že je vyššia. @praktikman Všetko má aj svoje nevýhody ale hore je aj odhadovaná cena na kľúč a tá sa dá porovnať z cenou na kľúč murovaného domu
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko skusim ine prirovnanie, mas auto a teraz ti poviem, ze ti dodam to iste s o 1mm hrubsim plechom, lebo bude urcite pevnejsie, zoberies to aj napriek vyssej cene ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Vidím že to máš pomýlené malo by to byť takto mas auto ( stlpikova konštrukcia ) a ja ti dodám auto ( CLT ) s o 1mm tenšieho plechu ktoré bude ešte aj pevnejšie ale bude stáť viac, ktoré si zoberieš. Tak by to malo byť. Samozrejme že CLT auto by malo aj ďalšie výhody čo som spomínal
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?