Aký veľký prínos pre dom má obojstranné opláštenie OBS doskami?

Pekný podvečer prajem, chcel by som sa opýtať Vás používateľov na výhody toho, keď má montovaný dom OBS dosky aj vonkajšie aj vnútorné. Momentálne sa rozhodujem medzi troma stavebnými firmami, z ktorých dve dávajú OBS dosky dnu aj von, no a tá tretia firma len von. Ako veľmi je tento faktor dôležitý z ktoréhokoľvek hľadiska? Stojí za to nevybrať si danú firmu len preto, že nerobí dve vrstvy? Vopred ďakujem veľmi pekne :)
Odpovedať
@fo_rum Myslíš OSB? Čo je to OBS? Keď bude OSB dnu, aká bude povrchová úprava? Nebol by lepší sádrokartón? Čo ťa to napadlo stavať drevenú chatu za cenu murovaného domu? Potrebuješ počuť vŕzganie dreva, cupotanie myší, riešiť diery po (lietajúcich) myšiach? To je taký problém zavolať partiu čo ti za pár stovák vymuruje pórobetónové steny a spraví veniec?
Odpovedať
@fo_rum no takto sa spytam, je to difuzne otvorena konstrukcia alebo uzatvorena? alebo radsej napiste skladbu steny tej firmy ktora vam ponuka OSB len z jednej strany, montovany dom mam tiez a vela veci by som teraz po skusenosti robil inac.
Odpovedať
z oboch stran OSB: dom je stabilnejsi, OSB sluzi aj ako parobrzda, mozes zavesit na stenu tazsie predmety... Ja som sa jednoznacne rozhodol aj za vnutornu OSB. Mam z toho aj lepsi pocit.
Odpovedať
@diskuter123 keď budeš chcieť nabudúce radiť, tak predtým neslop...
Odpovedať
@fo_rum posúdiť treba celé zloženie steny, nie len počet OSB. Oveľa dôležitejšie je, aká izolácia je použitá v a na stene. Oblúkom sa vyhni firmám, ktoré dávajú do stien mäkkú rolovanú vatu a na fasádu polystyrén. Ja mám napríklad drevostavbu úplne bez OSB a bez polystyrénu. Viac nájdeš v mojom albume a článku o drevostavbe, keď klikneš na môj nick
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman neboj za chvilu radkopp urcite vysvetli nieco na temu porobeton a ako drevo zhnije :)
Odpovedať
@praktikman Fakt nechcem radiť, ukecali ma.
Odpovedať
@diskuter123 v tom prípade s tým treba niečo robiť... idú Vianoce, treba si želať kurz asertivity...
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman mozno by bol lepsi kurz "ako sa zbavit nutkania zakladat noveho uzivatela na stranke z ktorej som bol 50x vyhodeny" :)
Odpovedať
Nie je osb nevhodná do vnútra kvôli nejakej chémii čo je v nej? Von s tým nemám problém ale dovnútra možno radšej fermacell?
Odpovedať
@majkoj ten clovek je fakt odhalitelny po napisani prveho prispevku :-D :-D :-D
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@topfield @majkoj žeby od februára *2017 čakal na príležitosť niečo napísať? To sa mi nezdá...ale asi viete odhaliť cez IP adresu 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman @majkoj @topfield @topvideo už som nášho kamaráta aj blokla ;-)
Odpovedať
@jakino máš úplnú pravdu, ak by sme toto vedeli, určite sme mohli ušetriť kopec peňazí, a mať dom, ktorý spĺňa zvukoizolacne vlastnosti :( teraz po piatich rokoch musime aspoň nočnú časť domu prestaviť, dat novú izoláciu a strhnúť EPS.
Odpovedať
@topvideo ako odhalíš po jednom príspevku automaticky pridelenú IP? vieš len uzol s kadiaľ to ide, ale skutočné pripojenie nie, ak má možnosť stále sa prihlásiť s iného miesta nezistíš ho pokiaľ to nie je pevná IP
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo nemame pristup k ip :), ale mne staci citat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@janka4276 Aku mate izolaciu v stenach a hruby EPS ?
Odpovedať
Profilova fotka
Kedze s OSB steny nestaviame, tak odpoved ci je lepsie mat OSB z jednej strany alebo z oboch je uplne jednoznacna - zo ziadnej :-) Dnes uz existuju podstatne vhodnejsie a modernejsie materialy ktore sa pouzivaju v zahranici, Su sice podstatne drahsie, ale na kvalite sa neoplati setrit. Tymi kvalitnejsimi a modernejsimi materialmi su sadrovlaknite dosky Fermacel, Knauf, Rigips, ktore su mnohonasobne odolnejsie voci poziaru a tiez ekologickejsie bez roznych chemickych prisad a lepidiel, ktore v minulosti obsahovali OSB dosky. Pokial vsak chcete usetrit, tak si urcite zvolte OSB z oboch stran a hlavnym dovodom je STATIKA. v tomto sa neoplati experimentovat, pevnost a stabilita domu s jednou OSB je podstatne nizsia.
Odpovedať
Profilova fotka
Na druhej strane však OSB z vnútornej strany má podstatne nižššiu protipožiarnu odolnosť. Tuhosť konštrukcie sa dá vyriešiť zavetrením diagonálami medzi stĺpikmi alebo primurovaním priečky, ktorá je zároveň akumulačná vrstva.
Odpovedať
@bedo96706 10cm EPS, 20 cm rolovana makka vata isover, hrubka steny celkovo 34cm, drevena rámová konstrukcia 20cm
Odpovedať
Profilova fotka
@janka4276 zdravím vás... čítam váš príspevok a musíte teraz niečo prestavať v dome ? robí vám to nejaké problémy ? máme také isté zloženie stien, OSB doska z obidvoch strán a vnútri parozábrana a vata
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?